HABERLER>GÜNCEL
28 Mart 2022 Pazartesi - 14:30

Kimya Mühendisleri'nden cezaevi için 'yaptırım' çağrısı

Kamuoyunda ‘asbest’ tartışmaları ile gündeme gelen Buca Cezaevi’nin yıkım süreci ile ilgili açıklama yapan Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, yıkımın mevzuatlara aykırı bir şekilde yapılarak halk sağlığı ve işçi sağlığının tehlikeye atıldığını dile getirdi. Odanın açıklamasında hukuka aykırı bir şekilde yapılan yıkımlar için idari ve hukuki işlemler yapılması çağrısında da bulunuldu.

Kimya Mühendisleri nden cezaevi için  yaptırım  çağrısı

EGEDESONSÖZ - 1959 yılında inşa edilen Buca Cezaevi, 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir’de gerçekleşen 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle önce boşaltıldı ve ardından da Adalet Bakanlığı tarafından yıkım kararı alındı.

16 bloktan oluşan Buca Cezaevi, 4 Mart 2022 günü gerçekleşen ikinci ihalenin ardından sosyal medyaya yıkım çalışmalarının başladığına dair görüntüler düştü. Sosyal medyaya düşen ve ajanslar tarafından servis edilen fotoğraflarda, şantiye alanına giren ve üzerinde ihaleyi alan şirketin isminin yazılı olduğu iş makineleri cezaevine ilk kepçeyi vurdu. Yıkımı yapan şirket geçtiğimiz günlerde açıklama yaparak yıkımın güvenlik amacıyla yapıldığının belirtti ve gerekli sürecin işletileceğini açıkladı. İzmir Barosu da geçtiğimiz hafta yıkım sürecini yargıya taşıyarak yürütmenin iptalini istedi.

Odanın açıklamasında, cezaevinde yapılan ön inceleme tutuklu binaları ve idari binada çatı izolasyon malzemeleri, elektrik tesisatı ve sosyal tesiste, kazan dairesinde asbest varlığı şüphesi belirtildi. Açıklamada yıkım süresince ve yıkım atıklarının yüklenmesi ve taşınması sırasında asbest ve toz güvenliğinin sağlanmasına yönelik mevzuat hükümlerine uyulmadığı ifade edildi.

Odanın açıklaması şu şekilde:

2004 yılında yayınlanan “Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” uyarınca bina içindeki “asbest, boya, florasan, civa, asit ve benzeri tehlikeli atıkların diğer atıklardan ayrı olarak toplanması ve bertaraf edilmesi”; “Yıkım işlemleri sırasında gürültü, toz ve görüntü kirliliği ile ilgili olarak tedbirlerin alınması” gereklidir. Diğer yandan Asbestle Çalışmalarda Sağlık Ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik uyarınca da bir “asbest söküm uzmanı” gözetiminde binada asbest içerebilecek malzeme ve yerlerini belirlemek için inceleme yapılması ve asbest maruziyetini engelleyecek , gereken tedbirleri içerecek “iş planı” yapılarak yıkılacak binanın bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne bildirilmesi gereklidir. Güncel mevzuat gereğince ,yapılarda kullanılmış olan asbestin sökümü ve bertaraf edilmesi yasal bir zorunluluktur. Yıkım süresince ve yıkım atıklarının yüklenmesi ve taşınması sırasında asbest ve toz güvenliğinin sağlanmasına yönelik mevzuat hükümlerine ve TS 13633 Yapıların Tam Ve Kısmi Yıkımı İçin Uygulama Kuralları Standardı, TS 13895 Asbest İçeren Malzemelerin Sökümü Ve Asbest Bertaraf Yöntemleri Kılavuzu ve TS13883 Toz Bastırma Sistemleri Standardı gibi teknik standartlarına uyulmadığı görülmektedir.

İşi üstlenen firma Nermanoğlu Hafriyat firması 45 gün gibi kısa sürede yıkımı tamamlayacağını açıklamıştır. İşin büyüklüğü/hacmi göz önünde bulundurulunca böylesi kısa bir sürede asbest ve diğer tehlikeli atık yönetiminin yapılamayacağı açıkça görülmektedir ve işin yapılış biçimi,yıkımın seyri endişelerin haklı olduğunu da göstermiştir. Devam eden süreçte İzmir Barosu, mevzuata aykırı bir şekilde süren yıkımın ve bu yıkıma dayanak teşkil eden ihalenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı. Buca Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise ilgili yıkım için ruhsat başvurusu yapılmadığı açıklanmıştı. Mülk sahibi Adalet Bakanlığı, ihaleyi yapan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ruhsatsız yıkıma göz yuman Buca Belediyesi, kamu kurumları ve yıkımı üstlenen firma rant uğruna bir araya gelip halk ve işçi sağlığını tehdit eden iş ve işlemlere imza atmaktadır.

60 yıldan fazla hizmet veren ,bu süre boyunca da kentin değişimine tanıklık eden dahası 80’li yıllarda idamlar ve 90’lı yıllarda tutsak direnişleriyle gündem olan, kentin ortak hafızasında yer alan Buca Cezaevi’nin müzeleştirilmesinin tartıştırılmadan ,yıkılıp yapılaşmaya açılması toplumsal hafıza/bilince zarar vermektedir dahası yıkımın mevzuatlara aykırı tozu dumana katarak, adeta kaçırırcasına ,apar topar yapılması tehlikeli atık maruziyetinden dolayı halk sağlığı ve işçi sağlığını tehdit etmektedir.

Belediyeler hukuka aykırı,ruhsatsız yıkıma müdahale etme ve “Yıkım Ruhsatı” nı vermeden önce de yetki alanında mevzuatın uygulanmasını sağlamak ve denetlemekle yükümlüdür. İl Çevre ve Şehircilik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve Sağlık Müdürlükleri ve Belediyece yıkım ve atık yönetimi mevzuatlarının gerektirdiği koordinasyon sağlanmalı, mevzuata uygun olmayan yıkımların ruhsatları iptal edilerek gerekli idari ve hukuki işlemler yapılmalıdır.

 
''Ne Dedin Sen'' yıllar sonra yeniden gündemde
 
Efes'in ana tanrıça steli ilk kez görücüye çıktı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fıkralarla Türkiye 29 Mart 2022 Salı 03:39

Görüntülere rağmen yıkım yok dendi.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornovalı kaçak kuyumcu teslim oldu... Neden kaçtığını itiraf etti!
İki hafta önce çok sayıda vatandaş ve firmayı dolandırıp 60 milyon liralık ...
Köydeki depoyu kumarhaneye çevirmişler... 78 kişiye ceza yağdı!
İzmir'in Bornova ilçesinde kumarhaneye dönüştürülen depoda kumar oynarken ...
Mimarlar'dan Büyükşehir'e Necatibey çağrısı: Aynı kaderi yaşamasın!
Bilirkişinin ‘korunması gereken kültür varlığı’ raporuna rağmen yıkılan ...
 
Darüşşafaka sınavı İzmir'de hangi okulda yapılacak?
Annesi veya babası hayatta olmayan yetenekli öğrencilere tam burslu ve ...
Çavuşoğlu Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Dmtyro Kuleba ile ...
6 bin kişiye istihdam sağlayacak... Bilişim Vadisi'nin temelleri atılıyor!
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, Türkiye'nin sivil teknolojiler, mobilite ...
 
ÖSYM, YÖKDİL sonuçlarını açıkladı
Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2022-YÖKDİL/1) sonuçları açıklandı.
Bakanlık 81 ile yazı gönderdi: Doğal afet tehlikesi!
İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine uyarı yazısı göndererek yoğun kar ...
SGK İl Müdürü Kurt'tan 'sahte sigorta' uyarısı: Bir yılda 106 bin mağdur!
İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Yavuz Kurt, sahte sigortalılığa dikkat ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva