HABERLER>EKONOMİ
27 Temmuz 2022 Çarşamba - 09:02

Krizin yaz hali... Pazar yeri alev alev!

20 liradan aşağıya düşmeyen domates 6 liraya gerilerken, patates 10 liradan satılıyor. Bamya 45, börülce, barbunya, fasulye 30 liralık etiketleriyle tüketiciyi zorluyor. Pazarcılar Odası Başkanı Erişen, “Mevsiminde bu sebzeleri böylesine yüksek fiyattan yiyorsak, sonbaharda fiyatlar ne olur, tahmin bile edemiyorum” diyerek karamsarlığını ortaya koydu.

Krizin yaz hali... Pazar yeri alev alev!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Pazardaki yangın sönmek bilmiyor. Pazarın ateşi, yazın temmuz sıcağından da yakıcı bir halde. Havaların ısınmasıyla tarla ürünlerinin tezgaha düşeceği ve fiyatların da aşağıya çekileceği beklentisi boşa çıktı. Bu beklentiyi boşa çıkarmayan tek ürün, maydanoz oldu. Bir ara demeti 7 liradan satılan maydanoz, roka, dereotu gibi ürünler 2 liraya düştü. 20 liradan aşağıya alamadığımız domatesin kilosu, bugün itibariyle 6 ile 10 lira arasında değişiyor. Ancak bamya, börülce, fasulye, barbunya gibi mevsim sebzeleri cep yakıyor. Kınalı bamyanın kilosu 45-55 lira arasında değişirken, diğer üç sebzenin fiyatı 30 liranın altına inmiyor.

KURU SOĞAN 12 LİRA, YEŞİL SOĞAN 20 LİRA
Kuru soğanın kilosu 12 lira olurken, yeşil soğan 20 liralık etiketiyle hala dudak uçuklatıyor. Salatalık 5 liradan satılırken patatesin fiyatı da her geçen gün biraz daha artıyor. Pazarcılar, kilosu 12 lirayı bulan patatese, sürümden kazanmak amacıyla “3 kilosu 30 lira” etiketi yapıştırıyor. Dolmalık biberin kilosu 10-15 lira arasında değişirken, patlıcan 10 liralık etiketiyle stabil seyrini sürdürüyor. Çarliston ve acı biberin kilosu da 15 lirada durakladı.  Meyve fiyatları, tüketiciyi bir nebze zorlasa da sebzedeki gibi isyan ettirmiyor. Bir kilo şeftali 10-15 lira arasında satılırken, Malatya kayısısı ve Iğdır kayısısı 15-20 lira arasında değişiyor. Karpuzun kilosu 5 liraya sabitlenmiş gibi görünüyor.

BAŞKAN ERİŞEN, VATANDAŞTAN DAHA ÇOK DERTLİ
İzmir Pazarcılar Odası Başkanı Hamdin Erişen de rakamların hala makul seviyeye gelmemesine şaşırdıklarını söyledi. Vatandaştan daha çok dert yanan Başkan Erişen, “Bamya ile hele bu sıcaklarda uğraşmak gerçekten çok zor.  Bamyanın pahalı olmasını anlayabiliriz ama fasulye, barbunya, börülcenin bu kadar yüksekten gitmesini anlamakta zorlanıyoruz” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Mal aldığımız yerlerde, bu ürünlerin üretiminin az olduğu, bu nedenle pahalıya satıldığı konuşuluyor. Havalar ısındığında bunların fiyatlarının düşeceğini, insanların rahat rahat fasulye, börülce, barbunya tüketeceğini umuyorduk.  Hayal kırıklığına uğradık. Domates 6 liraya da var, 10 liraya da var. Bu yıl salça yapmak pek mümkün olmayacak galiba. Salçalık domates 5 lira. Kuru soğan 12 lira, yeşil soğan 20 lira. Maalesef bizim paramız pul olmuş. Bu etiketlerle biz de baş edemiyoruz. Biz pazarcılar olarak ne yapacağımızı bilemiyoruz. Durum iyi görünmüyor. Bu sıcakta, Temmuzda, Ağustosta, mevsiminde biz bu sebzeleri bu fiyatlara yersek, sonbaharda kim bilir kaç liraya yiyeceğiz, merak ediyorum. Fasulyeyi 50 liradan yiyebilirsek, şanslı sayılırız. Kasım ayından sonra domatesi sadece tezgahta seyredeceğiz, onu da yiyemez hale geleceğiz. İzmir’in yediği domates şu anda Manisa’dan geliyor, Menemen’den geliyor, Aydın’dan geliyor. Antalya’dan sera ürünü domates İzmir’e geldiğinde, 30 liradan aşağı domates yiyemeyiz. Sebzemiz meyvemiz ihraç ediliyor diye seviniyoruz. Yahu, benim vatandaşım o meyveyi o sebzeyi makul fiyattan yiyemedikten sonra, ihraç etsek ne olur? Önce kendi insanımızın karnını doyuralım.  Maydanozu 2 liradan yiyoruz, bu rakama seviniyoruz. Az mı 2 lira bir demet maydanoz için? İnsanlarda para yok. 2 lira bile pahalı geliyor, haklılar.”

 
FETÖ nedeniyle bir hakim ihraç edildi
 
Bornova Belediyesi Karşıyaka Deniz Atak’a emanet
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 27 Temmuz 2022 Çarşamba 13:25

Şeker karaborsaya düşmüş ama Diyanet kendi esas işini bırakmış Faiz konusunda açıklamalarda bulunuyor. Mevcut durumumuzu bundan daha iyi bir tablo açıklayamazdı. Allah yardımcımız olsun... Tarım ve hayvancılık konusunda ise, artık konuşulacak fazla bir şey kalmadı zaten.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IMF Türkiye tahminini yükseltti
Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini ...
Yat limanı isyanında dikkat çeken mesaj: Sığacık yok olur!
Kolin Grubu’na ait Teos Marina tarafından işletilen Ulaştırma ve Altyapı ...
Deri mühendisleri sektör bursuyla okuyacak
Deri Sektörü, sektörün daha nitelikli deri mühendislerine sahip olması ...
 
Fed faiz kararını yarın açıklayacak
Küresel piyasalarda gözler yarın ABD'den gelecek Fed faiz kararına çevrildi.
Bakan Nebati duyurdu! Finansal İstikrar Komitesi toplandı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Finansal İstikrar Komitesi 5. ...
Memur emeklileri bu duyuru bekliyordu... Tarih netleşti!
Emekli sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim ...
 
Dolar'da yükseliş sürüyor: Yılın yeni zirvesinde!
Dolar haftanın ilk işlem gününde yıl içi zirvesini yeniledi
Krizin sosyete hali… Terk edilmiş ayakkabılar!
Ayakkabı tamirinde fiyatlar yüzde 150 yükseldi. Artan kiralar, vergi giderleri ...
Uzmanı madde madde anlattı.. İşte masadaki EYT formülleri!
Yaklaşık bir milyon EYT'liyi ilgilendiren yasa düzenlemesinin önümüzdeki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva