HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
9 Mart 2023 Perşembe - 07:46

Kentsel dönüşümde kira yardımı artırıldı!

Bakan Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımının artırıldığını açıkladı. İstanbul'da bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 3 bin 500 liraya, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de ise 3 bin liraya çıkarıldı.

Kentsel dönüşümde kira yardımı artırıldı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde CNN Türk'teki "Tarafsız Bölge" programına katılarak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden iki saat sonra bölgeye gittiklerini belirten Kurum, depremden etkilenen 11 ilde eş zamanlı koordinasyon merkezleri kurulduğunu, AFAD'ın koordinasyonunda 34 bin arama kurtarma personelinin çalışmalar yürüttüğünü, ilk etapta 360 binin üzerinde çadır kurulduğunu anlattı.

Konteyner kent kurulumuna da başlandığını, alt yapılarının hazırlandığını aktaran Kurum, çadırlardan en kısa zamanda konteynerlere geçilmesini hedeflediklerini söyledi.

"Beş ilimizde hasar tespit çalışmaları tamamlandı"
Daha önceki depremlerde 6 ay sonra konutları teslim etmeye başladıklarını dile getiren Kurum, "Hedefimiz 1 yıl içinde deprem bölgelerindeki ağır hasarlı, yıkık binaların tamamının inşaat sürecini yürütmek." diye konuştu.

Kurum, beş ilde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ancak artçı depremlerin hasar tespit çalışmalarının yeniden yapılmasına sebep olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Hasar tespitler çerçevesinde 1 milyon 701 bin bina incelendi. Hasarlı, hasarsız bütün binalar incelendi. Bu, 5 milyon 10 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. 277 bin 971 binamız ve bunun karşılığı 817 bin 748 bağımsız bölüm acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık ya da orta hasarlı olarak tespit edildi. Konut olarak baktığınızda 653 bin konutumuz acil, ağır, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edilmiş."

TOKİ'nin depremin meydana geldiği 11 ildeki 143 bin konutunda yaklaşık 600 bin kişinin yaşadığını aktaran Kurum, buralardaki bir kişinin bile burnunun kanamadığını söyledi.

Bakan Kurum, TOKİ'nin yaptığı binalar arasında orta ve ağır hasarlı birkaç bina bulunduğunu, hiçbir vatandaşın enkaz altında kalmadığını belirterek, bu binaların vatandaşların can ve mal güvenliğini sağladığını vurguladı.

"Vatandaşlarımızı 2 ay içinde konteynerlere yerleştirme hedefimiz var"
Kurum, depremden etkilenen illerdeki vatandaşların geçici konutlara ne zaman geçebileceği sorusuna, "En geç 2 ay içinde, tüm deprem bölgesindeki vatandaşlarımızı konteynerlere geçirme hedefimiz var." cevabını verdi.

Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde depremden etkilenen 2 binin üzerinde vatandaşın konteyner yapılara yerleştiğini belirten Kurum, bu sayının etaplar halinde artarak en geç 2 ay içinde sürecin tamamlanacağını söyledi.

Kurum, deprem bölgelerine yerleştirilen geçici yapıların, kalıcı konutlar inşa edildikten sonra ihtiyaca göre lojman, kamp alanı ve benzeri şekilde değerlendirileceğini belirtti.

Kalıcı konutlar için 21 Şubat'ta yapım sözleşmelerinin imzalandığını anımsatan Kurum, sahadaki çalışmaların başladığını ve 2 ay içinde 309 bin konutun yapımını başlatmayı hedeflediklerini söyledi.

Depremden etkilenen illerdeki enkaz kaldırma sürecini 2-3 ay içinde bitirmeyi planladıklarını vurgulayan Kurum, şunları kaydetti:

"Bilimin ışığında, hocalarımızın görüşleri doğrultusunda sağlam bulduğumuz yerlerde, şehrin büyüme öngörüsünü de dikkate alacak şekilde bir master plan hazırlıyoruz. Bu master planlar çerçevesinde Türkiye'nin, hatta dünyanın en iyi mimarlarıyla birlikte hazırlıklar yapıyoruz. Her il için farklı master planları var. Çünkü her ilin kültürü, sosyolojisi, demografik yapısı, karakteri farklı. Dolayısıyla her ile farklı bir bakış açısıyla bakıyoruz."

İstanbul'da 1,5 milyon konut yeniden inşa edilecek
Kurum, depremden zarar gören illerde bir yıl içinde öncelikli rezerv alanların tamamlanmasını, sonrasında da şehirlerin içerisini inşa etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Bakan Kurum, İstanbul'da 1 milyon 500 bin konutun kentsel dönüşüm kapsamında yeniden inşa edileceğini belirterek, "500 binini Anadolu yakasındaki rezerv alanda, 500 binini Avrupa yakasındaki rezerv alanda, İstanbul'a ilave nüfus getirmeden, 500 binini de olduğu yerde yapacağız." diye konuştu.

İstanbul'daki kentsel dönüşüm projesi için 130 milyon metrekare rezerv alan gerektiğini belirten Kurum, çalışmaların tamamlandığını, detayların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını ifade etti.

Kentsel dönüşüm projelerinde kira yardımı artırıldı
Bakan Kurum ayrıca, ülke genelinde devam eden kentsel dönüşüm projelerinde kira yardımının arttırıldığını da açıkladı. İstanbul'da 1500 lira olan kira yardımının 3 bin 500 liraya yükseltildiğini belirten Kurum, şunları kaydetti:

"Bakanlığımız bünyesinde kira yardımı alan vatandaşlarımıza kentsel dönüşümü desteklemek amacıyla kira yardımını İstanbul'da 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Anadolu'da büyük illerimiz Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3 bin liraya çıkarıyoruz. Diğer büyükşehirlerimizde aylık kira yardımını 2 bin 500 liraya çıkartıyoruz. Kalan diğer illerimizde kira yardımını 2 bin liraya çıkartıyoruz. Nisan ayından itibaren inşallah yeni kira yardımlarını vatandaşlarımızın hesaplarına yatıracağız."

 
Bayern Münih ile Milan turladı!
 
Uyuşturucu operasyonu: 24 tutuklama!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yapı denetim uyarısı... Kimlik görmeden izin vermeyin!
Bornova Belediyesi, bir duyuru yayınlayarak, belediyeden 'yapı denetimine ...
Deprem bölgesinde konut fiyatları yüzde 14 arttı
Endeksa'nın raporuna göre, depremin etkilediği illerde satılık konut fiyatları ...
Roman konutları askıda!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Roman vatandaşlara yönelik başlattığı ...
 
Konut fiyatlarında 'deprem' etkisi!
Deprem felaketinin ardından göç alan illerde ise kira fırsatçılığı bitmiyor. ...
İtirazlara kısmi kabul... İzmir'deki en büyük dönüşüm planları askıda!
Yılan hikayesine dönen ve pek çok kez yargıdan dönen Karabağlar’daki kentsel ...
İzmir'de Depreme hazırlık günleri… Oda’dan ‘karbon fiber’ görüşü
Kahramanmaraş ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından yıkılmayan blokların ...
 
Sendika ‘1 yıl imkansız’ dedi: Ülkenin bütün işçilerini yığsak bile olmaz!
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremin ardından pek çok kişi hayatını ...
BETAM: Ülke genelinde kiralık konutlardaki yıllık artış yüzde 173,5
Türkiye genelinde ortalama kiralık konut metrekare fiyatı, ocak ayında ...
BDDK konut kredilerinde limitleri güncelledi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), konut alımında kullandırılabilecek ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva