HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Şubat 2011 Pazartesi - 00:00

Konak’’ta temizlik işçileri ayaklanması!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’’nun Sevgi Yolu’’nun kurdelesini kesmesine yol açan eylem bugüne de taşındı. İşçiler belediye önünde toplanırken, Konak Belediyesi’’nden de açıklama geldi.’

Konak’’ta temizlik işçileri ayaklanması!




Erkan İyigüngör/Egedesonsöz ’– Konak Belediyesi taşeron temizlik işçilerinin eylemleriyle çalkanıyor. Tarım Mitingi için cumartesi günü kente gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’’nun yenilenen Sevgi Yolu’’nun açılışını yapmasına engel olan eylem bugüne taşındı.

Temizlik işçileri Konak Belediye binası önünde toplandı. Islık, düdük ve pankartların ön plana çıktığı eyleme DİSK’’ten de destek geldi.



DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek, eyleme katıldı, burada bir de konuşma yaptı. Çeltek, ’“Konak Belediyesi temizlik işçilerinin 1.5 aydır maaş alamadıklarını duyduk ve bugün onlara destek olmak için geldik. Onların kadrolu çalışan olmasını istiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ’‘Taşeron işçiye son vereceğiz!’’ demişti. Aynı şekilde Kılıçdaroğlu’’nun da taşeronun kölelik olduğunu söylediğini biliyoruz. İşçilerimizin güvencesi olsun. İlgililerle konuşup bu sorunu çözmek istiyoruz’” diye konuştu.

DİSK eylemde işçilere destek vermek için ayrıca yemek dağıttı.

BAYIR'LA GÖRÜŞTÜLER
Eylem yapan belediye işçileri daha sonra CHP İzmir İl Başkanlığı binasına yürüdü. İşçiler arasından seçilen dört kişi İl Başkanı Bayır ile görüştü. Görüşmenin ardından bir açıklama yapmayan işçiler, slogan atarak yürüyüşe devam ettiler.
KONAK BELEDİYESİ’’NDEN AÇIKLAMA GELDİ
İşçiler Alsancak’’taki eylemlerini sürdürdüğü sırada Konak Belediyesi’’nden de konu ile ilgili bir açıklama geldi. Belediyeden yapılan açıklamada sorumlunun belediye değil, ihaleye alan firma olduğunu vurgulandı.
İşte o açıklama: ’“Üç günden beri temizlik ile ilgili yaşanan sorunlar nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunlu olmuştur:
Halktan aldığı güçle çalışmalarını yürüten Konak Belediyesi gelişmeleri saygı duyduğu kamuoyu ile paylaşmayı bir görev bilmektedir.
Kentin daha temiz, daha çağdaş bir görünüm kazanması için 1.10. 2009 tarihinde görev alanımızdaki sokakların süpürülmesi için ihale gerçekleştirilmiştir. İhale, ilgili yasa ve yönetmelikler çerçevesinde açık usul ile yapılmakta, daha sonra Kamu İhale Kurumu tarafından onaylanmaktadır. Bu sürece Konak Belediyesi’’nin herhangi bir müdahalesi söz konusu değildir. Burada hedef, kentin daha temiz ve sağlıklı olmasını sağlamaktır. Süpürge ihalesini son olarak 1.1.2011 tarihinden geçerli olmak üzere dört ay süre ile Efe Kent Limited Şirketi kazanmıştır.
Bu firma 192 kişi ile sözleşme yaparak ihale sözleşmesindeki taahhütlerini yerine getirmiş ve çalışmalarına başlamıştır. Geçen yıl 700 TL maaş alan bir işçi bugün 840-950 TL aralığında maaş almaktadır. Süpürge ihalesi genel bir ihale olup muhatabı yüklenici Efe Kent Limited şirketidir. Uygulamada yaşanan aksama ve eksiklikler belediyemiz tarafından ilgili şirkete bildirilmekte, hataların ve eksikliklerin giderilmesi istenmektedir.
Konak Belediyesi’’nin taşeron işçi çalıştırması söz konusu değildir. Bu çalışanlar ihaleyi üstlenen Efe Kent şirketi ile sözleşme yapmış, o şirkette çalıştıklarını bilmektedirler. Kaldı ki yürürlükte olan norm kadro uygulaması nedeniyle, belediye kadrolarına işçi alınması fiilen mümkün değildir. Ayrıca belediye şirketleri de açık ihale yöntemine tabi olduklarından bu ihaleyi alıp alamayacakları bilinmediğinden ileride yine benzer bir kaos doğabilecektir.
Sonuç olarak, taşeron işçi çalıştırma gerekçe gösterilerek kentte temizlik işleri aksamaya bırakılmaktadır. Bu durum halk ve çevre sağlığını olumsuz etkilemektedir. Konun muhatabı ihaleyi alan şirket olduğu için gerekli uyarılar yapılmıştır. Konuya baskı ve engelleme iddiaları da karıştığı için sorun İzmir Valiliği’’ne bir yazı ile aktarılmış, İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin desteği istenmiş ve ilgili şirketin Cumhuriyet Savcılığı nezninde girişimlerde bulunma süreci başlamıştır.
Konak Belediyesi’’nin müdahale şansı bulunmayan bu olayı kamuoyu ile paylaşmayı bir görev biliyor, her şeye karşın yaşanan olumsuzluk için özür diliyoruz.’”
CUMARTESİ GÜNÜ NE OLMUŞTU?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’’nun katılımıyla gerçekleştirilecek Sevgi Yolu açılışı 230 taşeron işçinin eylemi üzerine İl Başkanı Tacettin Bayır tarafından iptal edilmişti.

Açılıştan önce Sevgi Yolu’’nda toplanan işçiler ’‘Taşerona hayır hakkımızı istiyoruz’’ pankartı açarak slogan atmışlar, ıslık ve düdük çalarak Konak Belediyesi’’ndeki sendikasız çalışmaya tepki göstermişlerdi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Artık biri İzmir’’i gözetleyecek’…
Kentte hizmete giren Güvenlik Yönetim Sistemi, düzenlenen toplantı ile ...
Kordelyalılar vefayı ödüllendirdi
Karşıyaka’’da faaliyet gösteren Kordelyalılar Derneği, 2010 Yılında İzmir'e ...
Gaziemir’’in dev eğitim hizmetine büyük alkış
GAZİGEM’’in ilk veli toplantısı gerçekleşti. Anadolu Liseleri’’ne hazırlanan ...
 
’‘Amatörlerden’’ Başkan Karabağ’’a plaket
İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu, Belediye Başkanı Hasan Karabağ’’a ...
BBŞT oyuncuları KİT-VAK için sahnedeydi
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, ’“İşgüzar bir tekerrür’” adlı oyunu ...
Gediz esnafına ruhsat ve yenileme müjdesi
Buca’’da Gediz Sevgi Yolu esnafı ile buluşan Belediye Başkanı Ercan Tatı, ...
 
Kepçenin dümeninde ilk kadın’…
İzmir’’in ilk kadın kepçe operatörü Meral Çoban, göreve başladı. Çoban’’ın ...
Bornova Belediyesi’’nde mutlu gün: Nikah Başkan Sındır’’dan
Bornova Belediyesi CHP meclis üyesi Mehmet Aksu Bornova Belediye Başkanı ...
İzmir Çetesi iç turizmi canlandıracak
           Çekimleri İzmir'de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva