HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
12 Ekim 2021 Salı - 18:38

Konak'ta 60 milyonluk borçlanma yetkisi ile kabul gördü... Batur: Konak kendi ayakları üzerinde duran bir belediye

Konak Belediyesi’nin 2022 yılı gider bütçesi oy çokluğu ile 634 milyon lira olarak kabul edilirken belediyeye 60 milyon liraya kadar borçlanma yetkisi verildi. Bütçeye dair söz alan AK Partili üyeler borçsuz bir belediye devralındığını ama 2,5 yılda belediyenin borçlandırıldığını ve bütçenin yatırımcı olmadığını dile getirdi. Eleştirilere cevap veren Başkan Batur da “Konak Belediyesi kendi ayakları üzerinde duran bir belediye. Gerektiğinde bütçeyi güçlendirecek sağlamlaştıracak gelir kaynaklarını da sizlerin önüne getiririz” dedi.

Konak ta 60 milyonluk borçlanma yetkisi ile kabul gördü... Batur: Konak kendi ayakları üzerinde duran bir belediye

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Konak Belediyesi’nin Ekim ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu Konak Belediye Başkanı Abdül Batur idaresinde gerçekleşti. Oturumun ana gündem konusu Konak Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesi oldu.

Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen “Belediyemiz 2022 Mali Yılı Performans Programının oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu” ile Belediyemiz 2022 Mali yılı ve izleyen iki yılın Gelir-Gider Bütçesi, Denge Kararnamesi, Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılması Cetveli ve Ekli Tarife Cetvellerinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu” raporu oturumda ele alındı.

Komisyon tarafından hazırlanan rapora göre 2022 yılı için öngörülen gider bütçesi 634 milyon lira olarak belirlendi. Geçtiğimiz yılın bütçesi 521 milyon lira. Bu sene 113 milyonluk artış öngörüldü. Artış oranı yaklaşık yüzde 20. Gelir bütçesi toplamı ise 574 milyon TL. İç borçlanma ise 60 milyon olarak öngörüldü.

Saat 17:00’de başlayan Konak Belediyesi Meclisi’ndeki bütçe ve performans maddeleri dışındaki gündemler 18:00’de başlayacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi nedeniyle hızlıca karara bağlandı.Mecliste bütçe ve performans raporları ile ilgili konuşmalar yapıldı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li üyesi Nesrin İlkutlay raporlarla ilgili bilgilendirme yaptı. 2022 yılı Performans Programı'nda 7 adet faaliyet alanı altında 7 amaç, 33 adet performans hedefi, 129 adet performans göstergesi ve Fen İşleri Müdürlüğü’ne ait olan 11 adet restrorasyon ve 2 adet üst yapı projesi ile 69 adet faaliyete yer verildi. 

‘İŞLER HANGİ PARA İLE YAPILACAK?’
Gündem ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İsmail Özen, zor bir döneme girileceğini belirterek “Giderlerimizi dahi karşılamayacak bir bütçe ortada iken fen işlerinin yapacağını umduğumuz yerler için herhalde yeniden bir borçlanmaya ihtiyaç duyulacak. Bütçemize gelire değil gidere endeksli hazırladığımız için bütçede sıkıntılar meydana gelmekte. Sizin bahsettiğiniz ‘İller Bankası’ndan gelen rakamlar düşüyor’ ifadesi bütçe incelendiğinde öyle olmadığı görülecek. Bu sene tekrar soracağımız sorular olacak. Yapılacak işler hangi para ile yapılacak? Konak’ımıza yıllardır bir şey yapılmamasına alışığız. Olmayan para ile yol, kaldırım, park, bahçe nasıl yapacağız. Burada en önemlisi olan kentsel dönüşüm projelerini bu bütçe ile nasıl gerçekleştireceğiz” dedi.

‘YARDIM KONUSUNDA DA SINIFTA KALACAĞIZ’
Performans programı ile ilgili konuşan Özen şunları söyledi “Temizlik İşleri Müdürlüğünün bütçesinde 2022 yılında yüzde 90’lık bir düşüş var. Konak halkını temizlik konusunda sıkıntılı günler bekliyor. İnşallah öyle bir durum söz konusu olmaz. Çevre temizliği ve çöp toplama ile ilgili vatandaş memnuniyeti oranı yüzde 55. Bu rakamı neden yukarı çıkarmak gibi bir hedefimiz yok. Sosyal Yardım İşler Müdürlüğü bütçesinde yüzde 70’lik bir düşüş var. Herhalde yardım konusunda da sınıfta kalacağız gibi görünüyor. Sonuç olarak gözle görülen bir hizmetin yapılması zor görülüyor. Halkın gözünde olan bu bütçenin halka hizmet olarak geri dönmesidir. Bu da bizim en büyük temennimizdir. Cumhur ittifakı olarak bu bütçeye ret oyu vereceğiz.”

‘ELEŞTİRİLERE HAK VEREMİYORUM’
Bütçe ile ilgili söz alan CHP’li Meclis üyesi Mahmut Esat Aslan da eleştirilere hak veremediğini dile getirerek “Kentsel dönüşüm olayı gerçekleştiriyoruz ve bu adım adım ilerliyor. Planlar askıya çıktı. Yeni bir hizmet binası yapacağız, tarihi yapılara sahip çıkacağız. Bunları uzun uzun saymaya gerek yok. Bunları görmezlikten gelmemeliyiz. Hayatın bu kadar pahalılaştığı bir ortamda bunları gerçekleştirmek gerçekten zor. O nedenle ben bu bütçenin uygun olduğu düşüncesindeyim” dedi.

‘BORÇSUZ BİR BELEDİYE DEVRALDIK AMA…’
AK Partili Meclis üyesi Hakan Yıldız da 2,5 yılda pek çok ilçeye örnek olacak şekilde ortak akıl yürüttüklerini ifade ederek şunları söyledi “Günü geldik eleştirdik ama çizgimizi bozmadık. Söz konusu Konak olunca siyaset üstü bir tutum sergiliyoruz. Giderlerimiz düşmez ama gelirlerimiz azalabilir. 2021 bütçesi için yaptığımız eleştirileri bu bütçe için de yapıyoruz. Yatırımcı bir bütçe değil. En temelinde borçsuz bir belediye devraldık ama 2 yılda kademeli olarak borçlandık. Bütçemizi 2024 yılına giderken giderlerimiz gelirlerimize göre çok daha fazla artacak, çok daha fazla borçlu olacağız. Umutla heyecanla kentsel dönüşüm başlamasını umut ediyoruz ama bu rakamlarla pek mümkün görünmüyor. Tarihi yapıların restorasyununu önemsiyoruz ama Kalıcı sorunların çözümü gerekiyor. Büyükşehirden Konak’la ilgili daha ciddi yatırımlar, destekler bekliyoruz. Bu tempo ile yatırımcı değil maalesef şirketlere aktarımlarla bir bütçe yönetimi yapıyoruz. Şirketleri denetleyemiyoruz ve bütçemizin önemli bir kısmını da denetleyemiyoruz. Bu şekilde Konak’ın sorunlarının çözümünde ilerleyemeyiz.”

‘VATANDAŞIN BELEDİYE BORCU 80 MİLYON TL’
Son olarak eleştirilere cevap veren Belediye Başkanı Abdul Batur, Konak Belediyesi’nin borcunu ödeyecek kapasitesi olduğunu hatırlatarak “. Biz de Konak Belediyesi olarak özellikle KHK’lı işçilerin kadroya alınmasından sonra bazı sıkıntılar yaşadık. Ama meclisimizin de onayıyla aldığımız borçla çalışma arkadaşlarımızın sıkıntılarını ortadan kaldırdık. İşçilerine borçlu olmayan nadir belediyelerden biriyiz ve en yüksek zammı veren belediyeyiz. Gerçekleşme oranlarına baktığımızda gelirlerimizde çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Pandemi döneminden geçiyoruz ve esnaftan işgaliye, kira almadık. Esnafın üstüne gitmedik, borçlu olanın üstüne gitmedik. Bunu hem belediyecilik hem de insani bir tutum olarak görüyoruz. Vatandaşın yanında durduk. Bu konuda biraz taviz verdik.  Şu vatandaşın belediyeye 80 milyon TL borcu var. Bunların tahsilatını yapacağız. İş yapacağız çünkü yapıyoruz yaptığımız işler de İzmir’in dilinde. Borçla iş mi yapılır? Yapılır.” dedi.

‘BÜYÜKŞEHİRDEN KATKI PAYLARI İLE İLGİLİ SIKINTI YAŞAMADIK’
Temizlik işleri ve destek hizmetleri müdürlüklerinin bütçenin düşme nedenini de açıklayan Batur “Bu birimlerin bütçesinin düşme nedeni bu birimlerde çalışanların İnsan Kaynakları Müdürlüğüne aktarılması. Personel giderleri de insan kaynaklarına aktarıldı. Büyük kalem personel giderleri idi. Siz şimdiye kadar gerçekten yapıcı bir tutum sergilediniz. Birlikte bazı noktaları aşmaya çalıştık. Özellikle kentsel dönüşüm noktasındaki destekleriniz için teşekkür ederiz.  Muhalefetin her dediğini de dikkate almaya çalıştık. Her türlü sıkıntıya karşı birebir cevap verdik. Göztepe Migros’la ilgili de Büyükşehir’le anlaştık. Yakın zaman içinde meclise gelecek. Protokol yapıyoruz. Büyükşehirden katkı payları ile ilgili sıkıntılarımız olmadı. Özellikle hazırladığımız projeler var. Büyükşehir’in yüzde 70 katkı payı ile 1. Kadriye’deki sosyal tesisi yapıyoruz. Hazırladığımız 2-3 proje daha var. Başkana takdim ettik. Kredi ile ilgili bir gelişme olmadığı için hizmet binasının yapımı ile ilgili konuyu aktardık. Onunla da ilgili bir katkı payı alacağız. Benzinlikle ilgili biz talebimiz yaptık ama teknik sorunları, yönetmeliği aşacak işler yapmayalım dedik, geri çektik. Şimdi orası ile ilgili kapalı spor salonu projemiz olacak. Onunla ilgili büyükşehirden katkı alacağız. O bölgenin hareketlenmesi için bu çalışmayı yapacağız” diye konuştu.

‘İLLER BANKASI ORANI YÜZDE 35’
Merkezi hükümet ve İller Bankası payları ile ilgili bilgi veren Batur şunları söyledi “Şu anda bütçe oranı yüzde 35 civarında. Bu ay gibi her ay gelirse bizim bir sıkıntımız olmayacak. En büyük hedefimiz kentsel dönüşüm. Beştepeler Planlarımız askıya çıktı. Bu kentin geleceği ile ilgili deprem riski devam ediyor. Bayraklı ilgili çalışmanın diğer ilçelerde de uygulanması noktasında büyükşehirin bir çalışma yapacağını tahmin ediyorum. Böyle bir duyum aldık.  Konak Belediyesi kendi ayakları üzerinde duran bir belediye. Gerektiğinde bütçeyi güçlendirecek sağlamlaştıracak gelir kaynaklarını da sizlerin önüne getiririz. Bütçemiz hiç açık vermeden devam eder. Belediye girdilerinde bir zam oranı var, özellikle akaryakıt giderleri, elektrik gibi.  Ama bunlar mazeret değil. Biz elimizden gelen katkıyı sunacağız ve Konak’ta yaşayan vatandaşlarımıza en güzel hizmeti hep birlikte bütün arkadaşlarımızla sunacağız”.

Meclis toplantısında yapılan oylama sonucu 2022 Mali yılı Performans Programıyla birlikte 2022 Mali yılı ve izleyen iki yılın Gelir-Gider Bütçesi, Denge Kararnamesi, Finansmanın Ekonomik Sınıflandırılması Cetveli ve Ekli Tarife Cetvelleri de AK Partili ve MHP'li üyelerin red oylarına karşın oyçokluğuyla kabul edildi.

Performans programına göre 634 milyon TL’lik bütçenin yüzde 13,94’ü yatırımlara ayrıldı. 2022 mali yılında Konak Belediyesi’nin gerçekleştireceği yatırımlara ayrılan 88 milyon 375 bin TL’lik dev bütçe, önceki yıla göre yüzde 10,70 oranında artmış oldu. Yatırımlar artarken temsil tören ve ağırlama giderlerine ayrılan pay da azaltıldı. Önceki yıl 2 milyon 369 bin TL olan bütçe payı 2022 yılı için 2 milyon 93 bin TL’ye indirildi. Meclis toplantısında,  belediyenin 574 milyon TL’lik gelir bütçesine karşın 634 Milyon TL hesaplanan gider bütçesini denkleştirmek için ise 60 milyon TL borçlanma cetveli de kabul edildi. 

 

 
Müebbet hapsi isteniyordu... Yaralamadan ceza aldı!
 
Selçuk'ta kadına karşı şiddete acil yardım hattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkanlar, Soyer’in kapısını çaldı: Biz de aynısını isteriz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi meclisinde emsal artışının sadece Bayraklı ...
Mustafa Necati Kültür Merkezi 15 Ekim’de açılıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Yeşilyurt semtinde inşa ettiği Mustafa ...
Tire’nin altyapısı güçleniyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Tire’de altyapı ve çevre ...
 
Başkan Çalkaya’dan çevre duyarlılık mesajı
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya periyodik olarak yaptıkları dere ...
Planetaryum ve Macera Parkı Karşıyaka’ya heyecan kattı
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Macera Parkı ve Mavibahçe ...
Konak Belediyesi, Barış Çocuk Orkestrası’na kucak açtı
Konak Belediyesi, kültür ve sanat alanında kalplere dokunan bir projeye ...
 
Bornova'ya yeni cimnastik salonu müjdesi
İzmir'de Amatör Spor Haftası kapanışı ve "Amatörün En'leri" ödül töreni ...
Karaburun'da spora iddialı merhaba
Karaburun Belediyesi, gençler ve çocuklar başta olmak üzere ilçe halkının ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Onlar' unutsa da Karşıyaka unutmaz!
Mehmet KARABEL yazdı... 'Onlar' unutsa da Karşıyaka unutmaz!
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva