HABERLER>SAĞLIK
5 Kasım 2023 Pazar - 09:38

Küresel ısınmayla vektörel hastalıklar tehlikesi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, küresel ısınmayla birlikte sıcaklık artışı ve yüksek nem nedeniyle Türkiye'de bazı vektör türlerinin artışa geçtiğini ve uzun zamandır görülmeyen batı Nil ateşi, zika ve tatarcık humması gibi hastalıklar açısından dikkatli olunması gerektiğini söyledi. 

Küresel ısınmayla vektörel hastalıklar tehlikesi

ÇÜ Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Kara, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin etkisiyle yüksek sıcaklık ve nem artışı nedeniyle Türkiye'de daha önce görülmeyen vektör cinslerinin çeşitlenmeye ve çoğalmaya başladığını belirti. Bunların batı Nil ateşi, zika ve tatarcık humması gibi hastalıkları da beraberinde getireceğini belirten Prof. Dr.  Kara, uyarılarda bulundu. Vektör türlerindeki değişikliklerin ve çevrede görülme artışının böcek bilimcilerin yaptığı çalışmalarda tespit edildiğini kaydeden Prof. Dr. Kara, "Küresel ısınmayla birlikte gerekli ortamı sağlayıp çoğalan bu vektörler daha önce kendi bölgemizde görmediğimiz 'zika' ya da 'batı Nil ateşi' gibi hastalıkları da beraberinde getirecektir. Bunun örneklerine daha önce İzmir'de birkaç vakada rastlamıştık. Batı Nil ateşi, grip benzeri semptomlar ve deri döküntüleri ile kendini gösterir. Nadiren beyin zarında, beyinde veya diğer organlarda iltihaplanma gelişir. Zika ise özellikle el ve ayaklardaki küçük eklemlerde şişmelere, kas ağrısı, baş ağrısı, gözlerin arkasında ağrı ve kusmaya neden olur" dedi.

TATARCIK HUMMASINDA ARTIŞ GÖRÜLEBİLİR
Özellikle daha önce çeşitli illerde küçük salgınlara da neden olan tatarcık humması hastalığından bahseden Prof. Dr. Kara, "Yine küresel ısınmayla beraber halk arasında yakağan ya da mucuk diye bilinen tatarcık sineklerinin türlerinde de bazı değişiklikler oldu ve bunları daha çok görmeye başladık. Bu durum da tatarcık humması denilen bir hastalığa neden oluyor. Yakın geçmişte ülkemizde Adana'nın Kozan ilçesinde, İzmir'in Çeşme ilçesinde Ankara'nın Mamak ilçesinde bu hastalık küçük çaplı salgınlar yapmıştı. Grip benzeri belirtiler gösteriyor. Kırgınlık, bulantı, kusma, yüksek ateş bulguları oluyor. 3 günlük ateş olması nedeniyle 3 gün hastalığı da deniyor. Bu böceklerin gerekli önlemler alınmadıkça, yaşam alanlarına müdahale edilmedikçe bu hastalıkların günümüzde de çoğalacağını tahmin etmekteyiz. Bunun gibi başka hastalıklar da karşımıza çıkacaktır" diye konuştu. 

VEKTÖREL HASTALIKLA MÜCADELE
Vektörlerin neden olduğu hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenlerle ilgili olarak da Prof. Dr. Kara, "Böcek bilimcilerin küresel ısınma sonucunda çevremizdeki vektörlerle ilgili yaptığı araştırmalara ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. Belediyeler ise ilaçlamaları bu çalışmaya yönelik gerçekleştirmelidir. Yapılan ilaçlama tüm vektör türleri için önleyici olmayabiliyor. Hekimler de vektör kaynaklı olabileceğini düşündüğü farklı belirtileri iyi araştırmalı, buna uygun tedavi vermelidir. Belirtilerin kaynağının araştırılması, hastalığın artışa geçmesini önlemede önemli olacaktır." (DHA)

 
Ayakkabı ihracatında büyük artış... 9 ayda 931 milyon dolar!
 
İsrail mülteci kampını hedef aldı: 51 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Down sendromlu Alperen, lösemiyle savaş veriyor!
İzmir'de yaşayan down sendromlu 5 yaşındaki Alperen Aydoğan, S.B.Ü. Dr. ...
Uzmanından 'kanlı para' uyarısı!
Son dönemde öğrenciler arasında giderek yaygınlaşan ve şiddet içeren 'kanlı ...
'Eris' uyarısı... Pozitif oranı yüzde 30'a çıktı!
Haccettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
 
Depremzede 'Kurtuluş' ikinci kez hayata tutundu!
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat depremini anne karnında atlatan ve üç gün boyunca ...
Uzmanı uyardı: Kadınlar bu yaşa dikkat!
Kadınların çocuk sahibi olmasında zorluk yaşamasına neden olan en önemli ...
Vatandaşın eczane ile imtihanı... İlaçta neden kriz var?
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan eczanelerde devam eden ilaç ...
 
Geri ödeme listesine 44 ilaç daha alındı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 38'i yerli üretim olmak ...
Krizin vurduğu yaşamlar... Ekmekleri 5 kat zamlanan çölyak hastaları!
Glütensiz ve Organik Yaşam Derneği Başkanı Erkan Canoğlu, çölyak hastaları ...
İzmir'de sahte psikolog skandalı!
Sahte psikolog iddialarına bir yenisi daha eklendi. Bu kez Gökçe Hız adında ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva