HABERLER>EKONOMİ
25 Temmuz 2022 Pazartesi - 09:01

Krizin sosyete hali… Terk edilmiş ayakkabılar!

Ayakkabı tamirinde fiyatlar yüzde 150 yükseldi. Artan kiralar, vergi giderleri ve malzemelere yapılan zamlardan dolayı tamir, bakım ve ücretleri de arttı. İzmir’de daha çok sosyetenin rağbet ettiği ayakkabı tamircisi Tamer Gençer, ”1,5 sene önce ayakkabı yenileme işlemini 80 liraya yaparken artık 200 liraya yükseldi. Uzun yıllardır müşterimiz olanlar var. Zammı bırakın indirim dahi yapıyoruz.  İnsanlara ücret fazla gelince ayakkabıları burada bırakıp gidiyor” dedi.

Krizin sosyete hali… Terk edilmiş ayakkabılar!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ekonomik kriz toplumum tüm kesimlerini etkiliyor. Sıkıntı içerisinde olan vatandaşlar bazı ihtiyaçlarını almayı ötelerken yıpranan eşyalarını onarma yolunu tercih ediyor. 

Ekonomik kriz sebebiyle vatandaşlar yeni bir ayakkabı satın almaktansa ayakkabıcılarda yenileme yapmayı tercih etmeye başladı. Hatta bu furyaya sosyete kesimi de dahil olmaya başladı.

Alsancak Cumhuriyet Bulvarı’nda ayakkabıyı tam anlamıyla yenileme sürecine alan ve “Lostra” adı verilen ayakkabı tamircisi dükkânı bulunuyor. Tamer Gençer, uzun yıllar turizmle uğraşan, tesadüf eseri ayakkabı tamirciliğine başlayan ve 20 yıldır bu mesleği icra eden bir Lostra esnafı. Yalnızca İzmir’de değil Türkiye’nin her köşesinde tanınan Gençer, aynı zamanda bir şair… 

Dükkan sahibi olan Gençer eşi ve kızı ile birlikte çalışıyor. Kapısını çalıp kendisiyle sohbet ediyoruz. Sıradan bir iş yapmadıklarını ve yaptığı işle ilgili oldukça ünlü olduklarını belirten Gençer, aynı zamanda sosyal medyayı da aktif kullanarak müşterilerine burada çalışmalarını gösteriyor. 

15 BİN LİRALIK AYAKABIYI GETİREN VAR
Sözü Gençer’e bırakalım:  “Eskiden dükkanı 250 liraya açıyorduk. 15 bin liralık ayakkabıyı getiren müşteriler var. İllaki bu ayakkabıyı birine götürüp yaptıracak. Mesleğimizin kategorisi de yok. Bu işte ne kadar ünlüysen talepler de üst segment oluyor. Daha fazla aranılan oluyorsun. Benim bir ayakkabım var deyip arayan çok oldu. Hepimiz canla başla parayı kazanmak için çalışıyoruz.  Ay başında ödemem gereken kirayı bugün ödüyorum. En azından bu kadar bilinir bir esnaf olup ‘bari sen şikayet etme’ diyebilirsin.  İnsanlara ücret fazla gelince ayakkabıları burada bırakıp gidiyor” 

“MALZEME FİYATI 5 KAT ARTTI”
Bu dönemde işlerinin arttığını ancak hesabını iyi yapamayan esnafın da kepenk kapatabileceğini ifade eden Gençer, “ Mesela bir ayakkabının tabanı değişecek. Alman gereken 1’e 5’tir. 20 liraya alır 100 liraya verirsin. İçinde saat ücreti, ustalık kriteri vardır. O 100 lira şimdilerde 1000 lira oldu ancak biz 1000 lirayı almıyoruz. Aldığımız malzeme, yapıştırıcıların fiyatı 5 kat arttı. Ham maddemiz petrol ve menşei ürünler olduğu için petrole nasıl zam gelirse otomatik olarak malzemelerin fiyatı artıyor ama müşterine bu zamlarını yansıtamıyorsun. Ayakkabı tamirciliği en rezil mesleklerden biri… Herkes ayakkabı giyiyor. En giyilebilecek ithal bir markanın tabanını yapabilecek tek ayakkabıcı var o da benim. Sabahtan beri 3 kişi geliyor, 2’si dönüyorsa fiyatta pazarlık yapıyor. Burası orta sınıfa göre değil malının kıymetini bilenlere göre” dedi.

“YENİSİNİ ALAMADIKLARI İÇİN TAMİRE GELİYOR”
Türkiye’nin birçok noktasından tamir için kargoyla ayakkabı geldiğini anlatan Gençer, “Kimisi gerçekten işini yaptırmak istiyor. Nike, Adidas gibi bilindik pek çok markalarda tamir talebi çok fazla.  Artık en kötü marka ayakkabı 1,500 ile 3,000 TL civarı oldu. Yenisini alamadıkları için ellerindekini tamire getiriyorlar. Ayakkabı geldiği zaman ben bunu 500 liraya sorunsuz çözüyorum.  Meslektaşlarımın da işleri açıldı ama aramızda fiyat farkı var.  Onun yerine de üzülüyoruz. Kendi derdimize yanmak yerine… Dükkanı açıp içeri girdiğinde her saat başı 50 lira kazanmak zorundasın. Kira, vergi stopajı, damga pulu, elektrik, su gibi giderleri verdiğin sırada karşılığını da almak zorundasın” şeklinde konuştu.

MÜŞTERİ MUTLU AYRILIRKEN BİZ MUTSUZ OLUYORUZ
Tamir ücretlerini yüzde 30 artırdıklarını ancak giderlerdeki artışın yüzde 110’a yükselmesi sebebiyle ezildiklerini ifade eden Gençer şunları söyledi: 

“Malzeme aldığımızda 1 ay içinde ayda birkaç defa zam yapıldığını görüyoruz. Yaptığımız işlere zam yapmazsak çok fazla içeri gireriz, peşin almak bile bizi kurtarmaz. Eskiden yapıştırıcıları teneke ile alabilirken şimdilerde bize kolaylık olsun diye küçük su şişeleriyle satın alıyoruz. Eskiden teneke ile alabilme lüksümüz vardı, şimdi yok. Boya bakım yaptığımız için malzemeden de kısma şansımız yok. Kalitemizden ödün vermemek adına zam yapmak zorunda kalıyoruz. 1,5 sene önce ayakkabı yenileme işlemini 80 liraya yaparken artık 200 liraya yükseldi. Dolar, benzin gibi her şeye gelen zamların ardından 150 liradan 200 liraya yeni çıkardık. Bir sürü iş geliyor, insanlar buradan mutlu ayrılırken biz mutsuz oluyoruz. Kazancımız düştü. 15 bin lira olan ayakkabı bana tamire geldi ve riskli olduğu için sadece 50 lira fark alıp 250 liraya yaptım. İstediğimiz fiyatı koyma şansımız yok. Karşılığı daha fazla olmalı. En azından kira ayın 20’sine sarkmamalı. İnsanlar artık geriye dönüp markalı, eski ayakkabılarını çıkarıp getiriyorlar. Bu yönde bir artış var. İnsanlara zamlanan malzeme fiyatının farkını yansıtamıyoruz.  Uzun yıllardır müşterimiz olanlar var ve zammı bırakın indirim dahi yapıyoruz. Küçük esnafı art niyetli kullanan insan da çok fazla var”

 
Aynı noktada ikinci facia... Tinerle yaktı!
 
Manisa'da tarlalara bereket yağdı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
SOKAK 25 Temmuz 2022 Pazartesi 09:25

Bakın, ekonomide gelinen noktada önemli bir durumdan bahsediyorum. Bu fiyat artışları ve buna bağlı olarak oluşan piyasa "SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR". Sayın GENÇER'in bu durumu sürdürme şansı var mı? Buna verilecek cevap çok ama çok önemli. Bana göre yok. Ya size göre? Tüm alanlarda bu vaziyetteyiz. Bu şekilde kervan yürümez. NOKTA

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı madde madde anlattı.. İşte masadaki EYT formülleri!
Yaklaşık bir milyon EYT'liyi ilgilendiren yasa düzenlemesinin önümüzdeki ...
Arabalı vapur seferlerine zam geldi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Bostanlı ve Üçkuyular arasında çalışan arabalı ...
Akça Holding'ten 14 milyonluk GES yatırımı
İşadamı Rıza Akça’nın sahibi olduğu Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş enerji ...
 
Türk ekonomisine 'tropik' can suyu!
Türkiye, tropikal meyve ihracatını 2021 yılında yüzde 85 artarak 13 milyon ...
Alaçatı'ya dev otel için geri sayım... Medical Park'a 'jeotermal su' kıyağı!
İzmir Valiliği, Çeşme’de turizm alanında jeotermal kaynak arama hakkını ...
Aile Destek Programı'na başvurular başladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 'Türkiye Aile Destek Programı'nın ...
 
Ukrayna: 3 liman 2 hafta içinde çalışacak
Ukrayna, tahılın çıkışı için kullanılacak Çornomorsk, Odessa ve Yujnıy ...
Yerli ürünler uzak ülke raflarına girecek
Ticaret Bakanlığı tarafından ihracatın menzilinin artırılması amacıyla ...
Twitter'ın geliri ikinci çeyrekte düştü
Sosyal paylaşım ağı Twitter'ın geliri, bu yılın ikinci çeyreğinde geçen ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Elgin Mermerleri!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Buraya kadarmış!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva