HABERLER>SAĞLIK
20 Ocak 2023 Cuma - 08:37

Kurdaki düzenleme de işe yaramadı: 605 ilaç hala yok!

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, hastalara "Bu ilaç yok" demekten yorulduklarını belirterek, "Bakanlık, ilaç yok dediğimizde inanmıyor. Depolardan barkotlarıyla gönderdik ve 605 ilacın olmadığını tespit ettik. Euro 20 liranın üstündeyken 10,75'lik ilaç kuruyla sıkıntı çözülmez" dedi. Sayılkan, uzun süredir olmayan pek çok tansiyon, diyabet, kanser ve kalp damar ilaçlarına ilaveten doğum kontrol hapı, tüp bebek ilaçları ve öksürük şuruplarının da piyasada bulunamadığını bildirdi.

Kurdaki düzenleme de işe yaramadı: 605 ilaç hala yok!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İlaçta 7,86 olan euro sabit kur, 14 Aralık'ta 10,76 liraya çekilmişti ancak bu düzenleme de piyasadaki ilaç sıkıntısına ilaç olmadı. Hastalar ve hasta yakınları, ellerindeki reçetelerle eczane eczane dolaşarak ilaç ararken, girdikleri her eczaneden eliboş ve öfkeyle çıkıyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, bugün itibariyle toplam 605 çeşit ilacın piyasada olmadığını tespit ettiklerini ve bakanlığa barkotlarıyla birlikte bu tespit bilgisini ilettiklerini söyledi. Başkan Sayılkan, çözümün, yılda bir kez değil, üç veya dört kez olmak üzere küçük küçük zamlar yapılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

BAKANLIK OLMAYAN İLAÇLARIN LİSTESİNİ İSTEDİ!
Eczacıların örgütleri tarafından yapılan "İlaç yok" tepkisi üzerine Sağlık Bakanlığı'nın kendilerine yaptırım uygulamaya başladığını, bakanlıktan "Neymiş bu piyasada olmayan ilaçlar? Barkotlarıyla gönderin, biz de bilelim" mealinde bir yazı geldiğini anlatan Başkan Sayılkan, "İlaç depolarında araştırma yaptık ve toplam 605 kalem ilacın piyasada olmadığını tespit ettik. Hepsinin barkodunu da bakanlığa gönderdik" dedi.

Tansiyon, kalp-damar, diyabet ilaçlarının büyük bölümünün uzun süredir olmadığına dikkat çeken Başkan Sayılkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

SAYILKAN: YOKLAR LİSTESİNE YENİ İLAÇLAR EKLENDİ
"Görüldü ki, euro 20 liranın üzerindeyken 10,76 liralık bir sabit kur da işe yaramadı; ilaç yokluğunun önüne geçilmesine yetmedi. Belirttiğim hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlara ilaveten çocukların öksürük şurubu yok. Antibiyotik çeşitlerimiz azaldı. Ayrıca kadın hastalıkları ilaçları, doğum kontrol ilaçları, tüp bebek ilaçları da piyasadan çekildi. Kurda yapılan düzenlemeye rağmen 605 ilaç, yine raflara düşmedi. Kurdaki oynama, hiç mi işe yaramadı? Çok az yaradığını söyleyebilirim ama derde derman olacak bir iyileşme olmadı. Bugün euro 20 liranın üzerinde. İlaç kuru 10,76 lira. Yarı yarıya fark var. Senede bir kez zam, enflasyonun bu kadar yüksek olmadığı dönemlerde uygundu. Fakat şimdi hiçbir şeyin fiyatını kontrol edemiyorsunuz. Bu nedenle yılda üç kez,  azar azar zam yapılsın öneriyoruz. O dönemlerde birkaç ilaç dışında hepsini bulmak mümkündü. İlacın hammaddesi de ithal. Yani döviz.  İlaç dışa bağımlı bir ürün ve sen orada euro kuruyla garip bir yöntem belirliyorsun. Olmaz. Ve bunda ısrar ediyorsunuz. Akıl alacak gibi değil."

BİR DEFADA YÜZDE 40 ZAM YAPMAK YANLIŞTIR
Şubat ayında zam geleceğini sağır sultanın bile duyduğunu, haliyle herkesin ona göre pozisyon aldığını belirten İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "Senede bir defa, yüzde 30, yüzde 40 gibi zam yaparsan, herkes bundan faydalanmaya çalışır. Bu sefer ne oluyor, haziran aylarından itibaren ilaç bulamaz hale geliyorsunuz. Biz ilaç yok diyoruz, bakanlık nöbetçi eczane sayısını artırın, diyor. Sorun yarattığı görüldüğü halde son beş yılda, neden bu yöntemde ısrar ediliyor, anlamış değilim. Amaç tasarrufsa, böyle tasarruf olmaz.  Vatandaşı da biz eczacıları da fazla perişan etmeden geçerli bir yöntem bulunmalı" dedi. Başkan Sayılkan, ayrıca şu görüşlere yer verdi:

VATANDAŞLA ECZACILAR KARŞI KARŞIYA GELİYOR
"Vatandaşlarımız ilaca ulaşabilmek için eczane eczane dolaşıyor, eczaneler de ilaç bulabilmek için büyük çabalar gösteriyor. Günün önemli bölümünü telefon ya da bilgisayar başında ilaç temin etmeye çalışarak geçiriyor, ancak bir çok ilaç için vatandaşa “yok” demek zorunda kalıyoruz. Özellikle de nöbetler, ilaç yokluğu nedeniyle tam bir çileye dönüştü. Vatandaşlarla eczacılar arasında hiç de istenmeyen gerginlikler yaşanmaya başladı. İlaç yokluğunun mağdurlarının vatandaşlar ve eczacılardır. Yaşanan sıkıntının temelinde, güncelliğini yitiren İlaç Fiyat Kararnamesi vardır. Kararname gereği yılda bir kez güncellenen Euro kuru ilaç fiyatları belirlenmekte, ancak son yıllarda hızla yükselen enflasyon, artan döviz kuru nedeniyle ilaç fiyatlarının belirlenmesine esas olan “Euro kuru” gerçek kurun oldukça gerisinde kalmakta ve özellikle de ithal ilaçların temini zorlaşmaktadır. İlaç yokluğunu ve son derece açık olan nedenlerini görmezden gelemezsiniz. Nöbetçi eczane sayısını artırmaya çalışmak, eczanelere imza karşılığı uyarı metinleri göndermek, eczaneleri zan altında bırakan denetimler yapmak, ilaç yok diyen eczacı odalarından bulunmayan ilaç listelerini istemek, sorunun çözümüne katkı koymayacak adımlardır. Çözüm, daha akılcı bir kur düzenlemesi yapmaktadır. Ayrıca yılda bir kez zam yapmaktan vazgeçilmeli, zamlar bir yıla yayılarak üç kez, o da düşük oranlarda yapılmamalıdır. Aksi halde ilaç yokluğu sorunu her yıl artarak devam edecek, tedaviler aksayacak ve mağduriyetler bitmeyecektir. Yanlışta ısrar etmek yerine sektörün bileşenleri ile birlikte belirlenecek akılcı bir yöntem hepimizin dileğidir."

 
Türk Müziği Korosu'nun konserine büyük ilgi!
 
96 yaşındaki kadına hırsız işkencesi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 20 Ocak 2023 Cuma 10:41

Herkes konuşur ak parti yapar.

Yorumu oyla      3      3  
SOKAK 20 Ocak 2023 Cuma 08:53

Ciddi bir alerji sorunu yaşıyorum. Doktora 1.500 lira ve tahlillere de 1.250 lira ödeyerek teşhis kondu. Aşı vurulmalı dendi. Yaklaşık 3 aydır aşı bekliyorum. 2.500 lirayı peşin ödedim ama aşı gelmedi. Ne olacağı belirsiz diye 2.5000 liram 3 ay sonra iade edildi. Bir kamu çalışanı olarak bacaklarımdaki kaşıntılardan kaynaklı yaralarla işe gidip-geliyorum. Yine bu bacaklarla da 14.Mayısta oy kullanmaya gideceğim. NOKTA

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı uyardı... İlaç alerjisine dikkat!
Bilinçsiz ilaç kullanımının ilaç alerjisine ve buna bağlı hayati riske ...
ABD'den Pfizer/BioNTech aşısı uyarısı!
ABD'den Pfizer ve BioNTech'in güncellenen yeni tip koronavirüs (Covid-19) ...
8 yıldır çekiyordu... 'Delirten hastalık'tan İzmir'de kurtuldu!
Fransa'da yaşayan Mustafa Güney (64), halk arasında 'delirten hastalık' ...
 
Eldeki renk değişimlerine dikkat!
Elde iyi ve kötü huylu tümörlerin görülebildiğine dikkati çeken Dr. Öğr. ...
Randevusuna gelmeyen hasta oranı düştü
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, iptal edilmediği halde gelinmeyen randevuların ...
Uzmanından ailelere karne uyarısı!
Milyonlarca öğrenci alacağı karne ile bu cuma günü yoğun geçen bir dönemi ...
 
D vitamini eksikliği baş ağrısına neden oluyor!
İnsan sağlığı için vitaminlerin önemli olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı ...
Çin'de COVID-19'a bağlı ölümlerde sıçrama!
Çin’de 8 Aralık 2022-12 Ocak 2023 tarihleri arasında 59 bin 938 kişinin ...
Adenovirüs vakaları hızla artıyor: Kalıcı görme bozukluğuna yol açabilir 
 Son dönemlerde yaygınlaşan adenovirüs salgınına bağlı konjontivit vakalarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva