HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
1 Nisan 2021 Perşembe - 13:43

Soyer açıkladı: Üç ilçeye yatırım yağmuru!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Küçük Menderes Havzası turunu Tire ilçesiyle sürdürüyor. Başkan Soyer, yıl sonunda devreye alınması planlanan Tire İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’ni inceledi. Tesis ile yılda 2,7 milyon metreküp atık suyun geri kazanılarak yaklaşık 10 bin dönüm tarım alanının sulaması için kullanılacak. Soyer ayrıca Tire, Torbalı ve Menderes'te Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bir rapor sundu.

Soyer açıkladı: Üç ilçeye yatırım yağmuru!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, Küçük Menderes Havzası turu bugün de tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Tire ilçesiyle devam etti. Eşi Neptün Soyer, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ve eşi Necibe Duran'ın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Ertuğrul Tugay, Yıldız Devran, Eser Atak, Suphi Şahin, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan ile bürokratların ve muhtarların katıldığı program Boynuyoğun Hali’ne düzenlenen ziyaretle başladı.

Muhtarların karşıladığı Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bünyesinde soğuk hava deposu, kantar ve ürün boylama ünitesinin yer aldığı ürün alım merkezini inceledi. Yine Büyükşehir'in kestane kanseriyle mücadeleye yönelik havzada yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi alan Başkan Soyer, tesiste düzenlenen malzeme dağıtım törenine katıldı. Ödemiş, Kiraz, Beydağ ve Tire ilçelerinden toplam 2 bin 112 kestane üreticisine göztaşı, ardıç katranı, koruyucu gözlük ve dezenfeksiyon malzemesinden oluşan mücadele seti dağıtıldı.

KÖY CAMİSİ 295 BİN TL'YE RESTORE EDİLDİ
Çobanköy'de İZBETON tarafından yapılan asfalt serim çalışmalarını inceleyen Başkan Soyer, muhtarların ilgisiyle karşılandı. Tarım bölgelerinin arasından geçen yoldan duydukları memnuniyeti dile getiren muhtarlar traktörleriyle artık rahatlıkla bu yolları kullanabildiklerini belirterek Başkan Soyer'e teşekkür etti.
Çobanköy kahvehanesinde de köylülerle bir araya gelerek, sohbet eden Başkan Soyer daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 295 bin TL maliyetle restore edilen, iç ve dış cephesi boyanan, kubbesi onarılarak kurşunla kaplanan, tuvaletleri yenilenen Çobanköy Camii’ni inceledi. Cami imamı, Soyer'e, “Allah sizden razı olsun. Camimiz çok güzel oldu” sözleriyle teşekkür etti.

TİRE İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU TESİSİ YILSONUNDA DEVREDE
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yapımı devam eden ve yıl sonunda devreye alınması planlanan Tire İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde de incelemelerde bulundu. Tesisten çıkan atıksuların tarımsal sulamada kullanılması amacıyla günlük 7 bin 500 metreküp kapasiteli geri kazanım ünitesinin de kurulacağı alanda İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan'dan bilgi aldı. Yılda 2,7 milyon metreküp atık suyun geri kazanılarak yaklaşık 10 bin dönüm tarım alanının sulaması için kullanılacak olan geri kazanım ünitesinin yapım ihalesi çalışmaları başlatıldı. İZSU ayrıca ilçede oluşan atık suların sağlıklı şekilde arıtımını sağlamak üzere, Gökçen Atıksu Arıtma Tesisi, Akmescit Paket Atıksu Arıtma Tesisi ve Alacalı Paket Atıksu Arıtma Tesisi’nin proje çalışmalarına da devam ediyor. İlçede son iki yılda İzmir Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri, Yapı İşleri, Park ve Bahçeler Dairesi başkanlıklarının yaptığı yatırımların tutarı 68 milyon TL'yi buldu. Tire'ye İZSU Genel Müdürlüğü de yine sadece son iki yılda 15 milyon TL'lik yatırım yaptı.

DETAYLI TORBALI, TİRE, MENDERES RAPORU
Ziyaretlerin ardından Tire'de Belediye Başkanı Salih Atakan Duran ve CHP Tire İlçe Başkanlığı'nın da katıldığı "Torbalı, Tire, Menderes Yerel Yatırımlar Basın Toplantısı" düzenlendi. Toplantıda Başkan Soyer, 2 yıllık Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı süresince 3 ilçede yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulundu.

Tunç Soyer, İzmir'de tarım hayvancılık konusunun önemine vurgu yaparak "Başka Bir Tarım Mümkün diyerek başladığımız İzmir Tarımı politikalarımız sayesinde, kuraklık ve yoksulluk ile aynı anda mücadele etmeye başladık. İzmir Tarımı ile artan kuraklık ve derinleşen yoksulluğa karşı 20 Ocak’ta Ödemiş’te attığımız ilk adımın ardından İzmir Tarımı Programı’nı hayata geçirmek için çok sayıda adım attık. Burada öncelikle tarımla ilgili son iki ayda yapılan çalışmalarımızın bir özetini sunmak istiyorum. Mera hayvancılığını sürdürülebilir kılmak amacıyla, yerel hayvan ırklarıyla ilgili envanter çalışmalarına başladık. İzmir’in tüm ilçelerini kapsayan bu çalışmalar; keçi, koyun ve karasığır gibi yerel hayvan ırklarını içine alan saha araştırmalarını içeriyor. Mera saha çalışmaları dört ilçemizde, Kınık, Ödemiş ve Bayındır’da tamamlandı. Bergama’da ise tamamlanmak üzere. Şu ana kadar dört ilçede toplamda 225 köyü ziyaret ettik, bin 553 c?obanla görüştük. Çalışma yapılan köylerde şimdiye kadar toplamda 115 bin 258 koyun ve kuzu, 16 bin 627 keçi ve oğlak ve 7 bin 311 karasığır tespit ettik. Ayrıca, 2 milyon 4 bin ton koyun sütü, 1 milyon 4 bin ton keçi sütün elde edebileceğimizi tespit ettik. Bu miktarın il genelinde çok daha fazla olduğunu biliyoruz ve önümüzdeki yaz sonuna kadar ilimizin mera hayvancılığı veritabanını tamamlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

MARKALAŞMA VE PAZARLAMA DESTEĞİ VERİYORUZ
Ürünleri satın alma garantisinin yanında verilen satış garantisi ile ürünlerin katma değerinin arttırıldığına vurgu yapan Tunç Soyer, "Bu veritabanı ışığında, Büyükşehir Belediyemiz, bu ürünlerin büyük bir kısmını, Ödemiş ve Bayındır’da faaliyete geçireceğimiz et ve süt entegre tesislerinde işlenmek üzere 2021-2022 yılında satın alacak. Elde ettiğimiz verilerle kapsamlı bir lojistik, alım garantisi ve satış garantisi planı hazırlıyoruz. Mera hayvancılığı yapan üreticilerimiz her ne üretiyorsa değerinden satışını sağlayacağız. Hiçbir üreticimizin alınteri yerde kalmayacak. Susuz yetiştirilen ve piyasadaki yemlere göre çok daha güvenilir olan yem bitkilerinin; dağdaki hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamasını, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin güçlendirilmesini ve hayvanların doğal yollarla beslenmesini amaçlıyoruz.  Nisan ayının ortasından itibaren ekiplerimiz bu saha çalışmalarına Tire’de devam edecek. Faaliyetlerimizin koordinasyonunu sağlayacağımız Sasalı İklime Duyarlı Tarım, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü’nü Mayıs ayında hizmete açacağız. Üreticilere alım ve satım garantisi veriyoruz. Yani hem ürününü satın alıyor, hem de alamadığımız kısmının satılmasını mümkün hale getirmek için üreticilerimize lojistik, markalaşma ve pazarlama desteği veriyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş kadim üretimlerden manda besiciliğini Tire de dahil olmak üzere İzmir’in bir çok ilçesinde yeniden canlandırdık.  İlk adımı Selçuk’ta atarak üreticilerimize dağıttığımız mandaların sayısı kısa bir sürede 158’e çıktı. Manda sütünden İzmir Mozerallası gibi katma değeri yüksek ürünler yaparak bunu tüm dünyaya pazarlayacağız. Köylümüze arıcılık ve küçükbaş hayvan gibi pek çok alanda desteğimiz devam ediyor.  Üreticilerimizden kooperatifler aracılığıyla pek çok alım yapıyoruz. 2019 yılında üreticilerimizden toplam 125 milyon 377 bin liralık alım yaptık. 2020’de ise yaptıg?ımız toplam alım miktarı, 144 milyon 762 bin lira. Bu alımları 2021 yılında da artırarak sürdürüyoruz. 2021 ve 2022 döneminde toplamda 338 milyon 600 bin TL’lik alım yaparak köylümüze yapacağımız maddi desteği üç kat artıracağız" dedi.

TARIM LİSESİ VURGUSU
Urla'nın Bademler Köyü'nde yapımı devam eden Tarım Lisesi'nin kendileri için önemine vurgu yapan Tunç Soyer, sözlerini şu ifadeler ile sürdürdü;

"Öz kaynaklarımızla Ödemiş’e et işleme tesisi kurduk. Bayındır’a ise dev bir süt işleme fabrikası kuruyoruz. Yaklaşık 65 milyon liraya mal olacak süt işleme fabrikamız, 2022’den itibaren tam kapasite çalışmaya başlayacak. 100 kişinin istihdam edileceği bu fabrikamız, Küçük Menderes Havzası’na yeni yatırımların yapılmasını sağlayacak. Kuraklıkla mücadelede stratejik öneme sahip iklim dostu yem bitkilerinin üretimini yaygınlaştırmak amacıyla gambilya ve mürdümük gibi yem bitkilerinin ekimine başladık. Saz çavdarı, kızılca ve sarı buğday gibi atalık tohumlarının ekim alanlarını da tüm kentte yaygınlaştırıyoruz. Tohum köktür, tohum gelenektir, tohum gelecektir dedik ve Seferihisar’da açtığımız tohum merkezinden tam on yıl sonra, geçtiğimiz ay 2 Mart’ta, Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı’nda, Can Yücel Tohum Merkezi’ni açtık. Tohum merkezimiz, yüzlerce çeşit atalık tohumun korunmasını sağlayarak tohum çeşitliliğimizi gelecek kuşaklara aktaracak. Tarım Lisesi ile ilgili mimari tasarım çalışmalarımızı bitirdik. Urla Bademler Köyü’nde yer alacak Tarım Lisesi’ni, söz verdiğimiz gibi 2022’de hizmete açmayı amaçlıyoruz. Can Yücel Tohum Merkezimiz, Tarım Lisesi çalışmalarımıza çok değerli katkılar sunacak."

BÜYÜKŞEHİR SOSYAL VE EKONOMİK DAYANIŞMANIN TEMİNATI OLDU
Sözlerine tura çıktığı 3 ilçede gerçekleştirilen yatırımlar ile devam eden Soyer, şu ifadeleri kullandı;

"Tire, Torbalı ve Menderes’te İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttüğümüz tarımsal faaliyetlerimizi de sizlerle paylaşmak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyemiz; geçen iki yılda da İzmir genelinde ve Tire, Menderes, Torbalı ilçelerimizde, tarımda üreticilerimize verdiği desteklerle sosyal ve ekonomik dayanışmanın teminatı olmayı sürdürdü. 28 üretici kooperatifimizle 2021 yılını kapsayan ürün alım sözleşmesini Ocak ayında yeniledik. Alım protokolünde Tire, Torbalı ve Menderes’ten dört üretici kooperatifi de yer aldı. Bünyesinde soğuk hava deposu, kantar ve ürün boylama ünitesi bulunan ürün alım merkezlerinin ilkini Tire’de kurduk. Yaklaşık 3 milyon liralık yatırımla kurulan tesis, özellikle meyve ve sebze tarımına yönelik pazarlama faaliyetlerini kolaylaştıracak. Bölgemizde manda besiciliğinin yeniden yaygınlaştırılması amacıyla manda yetiştiriciliği eğitimleri düzenleyen Belediyemiz, Selçuk ve Tireli 19 üreticiye 61 manda hibe etti. Yeni doğumlarla birlikte manda sayısının bu yıl 100’e ulaşması bekleniyor. Bölgede manda sütünün değerlendirilmesine yönelik projeler de geliştirdik. Bu çerçevede Selçuk Efes Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Menderes Oğlanağası Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ne süt soğutma tankları hibe edeceğiz. Süt ve hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla yem desteklerine de 2020 yılında başladık. 75 milyon liralık kaynak ayrılan projeyi, 19 ilçemizde yaygınlaştırıyoruz. Menderes, Selçuk, Tire ve Torbalı’dan da üretici talepleri topluyoruz. Yem dağıtımlarına, kısa süre içinde başlayacağız. Menderes, Tire, Selçuk ve Torbalı’da 217 üreticimize; Sakız, Kıvırcık, Tahirova ve Maltız cinsi toplam 848 adet küçükbaş hayvan hibe ettik. Kısa vade içinde Tireli 72 üreticimize, 283 küçükbaş hayvan daha dağıtılacak. Menderes, Selçuk, Tire ve Torbalı’da son iki yılda 235 bini aşkın zeytin ve meyve fidanı dağıtan Büyükşehir Belediyemizin dört ilçede dağıttığı toplam fidan sayısı 935 bini aştı. Tire, Menderes ve Torbalı’da toplam 150 dönüm araziye atalık karakılçık buğdayı ekildi ve hasat edildi. Tireli üreticilere 40 kilo salep yumrusu hibe edildi. Beydağ ve Bergama’da başlanan yem bitkisi tohumu desteklerine Tire ilçemizi de ekledik. Üretici taleplerini toplamaya başlayan Belediyemiz, yem bitkisi tohumu dağıtımlarına en kısa sürede başlayacak."

YANGIN MAĞDURLARINA 757 BİN TL NAKDİ YARDIM YAPILDI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tire'deki konuşmasını şu ifadeler ile sürdürdü;

"Ağustos 2019’da meydana gelen büyük orman yangınında bağ ve zeytinlikleri zarar gören Menderesli 152 üreticiye 757 bin lira nakdi destek sağladık. 173 üreticiye de, üretim alanlarının iyileştirilmesi amacıyla 50 bin kilo solucan gübresi dağıttık. Şubat 2021’de yaşanan sel felaketinde üretim alanları ve ekili arazileri zarar gören Menderesli 388 çiftçinin mağduriyetlerinin telafi edilmesi için destek ödemelerine, önümüzdeki haftalarda başlıyoruz. Büyükşehir, Ocak 2017’de yaşanan kar yağışı nedeniyle seraları zarar gören 898 üreticiye de 4 milyon liralık destek sağlamıştı. Su taşkınlarını güvenli şekilde tahliye edebilmek amacıyla Menderes Çatalca Sandidere ile Yeniköy Balabandere sulama göletlerinin dipsavak ve gövde onarımlarına başladık. Çatalca Sandidere sulama göletinin bakım ve temizliği tamamlandı, su tutma kapasitesi yükseltildi. Tire Eğridere Sulama Tesisi’nde ise, su alma bentlerinin faal hale getirilmesi ve açık kanallarda su kayıplarının önlenmesi amacıyla kapalı sistem sulama projesi hazırlıyoruz. Selçuk Merkez Sulama Kooperatifi tarafından işletilen sulama tesisinin modernize edilmesine yönelik projenin hazırlıkları da sürüyor. Selçuk, Menderes, Tire ve Torbalı ilçelerine bağlı 109 köyden gelen 2 bin 295 toprak numunesinin analizi tamamlandı. Her yörenin toprak özellikleri tanımlandı. Bilimsel tarım uygulamaları konusunda üreticiler bilgilendirildi. Zirai ambalaj atıklarının toplanması ve geri dönüşüme kazandırılmasına yönelik çevre koruma projemize, Menderes Değirmendere Köyü’nde başladık. 71 üreticinin özel torbalarda biriktirdiği zirai atıklar, toplanmaya başlandı. Projeye dahil olan tüm üreticilere sıvı solucan gübresi dağıtan Belediyemiz, bu projeyi tüm ilçelerde yaygınlaştıracak."

ALIM GARANTİSİ 3 KATINA ÇIKARTILACAK
"Dört ilçede arıcılık faaliyetlerini teşvik amacıyla üretici eğitimleri düzenledik. Son iki yılda 136’sı kadın, toplam 207 köylü ve çiftçiye bin 242 kovan hibe edildi. Tüm üreticilere 11 kalemden oluşan üretim seti hediye edildi. 2020 yılında Çevre ve Arı Koruma Derneği ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile işbirliği protokolü imzalayan Büyükşehir, “Bal Ormanı/Bal Merası” projesi kapsamında Menderes Tahtalı Havzası’nda yürüttüğü arıcılık faaliyetlerini de yoğunlaştıracak. 2018 yılında Tire Büyükkemerdere, Küçükkemerdere, Musalar ve Osmancık köylerinden toplam 185 üreticiye kestane kanseriyle mücadelede kullanılmak amacıyla malzeme ve ekipman desteği sağlandı. Havza bazlı mücadeleye yönelik desteklerimiz, bu yıl da devam edecek. Menderes, Selçuk, Tire ve Torbalı’da ortak tarım makina parkları kuruldu; traktör, zeytin hasat makinesi, hububat mibzeri, havalı ekim makinesi, gübre serpme ve dal parçalama makinesi gibi modern tarım makineleri, köylülerimizin hizmetine sunuldu. Büyükşehir, makine filosunun yeni tarım makinalarıyla güçlendirilmesine ilişkin hazırlıklarını sürdürüyor. Tire’de son iki yılda; Fen İşleri, Yapı İşleri, Park ve Bahçeler Dairesi başkanlıklarının yaptığı yatırımların tutarı toplamda 68,3 milyon lira oldu. Son iki yılda Fen İşleri Dairemiz tarafından ilçede 16 kilometre uzunluğunda 34 bin 271 ton sıcak asfalt serimi yapıldı. Bozulan yollar yenilendi. Yıl sonuna kadar 18 kilometre uzunluğunda 34 bin 300 ton asfalt serimi daha yapacağız. Eğridere, Osmancık, Yenişehir, Çobanköy, Saruhanlı köylerinin ulaşım yolları baştan sona yenilenecek. 21 kilometre uzunluğunda kilit parke taşı döşendi. Yıl sonuna kadar 10 kilometre uzunluğunda kilit parke taşı daha döşenecek. Tire'de iki yılda 565 bin metrekare alan yani ortalama 5 metre genişliğinde 113 kilometre uzunluğunda köy ve ova yolunun sathi kaplamasını yaptık. Yılsonuna kadar 160 bin metrekare alan yani 32 kilometre üretim yolunun sathi kaplamasını da yapacağız. Akkoyunlu, Ayaklıkırı, Dallık, Derebaşı, Doyuranlı, İbni Melek ve Gökçen köylerindeki ova yolları düzenlenecek. Son iki yılda Tire'de yaptığımız asfalt, parke, yama ve yol düzenleme çalışmaları kapsamında Fen İşleri Dairemiz, ilçemize 62 milyon 881 bin liralık yatırım yaptı. Geçtiğimiz yıl bin 944 haneye 2 bin 342 gıda paketi desteği verdik. Yeni projelerimiz de yolda. Büyükkale Mahallesi'ne “alaçık” yapılarak burada yaşayan hemşerilerimizin düğün, taziye, pazar, yemek daveti ve her türlü sosyal etkinlikleri yapabilmelerini sağlayacağız. Ayrıca Gökçen Mahallesi'ndeki kütüphane binasının tadilatı yapılarak bölge sakinlerinin kullanımına açılacak.  Tire İtfaiyesi için İpekçiler Mahallesi'nde yepyeni bir hizmet binası inşa edeceğiz. Tire Kültür Merkezi önüne meydan ve otopark yapacağız. Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk Parkı’nı yenileyeceğiz. Tire Katı Atık Transfer İstasyonu'nun uygulama projesi çalışmaları ise devam ediyor."

İZSU'DAN BÜYÜK YATIRIM
"İZSU tarafından son 2 yılda Tire ilçesinde 15 milyon 400 bin liralık yatırım yapıldı. Tire’de 16 adet sondaj kuyusu için yaklaşık 650 bin liralık yatırım yapıldı.  10 içme suyu deposunun bakım ve onarımı hizmeti için 3 milyon liranın üzerinde yatırım yapılarak çalışmalar tamamlandı.   Akyurt, Küçükburun ve Dallık mahallerine alternatif su kaynağı sağlamak amacıyla 300 bin liralık yatırım yapılarak 3 su kuyusu daha açıldı. İZSU Tire’deki içme suyu şebekelerinin bakım ve onarım hizmeti için ise 11 milyon lira değerinde yüklü bir yatırımla başlattığı çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Tire’de 100 kilometre uzunluğunda içme suyu ve 25 kilometre uzunluğunda branşman imalatı yapılacak.  İZSU ayrıca Tire’de oluşan atık suların sağlıklı şekilde arıtımını sağlamak üzere, Gökçen Atıksu Arıtma Tesisi, Akmescit Paket Atıksu Arıtma Tesisi ve Alacalı Paket Atıksu Arıtma Tesislerinin proje çalışmalarına devam ediyor."

TORBALI'DA NELER YAPILDI?
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Torbalı'da gerçekleştirdiği çalışmaları da anlatan Tunç Soyer,"Son iki yılda Torbalı ilçemizde; pek çok cadde ve sokağı asfaltladık, köy ve üretim yollarını düzenledik. Yaya ve trafik ulaşımını rahatlatacak düzenlemeleri ve kilit parke imalatları yaptık. Fen İşleri, Park ve Bahçeler ve Yapı İşleri Dairelerimizin hayata geçirdiği projeler ile Torbalı’da 115 milyon liranın üzerinde bir yatırım yaptık. Büyükşehir; ilçemizde, bu yıl da önemli yatırımları hizmete almaya hazırlanıyor.  Son iki yılda Torbalı’da 82 kilometre uzunluğunda 160 bin 748 ton sıcak asfalt serimi yaptık. Yürütülen altyapı çalışmaları nedeniyle bozulan yolları yeniledik. Yılsonuna kadar 23 kilometre uzunluğunda 44 bin 590 ton asfalt serimi daha yapacağız. Bozköy, Çakırbeyli, Karaot, Karakızlar Mahallesi, Saipler mahallelerinin yolları asfaltlanacak. Torbalı’da üretim yollarını da düzenledik.  İki yılda 727 bin metrekarelik alanda, 145 kilometre uzunluğunda köy ve ova yolunun sathi kaplamasını yaptık. Yıl sonuna kadar 58 bin metrekare alanı, yani 12 kilometrelik üretim yolunun sathi kaplamasını daha yapacağız. Fen İşleri Dairemiz; Yoğurtçular Mevki, Şehitler Mahallesi Aslanlar Köyü ve Pamukyazı Köyü üretim yollarının sathi kaplamasını yapacak. Moskof Çayı üzerine 14 metrelik karayolu köprüsünün yapımını tamamladık. Bin 500 metrekarelik alana kurulan Torbalı Çaybaşı İtfaiye Hizmet Binası 4,5 milyon liralık yatırımla 2020 yılında hizmete alındı. Park ve Bahçeler Dairemiz, Torbalı ilçemizdeki parkları ve yeşil alanları, çocuk oyun grupları ve spor kondisyon aletleri ile donattı. Son iki yılda Büyükşehir Belediyesi olarak Metropolis Antik Kenti kazısına verdiğimiz destek miktarı 672 bin lira oldu. Bu yıl 460 bin lira destek vereceğiz" diye konuştu.

İZSU'NUN TORBALI FAALİYETLERİNİ TEK TEK ANLATTI
"Torbalı ilçemizde İZSU’nun 2 yıllık hizmetleri ise şunlar: İZSU, Küçük Menderes Havzası’nın önemli ilçelerinden biri olan Torbalı’ya son 2 yılda 230 milyon liranın üzerinde yatırım yaptı. Torbalı’da 360 kilometre uzunluğunda yeni şebeke hattı imalatı ve bakım onarım çalışması yapıldı. Şebeke yenileme çalışmaları için 64 milyon lira yatırım yapıldı. 6 milyon liralık yatırımla tamamlanan projeyle Torbalı’nın Karakuyu ve Çamlıca mahallelerinde 28 kilometrelik kanalizasyon ve iletim hattı imalatı yapıldı. Artan nüfusla birlikte su sıkıntısını yaşanmasını engellemek için ilçeye hizmet edecek 10 yeni su kuyusu devreye alındı. Merkez mahalleler, belde ve köylerde 120 kilometrelik yeni hattın yapımı devam ediyor. 45 milyon liralık yatırımla başlatılan çalışmaların tamamlanmasıyla Torbalı, sağlıklı ve kesintisiz bir içme suyu şebekesine kavuşacak.  Torbalı ve Ayrancılar Atıksu Arıtma Tesislerinin kapasitesi artırılıyor."

MENDERES'E İKİ YILDA 75 MİLYONLUK YATIRIM
Sözlerine Menderes'te yapılan faaliyetler ile devam eden Başkan Soyer, "Fen İşleri, Park ve Bahçeler ve Yapı İşleri Dairelerimizin son iki yılda Menderes’te yaptığı yatırımın bedeli 75 milyon lirayı buldu. Son iki yılda 80 kilometre uzunluğunda 157 bin ton sıcak asfalt serimi yaptık,  bozulan yolları yeniledik. Yılsonuna kadar 17 kilometre uzunluğunda 35 bin ton asfalt serimi daha yapacağız. 2019 ve 2020 yıllarında 13 kilometre uzunluğunda kilit parke taşı döşedik. Yıl sonuna kadar 3 kilometre uzunluğunda kilit parke taşı daha döşeyeceğiz. Menderesli üreticimize destek için üretim yollarını düzenledik. Buğday, mısır, üzüm ve zeytinin yoğun olarak yetiştirildiği, seracılığın, kesme çiçekçilik ve organik tarım faaliyetlerinin öne çıktığı ilçemizde; iki yılda 466 bin metrekare alanda, ortalama 5 metre genişliğinde, 93 kilometre uzunluğunda köy ve ova yolunun sathi kaplamasını bitirdik. Yılsonuna kadar 166 bin metrekare alanda 33 kilometrelik üretim yolunun sathi kaplamasını daha yapacağız.  İbrahim Turan Caddesi düzenlendi. Tekeli Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı'nda mevcut kaldırımlar yenilendi, kaldırım olmayan bölümlere kaldırım yapıldı. Trafiği güvenli hale getirmek için 500 metrelik alanda orta refüj oluşturuldu. Fen İşleri Dairemiz, Kısıkköy Mobilyacılar Sitesinde yol ve kaldırım düzenlemesi çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes Belediyesi önünü meydan olarak düzenleyerek bölgenin çehresini değiştirecek. 3 bin 340 metrekarelik alanda Atatürk Heykeli çevresinde bir meydan oluşturacağız. Meydanla ilgili Park ve Bahçeler Dairemiz, proje çalışmalarını sürdürüyor. Belediyemiz, Menderes'te yürütülen Klaros kazı çalışmalarına da destek veriyor. Kentin toprak altında kalmış köklü tarihini gün yüzüne çıkarabilmek için yürütülen arkeolojik kazılara son iki yılda 480 bin liralık destek verdik. Bu yıl destek rakamı artırılarak 300 bin liraya çıkarıldı. Belediyemizin, Menderes'in Özdere bölgesinde inşaatını sürdürdüğü çok amaçlı hizmet binaları, önemli bir ihtiyaca cevap verecek.  2021 yılı sonunda hizmete girmesi planlanan bu tesis, yaklaşık 40 bin metrekarelik alana kuruluyor. Tekeli Köyü'nde 136 bin metrekarelik alanda soğuk hava deposu kuruyoruz. 7 bin metrekarelik inşaat alanında kurulacak tesisin giriş ve çıkışında kantar, bin metrekarelik kapalı işlik içerisinde meyve ve sebzelerin kasalanması, boylama ve paketlenmesini sağlayacak üniteler, kasa yapım ve depolama alanı, 700 metrekarelik çiçek mezat alanı, 500 metrekarelik kurutma tesisi, 2 bin 500 metrekarelik alanda soğuk hava deposu ve tır bekleme alanı olacak. 18 Ağustos 2019’daki büyük yangının ardından başlattığımız Orman İzmir kampanyası kapsamında aldığımız 60 yangın tankerinden 10’unu, Menderes'e bağlı orman köyü muhtarlarına teslim ettik. Yaşadığımız sel felaketinden en çok etkilenen ilçelerden biri olan Menderes'te yaraların sarılması için seferber olduk. Üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için nakdi destek sağlıyoruz. Ayrıca yıkılan köprüler ve bozulan yollarda, tamirat çalışması yaptık" dedi.

29 KİLOMETRELİK KANALİZASYON HATTI YAPIMI SÜRÜYOR
"İZSU tarafından Menderes’e son 2 yılda 20 milyon liraya yakın yatırım yapıldı. Menderes ilçe merkezi ve köylerinde ekonomik ömrünü tamamlanmış, eskiyen ve kaçaklara neden olan 33 kilometrelik içme suyu şebeke hattı yenilendi. Yaşanan su kaçaklarının önüne geçmeyi sağlayan uzun ömürlü şebeke hattının yapımı için 3 milyon 350 bin liralık yatırım yapıldı. Menderes ilçesinde 6 milyon lira tutarında yatırımla başlatılan projeyle ilçede yer alan mevcut kanal hatları yenilenerek yeni imara açılan yerleşim yerlerine 29 kilometrelik yeni kanalizasyon hattı yapılıyor."

 
İzmir'in Mikrop Hikmet'ine büyük onur
 
Vali açıkladı: Tam kapanma işe yaradı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yılmaz 2 Nisan 2021 Cuma 16:00

Cumhuriyet mahlesi harmandalı asvalt bekliyor. 9642 ve 9643 sokaklar 7 yıldır bekliyor. Ayrıca çöp artık çiğlinin içine kadar girdi ne zaman dökümü durduracaksınız. Yukardan çöpün baskısı ile zeminde kaymalar meydana gelsi.

Yorumu oyla      2      3  
Canpolat 1 Nisan 2021 Perşembe 14:43

Tunç Soyer'in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine bakış açısı; "Çok şanslı olduğumu düşünüyorum, bu şehirde yaşıyorum, hem üzerine maaş veriyorlar, hem de üzerine Başkan yaptılar alkışlıyorlar. Bu hayatta daha ne isteyebilirim?" Bu gün bu yazı çok ilgimi çekti...

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de kadın projeleri için bilgilendirme toplantısı
Çiğli Belediyesi tarafından, kadınlara yönelik hayata geçirilen hizmet ...
Güzelyalı'da taşkınlara karşı seferberlik
İZSU Genel Müdürlüğü, Güzelyalı 16 Sokak’ta olası su baskınlarının önüne ...
Bergama’ya 300 yeni çöp konteynırı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 400 bin TL. hibesi ve 35 bin TL.’si ...
 
Başkan Sandal personeliyle buluştu: Her zaman arkanızdayım!
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, temizlik işçileriyle bir araya ...
Karabağlar ile Kızılay arasında önemli işbirliği
Karabağlar Belediyesi Kızılay’la örnek bir işbirliğine giderek, Yunus ...
Buca'nın parklarında özel çalışma
Buca Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, bahar ayarıyla birlikte ilçedeki ...
 
Bornova'da otizmli minikler doğal tarımla tanıştı
Bornova Belediyesi’nin Yaka Mahallesi’nde yer alan tarım arazisinde faaliyetlerini ...
Başkan Kırgöz'den 2 yıl raporu: Dikili'de neler yapıldı?
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yüzde 57.7’lik oyla Dikili Belediye Başkanı ...
Mehmet KARABEL yazdı... Yarından sonra!
Mehmet KARABEL yazdı... Yarından sonra!
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva