HABERLER>GÜNCEL
4 Ocak 2023 Çarşamba - 09:01

Kybele’ye koruma kalkanı!

Yunan mitolojisinde ‘Kızıl Kent’ olarak bilinen İzmir’in turizm merkezi Çeşme’deki Erythrai Antik Kenti’nin sınırları içerisinde yer alan ‘Kybele’ kutsal alanının sınırları genişletilerek koruma altına alındı.

Kybele’ye koruma kalkanı!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Çeşme’de yer alan Erythrai Antik Kenti ile önemli karar aldı.

2015 yılında birinci derece arkeolojik SİT ilan edilen antik kentteki kazı çalışmalarına dair Bakanlık temsilcisinin hazırladığı ‘Kybele kutsal alanının sit irdelenmesinin tekrar gözden geçirilmesi’ yönündeki raporu değerlendiren Kurul antik kentin sınırlarını genişleten bir karara imza attı.

Antik kentin sınırında kalan bir bölge daha birinci derece arkeolojik SİT ilan edilirken koruma altına alındı. Karar tapuya şerh olarak düşecekken mevsimlik tarımsal faaliyetler dışındaki tüm çalışmalar yasaklandı.

Resmi Gazete’de yer alan karar şu şekilde:

Izmir İli, Çeşme İlçesi, Ildırı Mahallesi, 387 ada, 18 parselin kayaya yaslanan kısmında, Erythrai kazı başkanlığınca önerilen Kybele kutsal alanının, kararımız eki 1/25000 ölçekli haritada sınırları belirtildiği şekilde "1.derece arkeolojik sit alanı" olarak tescillenmesine, 1.derece arkeolojik sit sınırının tel çit ile çevrilmesine, geçiş dönemi koruma ve kullanma koşulları olarak; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun 05.11.1999 tarih ve 658 sayılı ilke kararı koşullarının geçerli olduğuna, bilimsel amaçlı kazılar dışında hiçbir şekilde kullanılamayacağına, her türlü uygulama öncesi Koruma Bölge Kurulu'ndan izin alınmasına, yeni tarımsal alanların açılmamasına, yalnızca sınırlı mevsimlik tarımsal faaliyetlerin devam edebileceğine, 2863 sayılı yasanın 17.maddesi kapsamında koruma amaçlı imar planının hazırlanarak kurulda. değerlendirilmek üzere Müdürlüğümüze iletilmesine, Ayrıca 1.derece arkeolojik sit alanı olan alanın doğal sit alanında kalması nedeniyle konunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne iletilmesine karar verildi.

ANTİK KENTİN TARİHİ HAKKINDA
Çeşme’nin 20 km kuzey doğusunda yer alan Ildırı köyünün antik dönemdeki adı Erythrai’dir. Erythrai sözcüğünün Yunanca’da “Kırmızı” anlamına gelen Erythros‘tan türediği kent toprağının kırmızı renginden dolayı Erythrai’nin “Kızıl Kent” anlamında kullanıldığı sanılmaktadır. Bir başka varsayıma göre ise kent adını ilk kurucusu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythro’tan almıştır.

Kentte ele geçen bulgular bu yörede İlk Tunç çağından bu yana yerleşimin olduğunu göstermiştir. İkinci Kolonileşme döneminde kent Atina kralı Kadros soyundan gelen Knopos yönetimindeydi. Başlangıçta krallık ile yönetilen kent sonraları yine kral soyundan olan ancak halkın seçtiği Vasileuslar tarafından yönetildi. İon kentlerinin aralarında kurdukları Panionion dinsel ve siyasal birliğe katıldılar. Kent Payhagorasla birlikte kısa süreli tiranlık dönemi yaşamış, bu dönemde üreterek dışarı sattığı değirmen taşları ile önem kazanmıştır. Erythrai, Lidya ve daha sonrada Persler’in eline geçer. Pers boyunduruğuna karşı diğer İon kentleri gibi ayaklanmaya katılan kente, bütün İon kentleri ile birlikte MÖ 334’te İskender, bağımsızlığını kazandırır. İskender’in ölümünden sonra ortaya çıkan kargaşalar sonucu bir çok el değiştiren Erythrai, Pergamon (Bergama) Krallığının eline geçer. MÖ 133’te ise Roma İmparatorluğu içinde özgür bir kent statüsü kazanır. Bu dönemde şarabı, keçileri, değirmen taşları ve kadın kahinleri Sibyl ile Herophile ile ün kazandı. MÖ 1.yüzyıl’da depremler, savaşlar ve Romalı komutanların yağmaları yüzünden büyük yıkıma uğrayan yöre, Bizans döneminde önemini yitirdi. 1366’da Türk Egemenliğine girdikten sonra da Erythre, Rhtyrai, Lythri gibi değişik adlar alan yöre; 16.yüzyıl’dan sonra İlderen ve Ildırı adlarıyla anılmaya başladı.

 
Apple'ın piyasa değeri 2 trilyon doların altında!
 
'Otomotivde ÖTV indirimi gündemimizde yok'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Çavuşoğlu, BAE'li mevkidaşı ile görüştü
Dışişleri Bakanlığı, Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun Birleşik Arap Emirlikleri ...
Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın!
Sakarya'nın Arifiye ilçesinde, geri dönüşüm tesisinde çıkan yangında depolanan ...
Mehmet KARABEL yazdı… 'Onlar İzmir'in şansı!'
Mehmet KARABEL yazdı… 'Onlar İzmir'in şansı!'
 
Nisana kadar kuraklık uyarısı!
Önümüzdeki 3 ayda yağışların ortalamaların altında kalacağı tahmininde ...
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Karaburun, Seferihisar, Dikili ve Menderes ilçeleri açıklarında ...
Konya'da 3 aracın karıştığı kazada 9 kişi yaralandı
Konya'nın Selçuklu ilçesinde aralarında işçi servisinin de bulunduğu 3 ...
 
Erdoğan, Putin ve Zelenskiy ile görüşecek
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ...
Kayseri'de yalnız yaşayan kadın evinde ölü bulundu
Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesinde yakınlarının haber alamadığı kadın, evinde ölü bulundu
Sinan Ateş cinayetinde 3 tutuklama
Ankara'da eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetiyle ilgili 3 şüpheli tutuklandı.
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva