HABERLER>EKONOMİ
15 Temmuz 2022 Cuma - 10:41

İzmirli esnaf arazi arıyor... Mobilya AVM projesi için düğmeye basıldı

Bir evin tüm mobilya ihtiyacının tek çatı altında bulunacağı Mobilya AVM projesini hayata geçirmekte kararlı olduğunu belirten İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, “Mobilya Fuarı birkaç gün içinde sona eriyor. Mobilya AVM demek, 12 ay fuar demektir. 100-150 dönümlük bir yer arıyoruz. Projeyi Bakan Kurum’a da anlattım, çok beğendi. Er ya da geç, bu projeyi İzmir’e kazandıracağız” dedi.

İzmirli esnaf arazi arıyor... Mobilya AVM projesi için düğmeye basıldı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, sektörün sorunlarını ve geleceğini Egedesonsöz’e anlattı. Pandeminin başından bu yana, yani 28 aylık süreçte mobilya sektöründe yüzde 500’lük bir enflasyon gerçekleştiğini belirten Başkan Özkoparan, “Pandeminin başında 150 lira olan MDF, şu anda 750-800 lira. Pandeminin başladığı sıralarda 3. Sınıf keresteyi 1400-1500 liraya alırken, bugün 10 bin liraya zor alıyoruz. Bazı ürünler 6’ya katlandı” dedi. Artan maliyetlerle baş etmekte zorlandıklarını anlatan Başkan Özkoparan, kereste fiyatlarının, MDF’nin sadece ülkemizde değil, tüm dünyada çok pahalı hale geldiğini, ülkemizdeki döviz artışına paralel olarak yabancı ülkelerde maliyetler bir arttıysa, Türkiye’de beş kat arttığını öne sürdü.

İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILAN İHALE, BİZE ZARAR VERİYOR,
Kereste ihalelerinin artık internet üzerinden yapıldığını, bu durumun mobilya sektörüne çok büyük zarar verdiğini öne süren İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“2019’un Kasım ayında bir karar almıştı Orman İşletme Müdürlüğü. O güne kadar olan ihaleler, keresteye ihtiyacı olanların katılımıyla bir salonda yapılırdı. 2019 Kasım’dan bu yana internet ortamında yapılıyor. Herkes, ihtiyaç duyduğu ürünün ihalesine girerdi. Ayda bir, bilemediniz üç defa ihale yapardı. Belli sayıda katılım olurdu ve ihalelerde herhangi bir sıkıntı yaşanmazdı. Fakat bugün internet üzerinden ihale yapılıyor. Oturduğunuz yerden, Türkiye’nin neresinde olursanız olun, o ihaleye girebiliyorsunuz. O ihaleye girenler arasında belki fırsatçılar da vardır, bilemiyorum. O insanlar, benim de almak istediğim kerestenin ihalesine giriyor. Dolayısıyla 830 liraya ihaleye çıkan ağaç, 4 bin, 4 bin 800, hatta 5 bin liraya çıkıyor. Nakliyesi, kesimi, firesi ile 5 bin liraya aldığınız bir ürünün maliyeti, iki katına çıkar, yani 8-10 bin lira olur. Bu durum işlerimizi elbette olumsuz bir şekilde yansıyor. Oysa eski bildik ihaleler yapılsa, 830 liraya ihale edilen ağaç 1000 liradan satılsa, bu sıkıntıların hiçbirini yaşamazdık. 1000 lira nerede, 5 bin lira nerede… Bugünkü şartlarda, 1000 liralık kerestenin 2 bin, 2 bin 200 lira olması gereken ürünün 5 bin liraya satılması, akıllara zarar bir şeydir. Asgari ücret zamlandı. Bunun işverene belli bir yük getireceği ortada. Tüm bu artışlar, mobilya sektöründeki koltuktan yemek odası takımına kadar zam getirecek anlamına geliyor.”

MOBİLYA AVM DEMEK, 12 AY MOBİLYA FUARI DEMEKTİR
İzmir’in mobilya üretim merkezi bir şehir olduğuna vurgu yapan Başkan Özkoparan, en büyük hayalinin Mobilya AVM projesini hayata geçirmek olduğunu söyledi. Mobilya AVM’nin, İzmir için artık olmazsa olmaz hale geldiğini belirten Özkoparan, hayalindeki Mobilya AVM’yi şöyle özetledi:

“Evinize bir mobilya alacaksınız diyelim. Kurmak, hayata geçirmek istediğimiz Mobilya AVM hizmete başladığında, o kapıdan içeri gireceksiniz, yemek odasını, koltuk takımlarınızı, yatak odasını, hatta perdelerinizi oradan alabileceksiniz. Evlenecek gençler, aradıkları her şeyi orada bulacaklar. Mobilya sektörü, çok dağınık durumda. Bu dağınıklık insanları çok zorluyor. Biz Mobilya AVM ile hem bir çatı altında olmayı, hem de insanlarımızın işini kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Böyle bir oluşum, yani Mobilya AVM, yılda 12 ay fuar demektir. Mobilya fuarı düzenliyoruz, birkaç gün sonra bitiyor. Mobilya AVM ile 12 ay boyunca tüm ürünlerimizi sergileme ve pazarlama imkanı bulacağız. Yurtdışından ve ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen alıcılar, Mobilya AVM’de istedikleri her şeyi bulabilecekler ve zaman kaybının da önüne geçmiş olacaklar. Mutlaka hayata geçirmemiz gereken bir projedir bu. İnegöl’deki Mobilya Merkezi’ni gezdik, incelemelerde bulunduk.  Artılarını eksilerini gördük. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat Kurum ile görüştüm. Bakanımızdan bir Hazine arazisinin bu proje için temin edilmesini istedik. Böyle büyük projeler, pat diye olmuyor.  100-150 dönümlük bir alana ihtiyacımız var bu proje için. Bu projenin içinde, dışarıdan gelen misafirlerin kalacağı otel de yer alacak. Ne zaman bu projeyi hayata geçiririz? Şu anda bir tarih veremiyorum ancak iki yıldır üzerinde çalıştığımız bu projede, önümüzdeki iki üç yıl içinde düğmeye basacağımızı düşünüyorum.”

SURİYELİ 13 İŞVEREN, ODAMIZA KAYIT YAPTIRDI

İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, Suriyelilerle ilgili görüşlerini de anlattı. Suriyelilerin hem ayakkabı, hem de mobilya sektörüyle kaynaşmış durumda olduğuna işaret eden Özkoparan, bu kaynaşmadan hem olumsuz, hem de olumlu olarak etkilendiklerini söyledi. Özkoparan, “1999 yılında eğitimde başlatılan 4+4+4 sistemi nedeniyle biz çırak bulamaz olduk. İlkokuldan sonra bize gelip meslek öğrenmek isteyen çırak olmayınca, bu açığı Suriyeli çocuklarla bir nebze kapatıyoruz. Bu geçici bir çözüm. Suriyeliler arasında kendi işyerini açanlar bile var. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren ve odamıza kayıt yaptıran Suriyeli 13 esnafımız var. Odaya kayıt yaptırmamış ama vergi mükellefi olmuş Suriyeli meslektaşlarımız da olabilir. Odamıza kayıtlı Suriyeli firmaların bazıları ihracat yapıyor” diye konuştu.

DÜNYA DÖNDÜKÇE MOBİLYAYA İHTİYAÇ OLACAKTIR

Mobilya sektörünün geleceğini de değerlendiren Başkan Özkoparan, “Biz ne krizler gördük, ne büyük sıkıntılar yaşadık. Bir süre sonra yaşadıklarımızı unuttuk. Bu da geçecek” dedi ve hammadde katliamının sona ermesi temennisinde bulundu:

“48 yıldır bu mesleğin içindeyim, 36 yıldır da esnaflık yapıyorum. Neler krizler gördük, ne sıkıntılar yaşadık! Sonra yaşadıklarımızın hepsini unutuyoruz. Bu da geçecek, bu da unutulacak. Bu kriz, diğerlerine göre gerçekten daha ağır. Dünya döndükçe, mobilyaya ihtiyaç olacaktır. Peygamber efendimizin bile marangozluk yaptığı söylenir. Mobilya göze de hitap eden bir ihtiyaçtır. Bugünkü fiyatlar tabii ki biraz artacaktır. Bir vatandaş olarak şunu söylemek isterim ki, hammaddeye karşı son yıllarda insafsızca davranıyoruz. Yani hammaddenin kıymetini bilmiyoruz. Bundan sonra hammaddenin daha da kıymetleneceğini düşünüyorum. İnsanlar, pahalılık karşısında mobilyasının, diğer eşyalarının kıymetini daha iyi anlayacaktır. İmalatçı da elindeki hammaddenin kıymetini anlayacak, onu rantabl kullanacaktır. Hammadde katliamı sona erecek diye düşünüyorum. Tüketicinin de aynı hassasiyeti göstereceğini umuyorum. Eskimişle eski arasında ince bir çizgi vardır, karıştırmamak lazım. Yepyeni bir koltuk takımını, sırf modası geçti diye değiştirmek doğru değil.”

EVLENECEK ÇİFTLERE AĞIR FATURA

İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hasan Özkoparan, mobilya fiyatlarının, girdi maliyetlerindeki aşırı artış nedeniyle yükseldiğini kabul ederken, “Evlenecek genç bir çift, evlerinin mobilya ihtiyacını kaç liraya karşılayabilir?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“2+1 bir evleri olduğunu varsayalım. O evin vasat kıymette koltuk takımı, yemek odası takımı, yatak odası takımı ve yemek masasını 50 bin liraya temin edebilir. Vasatın üstünde çıkıldıkça fiyat artar. 300 bin liraya yatak odası takımı var. Bu rakam, bir yıl önce 30 bin liraydı. Evlenecek çiftlere Allah kolaylık versin.”

 
6 farklı noktada çıkan orman yangını panik yarattı
 
Asya'yı öldüren eski sevgiliye müebbet istemi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 15 Temmuz 2022 Cuma 21:50

ihaleleri internete kapatalım ucuza alıp daha fazla kar edelim diye talep mi olur?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Bodrum-Çeşme hikayeleri ve batak!
Dr. Hakan TARTAN yazdı... Bodrum-Çeşme hikayeleri ve batak!
Yurt içi piyasalar faiz kararına odaklandı
Yurt içi piyasalar, 21 Temmuz Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası ...
Dolar 17,50 lirayı gördü
Dolar - euro kaç TL? Dolar kuru en son ne kadar oldu? Bankalararası piyasada ...
 
BDDK'dan Quick Finansman'a faaliyet izni
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, bir sigorta grubu tarafından ...
Bakan Nebati: Sanayi güçleniyor!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, işgücü ve ve sanayi üretimi verilerini ...
Borsa günün ilk yarısında yükseldi
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,16 artışla ...
 
PTT kasaya zarar yazdı... Türkiye rekoru İzmir'de!
PTT bu yılın ilk 4 ayında 76 ilde zarar ederken, 5 ilde kâr etti. Edinilen ...
Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 9,1 arttı
Sanayi üretim endeksi, mayısta aylık bazda yüzde 0,5 artarken, yıllık ...
Nebati: Atılan adımlar istihdama olumlu yansıdı
Mayıs ayında işsizlik düşüşe geçti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva