HABERLER>EGE
19 Ekim 2015 Pazartesi - 16:26

Kurtulan taş atölyelere lokmalı kutlama

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, 2010'da yıkılan Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi bahçesindeki her biri 77 yıllık dört taş binanın yıkılmaması için 20 ay önce dava açtı. Denizli İdare Mahkemesi, taş binaların özgün yapısının cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğuna, taş binaların yapıldığı dönemin mimari ve teknik özelliklerini yansıttığı, kentin sosyo-kültürel yapısına uygun olduğu, depreme dayanıklı oldukları gerekçesiyle korunmalarına karar verdi. Mimarlar kararı, lokma döktürerek kutladı.

Kurtulan taş atölyelere lokmalı kutlama

DENİZLİ - Valilik hizmet binası yanındaki Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi, 2010'da yıkıldı. Lisenin 77 yıllık taş binalarının da yıkılıp, yerine Arkeoloji Müzesi yapılması için 2012'de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzeyi yaptıracak hayırsever Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile Denizli'de protokol yaptı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Cumhuriyet Tarihi döneminin bir parçası olan taş binaların yıkılmaması için mücadele başlattı. Bunun üzerine başvurulan Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mimarlar Odası'nın taş binaların korunması talebini reddetti. Mimarlar Odası, yargıya başvurup, 6 Şubat 2014'te, Denizli İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma kararı aldırttı. Mahkeme, nihai kararı verdi ve taş binaların yapıldığı dönemin mimari ve teknik özelliklerini yansıttığı, kentin sosyo-kültürel yapısına uygun olduğu, depreme dayanıklı oldukları, yapının özgün mimarisinin cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğuna karar verdi. Taş binaların yıkılamayacağı hükmüne vardı.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_10/2015_10_19/3e89e9a2459c2618e3ff3b547d358afe.jpg

BİNALARIN YANINDAKİ PARKTA LOKMA DAĞITILDI
Mimarlar Odası, sevinçle karşıladıkları kararı lokma döktürerek kutladı. Taş binaların yakınındaki parkta gerçekleştirilen etkinliğe; Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, Denizli'nin eski belediye başkanlarından Ziya Tıkıroğlu, CHP İl Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

"MAHKEMENİN KARARI NET VE AÇIKTIR"
Burada açıklama yapan Zeytinci, "Mahkemenin kararı net ve açıktır. Taş binalar yıkılmayacak. Burası müze olarak değerlendirilebilir. Biz müze yapılmasına karşı değiliz. Bizler, yakın tarihimizin sembollerinden, Cumhuriyetin yapılarından olan taş binaların korunması için mücadele ettik. Yapılar bugünkü bakımsız görüntülerinden acilen kurtarılmalıdır. Halka ait değeri, onu korumakla yükümlü devletten ve onun bu değeri asıl koruyacak kurumu olan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın gazabından korumak için çıktığımız yolda; son çareyi yargıya başvurmakta, ne kadar doğru davrandığımızı bir kez daha gördük. Taş binalara ister sergi salonu, ister müze, ister konferans salonları ne isterlerse yapabilirler. Özel taş işçiliğinin olduğu ve özel bir mimarisi bulunan taş binaların mahkeme kararıyla korunacak olmasına çok sevindik. Bu yapılar mahkemenin kararında da belirttiği gibi; özgün mimarisi ile cumhuriyet eğitim projesinin bir parçasıdır. Sosyal, teknik ve ekonomik geçmişi iyi yansıtan bu mimari yapıtın yok edilmesi, tarihsel bilincin yok edilmesiyle eş değer olacaktı" diye konuştu.
 
Elleriyle vatandaşlara lokma ikram eden Cüneyt Zeytinci, "Denizli'de Arkeoloji Müzesi'nin yapılmasını istiyoruz. Hayırsever, hemşehrimiz işadamı Ahmet Nazif Zorlu taş binaları koruyarak müzeyi yaptırabilir" dedi.
 

 
Kaçtığı polisler şüpheliyi hastaneye yetiştirdi
 
Müsteşar’dan Gediz Nehri için ‘facia’ nitelemesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçtığı polisler şüpheliyi hastaneye yetiştirdi
Denizli'de polisten kaçan sürücü, otomobiliyle kaza yaptıktan sonra yakalandı. ...
Eski tabakhanede 2 bina alevlere teslim oldu
Denizli'de Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yıl önce 'içkili yerlerin toplanacağı ...
Soma davasında duygusal anlar: Babası öldüğünde…
Manisa’nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ...
 
İtfaiyede çifte yılan operasyonu!
Tavas İlçesi Yaka Mahallesi'ndeki bir evin oturma odasına, dün sabah yılan ...
Bodrum'da güneşi gören sahile koştu!
Bodrum'da, son üç gündür hava sıcaklığının yükselip 30 dereceye kadar ...
İplik fabrikasının deposu kül oldu
Aydın'daki bir iplik işleme fabrikasının deposunda, belirlenemeyen bir ...
 
AK Parti'nin seçim bürosuna taşlı saldırı
AK Parti'nin Aydın'ın Germencik ilçesi seçim bürosunun camlarından ikisi, ...
Dalyan'ın Başpehlivanı Mehmet Yeşil
Ortaca'ya bağlı Dalyan Mahallesi'nde, 21 yıl aradan sonra yağlı güreş ...
Şehit Üsteğmenin bir aylık eşinden ağlatan paylaşım
Yüksekova Dağlıca'da bölgesinde şehit olan 4 askerden Üsteğmen Ünal Darboğaz'ın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva