HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
9 Mayıs 2022 Pazartesi - 21:55

Konut finansmanı için 3 ayrı paket

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut finansmanı için 3 ayrı paket hazırlandığını duyurdu. Buna göre, ilk defa ve tek konut sahibi olacaklara 10 yıla kadar vadeli ve yüzde 0,99 faizli kredi sağlanacak. Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022'den önce açılmış döviz hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası'na satılarak karşılanması şartı ile alınacak konutlar da bu paketten yararlanabilecek. Mayıs  başı itibarıyla asgari yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin bir an önce tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayrıldı.

Konut finansmanı için 3 ayrı paket

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konut alım-satımını kolaylaştıracak 3 yeni paket açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslenen Erdoğan, ülke gündemindeki kimi hususlarla ilgili yürüttükleri hazırlıklar sonunda ortaya çıkan müjdeleri paylaşmak istediğini belirtti.

Erdoğan, ilk müjdenin konut almak isteyen vatandaşlar ve konut yapan firmalarla ilgili olduğunu belirterek, hükümetleri döneminde ürettikleri 1 milyon 100 binin üzerindeki konutla vatandaşları uygun şartlarda ev sahibi yaptıklarını hatırlattı.

Aynı şekilde bankacılık sektörünün verdiği uygun şartlı kredilerle milyonlarca vatandaşın özel sektör tarafından inşa edilen projelerden ev sahibi olduğuna işaret eden Erdoğan, son dönemde küresel ekonomide ham madde fiyatlarında görülen fahiş yükselişler ve tedarik sorunlarının yol açtığı sıkıntılar sebebiyle konut inşasında yavaşlama ve konut fiyatlarında çok büyük artışlar yaşandığını dile getirdi.

İLK KEZ KONUT ALACAKLARA YÜZDE 0,99 FAİZLİ KREDİ

Erdoğan, vatandaşları, özellikle konut sektöründeki bu arızi dalgalanmadan korumak amacıyla bir dizi tedbiri hayata geçirme kararı aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bu çerçevede konut finansmanı konusunda 3 ayrı paketi milletimizin hizmetine sunuyoruz. Birinci paket ile ilk defa ve tek konut sahibi olacak vatandaşımıza, 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz. İkinci paket, birinci ve ikinci el konutları da kapsıyor. Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022'den önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların Merkez Bankası'na satılarak karşılanması şartı ile alınacak konutlar bu paketten yararlanabilecek. Konut değeri 2 milyon lirayla sınırlı bu paket 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi içeriyor. Bu paketin bir amacı da döviz ve altın varlıklarının Türk lirasına dönüşümünü teşvik etmektir.

TAMAMLANMAMIŞ PROJELER İÇİN 20 MİLYAR LİRA KAYNAK

Üçüncü paketimiz inşaat sektörüne yöneliktir. Mayıs ayı başı itibarıyla asgari yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin bir an önce tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık bir kaynak ayırdık. Bir yıl boyunca konut fiyatlarını internet sitelerinde duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmalarımız belli bir rakama kadar ve 36 ay vadeyle bu finansmandan yararlanabilecek. Böylece inşaat halindeki projelerin hızla tamamlanarak kısa vadedeki konut arzının artmasını, böylece fiyatların dengeye gelmesini hedefliyoruz."

TOKİ'YE 30 MİLYAR LİRALIK FİNANS SAĞLANACAK

Erdoğan, bunların yanı sıra TOKİ vasıtasıyla yürüttükleri vatandaşlara uygun fiyatla sunulan, düşük maliyetli ve düşük satış fiyatı sosyal konut projelerine de hız verdiklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Düşük gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlayacağız. Sosyal konut projelerimizin istismarını önlemek için de bu yolla edinilen konutların 5 yıl süreyle satışına izin vermeyeceğiz. Ayrıca küçük ölçekli müteahhitlere şehir içindeki küçük parsellere konut yapabilmeleri için metrekaresini belli bir fiyatın üzerinde satmamaları şartıyla uygun maliyetli kredi kullandıracağız. Bu tür alanların rezerv konut alanı ilanı yoluyla çeşitli vergilerden istisna olmasını temin ederek, maliyetlerin düşürülmesi yoluna da gideceğiz. Rezerv alanlarda yapılan ve uygun maliyetli krediyle desteklenen konutlar da 5 yıl süreyle satış tahdidine tabi olacaktır."

Sistemin sağlıklı işleyişini sağlamak için denetimde TOKİ ve Emlak Konut gibi bu alanda birikimli kuruluşları da kullanacaklarını duyuran Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

"Kentsel dönüşüm çalışmaları, konut arzını artırmak için destek vereceğimiz bir diğer alandır. Ada düzeyinde sadece hak sahiplerine yönelik uygun maliyetli kredilerle kentsel dönüşüm projelerini hızlandıracağız. Özellikle hak sahipleri ile müteahhitlerin bir araya gelerek yürütecekleri bu projelerin denetimini de yine ilgili kuruluşlarımız vasıtasıyla daha sıkı şekilde gerçekleştireceğiz. Vatandaşlarımızı hızlı, güvenli ve ekonomik şekilde konut sahibi yapmayı amaçlayan bu destek paketleri ve uygulamalarımızın hayırlı olmasını diliyorum."

 
Mecliste tansiyon yükseldi: Sandal ve AK Partililer arasında 'haddini bil' tartışması!
 
Otomobilinde 1 kilo kokainle yakalanan sürücü tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ev sahiplerinin yeni oyunu ‘tadilat’
Mayıs ayı kira artış oranı yüzde 34.46 oldu. Sektör temsilcileri ‘Zorlama ...
Kentsel dönüşümde kredi avantajı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kendi binasını dönüştüren ...
İZDEDA Başkanı'ndan İzmirli iş insanlarına çağrı: Evsiz geçen 3'üncü bayramımız!
İzmir'de yaklaşık olarak 18 ay önce yaşanan 30 Ekim 2020 depreminde evleri ...
 
Kirada 'fahiş artış' şikayeti patladı
Konut kiralarında geçen yıla göre 3 kattan fazla artışın yaşandığı Antalya'da ...
Kiracılar dikkat! Oturduğunuz ev satılırsa ne olur?
Eski kiracına yasal oranın üzerinde zam yapamayan ev sahipleri, artan ...
Valilik vizeyi verdi: İki dev projeye '24 saatlik' izin!
Teknik Yapı ve Halk GYO’nun Evora projesinin pazar günleri dahil 24 saat ...
 
'Dönüşüm' tartışmaları tam gaz… 'Büyükşehir'i Ali Baba'nın çiftliği gibi yönetmeyin!'
Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ...
Kooperatife izin çıkmadı: MÇK'dan Örnekköy vetosu!
İzmir'de son dönemlerde gündeme gelen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Kooperatif başkanları eleştirilere isyan etti!
İzmir'deki yeni kentsel dönüşüm modeli olan 'kooperatif modeli'ne yönelik ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva