HABERLER>ENERJİ
23 Kasım 2021 Salı - 10:17

Ucuz doğalgaz faturası mümkün!

Kış aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşı gündemi doğalgaz faturaları oldu. TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ise yaptığı açıklamalarda faturalarda yüzde 93’e varan tasarruf sağlanabileceğine değinerek, bu konuda yapılması gerekenleri sıraladı.

Ucuz doğalgaz faturası mümkün!

EGEDESONSÖZ – Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından ülkenin geçtiği ekonomik krize bağlı olarak enerji maliyetlerinin çok yükseldiği bugünlerde kombilerin daha verimli ve tasarruflu kullanımı doğrultusunda yurttaşlara tavsiyeler veren açıklamalarda bulundu.
Yapılan açıklamada, kış aylarının başlangıcında öncelikle evde kombi ve ısıtma tesisatı bakımlarının yaptırılması gerektiğinin altı çizildi. Daha verimli bir enerji elde etmek, yanma veriminin arttırılması ve güvenli bir yanma için kombi bakımının uzman kişiler (yetkili servisler) tarafından yapılması gerektiği belirtilen açıklamada, “Kombinizin uzun yıllar yüksek verimle yanabilmesi, enerji tasarrufu sağlanabilmesi, ileride yaşanabilecek muhtemel arızaların tespiti ve onarımı; işletme maliyetlerinin düşürülmesi için kombi bakımlarının yaptırılması gerekir” sözlerine yer verildi.

EKONOMİK ISINMA İÇİN 20 DERECE
Kombi bakımları esnasında yapılan işlemler hakkında bilgi verilen açıklamada “Bakım esnasında gaz basınçları, termostatlar ve sıcaklık sensörleri, ateşleme elektrotları kontrol edilirken; brülör, fan ve ana eşanjör yüzey temizliği ve kullanım sıcak suyu eşanjörünün bakımı yapılır. Aynı zamanda atık gaz bacası bağlantıları, kontrol paneli, ses, oda termostatı veya termostatik vanaların kontrölü yapılır” ifadeleri kullanıldı. Bu bakımların daha güvenli ve daha verimli bir yanma sistemi için gerekli olduğuna değinilirken, ekonomik bir yanma sistemi için oda sıcaklıklarının 20-22 derece civarında olması gerektiğine yer verildi. Yüksek sıcaklıklarda ısınmaya çalışmanın yüksek yakıt maliyetlerine neden olacağı da vurgulandı. 
Binalarda; çatı izolasyonu yüzde 7, dış duvar izolasyonu yüzde 40, pencere kapı izolasyonu yüzde 30, dış kapı merdiven boşlukları izolasyonu yüzde 10 ve döşemelerin yüzde 6 oranlarında enerji tasarrufu sağlayacağına dikkat çekilirken, “Belirttiğimiz üzere, teknik verilere göre mahal sıcaklıklarının normal koşullarda 20–22 derece olması gerekmektedir” denildi.

YÜKSEK SICAKLIK SOLUNUM YOLLARI HASTALIĞININ HABERCİSİ
Açıklamada, 20 ila 22 derece arasındaki sıcaklıkların, insanların kendilerini konforlu ve rahat hissettikleri sıcaklık aralığı olduğu aktarılırken, yüksek ve kuru havanın solunum yolları rahatsızlıklarını beraberinde getireceği belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı:
“Genelde, uygulamada tüketiciler bu sıcaklığın üstüne çıkmaktadırlar. Sıcaklığın her 1 derece yükseltilmesi, yakıt tüketiminde şehirlere göre değişen 7 ile 10 derece dolaylarında artışları ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca yine bu yüksek sıcaklıklar, hava kuruduğu için üst solunum yolları hastalıklarına zemin hazırlamaktadır.”

KOMBİYİ DÜŞÜK SICAKLIKTA SÜREKLİ YAKIN
Vatandaşların doğalgazı verimli kullanabilmesi ve faturalarda cep yakmayan fiyatları elde etmesi için yapabilecekleri pratik notların sıralandığı açıklamada,  “Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomiktir. Aynı zamanda geceleri uyurken kalın örtü kullanmak, oda sıcaklığını 16–18 dereceye düşürmek ve evin kullanılmayan odalarının radyatörlerini mümkün olduğunca kısmak daha çok tasarruf sağlayacak” ifadeleri kullanıldı. 
Ayrıca, oturma odalarının ısıtmayla birlikte nemlendirilmeye çalışılmasının sıcaklığın daha çok hissedilmesinde etkili olacağı belirtilerken üst solunum yollarında sıcaklık nedeniyle meydana gelecek kurumaların da önüne geçileceği eklendi. 

PERDELER RADYATÖRLERİ KAPATMAMALI
Son olarak çarpıcı önerilerde bulunan Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, vatandaşın evde yapabileceği tasarruf uygulamaları hakkında şunları söyledi:
“Apartman giriş kapılarının otomatik kapanacak şekilde yapılması ve mümkünse küçük bir antre oluşturularak ikinci kapı ilave edilmesi, merdiven boşluklarından ısı kaybını azaltacaktır.Pencere ve kapılarınızdan soğuk hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanabilir, pencere kasaları ile duvar arasındaki boşlukları doldurabilirsiniz. Odalarda masa, sandalye ve yataklarınızı dış duvardan uzak tutunuz.Güney cepheli pencerelerden gündüzleri güneş girmesini sağlayınız. Geceleri pencereleri panjur, perde ve rüzgârlık ile kapatınız. Radyatörlerin üstlerini ve önlerini kapatmayınız ve arkalarına mümkünse ısı yalıtım levhaları yerleştiriniz. Perdelerinizin, radyatörünüzü kapatmasına engel olunuz.”

 
Bakan Bilgin'den flaş asgari ücret açıklaması
 
Maden şirketlerinin hedefindeydi… Kartal Dağı’nı kurtaran karar!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Saçma sapan şeyler 23 Kasım 2021 Salı 10:50

Kışın evin içi 24-25 derece olmazsa insan üşür. Uyurken 20 derece olabilir ama ayaktayken olmaz. Uyurken evin içini 20 derecenin altına indirirsen ev buz gibi olur. Yani yakma diyorlar. Direkt kombiyi kapatıp da tasarruf yapabilirsin. Al bir battaniye otur.

Yorumu oyla      3      3  
kenan 23 Kasım 2021 Salı 10:39

Kısaca doğalgazı kullanmayın faturanız yüksek gelmez deyiverin gariii.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EPGİS açıkladı: LPG'ye bir zam daha geldi!
LPG otogaza zam geldi. EPGİS'in açıklamasına göre LPG otogaza bu geceden ...
Bakan Dönmez, Karadeniz gazı için tarih verdi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gazın çıkarılması ...
Ceza infaz kurumu enerjisini güneşten alacak
İzmir Aliağa Açık Ceza İnfaz Kurumu enerjisini cezaevinin yanına yapacağı ...
 
Türkali-2 kuyusu testlerinde rekor seviye
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkali-2 ...
Benzin istasyonlarında kuyruk oldu... Zam öncesi yakıt kalmadı!
Benzin, motorin ve otogaza bu gece gelecek olan zam öncesinde akaryakıt ...
Benzin ve motorine zam geliyor
Dolar/TL kurunda yaşanan yükselişin ardından akaryakıt sektörü kaynakları, ...
 
EMO İzmir Başkanı Uğurlu: Kademeli fatura elektrik gibi çarpacak!
Doğalgaza yapılan aşırı zamların ardından insanların elektrikli cihazlarla ...
Elektrikte ‘sınırı aşana’ yüksek fatura
Elektrik faturalarında kademeli sistem devreye alınıyor. TBMM’ye sunulan ...
Artıbir Enerji’den o iddialara ilişkin açıklama
Artıbir Enerji, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın Menemen’de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva