HABERLER>GÜNCEL
9 Ocak 2022 Pazar - 15:35

Madencilerden emekli maaşı isyanı: Ölüm aylığına hayır!

Bağımsız Maden-İş Sendikası, 2 bin 500 lira ile 3 bin lira arasında kalan emekli maaşları için mücadele başlattı. Eylemde sendikadan yapılan açıklamada, "Özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla sefalettir. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok" denildi.

Madencilerden emekli maaşı isyanı: Ölüm aylığına hayır!

Bağımsız Maden-İş Soma Meydanı'nda madencilerin 2500-3000 TL sınırındaki emeklilik ücretlerine karşı mücadele başlattı. Eyleme hem emekli madenciler hem de fiilen çalışan madenciler yoğun katılım gösterdi.

Eylemde yapılan açıklamada, mevcut emekli maaş oranının sefalet yarattığı belirtilirken, "Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talep ediyoruz" denildi.

Eylemde yapılan açıklamada şı ifadeler kullanıldı:

"Madencilik, mesleğinin dünyanın en ağır mesleği olduğu açıktır. Maden işçisi bir iş cinayetinde öldürülmez ise, bir iş kazasında uzuv kaybı yaşamaz ise, çalışıp emekli olunca da ciğerleri tükenmiş oluyor, madencilik sonucu çeşitli hastalıklarla boğuşarak kısa ömrünü tamamlaya çalışır. Madenci kısa ömürlü insandır. Çoluğunun çocuğunun geleceği için kısa ömürle yaşamayı göze almış insandır. Bu hakikat nedeniyle de devlete/SGK’ya emeklilik maliyeti yükü en az olan kesimdir madenciler.

Ancak insanlığa musallat edilmiş kapitalist sistem ve onun sahipleri yaşamı işçiler için cehenneme çevirirken düzenin sahibi patronlar için cennet yaratıyor. Günden güne emeği ile geçinen insanların haklarına mafya tarzıyla çökmeye devam edilmektedir.

Biz bugün burada aynı zamanda maden işçilerinin önderleri Tahir Çetin ve Ali Faik İnter’e vermiş olduğumuz sözleri yerine getirmek için toplanmış bulunmaktayız.

Söz şudur. Madencilere reva görülen en düşük sınırda ödenen emeklilik aylıklarına isyan etmek.

Düşünün ki bugün yeni zamla 8500 TL aylık ücret alan maden işçisi bir ay sonra emekli olunca 2500-3000 TL sınırında emekli aylığına mahkum ediliyor. Hiçbir iş kolunda aldığı maaşla, aldığı emekli aylığı arasında bu kadar uçurum olan bir kesim söz konusu değildir.

Emekli milletvekillerinin aldıkları 18 bin TL ücreti az bulanlar, madencinin sefalet düzeyindeki emekli aylıklarına çare üretmek durumundadırlar. Önümüzdeki dönem seçim var. Soma, Kınık, Kırkağaç, Savaştepe’de madencilerin karşısına çıkacak siyasi partiler öncelikle bu konuda ne yapacakları taahhüt etmelidirler. Madenci aylıklarını kemiren, patron yalaması sarı sendikalar madencilerin yaşadığı bu sefalete ses çıkarmıyorlar. Onların da sonu yakındır.

Özel İşletme yeraltı madenlerinde çalışan ve emekli olmuş madenciler olarak emeklilik ücretlerimizin düşük olmasına karşı burada bir araya toplanmış bulunmaktayız. Bir madencinin ortalama 2500-3500 TL emeklilik ücreti alıyor insanları yaşanılamayacak bir boyuta ulaştırmıştır. Öyle ki hayat pahalılığının temel ihtiyaç ürünlerinin 3-5 katına çıkmış olduğu bir durumda daha da sorgulanacak bir hale gelmiştir.

2014 yılında 301 madenci kardeşimizi kaybetmemiz üzerine maden işçisinin yaşadığı zulüm ve sömürü düzeni, kardeşlerimizin kaybı üzerine yapılan eylemler ve madencinin sesinin yükseltilmesi sonucu hükümeti maden işçileri lehine düzenleme yapmaya itmiştir. 3213 sayılı Maden Kanunu’na 11 Eylül 2014  tarihli resmi gazetede yayınlanan 6552 sayılı Kanun ile eklenen maddeyle; linyit ve taşkömürü çıkarılan işyerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücret miktarının asgari ücretin iki katından az olamayacağı hüküm altına alınmış ve böylece bu işlerde çalışanlara daha yüksek bir ücret seviyesi garanti edilmiştir. Bunun haricinde yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin haftalık çalışma saati üst sınırı 45 saatten 37,5 saate indirilmiş, yeraltı işlerinde çalışan işçiler için işe iade davasında aranan 6 aylık kıdem şartı kaldırılmış, sigortalılıkta ve fiili hizmet zamlarında değişiklik yapılmıştır. Yani az maaş aldığımız ve çok çalıştırıldığımız devletçe kabul edilmiştir. Fakat emekli olan madencilerin ne yapacakları, bu sefalet ücreti olan emekli maaşlarıyla nasıl yaşayacağı devletçe görmezden gelinmiş, eksik bırakılmış veya kulak ardı yapılmıştır.

2014 tarihli bu kanun maddesinin çıkmasından önceki dönemde çalışması daha fazla olan maden işçilerinin emeklilik maaşındaki belirleyici oran düşük ücret olmasındandır. Bu durum 2014’te yapılmış kanunun amacında eksik kalmış olduğunu ve bu amacın tamamlanması gerektiğini ortaya sermektedir. Yeraltı maden işçisinin yaşam koşullarında bir hukuki düzenlemeye gidilecekse eğer, yeraltı maden işçisinin çalıştığı esnadaki koşullarının yanında emeklilik koşullarının da gözetilmesi ve hukuki düzenlemelerin de bu yönde yapılması gerekmektedir.

Diğer bir durum ise 1999 ve 2008 yıllarında sosyal sigortalar kanununda yapılan değişikliklerde işçilerin emeklilik ücreti hesaplanmasında etkili olan “Aylık Bağlama Oranı”nın her düzenleme döneminde düşürülmüş olmasıdır. Bu çalışan bütün insanların emeklilik ücreti belirlenmesinde etkili bir orandır. 1999 yılına kadar olan dönemde ortalama %65, 2000-2008 yıllarını kapsayan dönemde %50-55, 2008 ve sonrası yılları kapsayan dönemde ortalama %35 civarı bir oran ortaya çıkmaktadır. Bu katsayıların emeklilik ücretlerinin düşük hesaplanmasında etkin bir rolü bulunmaktadır.

16 Aralık 2021 tarihinde açıklanmış olan 2022 yılında uygulanacak olan asgari ücret brüt 5.004 lira, net de 4.253.40 lira olarak belirlenmiştir. Son iki yıldır ülke genelinde ekonomik krizin derinleşmesi sonrasında yaşanan yüksek enflasyon artışlarından dolayı yeni asgari ücret dahi enflasyonunun çok altında kalmıştır. 4.253 lira ile bile geçinmenin neredeyse mümkün olmadığı bu durumda emekli maaşlarıyla geçinmek ise saat saat yapılan zam fırtınaları sonucu oluşan pahalılık ortamında mucizeler bile yetmemektedir. 2.500 lira olarak belirlenen emeklilik ücret tabanı geçinmek için tek emekli maaşına bağlı ailelerin yemesini, içmesini, giyinmesini, barınmasını imkânsız kılmaktadır.

Kamuya ait yeraltı maden işletmelerinden emekli olmuş bir maden işçisinin ortalama aylık aldığı ücret 6500 TL’dir. Özel işletme yeraltı madenlerinde çalışıp emekli olan madencilerle arasında dev bir uçurum bulunmaktadır. Dünyada emekli bir maden işçisinin ortalama aylık geliri 2000 Euro olmaktadır. Bu ücret ülkemizdeki emekli madencinin aldığı sefalet ücretinin hem yaşamsal olarak kat kat üzerinde hem maddi olarak kat kat üzerindedir.

Bu bilgiler ışığında özel işletmelerin yeraltı madenlerinde çalışmış ve emekli olmuş madencilerin yaşadığı durumun adı tam anlamıyla SEFALET’TİR. Bizim gün geçtikçe daha da kötüleşen bu sefalete, bu ölüm aylığı anlamına gelen düşük emeklilik ücretlerine daha fazla tahammülümüz yok. Madenciyi bu sefaletten çıkaracak ve insanca yaşayabileceği bir ücret almasını sağlayacak bir yasal düzenleme talebimizdir bizim.

Tüm kamuoyunu ve halkımız bu büyük haksızlığa karşı destek olmaya ve birleşmeye çağırıyoruz."

 
51 yıldır yanan 'cehennem ateşi' söndürülecek!
 
Kazakistan’daki olaylarda 2’si çocuk 164 kişi öldü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kimliğe e-İmza yükleme işlemleri başlıyor
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık işleri Genel Müdürlüğü'nce 21 ...
Üniversitelerin Omikron kararı... Ege ve DEÜ yüz yüze eğitimden vazgeçmedi
Koronavirüs salgınında yeni zirve görülürken üniversitelerde eğitimin ...
Koronavirüse yakalanmıştı... SP lideri hastaneye yatırıldı!
Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın, bir süre önce koronavirüse yakalanan ...
 
Gerekli yardım toplandı... Umut balonları Duru için uçtu!
İzmir'de valilik izinli bağış hesabı kampanyasına sosyal medyadan mor ...
CİMER'e bir yılda 6 milyon 100 bin başvuru
CİMER'e 2021'de 6 milyondan fazla başvuru yapıldı. En çok başvuru Covid-19 ...
Meclis'i yeni haftada yoğun gündem bekliyor
Yeni ekonomik sistemin yasal altyapısını oluşturan tematik ekonomi paketi ...
 
Tsantsaların dudaklarındaki iplerin gizemi çözüldü
İzmir'de ele geçirilen tarihi eserlerin arasında bulunan ve Amazon'un ...
İzmir Büyükşehir'in eski danışmanı hayatını kaybetti
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde uzun yıllar görev yapan Nail Yavuz hayatını kaybetti.
Karşıyaka’da iklim değişikliği ile mücadeleye özel müdürlük
Karşıyaka Belediyesi, dünyayı tehdit eden iklim değişikliği ile daha etkin ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva