HABERLER>EKONOMİ
16 Temmuz 2022 Cumartesi - 09:55

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi raporu... İzmirli borç batağında!

Yüksek enflasyon ve gıda artışları ile baş etmeye çalışan İzmirliler çareyi kredi kartları ve ihtiyaç kredilerinde buldu. Türkiye Bankalar Birliği’nin açıkladığı verilere göre bireysel kredi riski en fazla iller arasında ikinci sırada olan İzmir’de 2022’nin ilk beş ayında bireysel kredi borcu 9 milyar daha artarak 78 milyara ulaştı. Borçlanmanın büyük miktarını ise kredi kartları ve ihtiyaç kredileri oluşturuyor. Ocak ve Mayıs ayları arasında İzmirlilerin kredi kartlarına olan borçları 3,2 milyar TL daha arttı. Bu dönemde kullanılan ihtiyaç kredisi ise 3,5 milyar TL.

Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi raporu... İzmirli borç batağında!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikâl etmiş kişi sayısı 2022 yılı ocak-mayıs döneminde 403 bin kişi oldu. Bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikâl etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde 513 bin kişi oldu.

Foreks’in haberine göre, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikâl etmiş kişi sayısı ocak-mayıs 2022 döneminde 748 bin kişi oldu. 2021 yılında kredi geri ödemeleri süresi konusunda sağlanan esnekliklerin yasal takibe intikâl etmiş kişi sayısındaki gelişmelerde etkili olduğu düşünülüyor.

YÜZDE 55 ARTIŞ
Öte yandan, Risk Merkezi verilerine göre, 2022 Mayıs ayı itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 55 artış ile 30.5 milyar TL olurken, tasfiye olunacak alacakların bireysel kredilere oranı 0.3 puan artış ile yüzde 2.6 oldu.

İZMİRLİLER 9 MİLYAR DAHA BORÇLANDI
Raporda İzmir’e dair veriler de yer aldı. Mayıs 2022 ayı itibarıyla İstanbul’da 403 milyar TL, Ankara’da 114 milyar TL ve İzmir’de 78 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor.  2021 yılı sonu itibari ile İzmir’deki bireysel kredi miktarı 69 milyar TL iken 5 aylık süreçte vatandaşlar 9 milyar TL’lik daha kredi çekti. Son 1 aylık süreçte ise vatandaşlar sadece 4 milyarlık kredi kullandı.

İZMİR  İKİNCİ SIRADA
Kişi başına ortalama bireysel kredi riski (kredi kartı dahil) en yüksek iller ise sıralamasında İzmir, Ankara’dan sonra ikinci sırada yer aldı. İzmir’in kişi başına ortalama kredi riski miktarı ise 28 bin 914 TL. 

NİSAN’DA 1,9 MİLYAR KREDİ KARTI BORCU
Bireysel kredi kartı riski en yüksek iller arasında 3’üncü sırada yer alan İzmir’de vatandaşların 15,4 milyar TL borcu bulunuyor. İzmirliler sadece 2022 yılında kredi kartlarına 3,2 milyar TL borçlandı. Borcun sadece 1,2 milyarı Mayıs ayı içerisinde oluştu. Kredi kartı kullanan vatandaşların ortalama 7 bin 198 TL bankalara borcu bulunuyor. Ortalama borç miktarı da son 5 ayda bin 100 TL arttı. 

İHTİYAÇ KREDİLERİ DE ARTTI
İhtiyaç kredilerinde de artış yaşandı. İzmirlilerin 2022 Mayıs sonu itibari ile bankalara 35,6 milyar TL borcu bulunuyor. Son 5 ayda İzmirliler bankalara 3,5 milyar TL sadece Nisan ayında ise 1,9 milyar TL borçlanmak zorunda kaldı.  İhtiyaç kredisi kullanan İzmirlilerin ortalama 17 bin 15 TL borcu bulunuyor. 2021 sonunda bu miktar 15 bin 690 TL idi. 

İzmirlilerin kullandığı konut kredi miktarı ise 25,8 milyar TL. Konut kredisi kullanan İzmirlilerin bankalara olan borcu ise ortalama 153 bin 253 TL. Ayrıca İzmirdeki vatandaşların 1,2 milyar TL taşıt kredisi borcu bulunuyor.

 
Milyonlarca emekli bekliyordu... Tarih belli oldu!
 
Eski belediye başkanına 15 Temmuz gözaltısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milyonlarca emekli bekliyordu... Tarih belli oldu!
Sabah gazetesinde yer alan habere göre; milyonların merakla beklediği ...
Egeli ihracatçılardan 17 milyar dolarlık can suyu!
Ege İhracatçı Birlikleri, Haziran’da ihracatını yüzde 10 artışla 1 milyar ...
İzmirli esnaf arazi arıyor... Mobilya AVM projesi için düğmeye basıldı
Bir evin tüm mobilya ihtiyacının tek çatı altında bulunacağı Mobilya AVM ...
 
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Bodrum-Çeşme hikayeleri ve batak!
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Bodrum-Çeşme hikayeleri ve batak!
Yurt içi piyasalar faiz kararına odaklandı
Yurt içi piyasalar, 21 Temmuz Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası ...
Dolar 17,50 lirayı gördü
Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada ...
 
BDDK'dan Quick Finansman'a faaliyet izni
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bir sigorta grubu tarafından ...
Bakan Nebati: Sanayi güçleniyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, işgücü ve ve sanayi üretimi verilerini ...
Borsa günün ilk yarısında yükseldi
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,16 artışla ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva