HABERLER>TARIM
2 Nisan 2023 Pazar - 18:22

Bakan Kirişci: Tarımda bir devrim başlayacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda 9 kanun ve 40 maddelik mevzuat değişikliği yaptıklarını belirterek, "Bu mevzuat ile tarımda adeta yeni bir dönem başlayacak. 2023'te yeni bir yüzyıla başladık, işte bu yeni yüzyıla yakışacak şekilde planlı üretimin ve sözleşmeli üretimin yine ekilmeyen alanların boş kalmaması için bu üretimin gerçekleştirilmesi; elbette yeni yüzyıla yakışan davranış" dedi.

Bakan Kirişci: Tarımda bir devrim başlayacak

Bakan Vahit Kirişci, tarım sektörü temsilcileri ile toplantıya katılmak için Kırklareli'ye geldi. Kırklareli Valiliği'ni ziyaret eden Kirişci'yi burada Vali Birol Ekici karşıladı. Kirişci, ardından Kırklareli Üniversitesi konferans salonuna tarım sektör temsilcileri ile buluştu. Toplantıya; Vali Ekici, AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, bakanlık temsilcileri ile çok sayıda üretici katıldı. Burada konuşan Kirişci, AK Parti hükümeti göreve geldiğinde ülkedeki tarım ve gıda ürünleri ihracatının 2,8 milyar dolar olduğunu belirterek, "Göreve geldiğimizde; tüm Türkiye'nin ihracat rakamı, 36 milyar dolardı. 2022 sonu itibarıyla tek başına tarım ve gıda ürünleri ihracatı, 30 milyar dolar. İnşallah hedefimiz; yıl sonu itibariyle bu 36 milyar doları, tek başına tarım sektöründe gerçekleştirmek" dedi.

'TAHIL KORİDORU, DÜNYAYA RAHAT NEFES ALDIRDI'
Doğru hamlelerle Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaşanan gıda krizinin çözüldüğünü belirten Kirişci, "860 civarında geminin geçtiği bir tahıl koridorunu açtık, 6 ay çalıştı. Bir 6 ay daha geçti, şimdi bir 2 ay daha uzatması var. Temennimiz; bunun uzaması. Geçen yıl bu zamanlarda, akaryakıtın 31 liraya kadar çıktığını hatırlayalım. Bugün akaryakıt 21 lira. Bugün 1 yıl öncesine göre gübreyi daha ucuza alabilir hale geldik. Sadece tarım ürünleri ve gıda sektöründe değil; bütün emtia fiyatlarında ciddi bir gerileme yaşandı. Tahıl koridoru, dünyaya rahat nefes aldırdı. Millet 'oh be' dedi. Çünkü nereye gideceği belli değildi. Geçen yıl bu zamanlarda 1 ton buğday 445 dolardı. Şu anda buğday almak isterseniz 295-300 dolar. Bunları bir rastlantı, tesadüf veya 2 kişi arasında geçen bir görüşme olarak görürsek; kendi ülkemize haksızlık etmiş oluruz. Çünkü Türkiye herhangi bir ülke değil. Türkiye, güçlü bir ülke. Türkiye tarımsal üretimi ile de vazgeçilmez olduğunu gösteren bir ülke oldu" diye konuştu.

'NİYE 750 KİLOMETRE MESAFEDEN GELSİN'
Tarımda arz güvenliği, güvenilir gıda, gıdaya erişim ve güvenilir sistemden oluşan 4 maddeye dikkat çeken Kirişci, "Bu sistemlerin risklere karşı dayanıklı olması gerekiyor. Ne demek istiyorum? Her şehrin mutlaka kendine yeterli olması gerekiyor. Örnek veriyorum; Antalya'dan domates yola çıkıyor, 750 kilometre yol katediyor. Bu 750 kilometre yol, 270 bin kamyon ile Türkiye'deki 76 ilden İstanbul'a tedarik yapılıyor. 140 milyon kilometre yol katediyor. Üretim noktasından tüketim noktasına gelmesi 4 gün sürüyor. Bu doğal olarak, lojistik maliyetleri arttırıyor, ürünün gıda tazeliğini ortadan kaldırıyor, karbon ayak izine sebebiyet veriyoruz, bunun da büyüklüğü 117 bin ton. Bundan dolayı diyoruz ki; yerinde istihdam, başka bir kısmı kent tarımı. Şu anda Kırklareli bu manada artısı olan bir şehir. Niye 750 kilometre mesafeden gelsin? Hemen başında İstanbul; metropol bir kent. Burası, çok güzel bir tedarikçi kent olabilir. Burada endüstriyel seralar ve bu endüstriyel seralar içerisinde jeotermal başta olmak üzere yenilenebilir enerji ile ısıtılan seralar; aynı zamanda sera OSB'ler, bunlar mutlaka hayata geçirilmeli" dedi. 

TARIMDA MEVZUAT DEĞİŞİYOR
Yeni mevzuat değişikliği ile planlı tarım ve sözleşmeli üretim modellerinin hayata geçeceğini anlatan Kirişci, "Bu değişiklik, 9 kanun ve 40 maddeden müteşekkil. Bu dönemlerde Meclis'ten mevzuat çıkartmak kolay değil. Çünkü herkesin odaklandığı şey; seçimdir. Burada özellikle planlı tarımı mümkün kılan, sözleşmeli üretimi gündeme getiren, ekilmedik bir karış toprak bırakmayan ve de üreticinin tamamını çiftçi kayıt sistemi içerisinde veya diğer sistemlerde kayıt altına alıp desteklemeye çalışan bir mevzuatı şu anda kazanmış durumdayız. İnşallah en kısa zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız bunu onaylar ve Resmi Gazete'de yayınlanır. Ama her ihtimale karşı, zamanı iyi kullanmak için alt mevzuatlar noktasında arkadaşlarımıza talimat verdik, bu çalışmaları hızla yürütüyorlar" dedi. 

'BU MEVZUAT ADETA TARIMDA BİR DEVRİM'
Sözleşmeli üretim modelini anlatan Kirişci, "Üreticimiz bizim vazgeçilmezimiz. TARSİM marifeti ile ürünün sigortalanması dahil her türlü işlem var. Ürettim, kimin alacağını biliyorum, kaça vereceğimi de biliyorum, bu ürünün bir pazar sorunu olmadığını da biliyorum. Bu bizim arzuladığımız bir sistemdi değil mi? Bu sene patates para etti, bu sene patatesten zarar ettik. Bunlar, bu ülkenin sıklıkla şahit olduğu hadiselerdi. Artık bunlar da inşallah tedavülden kalkacak. Bu mevzuat ile tarımda adeta bir devrim, yeni bir dönem başlayacak. 2023'te yeni bir yüzyıla başladık, işte bu yeni yüzyıla yakışacak şekilde planlı üretimin ve sözleşmeli üretimin yine ekilmeyen alanların boş kalmaması için bu üretimin gerçekleştirilmesi; elbette yeni yüzyıla yakışan davranış" diye konuştu.

'ÇKS'YA KAYITLI VEYA DEĞİL SORUNU KALMAYACAK'
Yeni sistemde 2 yıl üretim yapmayan üreticinin tarlasının kiralanmasını sağlayacaklarını kaydeden Bakan Kirişci, "Üreticinin 2 yıl üretim yapmadığı tespit edilirse artık ona diyeceğiz ki; 'Arkadaş sen burayı üretim için kullanmıyorsun. Burada bir rayiç kira bedeli belirledik. Bu kira bedelini sana veya varislerle birlikteyseniz size ödeyeceğiz' diyeceğiz. Bu bir çözüm olacak" dedi. Çifti Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olmayan üreticinin kalmayacağını belirten Kirişci, "ÇKS konusunda il ve ilçe müdürlüklerimize diyeceğiz ki; 'Gidin arkadaşlar, bakın hayvan var mı' veya 'Gidin bu koordinatlarda üretim faaliyeti var mı, üretim varsa ne üretiliyor, lütfen kaydedin.' Bunların hepsi önemli; kanayan yaramızı da ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu.

Yeni mevzuatta ormancılıkla ilgili de yenilikler olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, "Bugüne kadar ormanda 133 şehidimiz oldu, ama bunun 105'i kendi vatandaşımız, geri kalanı yabancı. Yabancıları hariç tutacak olursak; bu 105 kardeşimiz başta olmak üzere, bunlar şehitlik payesi alacaklar. Tıpkı diğer şehitlerimiz gibi muamele görecekler" dedi. (DHA)

 
Yaşlı adamın sır dolu ölümü!
 
Rusya ve ABD arasında kritik görüşme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in yok olmaya yüz tutan ürünleri geri dönüyor… ‘Özel' kooperatif yola çıktı
Bölgenin birbirinden özel ürünlerinin değerine değer katmak için yola ...
Kuraklığa dayanıklı ekimler yaygınlaştırılıyor
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) enstitüleri ...
Çiftçilere destek ödemeleri başladı!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 1 milyar 653 milyon 871 bin 696 lira ...
 
Erik tezgaha çıktı... Fiyatı dudak uçuklattı!
Antalya'da manav tezgahlarına çıkan eriğin tanesi 10 liradan, kilosu ise bin liradan satışa sunuldu.
Kuraklığa karşı set... 'Baklava' ve 'hilal' hamlesi!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Orman Fakültesi ile İzmir Orman ...
Danıştay veto etmişti… Zeytinliklerin katline ferman!
Danıştay’ın zeytinlikleri gerekçe göstererek ‘ÇED olumlu’ kararını iptal ...
 
ZMO İzmir’den ‘tarımsal’ uyarı… Su’da tehlike!
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çakıcı, ...
Tarımsal girdi fiyat endeksi Ocak'ta arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarımsal girdi fiyat endeksinin 2023 ...
Çiftçilerin destek ödemeleri hesaplarına aktarılıyor!
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 115 milyon 508 bin 658 liralık tarımsal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva