HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Nisan 2021 Perşembe - 20:13

Konak Meclisi’nde gündem muhtarlara yardım: Başkan Batur’dan Ankara’ya çağrı!

Muhtarlara yapılması planlanan muhtarlara nakdi yardımın komisyonlarda reddedilmesi ile ilgili olarak AK Parti cephesinden gelen eleştirilere yanıt veren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, “muhtarlarla ilgili bir kanuni düzenlemenin yapılması gerektiğiyle ilgili çalışmaları yakın zamanda partimiz TBMM’ye getirecek. O zaman bu olayın çözülmesi konusunda kimin samimi olduğunu göreceğiz” dedi.

Konak Meclisi’nde gündem muhtarlara yardım: Başkan Batur’dan Ankara’ya çağrı!

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Meclis Nisan ayı olağan toplantısının ilk oturumu Belediye Başkanı Abdül Batur’un liderliğinde gerçekleştirildi.

Meclise komisyon üyelerinin seçilmesi, denetim komisyonlarının raporlarının tartışılması ile komisyondan geçmeyen muhtarlara nakdi destek yardımı konusu vardı. Meclis toplantısına Başkan Batur’un İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi sebebiyle mor fular takarak katılması dikkat çekti.

BELEDİYEYİ KORONA VURDU: ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ
Batur, koronavirüs salgınının belediyeyi de olumsuz yönde etkilediğini aktardı. Batur açıklamasında “belediyemizde de vakalar artmaya başladı. 18 Covid’li arkadaşımız var. 28 kişi de temaslı. Bugün başkan yardımcılarımızdan Ali Ulvi Dülgör ve Asker Güneş’in koronavirüs olduğu bilgisi geldi. Bu nedenle temaslı olduğunuz kişileri iyi takip edin. Hayalimiz bu salgından kurtulmak ama git gide daha kötüye gidiyoruz. Aşılama bunun en büyük çaresi ama bu konuda da önümüzü göremiyoruz” dedi.

Belediyenin çalışmaları hakkında kısa bir rapor sunan Başkan Batur,  Çınarlı Rekreasyon Alanı’nın 9 Mart’ta ihalesi yapıldı. Müteahhite yer teslimi yapıldı. Kısa süre içinde hayata geçirilecek. Gültepe Spor tesislerini nisan sonunda teslim alıyoruz ve gençlerimiz hizmetine sunuyoruz. Daha önce gündeme gelen Roman Kültür Merkezi’yle ilgili her türlü çalışmayı tamamladık. 8 Nisan Dünya Romanlar gününde açılışını gerçekleştireceğiz. Bunun yanında Aynı Erten Rekreasyon Alanı için 20 Nisan’da ihaleye çıkacağız. Bu arada konak Tapu Müdürlüğümüz ile belediye arasındaki işlerin daha hızlı yürümesi için bir protokol imzaladık” dedi.,

“BEYAZ VAGON”U BİZE VERİN
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün seyahatlerinde kullandığı ve geçtiğimiz günlerde hangara çekilmesi sebebiyle eleştirilere yol açan “Beyaz Vagon”un sergilendiği bölgenin kapısına kilit vurulmuştu. İki günün kapanmasının ardından yeniden ziyarete açılan Beyaz Vagon için taleplerini yenileyen Başkan Batur, “Bir talebimiz var. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün seyahat ettiği ‘Beyaz Vagon’ Alsancak Tren İstasyonu’nda duruyordu, daha sonra garın içine çekildi ve duyduğumuza göre ziyarete kapatılmış. Bu bizi üzdü. Bir kez daha tekrar ediyoruz. Konak Belediyesi olarak biz bu vagona talibiz. Vagonu Atatürk Meydanı’nda sergilemek en güzel hareket olacaktır ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de kemikleri sızlamayacaktır” dedi.

DENETİM KOMİSYONU RAPORUNA AK PARTİ’DEN ŞERH
Diğer yandan denetim komisyonu raporlar ile ilgili meclis üyelerine bilgi verildi. Belediye Başkanlığı Faaliyet Raporu ise ikinci oturumda görüşülmesi kararlaştırıldı. Raporda belediyenin banka hesaplarında 31 milyon 392 bin 124 lirasının bulunduğu aktarıldı.

Denetim komisyonu raporu ile ilgili AK Parti Grubu adına İsmail Özen, grup olarak rapor için şerh kararı aldıklarını söyledi. Özen açıklamasın “Konak Belediyesi, 2020 yılının  hesaplarının denetlenmesine ilişkin rapor şerhimizin nedenleri şunlardır: Yatırımlara yapılan masrafların düşük olması, alınan kredilerin belediyenin genel masraflarına yapılması, alınan aynı tür malzemelerin fiyat farkı. Ayrıca geçen sene yaptığımız uyarıların işe yaradığını ve müdürlüklerin daha dikkatli olduklarını gördük. Ancak ben bazı hususları yine de paylaşmak istiyorum. Bir müdürlüğümüzün yapmış olduğu alımda müdür koltuğuna ödenen 557 lira iken tabureye bin lira ödenmiş. Ayrıca diğer müdürlüğümüzde folklor, atletizm, aerobik ve futbol kursundan oluşan bir ihaleyi Ağrı merkezli bir firma almış. İncelediğim kadarıyla İzmir’le bir bağlantısı yok. Bunun nasıl yapıldığı konusunda kafamda soru işaretleri kaldı. Diğer bir ihalede süresi 5-10 dakika arası süren yıllık faaliyet filmine ödenen 67 milyon 260 bin lira. Ben bu rakamın bu kadar kısa bir süre için fazla olduğunu düşünüyorum. Dağıttımız 200 adet tablet... Bunun araştırmasını yaptığımda şu anki fiyatları 820 lira olan tabletlerin bin 20 liradan alındığını gördük. Bir de dezenfeksiyon alımı var... Litre bazında ve adet bazında alınanlar var. Litre bazında alınanlardan biri 15 liraya, birinde 20 lira birinde de 44 liraya alınmış. Fiyat farklılıkları var. Kafamda soru işaretleri oluştur. Bu sebeplerden dolayı biz muhalefet şerhini kullanıyoruz” dedi.

CHP’DEN YANIT GELDİ
AK Parti Grubu’nun eleştirilerine CHP Grubu adına yanıt veren Nesrin İlutlav, “Yatırımlara yapılan masrafların ve giderlerin düşük olmasıyla ilgili... Toplam yatırımımız 25 milyon 301 bin lira olup bu toplam harcama içerisinde yüzde 7.19’dur. Belediyemiz kendi imkanlarıyla yatırımların bir bölümünden tasarruf etmek adına ihale etmeden kendi personeliyle yapmıştır ve bunlar toplam yatırım tutarının dışındadır. Ayrıca 2014-2019 yılları arasında toplamda 30 milyon kamulaştırma yapılmasına rağmen biz 2 yıl içerisinde 30 milyon kamulaştırma yaptık. Alınan kredilerin yatırıma değil belediye masraflarına kullanılması ve kasamızdan gereksiz faiz ödenmesi hususu... 2020 yılında ülkemizde ve belediyemizde ekonomik sorunlar derinleşti. Bu nedenle belediyemizin gelirlerinde daralmalar görülmüştür. Bu nedenle alınan karar neticesinde belediyelere yüzde 10 borçlanma yetkisi verilmiş ve yatırımlarımızı ertelemek için yasal hakkımız olan borçlanma yoluna gidilmiştir. Bu borçlanma 2020 yılının sonunda yapıldığından dolayı yılsonu bakiyesinde bu tutar bulunmaktadır. Borçlanmayla ileride oluşması muhtemel ekonomik zorlukların önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Zamanında kredi kullanılması esasında belediyemizin yüksek faiz ödemesinin aksine çok yüksek faizlerden belediyemizi kurtarmıştır. Alınan malzemelerin arasında fiyat farkının olması...  Fiyat farklılıklarının sebebinin bazı ürünlerde TL üzerinden değil döviz üzerinden alınan hammaddelerin fiyatında artış olabileceğidir. Ama yine de belediyemize alınan malzemelerin kamu ihale kanunu çerçevesinde hatırlatmak isterim. Alınan malzemeleri türü aynı olabilir ama özellikleri farklılık arz edebilir. Sandalye ve tabure örneği üzerinden söylüyorum. Ya da alım tarihleri de değişik olabilir. Sonuç olarak alımlarımız kamu ihale kanun kapsamında yürütülmektedir.”

Yeniden söz alan AK Partili Özen, “Krediyi mart ya da nisan ayında bizden acil olarak aldınız. Siz bu çekilen kredini büyük bir bölümünü yılbaşında yaptınız, yıl sonunda küçük bir rakam çekildi. Ayrıca, sermaye giderlerine ayrılan rakamın sadece yüzde 38’inin kullanıldığını gördüm. Burada da bizim yatırıma çok fazla bir şey yapılmadığını görüyoruz” diye konuştu.

“İYİ Kİ DE O KREDİYİ ÇEKMİŞİZ”
Rapor hakkında konuşan Başkan Batur, “İyi ki o krediyi çekmişiz. Şu anda faiz oranlarının hangi noktaya geldiğini görüyoruz. O zamana almasaydık bugün yüzde 30’larda faiz ödeyecektik. Biz yüzde 10 faizle ödüyoruz. Krediyi de eylül ayında çekmiştik. Bunun yanında... Dezenfektasyon malzemesi alacaksınız, geçen sene mart nisan ayında karaborsaydı.  100 lira dense 50 liralık malzemeyi 100 liraya alıyorduk. Neden? İhtiyaçtan dolayı. Dezenfektasyon fiyat farklılıkları bu yüzden. Diğer konuya gelecek olursak. Geçen sene de sizin haklı eleştirileriniz vardır. Biz her denetim komisyonu raporundan kendimize ders çıkarıp yeni bir yol haritası çiziyoruz” dedi.

MUHTARLA NAKDİ YARDIM TARTIŞMASI
Muhtarlara nakdi yardım konusunun komisyon tarafından reddedilmesini eleştiren AK Partili Özen, “Yaptığım araştırmada şunları tespit etim. Bursa Gemlik Belediyesi, 2020 yılında aldığı kararla 500 liralık, Beykoz Belediyesi 750 lira, Tarsus Belediyesi 550 lira muhtarlara nakdi destek olmuşlar. Bunlar CHP’li belediyeler. Ben muhtarlara ısrarla neden yardım yapılmadığını merak ediyorum. Bu nedenle muhalefet şerhimizi koyduk” dedi.

Söz alan Başkan Batur ise yardım için kanun düzenlemesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Batur açıklamasında hatırlatarak samimiyet vurgusu yaptı ve şunları söyledi; “Burada 3 belediye saydınız. Türkiye’de bin 398 tane belediye var. Bunlardan 3 tanesi mi uyguluyor kaç tanesi uyguluyor bilmiyoruz ama uygulamayan belediye çoğunlukta, biz muhtarlara yardım etmek istiyoruz. Yardım etmek için bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç var. Muhtar arkadaşlar kimin ne olduğunu biliyor. Bizim partimizin seçim beyannamesinde muhtarlarla ilgi kanuni düzenlemenin yapılacağıyla ilgili maddeleri okumak lazım. Bir işte samimi olmak lazım... Bir yerde muhtarları toplayıp ‘Belediye şunu yapmıyor, bunu yapmıyor’ demekle olmaz. Belediye muhtarlarla ilgili her şeyi yapıyor. Samimiyiz o konuda. Bunun üzerinden siyaset... Tamam biz siyasete alışığız. Siz de yaparsınız, biz de yaparız. Bizim Genel Başkanımızın da açıkladığı muhtarlarla ilgili projeler var. Bunlara bakarsak ne kadar samimi olduğumuzu ve muhtarlarla ilgili bir kanuni düzenlemenin yapılması gerektiğiyle ilgili çalışmaları yakın zamanda partimiz TBMM’ye getirecek. O zaman bu olayın çözülmesi konusunda kimin samimi olduğunu göreceğiz. Muhtarların bütçesi olması lazım diyoruz. Bu bütçenin kaynağı Belediye Emlak Vergilerinden belirlenen oranlarla muhtarların nüfusuna göre bütçesi olacak. Biz de dersimize çalıştık. Bizim kanun taslağımızda böyle bir madde olacak. Muhtarlığın bir kurum olması lazım. Meclise muhakkak katılmasını sağlamamız lazım. Meclislerde oy hakkı olmasa da söz hakkı muhakkak olması lazım. Buyurun bunları kanun maddesi haline getirelim ve samimi olarak  belediye bütçesinden ne yardım yapılacaksa yapalım. Konak’ta muhtar arkadaşlarımız bizim ne olduğumuzu biliyorlar. Samimiysek şu maddeleri kanuna çevirelim belediyeler de rahat etsin biz de rahat edelim”

AK PARTİ’DEN MADDİ DEĞİL AYNİ YARDIM ÖNERİSİ

Tartışma ile ilgili söz alan AK Partili meclis üyesi Hakan Yıldız, “yeni bir önerge verdik. Bunu siyaset yapmak için vermedik. Muhtarlarımızın yardıma ihtiyacı var. 2015 yılından beri Menderes Belediyesi bünyesindeki muhtarlara aldığı meclis kararıyla muhtarlara yardım uyguluyor. Elektrik, su ve internet giderleriyle gibi bir miktar belirleyerek ayni yardım kararı almış durumda. Yeni önergemizde bu doğrultudadır. Emsali de başka illerden değil İzmir’dendir. Eğer mevzuata aykırı bir durum varsa mevzuata uygun bir önerge getiriyoruz. Yani bizim Ankara’yı beklememize gerek yok. Bu anlamda bizim yeni önergemizi kanuna uygun olduğu için bu koşullarda değerlendirilmesini istiyoruz” dedi. Batur ise “İlgili önerge komisyonlarda değerlendirilecek. Yasaya uygunsa bu konuda çalışma yapılacağından kuşkunuz olmasın” dedi.

Diğer yandan mecliste yeni divan katipleri, başkanvekilleri ve encümen üyeleri kapalı oylamayla belli oldu. Divan katipliği için yapılan oylamada, Nurten Serhatbeyi 33 oy, Ozan Ali İlgazi 35 ve Nurdan Metin 34 oy aldı. Meclis 1. ve 2. Başkanvekilliği için yapılan oylamada, Mahmut Esat Arslan 32 ve Cenap Börühan 35 oy aldı. Encümen üyeliği için yapılan kapalı oylamada; Asker Güneş 34 oy, Rıdvan Tekin 34 ve İbrahim Ethem Demirci 32 oy aldı.

 
Çarptı ve arkasına bakmadan kaçtı! Mahallenin Tarçın'ı kurtarılamadı...
 
DSÖ Genel Direktörü'nden Türkiye açıklaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
göztepeli 2 Nisan 2021 Cuma 13:17

nasıl yani spor ile ilgili ne ihalesi bu acaba belediye eğitmenlerini ihale ile mi alıyor yoksa çok acaip üstelik ağrıdan hayret abdül bey de sporcu ama narlıdere çok başarılı diye duymuştuk burada niye şaşırdık valla

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka Belediye Meclisi'nde Cumhuriyet planları gerilimi
AK Partili Adem Öztürk'ün, "Cumhuriyet Mahallesi imar planları iptal edildi, ...
Bornova'da esnafa 'katı atık bedeli' müjdesi!
AK Parti Grubu'nun gündeme getirdiği bu talep, oybirliğiyle kabul edildi. ...
İzmir'deki o belediyede 30 pozitif vaka!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, belediye çalışanı 30 personelin ...
 
Bergama'nın faaliyet raporuna meclisten kabul!
Bergama Belediyesi Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Belediye Başkanı ...
Kılıçdaroğlu’ndan acılı aileye başsağlığı telefonu
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, ...
Başkan Sengel: Küçük Menderes'i hep birlikte kurtaracağız!
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, İzmir Büyükşehir ...
 
Kemeraltı'ndaki altyapı sorunlarını çözecek projede yeni aşama
İzmir Büyükşehir Belediyesi, aşırı yağışlarda Kemeraltı'nda yaşanan su ...
Soyer açıkladı: Üç ilçeye yatırım yağmuru!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Küçük Menderes Havzası turunu ...
Çiğli’de kadın projeleri için bilgilendirme toplantısı
Çiğli Belediyesi tarafından, kadınlara yönelik hayata geçirilen hizmet ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva