HABERLER>EGE
19 Ekim 2015 Pazartesi - 16:29

Müsteşar’dan Gediz Nehri için ‘facia’ nitelemesi

Toplu balık ölümlerinin yaşandığı Gediz Nehri'nin su kalitesinin dördüncü sınıf olduğu ortaya çıktı. Bu durumu "Facia" olarak niteleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Türkiye tarımının yüzde 10'unun yapıldığı yerdeki bu su kalitesinin toprağı hasta edeceğini belirtip, ikinci kaliteye çıkartılması gerektiğini söyledi.

Müsteşar’dan Gediz Nehri için ‘facia’ nitelemesi

İç Batı Anadolu'daki Murat, Eğrigöz ve Şaphane Dağları'ndan inen suların birleşmesiyle oluşan ve Kütahya ile Uşak ve Manisa'dan geçip Kemalpaşa Ovası'nda Nif Çayı'yla birleşerek İzmir'in Foça İlçesi'nden denize dökülen Gediz Nehri'nin temizlenmesi için yürütülen çalışmalar sürüyor. Çalışmalar sürerken nehrin Manisa Ovası'ndan geçen bölümünde geçen Eylül ayında toplu balık ölümleri yaşanırken, Muradiye Mahallesi kesiminde ise suyun üzerini balçık tabakası kaplanmıştı.
 
Gediz'de yaşanan son toplu balık ölümlerinin ardından, nehirdeki kirlilik ve izleme çalışmaları bir kez daha masaya yatırıldı. Gediz Havzası Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzlem Programı Değerlendirme Çalıştayı, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Toplantı salonunda yapıldı. Çalıştaya Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Değerlendirme Daire Başkanı Soner Olgun, Çevre ve Şehircilik Manisa İl Müdürü Mustafa Yılmaz katıldı.
 
Toplantıda konuşan Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, büyükşehir belediyesinin atık su arıtma tesisleriyle ilgili çalışmalarını anlattı. Gediz Havzası'nın temizliği için çalışacaklarını dile getiren Memiş, katı atık bertaraf tesisinin yapım çalışmalarının başladığını söyledi. Memiş, Yunusemre İlçesi, Sarıçam Mahallesi'nde 24 ay içinde modern bir arıtma tesisinin hayata geçeceğini açıkladı. Memiş, "Umuyoruz ki bu çalışmalarla Gediz'de balık tutmak yakın gelecekte hayal olmaktan çıkar. Gediz'de balık tutmayı hedefliyoruz" dedi.
 
"GEDİZ'DE 16 NOKTADA İZLEME YAPILDI"
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığına dikkat çekip, "Su kaynakları giderek azalmakta. Su kaynaklarının temiz tutulması için izleme çalışmalarına önem veriyoruz. 2011 yılından bu yana izleme yapılıyoruz. Üç yıl önce online olarak izlenen tesis sayısı 35 iken bugün bu sayı 175'e yükseldi" dedi.
 
Kirli nehirlerin tamamındaki 83 noktada izleme çalışması yaptıklarını bunun 16'sının Gediz'de olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Gediz Havzası'nda su numunesi alındı. Alınan numunelerde, çeşitli kirleticiler değerlendirildi. Su Kirliliği Yönetmeliği'ne göre buradaki suyun kalitesi sınıflandırılıyor. Bu duruma baktığımızda tarımsal üretiminin yüzde 10'nunun Gediz'de olduğu bölge durum facia. Elbirliği ile çok şey yapmamız lazım. Dördüncü sınıf suyu tarımda kullandığınız zaman toprağı mikrobiyolojik olarak hasta eder. Gediz Havzası'na bundan dolayı çok önem veriyoruz. Tarımsal üretimin yüzde 10 olduğu yerde Gediz'i ikinci sınıf su kalitesine getirmeliyiz. Tarımsal üretim yapılan bu toprağımızın sağlıklı kalması lazım" diye konuştu.
 
"EYLEM PLANI HAZIRLANDI"
Gediz Havzası Kirlilik Eylem Planı hazırlandığını da açıklayan Müsteşar Öztürk, bölgede kanalizasyonla ilgili 70 milyon, atık su ile ilgili 193 milyon liralık yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi. Atık su arıtma tesislerinin hayata geçmesi için destek verdiklerini kaydeden Öztürk, öncelikli olarak Manisa merkez, Turgutlu ve Alaşehir'in arıtmalarının çalışması gerektiğine dikkat çekti.
 
"SADECE DOĞDUĞU YERDE KİRLİLİK İKİNCİ SINIF"
Çalıştayda konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Laboratuvar Ölçüm ve İzleme Merkezi Daire Başkanı Soner Olgun, izleme sonuçlarını paylaştı. Gediz Nehri'nin kirliliğin had safhada olduğunu vurgulayan Olgun, "Endüstriyel, evsel ve tarımsal baskılar havzada kirliliğe neden oluyor. Gediz'in doğuş noktası Kütahya Karapınar'da kirlilik ikinci sınıf, bundan sonrasındaki kısımlarda ise dördüncü sınıf su kalitesi gözleniyor. En kirli nokta ise Manisa il sınırları içindeki Alaşehir Çayı'dır. Geçen yılki ölçümde buradaki kirlilik dördüncü sınıftı. Nif Çayı ve Ilıcak Deresi en kirli noktalardan biri" diye konuştu. (dha)

 
Kurtulan taş atölyelere lokmalı kutlama
 
'Hayat Öpücüğü'ne İzmir'de büyük ilgi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kurtulan taş atölyelere lokmalı kutlama
Mimarlar Odası Denizli Şubesi, 2010'da yıkılan Şehit Yusuf Batur Endüstri ...
Kaçtığı polisler şüpheliyi hastaneye yetiştirdi
Denizli'de polisten kaçan sürücü, otomobiliyle kaza yaptıktan sonra yakalandı. ...
Eski tabakhanede 2 bina alevlere teslim oldu
Denizli'de Büyükşehir Belediyesi'nin 10 yıl önce 'içkili yerlerin toplanacağı ...
 
Soma davasında duygusal anlar: Babası öldüğünde…
Manisa’nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ...
İtfaiyede çifte yılan operasyonu!
Tavas İlçesi Yaka Mahallesi'ndeki bir evin oturma odasına, dün sabah yılan ...
Bodrum'da güneşi gören sahile koştu!
Bodrum'da, son üç gündür hava sıcaklığının yükselip 30 dereceye kadar ...
 
İplik fabrikasının deposu kül oldu
Aydın'daki bir iplik işleme fabrikasının deposunda, belirlenemeyen bir ...
AK Parti'nin seçim bürosuna taşlı saldırı
AK Parti'nin Aydın'ın Germencik ilçesi seçim bürosunun camlarından ikisi, ...
Dalyan'ın Başpehlivanı Mehmet Yeşil
Ortaca'ya bağlı Dalyan Mahallesi'nde, 21 yıl aradan sonra yağlı güreş ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva