HABERLER>TARIM
3 Nisan 2023 Pazartesi - 09:08

Kuraklığa kartlı önlem

Konişon salatalık üretimde % 15 ile Türkiye’nin zirvesinde yer alan Manisa Gördes’te sulamalar kartlı-elektronik sisteme geçiyor. Toplam 15 bin 630 dekarlık alandaki çalışmaları inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, “Giderek artan kuraklık tehdidine karşı suyun etkin ve doğru kullanımına dikkat çekti. “Projeler 2023 yaz sulama sezonuna yetişecek” dedi.

Kuraklığa kartlı önlem

Son dönemde özellikle turşuluk “kornişon” salatalık üretimiyle dikkatleri üzerine çeken Manisa Gördes’te Güneşli ve Doğanpınar Sulamaları kartlı-elektronik sisteme geçiyor. Türkiye’nin kornişon salatalık üretiminde yaklaşık % 15’lik bir paya sahip olan ilçeyi ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, Belediye Başkanı Muhammet Akyol ile birlikte proje sahasını gezdi. Üreticilerle buluştu.

SU İSRAFININ ÖNÜNE GEÇECEK
DSİ 2. Bölge Müdürü Saadetin Ceylan’ın ilk durağı Güneşli Barajı sulama sahasıydı. 2014 yılında inşa edilen barajın ve 8.2 milyon m3 depolama hacmine sahip olduğunu hatırlatan DSİ 2. Bölge Müdürü Ceylan “ Proje sayesinde 11 bin 400 dekar arazinin su ihtiyacını karşılayarak, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ancak giderek daha değerli hale gelen suyu daha etkin ve doğru kullanabilmek için Gördes’te 2 projeyi ultrasonik ön ödemeli kartlı sisteme dönüştürüyoruz. Üreticimiz artık elektronik sayaçlardan kartını okutarak, ihtiyacı kadar su alacak. Böylece hem suyu saat yerine metreküp hesabına geçildiği için hem suyu daha dikkatli kullanıp, israf etmeyecek, hem de boşa akan suyun parasını ödemeyecek.” diye konuştu.

2023 YAZ SULAMA SEZONUNA YETİŞECEK
Güneşli Barajı Sulama sahasındaki sayaç montajlarının tamamlandığını kaydeden DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan DoğanpınarBarajı sulaması sahasındaki çalışmalarında devam ettiğini söyledi. Ceylan, “ Temelden yüksekliği 33 metre olan Doğanpınar Barajımız toplam 4 bin 230 dekar araziye can suyu veriyor.Bu alanda artıkultrasonik ön ödemeli kartlı sayaçlar vasıtası ile sulanacak. Hedefimiz her iki projedeki çalışmalarımızı birkaç aya kadar tamamlayarak, 2023 yaz sezonundan itibaren bölgede kartlı sayaç sistemine geçmek. Üreticimize şimdiden hayırlı olsun” dedi.  

Daha sonra Gördes Belediyesi Kültür Merkezi’nde ilçedeki muhtarlar ve üreticilerle buluşan DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, bölgedeki projeleri anlattı. Soruları yanıtladı.

Son yıllarda giderek azalan yağış rejimi ve kuraklığa dikkat çeken DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, ultrasonik ön ödemeli kartlı sayaç vasıtası ile su kullanımında önemli tasarruf sağlandığına dikkat çekti. Ceylan, üreticiyi su israfı konusunda uyardı.

Gördes-Demirci Otoyol inşaatı şantiyesini de ziyaret eden DSİ 2. Bölge Müdürü Saadettin Ceylan, yok güzargahında kalan sulama şebekesinin deplasesi konusunu da mercek altına aldı.

 
Yeni başkan ayağının tozu ile sahaya indi: İşaret fişeğini İzmir'den yakacağız!
 
ABD'de tarihi Trump davası için geri sayım başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
şeraFettin ZEYREK 3 Nisan 2023 Pazartesi 10:09

DİKİLİDE GEÇİLDİ DE NE OLDU. kanallar çatlak patlak. her yerden su akıyor. Suyun üçte biri yollara gidiyor. damlama sistemi denetlenmiyor. parasını veriyorum deyip istediği kadar suyu salıyor, sonra su yetmiyor. Şimdi sorsak DSi 2. bölge müdürü Sadettin Ceylana NİYE İLGİLENMİYORSUN, DİKİLİ İZMİRİN İLÇESİ DEĞİL Mİ DİYE. Yetkim yok diyecektir. kısacası kimse ilgilenmiyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir tarımının başkanı Erdallı çöküşü anlattı: Üretim mültecilerin eline geçti!
İzmir’de tarımda çalışan işçi sayısının yıllara göre düşüş göstermesinin ...
Bakan Kirişci: Tarımda bir devrim başlayacak
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda 9 kanun ve 40 maddelik mevzuat ...
İzmir’in yok olmaya yüz tutan ürünleri geri dönüyor… ‘Özel' kooperatif yola çıktı
Bölgenin birbirinden özel ürünlerinin değerine değer katmak için yola ...
 
Kuraklığa dayanıklı ekimler yaygınlaştırılıyor
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) enstitüleri ...
Çiftçilere destek ödemeleri başladı!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 1 milyar 653 milyon 871 bin 696 lira ...
Erik tezgaha çıktı... Fiyatı dudak uçuklattı!
Antalya'da manav tezgahlarına çıkan eriğin tanesi 10 liradan, kilosu ise bin liradan satışa sunuldu.
 
Kuraklığa karşı set... 'Baklava' ve 'hilal' hamlesi!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi ile İzmir Orman ...
Danıştay veto etmişti… Zeytinliklerin katline ferman!
Danıştay’ın zeytinlikleri gerekçe göstererek ‘ÇED olumlu’ kararını iptal ...
ZMO İzmir’den ‘tarımsal’ uyarı… Su’da tehlike!
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çakıcı, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Gıda Güvenliği Günü…
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva