HABERLER>EKONOMİ
19 Mayıs 2023 Cuma - 09:15

Kemeraltı manzaraları… Satılmayan gelinlikler, siftahsız günler!

Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda dükkânları düğün sezonuna hazırlayan esnaf,  satışların düşmesinden şikâyet ediyor. Gelinlik dükkanı sahipleri sezonun açılmasında rağmen siftah dahi yapamadıklarını anlattı. Çarşı'nın en hareketli sektörü ise çiçekçilik... Çiçekler siparişlere yetişememekten ve personel bulamamaktan şikayetçi...

Kemeraltı manzaraları… Satılmayan gelinlikler, siftahsız günler!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda düğün hazırlıkları başlasa da sezon bir türlü sektörde başlamıyor.

Öte yandan ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik dar boğaz dolayısıyla alım gücü düşük vatandaşlar çarşıda bir kalabalık oluştursa da ihtiyaçlarını karşılayacak maddi imkânları bulamıyor.

Düğün için Kemeraltı Çarşısını tercih eden vatandaşlar fiyatlardan şikâyet ederken sektörde çalışan çoğu dükkânda siftah bile yapılmıyor.

Düğün öncesi temel ihtiyaçlardan olan gelinlik, damatlık ve çiçekçiler ile konuştuk. 

‘SİFTAHSIZ DÜKKÂN KAPATIYORUZ’
Gelinlik satıcısı Ali Ülgen, Şubat ayında başlaması gereken sezonun geciktiğini vurgulayarak, “2 senedir durumlar kötü. Herkes muallakta. Müşterinin söylediği tek şey, “her şey çok pahalı”. Fiyatlar dolayısıyla büyük sıkıntılarımız var. En düşük gelinlik fiyatı 10 bin TL’den başlıyor. En yüksek gelinlik fiyatı ise 50 bin TL. Abiye fiyatları ise 8 bin ila 30 bin TL arasında değişiyor. Her yer yangın yeri gibi. Satışlar durgun. Vatandaşlar seçimlerin bitmesini bekliyor. Vatandaş çarşıya inse de alım gücü çok düşük. Sezonumuz, gelin damat fuarının ardından Şubat ayında açılırdı.  Pandemiden sonra hayatımız tamamen farklılaştı. Artık sezonun ne zaman başlayıp biteceğini dahi bilmiyoruz. Bu sene, Mayıs ayında daha yeni bir hareketlenme meydana geldi. 30 yıldır çarşıda hizmet veriyorum. İlk defa böyle bir dönem görüyorum. Şubat ayında sezona hazırlandıktan sonra sezon da başlardı.  Ne olacağını bilmiyoruz. Siftahsız dükkânı kapattığım günler oluyor. Düğün sektörü de bir zincirleme. Hepimiz aynı şeyden şikâyetçiyiz.  Gönül ister ki; herkes güle oynaya alış veriş yapsın. Müşteri de rahat etsin biz de edelim. Eski günlerimize dönelim. Üretici de, toptancı da şikâyetçi. Kemeraltı kültürü bitmiyor ancak bu kalabalık sizleri aldatmasın. Geziyorlar ama ceplerinde para var mı? Sezon açılınca siftah yapmadığımız gün geçmezdi. Bunun yanı sıra hayatımız artık pandemi öncesi ve pandemi sonrası diye ikiye ayrıldı” şeklinde konuştu.

‘DAMATLIĞIN FİYATINI SÖYLERKEN UTANIYORUM’
Damatlık satan Ali Güler ise, satışların yarı yarıya düştüğünü kaydederek,”Bu sene yüzde 50 civarında düşüş söz konusu. Seçimlerden dolayı herkes bir karmaşa yaşıyor. Düğün yapsak mı yapmasak mı tartışmaları var. Seçimlerin sona ermesini bekleyenler var. Düğün salonları dolu deseler de çarşı da satış yok. Gurbetçi vatandaşlarımız da henüz gelmedi. Gelenler ise fiyatları pahalı buluyor. Seçimden sonra ne olacak ne bitecek bilemiyoruz. Bu seçim diğer seçimlere benzemiyor. Bunun da ekonomiye etkisi çok büyük. Geçen sene sattığımız damatlığı bu sene yarı fiyatına satamıyoruz. Satışlar da yüzde 50 azaldı. En ucuz damatlık bizde 4 bin TL, en pahalı damatlık ise 8 bin TL. Sezon da başlamadı. Oturuyoruz dükkânda. Normal şartlarda, bu aylarda 4-5 takım elbise satmamız lazım ki kurtarayım. Güncel takım elbiseleri de satılmıyor.  Ev ya da arabası olan varsa maliyetleri karşılamak için satıyor. Hiçbiri yoksa bankaya krediye dayanılıyor. Bütün sektörlerde durum aynı olsa da bizim düğün sektöründe 200 gün iş yapıyoruz. Yeni yetişen arkadan gelen eleman da yok. Emekliyim. Bir damatlık 8 bin TL. Ben söylerken utanıyorum” dedi.

‘ÇALIŞACAK PERSONEL BULAMIYORUZ’
Duran Çiçekçilik’in sahibi Mehmet Reşat Duran sahibi ise satışların düşmediğini ancak personel bulamadıklarını belirterek, ”Satışlarımız geçtiğimiz seneye göre daha iyi. Bazen de sipariş yetiştiremiyoruz. En büyük sıkıntımız personel eksikliği bu sektörde… Çalışacak ve yetişen personel yok. Satışlarımızda bir sıkıntı yok. Gençler bana göre çalışmak istemiyor. Masa başı iş aradıklarını düşünüyorum. Asgari ücretin üzerinde maaş teklif etsek de yine de çalışan bulamıyoruz ya çarşıda çalışmak istemiyorlar ya da bir ay sonra bırakıp gidiyorlar. İmalatçılar bize mal yetiştiremiyor. Gecelere kadar mesai yaptığımız  günler oluyor. Düğün salonlarına bol siparişlerimiz var. 2022-2023 arasında piyasalardaki meseleler dolayısıyla maliyetlerin yükselmesi bizim karımızı götürdü. Kar edemedik ama eskisi gibi değil zarar etmedik. Yerli ürünler zam gördü. Gelin çiçekleri ortalama 45- 150 TL arası 650 TL’lere kadar yükseliyor” diye konuştu.

 
Fuat Oktay: Oğan ile pazarlık yapmayız!
 
Diş fırçasını banyoda tutanlara kötü haber!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tülay 20 Mayıs 2023 Cumartesi 07:58

Damatlık 8 bin çok ucuzmuş sadece takım elbise..Belki başlı mağazalar aynı fiyata gömlek, papyon, kemer ve ayakkabısını veriyor üstüne 6 takside bölüyor. Onlar günde 5 takım satıyor sürümden kazanıyor. Kemeraltı esnafı burnundan kıl aldırmıyor. Gelinlik neymiş efendim en ucuz 8 bin lira Alsancak ta aynı fiyata sizi kapıda karşılayıp günde 8 tane satıyorlar onlar da kazanıyor siz de. Lütfen çok açgözlü olmayın

Yorumu oyla      2      3  
19 Mayıs 2023 Cuma 14:51

"Gecelere kadar mesai yaptığımız oluyor"- "gençler çalışmak istemiyor"

Yorumu oyla      2      3  
Şadan 19 Mayıs 2023 Cuma 10:35

3 metre 300 lira kumaştan damatlık takım 8 bin lira çok ucuzmuş? Gelinliklerin fiyatlarını da söylesin 1 liraya maliyeti olanı 10 liraya satıyorlar. Bir gelinliği 3 - 5 kez provaya çağırıyorlar, çok işlemi havası verip fazla para alabilmek için. Damatlık pantolonun parçasısın ı katlanmaya 5 gün sonrasına gün veriyorlar 15 dakikalık işlem.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MB faiz kararını 25 Mayıs'ta açıklayacak!
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını 25 Mayıs Perşembe ...
Merkez Bankası'ndan nakit avans kararı
Merkez Bankası bugün tarihli yeni bir talimatı bankalara gönderdi. Bu ...
Borsa günü düşüşle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 3,43 değer kaybederek günü 4.501,73 puandan tamamladı.
 
Bankaların kredi hacmi 9 trilyonu geçti
Bankacılık sektörünün kredi hacmi, geçen hafta 96 milyar 798 milyon lira ...
Merkez Bankası rezervleri 105,1 milyar dolar oldu
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri 12 Mayıs haftasında ...
Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı
Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 12 Mayıs ile biten haftada 37,3 ...
 
Kredi kartına nakit avans kapandı!
Bankacılık kaynakları, tüketicilerin nakit avansla ihtiyaçlarını karşıladıklarını ...
'Liralaşma stratejisinde atılan adımlar sonuç verdi'
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Finansal sistemde ...
İkinci el online oto pazarında satışlar azaldı
İkinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satışlar, nisanda ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva