HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
3 Mayıs 2022 Salı - 08:58

Kentsel dönüşümde kredi avantajı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kendi binasını dönüştüren vatandaşa desteği iki katına çıkarmasıyla kentsel dönüşüm farkındalığı arttı.

Kentsel dönüşümde kredi avantajı!

Milliyet'in haberine göre, ‘Seferberlik’ ekseninde yürütülen kentsel dönüşüm kapsamında kamunun projelerinin hız kesmeden devam ettiği belirtilirken, vatandaşın da kendi binasının dönüşümü konusunda farkındalığı artıyor. Kendi binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı destekler sunuyor. Bu desteklerin miktarında artışlar sağlanması ise son 2 yılda dönüşüme ilgiyi artırdığı görüldü.

Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca binasını güçlendirecek vatandaşa 160 bin lira, konut yapım, konut edindirme, işyeri yapım ve işyeri edindirme kredilerinde de 400 bin liraya kadar kredi veriyor. Krediye ayrıca 400 baz puana kadar faiz desteği sağlanıyor. Faiz desteği ile oran enerji verimli konutta yüzde 0.88’e, standart konutta yüzde 0.96’ya iniyor. Evini kendi dönüştürenler için KDV yüzde 1 olarak uygulanıyor. Riskli yapıda 18 aya kadar kira yardımı veriliyor. Kira yardımı illere göre 715 ile 1.150 lira arasında değişiyor. Kira yardımı ya da kredi desteğinden yalnızca biri kullanılabiliyor. Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalar, vergi ve harçlardan muaf tutuluyor.

2022’de yeni zirve
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, riskli yapı tespit sayılarını ve gelecek 2 yıla ilişkin hedeflerini açıkladı. Ülke genelinde 6306 sayılı kanun kapsamında, vatandaşın talebiyle yapılan toplam riskli yapı tespit sayısı 240 bin 925 olurken, bu tespitler ile 727 bin 501 konut, 111 bin 165 işyeri toplamda 838 bin 666 birim incelendi. Bunlardan 746 bin 181 birim yapının yıkımı gerçekleştirildi ve yıkılanların yerine 1 milyon 584 bin 737 adet yeni bağımsız birim yapıldı.

Riskli yapı tespit talepleri 2019’da yavaşlarken, 2020’de yeniden yükselişe geçti. Buna göre, 2019’da toplam 9 bin 690, 2020’de 18 bin 419, 2021’de 21 bin 169 binaya tespit yapıldı. 2022’nin ilk 4 ayında ise 5 bin 608 bina için tespit yapıldı. Bu yıl da gerek verilen kentsel dönüşüm desteklerinin artması gerek vatandaşın bilincinin artmasıyla dönüşüme girecek bina sayısının geçen yılı geride bırakması bekleniyor.

Yapılan açıklamada, “6306 sayılı kanun kapsamındaki riskli yapı tespitleri, yapı maliklerinin talebine istinaden yapılıyor. Ekonomik durum hedeflenen riskli yapı tespiti sayılarında etken oluştururken ayrıca, son yıllarda meydana gelen doğal afetler tespite konu olacak bağımsız birim sayılarında öngörülemeyen artışlara neden olabiliyor. Bu bağlamda, 2022 yılı sonunda toplamda 915 bin bağımsız birime, 2023 yılı sonunda toplamda 1 milyon 15 bin bağımsız birime, 6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapı tespiti yapılması hedefleniyor” denildi.

En çok riskli bina İstanbul’da
Bugüne kadar en çok riskli bina tespiti İstanbul’da yapıldı.

İstanbul’da 82 bin 728 tespit ile 446 bin 906 bağımsız birim incelendi. Ankara’da 21 bin 250 riskli bina tespiti ile 41 bin 466 birim incelendi. İzmir’de ise 21 bin 505 riskli bina tespitinde 62 bin 938 bağımsız birim incelendi. 

Riskli yapı tespitlerine ilişkin hesaplamaların yapılması ve verilerin belli bir format ve düzen altında raporlanabilmesi ve kayıt altına alınabilmesi amacıyla geliştirilen Yapısal Analiz Platformu (YAP.Net), riskli yapı tespit sürecine ilişkin tüm iş ve işlemlerin elektronik sistem üzerinden hızlı yürütülmesini sağlıyor. Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi arasında yapılan protokol çerçevesinde geliştirilen program, İstanbul’da ise 18 Mayıs’ta devreye girecek.

 
DSİ'den Uşak'a 19 yılda 127 tesis!
 
6 yıl aradan sonra 2’nci... Ve o gemi geldi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bekir yildirim 5 Mayıs 2022 Perşembe 21:08

Ağır hasarlı olup yıkılan binamıza devlet yapımına karışmıyor ayni ilçede esimin adina salam ev olduğu için rezerv alanindada hak sahibi olamiyormusum müsait 750 800 bin lira istiyor ben kamuda emekli biri olarak evrimi sasil yaptıracağım yetkililerin duymasını istiyorum bende rezerv alanında hak sahibi olmak istiyorum bu haksızlığın giderilmesini talep ediyorum.

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Işık 3 Mayıs 2022 Salı 11:03

715 lira kira yardımı ile köyde bile ev bulamazsın.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZDEDA Başkanı'ndan İzmirli iş insanlarına çağrı: Evsiz geçen 3'üncü bayramımız!
İzmir'de yaklaşık olarak 18 ay önce yaşanan 30 Ekim 2020 depreminde evleri ...
Kirada 'fahiş artış' şikayeti patladı
Konut kiralarında geçen yıla göre 3 kattan fazla artışın yaşandığı Antalya'da ...
Kiracılar dikkat! Oturduğunuz ev satılırsa ne olur?
Eski kiracına yasal oranın üzerinde zam yapamayan ev sahipleri, artan ...
 
Valilik vizeyi verdi: İki dev projeye '24 saatlik' izin!
Teknik Yapı ve Halk GYO’nun Evora projesinin pazar günleri dahil 24 saat ...
'Dönüşüm' tartışmaları tam gaz… 'Büyükşehir'i Ali Baba'nın çiftliği gibi yönetmeyin!'
Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ...
Kooperatife izin çıkmadı: MÇK'dan Örnekköy vetosu!
İzmir'de son dönemlerde gündeme gelen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
 
Kooperatif başkanları eleştirilere isyan etti!
İzmir'deki yeni kentsel dönüşüm modeli olan 'kooperatif modeli'ne yönelik ...
'Beton ömrü doldu' denilmişti… Müdürlük planları tamam!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,Karşıyaka ilçesi Aksoy ...
Eleştirilerin odağındaki isim konuştu: Müteahhit değiliz ama…
Aktepe-Emrez bölgesinde başlayacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva