HABERLER>POLİTİKA
2 Ekim 2022 Pazar - 18:33

Kılıçdaroğlu: ABD'ye icazet almak için gitmiyorum

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tartışmalara neden olan ABD gezisine ilişkin, Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin’e konuştu.

Kılıçdaroğlu: ABD ye icazet almak için gitmiyorum

Kemal Kılıçdaroğlu, "ABD'ye gideceğim ama birilerinin dediği gibi icazet almak için değil… Bilim ve teknolojideki gelişmeleri görmek, bilim yapanlarla, teknoloji geliştirenlerle birlikte olmak için… Neoliberal politikalara karşı çıkan, sosyal devleti savunanlarla birlikte olmak için…” dedi.

Aytunç Erkin'i yazısı ise şöyle: 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu son dönemde “zenginin daha zengin, fakirin daha fakir olduğu bu sistem değişmeli” cümlesini her fırsatta kuruyor. Neoliberalizme karşı olduğunu da anlatıyor. 21 Nisan'da, elektriğinin kesildiği gün şu cümleyi kurmuştu: “Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bu sistem artık miadını doldurdu. Neoliberalizm artık can çekişiyor. Sıradan insanların öfkesine yenilmek üzere neoliberalizm. İmkânsız görünen düşüncelerin zamanı gelmiştir. Devletler insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Neoliberalizmin sonu gelmiştir.”

Neden bu bilgiyi verdim?

Çünkü…
Kılıçdaroğlu, 9-13 Ekim günleri arasında vahşi kapitalizmin kalbi Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gidecek. Vaşington'da sivil toplum kuruluşları ile görüşecek. Kılıçdaroğlu ziyaretinde, Türkiye'den ABD'ye giden, teknoloji alanında yatırım yapan ve bu tür projelerle ilgilenen gençlerle de bir araya gelecek.

Ancak…
Ziyaret konusunda CHP içinde de dışında da soru işaretlerinin olduğunu öğrendim. Gezinin zamanlaması ve yaratacağı algı konusunda farklı düşünen CHP'liler olduğunu öğrendim. Özellikle de iktidara yakın kalemler bu geziyi “icazet almaya gidiyor” diye anlattı, anlatıyor. CHP liderine altılı masa, adaylık dışında sadece tek bir soru yönelttim ve gezinin olup olmayacağı konusunda net bilgi almak istedim. Kılıçdaroğlu da net yanıt verdi:

“… ABD'ye gideceğim ama birilerinin dediği gibi icazet almak için değil… Bilim ve teknolojideki gelişmeleri görmek, bilim yapanlarla, teknoloji geliştirenlerle birlikte olmak için… Neoliberal politikalara karşı çıkan, sosyal devleti savunanlarla birlikte olmak için…” Kılıçdaroğlu, ABD ziyaretinde neoliberal politikalara karşıtlığı ile bilinen ABD'li demokratik-sosyalist senatör Bernie Sanders ile de görüşecek.

“İcazet” tartışması beni 20 yıl öncesine götürdü.

Erdoğan'ın 20 yıl önceki Bush görüşmesi

Tarih 3 Kasım 2002. AKP tek başına iktidar olur… Tayyip Erdoğan ne milletvekili ne de Başbakan olduğu bir dönemde, 10 Aralık 2002 tarihinde Beyaz Saray'da ABD Başkanı George W. Bush ile görüşür… Görüşmede Bush, Beyaz Saray'da Erdoğan'a şu cümleleri kurar: “… Sizin liderliğinizden ve partinizden çok etkilendik. Demokrasiye ve bağımsızlığa olan bağlılığınıza teşekkür ediyoruz. NATO üyeliği çerçevesinde yaptıklarınızda dolayı memnunum. ABD'nin stratejik dostu ve müttefikisiniz. Sizi ağırlamaktan onur duyuyorum.” Erdoğan da “Bize bu değerli zamanınızı ayırmanız mutluluk nedeni” yanıtını verir… Görüşmenin kulis bilgisini Yenişafak Gazetesi 11 Aralık 2002'de aktarır. O günlerde ‘siyasi yasaklı' olan Erdoğan'ın durumunu değerlendiren ABD Başkanı Bush'un cümleleri önemlidir. Yenişafak şu haberi verir: “… Bush'un ayrıca, Erdoğan'ın hukuki durumunu da esprili bir şekilde gündeme getirdiği belirtilirken, (Anladığım kadarıyla Türkiye'de yakında bir görev değişikliği olabilir) dediği öğrenildi…” 3 Kasım 2002'de Başbakan Abdullah Gül'dür ve Bush, Türkiye'de Erdoğan'ın yasağının kalkacağını, Başbakan olacağını herkesten önce bilmektedir! 9 Mart 2003'te gerçekleştirilen ara seçimlerde Siirt milletvekili olarak meclise girer, Başbakan Gül'ün istifasını sunmasıyla, 14 Mart 2003'te başbakanlık görevine gelir. Dışişleri Bakanı da Abdullah Gül'dür!

SONUÇ: Bu tarihi notu aktardıktan sonra… Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyareti içinde risk barındırıyor. Orada yapılacak bir hata iç politikada ciddi eleştiri konusu olabilir. Tahminimce CHP kurmay kadrosu risk analizini yapmış ve önlemlerini almıştır! (ODA TV)

 
Mobilya fabrikasının deposu alev alev yandı!
 
Narlıdere'de süslü patiler podyuma çıktı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ismail 3 Ekim 2022 Pazartesi 05:03

Öneri almak , yol gösterilmek üzere gitmis olabilirsiniz? Devlet yöneticisi olmak durumunda olan birinin, sömürgeci bir ülkeye ziyareti anlamlidir! Sevgiler

Yorumu oyla      3      3  
Vatandaş 2 Ekim 2022 Pazar 23:39

Iktidara yürümek ABD yolundan geçiyor anlaşılan,ABD kimlerin arkasını sıvazladığını biliyoruz...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
6'lı masa toplandı... Ne karar çıktı?
Altı muhalefet partisinin oluşturduğu 6'lı masa, ikinci tur görüşmelerine ...
Ahırda yangın çıktı... 3 can gitti!
Muğla'nın Ula ilçesinde yanan ahırdaki 3 büyükbaş hayvan telef oldu.
AK Partili Sürekli'den 'UNESCO' açıklaması: Karşılaştırma yapmak yerine...
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın UNESCO Dünya Mirası 2022 adaylığı için ...
 
AK Parti grup başkanvekillerinden 'bütçe' öncesi zirve... 'Paraların çarçur edilmesine müsaade etmeyeceğiz'
AK Parti İzmir’de, 2022 Belediye Bütçe görüşmeleri öncesi Grup Başkanvekilleri ...
Güvenlik zafiyeti iddiaları meclis gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, terör örgütü PKK’nın Mersin’de polisevine ...
CHP'li Purçu: Darphane mi ranthane mi?
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu Sayıştay’ın 2021 Denetim Raporları ...
 
Altay’dan af açıklaması: Terör suçları asla
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, af tartışmalarına ilişkin mutabakat ...
DEVA Partisi liderinden gençlere iş vaadi
DEVA Partisi beşinci mitingini Trabzon’da yaptı. Mitingde konuşan Genel ...
Erdoğan'dan meclisin açılışında anayasa mesajları!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Büyük bir gururla ifade etmek isterim ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva