HABERLER>GÜNCEL
18 Aralık 2015 Cuma - 12:42

Koruma kararı koruyamadı: 2 kız kardeş...

Gaziantep’te geçen cumartesi günü, kardeşleri Hayri A. tarafından tüfekle vurularak öldürülen Semra A. ve kızkardeşi Elif K. ile olay günü Mardin’de oldukları için ölümden kurtulan diğer 2 kız kardeş hakkında 2015 yılı içerisinde mahkeme tarafından Hayri A.’ya karşı defalarca koruma kararı verildiği ortaya çıktı. Ölen kız kardeşlerin avukatı Metin Kınacılar, "Mahkemelerin verdiği koruma kararının ne anlama geldiğini çözemiyorum. Şiddet mağduru başvurunca mahkeme koruma kararı veriyor ama bu karar sadece kağıt üzerinde kalıyor, gerisi yok" diyerek tepki gösterdi.

Koruma kararı koruyamadı: 2 kız kardeş...

41 yaşındaki Elif K. ile ablası 42 yaşındaki Semra A., geçen cumartesi günü Kolejtepe Mahallesi’nde market alışverişi yaptıktan sonra sokak ortasında 39 yaşındaki kardeşleri Hayri A. tarafından tüfekle ateş edilerek öldürüldü.

Ablalarını öldürdükten sonra otomobille kaçan Hayri A. kısa süre sonra polis tarafından suç aleti tüfekle  yakalandı ve sorgulamasının ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

58 KEZ BİRBİRLERİNİ ŞİKAYET ETMİŞLER
’Çantacı’ olarak tabir edilen kuyumcular arası altın taşıma işi yapan Hayri A. ile 4 kızkardeşi Elif K., Semra A., Aliye A. ve Hatice K. arasında bu yılın ilk günlerinden itibaren başlayan anlaşmazlıklar 58 kez adliyeye taşındı ve kardeşler birbirinden şikayetçi oldu.

İddiaya göre Hayri A.’nın evinde bulunan 1 kilo 300 gram ağırlığındaki 135 altın bilezik bu yılın ocak ayında çalındı. Hayri A., altınların kızkardeşleri tarafından çalındığını öne sürdü.

Annesi ve eşinin de, altınların kızkardeşleri tarafından çalındığını söylemesi üzerine Hayri A., kızkardeşlerinden şikayetçi oldu. Bu olayın ardından Hayri A. ile kardeşleri sürekli olarak birbiriyle kavga etti. 4 kız kardeş; tehdit, hakaret, yaralama ve fuhuş yaptırma iddialarıyla Hayri A. hakkında suç duyurusunda bulundu. Hayri A. da benzer suçlardan ablası ve kız kardeşlerinden şikayetçi oldu. 

MAHKEME DEFALARCA KORUMA KARARI VERDİ
Kardeşlerinin şiddetine maruz kaldıklarını ve tehdit edildiğini ileri süren kız kardeşler, ocak ayından itibaren kimi zaman bireysel, kimi zaman ise hep birlikte mahkemeye başvurarak koruma talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti yapılan başvuruların ardından 9 kez koruma kararı verdi. 1 ile 6 ay arasında değişen süreyle verilen koruma kararlarında şiddetle suçlanan Hayri A.’nın kızkardeşlerin bulunduğu konut ve işyerine yaklaşmaması, yakınlarına, tanıklarına ve çocuklarına yaklaşmaması, iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi, aksi halde zorlama hapsiyle cezalandırılacağı kaydedildi.

Kız kardeşlerin şubat ayında yaptığı başvuruda ise mahkeme; Hayri A.’nın 1 ay süreyle kardeşlerinin bulunduğu yere 50 metreden fazla yaklaşmaması istenen koruma kararını verdi.

Olaydan önce ise yaşamını yitiren Elif K. ile olay günü Mardin’de olan kardeşi Aliye A. hakkında hala koruma kararı bulunduğu belirlendi. Mahkemenin verdiği karar doğrultusunda karakolda görevli polislerin sık sık koruma kararı bulunan şiddet mağdurlarının evlerinin bulunduğu bölgede devriye görevi yaptığı, istek halinde ise gidecekleri yere polislerin eşlik ettiği bildirildi. 

ANNE OĞLUNU SAVUNDU
Genellikle hep birlikte hareket eden kız kardeşlerden Hatice K.’nın olay günü açık öğretim sınavı için kardeşi Aliye A. ile birlikte Mardin’e gittiği ve böylelikle ölümden kurtulduğu bildirildi.

Anne Hadice A. ise olayın ardından verdiği ifadede kızlarını suçlayarak, "Dört kızım sürekli oğlumla uğraşıp, haksızlık yaptılar. Semra ve Elif’in tüfekle vurularak öldürülmesi olayı ile ilgili oğlum Hayri’den davacı ve şikayetçi değilim" dedi.

KARDEŞ: BENİ VURMALARINDAN KORKUP ATEŞ ETTİM
Ablalarını öldürdükten sonra tutuklanan Hayri A. ise polise verdiği ifadede cinayeti istemeden işlediği iddiasında bulundu.

Kardeşleriyle anlaşamadığını ve birbirleri hakkında sürekli şikayetçi olduklarını, olay günü de ablalarını sokakta tesadüfen gördüğünü anlatan Hayri A., ifadesinde şunları söyledi:
"Sokakta ablalarımı görünce Semra’ya ’altınlarımı ver’ diye seslendim, o da bana hakaret etti. Bu sırada Elif, elindeki çantasını karıştırıyordu. Ben de çantasında silah aradığını düşünerek otomobildeki tüfeği çıkararak ateşledim. Bu sırada birden Elif’in önüne geçen Semra vuruldu ve yere düştü. Elif’in bana ateş edeceğini düşünerek bu kez Elif’e ateş ettim, o da vuruldu. Öldürmek için ateş etmedim, yaralamak istiyordum. Pişmanım."

AVUKAT: KORUMA KARARI SADECE KAĞIT ÜZERİNDE
Öldürülen Elif K. ve Semra A. ile olay günü sınav için Mardin’de bulunan Aliye A. ve Hatice K.’nın avukatlığını yapan Metin Kınacılar, koruma kararının kağıt üzerinde kalmasına tepki gösterdi.

Ablalarını öldüren Hayri A. hakkında kardeşlerinin 58 kez suç duyurusunda bulunduğunu anlatan Metin Kınacılar, şöyle dedi:

"Hayri A. çalışmayı sevmeyen, geçimini kardeşlerinin üzerine kurmuş birisi. Olay günü diğer 2 kız kardeş sınav için Mardin’de olduğu için kurtuldu, yoksa onlar da cinayete kurban gidebilirdi. Tüm kardeşler hakkında mahkemenin verdiği koruma kararları var. Maalesef koruma kararının ne anlama geldiğini bir avukat olarak ben çözemiyorum. Bu koruma kararının uygulanması noktasında çalışma yapılması lazım. Özellikle ölüm tehdidi alan kişinin can güvenliği sağlanmalı. Fakat günümüzde verilen koruma kararı sadece kağıt üzerinde.

Gidip mahkemeye başvuruyorsun, sana bir kağıt veriyorlar ve ’korunuyorsun’ diyorlar. Kağıt üzerinde kalan bu hikayeyi artık kaldırmamız lazım. Her gün kadınlar öldürülüyor ve neredeyse hepsinin mahkemeden koruma karar aldığını görüyoruz. Bu sistemin artık değişmesi ve canına kast edilen kadınlar için önlem alınması gerekiyor."

 
Büyükşehir’den kritik ‘konut satış’ uyarısı!
 
Selanik’te Atatürk’ün doğduğu eve molotoflu saldırı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soma’da ölen madenci eşinden acının şiirleri!
Manisa’nın Soma İlçesi'ndeki faciada, 301 madencinin hayatını kaybetmesi, ...
İZBAN'da sıcak saatler
İhbar üzerine Şirinyer İstasyonu etrafında önlem alan Emniyet vatandaşları bölgeden uzaklaştırdı.
Osmanlı Ocakları'ndan istifa edenler yeni federasyon kuruyor
Osmanlı Ocakları, Başbakanlığın genelgesinin ardından zor günler yaşıyor. ...
 
Valilikten o ocağa vize: 7 kat fazla patlayıcı!
Gümüldür’de faaliyet gösteren Doğkem Taş Ocağı kapasite artırıyor. Maden ...
İzmir sahillerinde çağın atığı: Can yeleği!
İzmir’in Dikili İlçesi'nde, sahillerde temizlik yapan belediye ekipleri, ...
Flaş! Şırnak raporu: 3 günde 54 terörist öldürüldü
Güvenlik güçlerinin Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde terör örgütüne ...
 
İzmir’in havasını kömür bozuyor!
İzmir’de kışın etkisini arttırmasıyla birlikte dar gelirlilerin ısınmak ...
İzmir’de Noel Pazarı!
Fransız Kültür Merkezi tarafından düzenlenen Noel Pazarı kuruldu. Pazarda, ...
Hakan Şükür'den yanıt: ABD'ye mi kaçtı?
Cemaat’e yakınlığıyla bilinen eski futbolcu ve AK Parti Milletvekili Hakan ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva