HABERLER>GÜNCEL
23 Kasım 2021 Salı - 10:18

Maden şirketlerinin hedefindeydi… Kartal Dağı’nı kurtaran karar!

Maden şirketlerinin hedefinde olan Tire’nin Kartal Dağı mevkiinde bulunan bir parsel, içerdiği kültürel varlıklardan dolayı arkeolojik sit alanı ilan edildi. Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, kültür varlıklarının korunması için bölgenin tamamen arkeolojik sit alanı ilan edilmesini istedi.

Maden şirketlerinin hedefindeydi… Kartal Dağı’nı kurtaran karar!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - İzmir’in Tire ilçesindeki Küçükkale Mahallesi, Akarca mevkinde bulunan kültürel varlıklar için inceleme başlatan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını açıkladı. Orman mülkiyetinde yer alan 101 ada 1 parsel numarasıyla kayıtlı alanda tespit edilen Roma, Geç Roma ve Bizans dönemlerine ilişkin varlıklar sebebiyle parselin 1 ve 3’üncü Derece Arkeolojik sit olarak tescil edilmesine karar verildi.

Sit kararı tapuya şerh edilecek ve bölgenin koruma amaçlı planları hazırlanacak.  İlan edilen arkeolojik sit alanı, Emerald Maden Şirketi tarafından açılmak istenen mermer ocağı proje sahası içerisinde kalıyor.

OCAK AÇILMASI YASAKLANDI
Kararda ilan edilen 1’inci derece arkeolojik sit alanı ile ilgili “Kesinlikle hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesine, imar planlarında aynen korunacak sit alanı olarak belirlenmesine, bilimsel amaçlı kazıların dışında hiçbir kazı yapılamayacağına, -Resmi ve özel kuruluşlarca zorunlu durumlarda yapılacak alt yapı uygulamaları için müze müdürlüğünün ve varsa kazı başkanının görüşüyle konunun koruma bölge kurulunda değerlendirilmesine, taş, toprak, kum vebenzeri alınmamasına; kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vebenzeri ocakların açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetini etkilemeyecek şekilde tevhid-ifraz gibi uygulamaların ilgili idarelerin imar mevzuatı kapsamındaki uygun görüşleri ile birlikte Koruma Bölge Kurulu’nca değerlendirilebileceğine” ifadelerine yer verildi.

İlan edilen 3’üncü derece arkeolojik sit alanında ise çalışma yapılmadan önce Koruma Bölge Kurulu’ndan karar izin alınması istendi.

‘ARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM ETMELİ’
Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararını değerlendiren Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, kültür varlıklarının korunması için bölgenin tamamen arkeolojik sit alanı ilan edilmesini istedi. Bölgedeki kültürel varlıkların arama çalışmalarının devam etmesi gerektiğini belirten Aydın, “Olumlu gelişmeler yaşıyoruz ama uyanık olmamız gerekir. Bu tür projelerde şirketlerin kolay kolay vazgeçmediklerini biliyoruz. Biz Kartal Dağı için bekçiliğe devam edeceğiz. Doğamızı, canlılarla ve kültürel varlıklarla geleceğe taşımak için Anayasa’dan aldığımız güçle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz bu sahada herhangi bir maden çalışması istemiyoruz. Buraya gelecekse tarihçiler gelsin, arkeologlar gelsin, bilim insanları gelsin, çocuklar gelsin. Bu bölge kültür ve sanat merkezi de olabilir, doğa okulu açılabilir. Burası çok daha farklı şekillerde kullanılabilir. Maden projelerinden vazgeçilsin. Bölge halkı olarak istemiyoruz. Doğal ve kültürel dokunun tahrip edilmesine karşıyız” dedi.

 
Ucuz doğalgaz faturası mümkün!
 
Bakan Koca: Yeni dönemde kapatma düşünmüyoruz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Depremzedeler Cuma günü evlerine kavuşuyor... İşte özellikleri
Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında 7 proje ...
DEÜ'de AB toplantısı: Türkiye güç katar!
AB Sürecimiz ve Gençler için Fırsatlar Toplantısı'yla Dokuz Eylül Üniversitesi ...
Saat tartışmalarına DİSK de katıldı: Bizi Avrupa'dan uzaklaştırıyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve AK Parti İzmir İl Başkanı ...
 
İzmir merkezli 22 ilde FETÖ operasyonu: Çok sayıda gözaltı!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca 22 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ...
Göçmenleri taşıyan minibüs devrildi: 16 yaralı
Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde düzensiz göçmenleri taşıyan minibüsün devrilmesi ...
Müslüme’nin ölümüyle ilgili gelişme! Dedesi tutuklandı
Mersin’in Gülnar ilçesinde kaybolduktan 10 gün sonra cesedi bulunan Müslüme ...
 
Ege sularında can pazarı!
İzmir'in Dikili ve Aydın'ın Kuşadası ilçeleri açıklarında, Yunanistan ...
Küfürleşme kanlı bitmişti... Sebebi 'kürdan'mış!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde bir döner dükkanında "kürdan isteme" nedeniyle ...
O ülkedeki Türklere tahliye çağrısı!
Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçiliği, ordu birlikleri ile isyancı Tigray ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva