HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Ağustos 2021 Cuma - 14:16

Karşıyaka’da kentsel dönüşüm için yeni formül: 'Kat sayısı artışı' sinyali

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşların en büyük talepleri arasında yer alan 'emsal artışı' konusu hakkında yeni bir seçenek sunmaya hazırlanıyor. İlçe belediyelerinin emsal artışı yetkisi olmadığını dile getiren Tugay, bunun yerine, 'kat artışı' formülünün uygulanabileceğine dikkat çekti. Tugay, "Emsal oldukça yüksek daha dar tabanlı, daha yüksek binalarda bazlı bir dönüşüm yapılabilir" diye konuştu.

Karşıyaka’da kentsel dönüşüm için yeni formül:  Kat sayısı artışı  sinyali

İzmir'de 30 Ekim depremi sonrası gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse İlçe Belediyeler dönüşüm çalışmalarına hız verirken, dönüşümün yüksek maliyeti ise  mülk sahiplerinin çıkmaza girmesine neden olmaya devam ediyor

Riskli yapıların dönüşümünde müteahhitlerin vatandaşlara 350 bin TL ila 550 bin TL arasında fiyat biçtiği iddia edilirken, ücretleri karşılayamayan vatandaşlar ile yerel yönetimlerde 'emsal artışı' talebinde bulunmuştu.

'Emsal artışı' kararı için yetkinin büyükşehir de olması ve meslek odalarının artış düşüncesine karşı çıkması nedeniyle ilçe belediyeler vatandaşların ihtiyaçlarını gidermek için yeni yöntemler alırken, konuyla ilgili Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay'dan ilçe sınırları için önemli bir açıklama geldi.

YEŞİL ALAN DAĞILIMINDA DENGESİZLİK VAR
Karşıyaka'nın yeşil alanlar açısından kötü bir durumda olmadığını belirten Tugay, "İlçenin özellikle eski yerleşim yerlerinde kesinlikle yeterli değil, bunun sıkıntısını yaşıyoruz. İlçenin geneline baktığınızda kişi başına düşen yeşil alanda çok kötü değiliz. Ama o yeşil alanların dağılımı açısından biraz dengesizlik var. Bu da belli bölgelerdeki insanların mobil halde başka bölgelere gitmesi ve orada sosyalleşmesine neden oluyor. Bu yüzden belli alanlar çok daha kalabalık ve yoğun kullanılan alanlara dönüşüyor" ifadelerini kullandı.

İNŞAAT HAKKI KAYBI YAŞAYAN BAZI YERLER VARDI
Dönüşümde ada bazlı çalışmalar yapıldığını belirten Tugay, "Binalar dönüştürülürken ada bazında planlamalarla daha iyi bir hale getirilebilir mi çabası içerisindeyiz. Alaybey, Tuna, Tersane, Bahariye mahalleleri gibi eski yerleşim yerlerinde analitik etüt çalışmasını da halen yürütüyoruz. Çok yakında bununla iyi gelir raporu alacağız. Aldıktan sonra belki orada bazı plan önerileri geliştirebiliriz. Onun dışında mevcut binaların yıkılıp yeniden yapılması sürecinde inşaat hakkı kaybı yaşayan bazı yerler vardı. Onların mağduriyetlerini gidermek için biz bir plan önerisi iletmiştik Büyükşehir’e. Büyükşehir depremden sonra bunu bütün İzmir’de daha yaygın bir plan kararı olarak kararlaştırdı. Binaların da yenilenmesi ile ilgili önemli bir engeli aşmış olacağız. Belediyede yürütülen bürokratik süreçlerin daha problemsiz olması ve daha hızlı yürümesi için önlemler almaya çalışıyoruz. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurduk. Süreçle ilgili doğru bilgilendirmek, mülk sahipleri arasında uzlaşmazlıklar olan durumlarda uzlaşma için katkı vermek amacıyla kurduğumuz bir birim. Bunu daha ileri aşamalarda daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Birkaç tane imar çözüm ofisi açmayı düşünüyoruz. Bunlarla beraber kentsel dönüşümün olabildiğince hızlı bir şekilde ve doğru bir şekilde Karşıyaka’da gerçekleştirilmesini sağlamak istiyoruz" diye konuştu.

ÇALIŞMA HENÜZ TAMAMLANMADI
Emsal artışı yerine kar artışı olabileceğine de vurgu yapan Tugay, "Konuşmanın başında söylediğim gibi burada bir analitik etüt çalışmamız sürüyor. Yakında tamamlanacak. Bazı alanlarda ada bazlı dönüşümler düşünüyoruz. Bu ada bazlı dönüşümlerde daha fazla ortaklaşmış bir inşaat çalışması bununla bağlantılı olarak daha geniş yol, otopark, yeşil alan olarak ayrılabilen daha geniş alanlar hedefliyoruz. Yani yükseklik artışı verilebileceğini düşünüyorum. Emsal değil de yükseklik. Zaten emsal oldukça yüksek daha dar tabanlı, daha yüksek binalarda bazlı bir dönüşüm yapılabilir. Ama bununla ilgili çalışma henüz tamamlanmadı. Dolayısıyla kesin konuşmuyorum, sadece tahmin üzerine konuşuyorum" dedi. (İnşaat Deryası)

 
Ödemiş Belediyesi’nden aşure ikramı
 
Türkiye'deki Afgan göçmen sayısı açıklandı
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Selim 20 Ağustos 2021 Cuma 17:49

Beceriksizliginiz yuzunuze yansimis

Yorumu oyla      2      4  
20 Ağustos 2021 Cuma 15:48

karşıyakanın silüeti bozulacak umarım dava açılır

Yorumu oyla      2      5  
Oğuz Kaan 20 Ağustos 2021 Cuma 15:36

Yapmayın! Karşıyaka'ya kıymayın!

Yorumu oyla      2      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ödemiş Belediyesi’nden aşure ikramı
Ödemiş Belediyesi, Muharrem Ayı dolayısıyla Park Kafe önünde aşure ikramı gerçekleştirdi.
Menemen'e iki yeni saat kulesi birden
Menemen Belediyesi ekiplerince pazar yerinin önündeki kavşağa 11 metrelik ...
Soyer hükümete 'İzmir'in Çernobili'nden seslendi: Keyfiliği bırakın, temizleyin!
'İzmir'in Çernobili' olarak bilinen  Gaziemir-Emrez'deki eski kurşun fabrikasının ...
 
Çeşme'de Kıyıdan Kıyıya Türkiye-Yunanistan Film Festivali zamanı
Türkiye'nin ilk sürdürülebilir organizasyonu “Kıyıdan Kıyıya Türkiye-Yunanistan ...
Tarlada kalmadı, Bucalı kadınlar kazandı
Türkiye’nin salçalık domates üretimini yapan ilçelerden Buca’da, tarlada ...
Büyükşehir'den Çiğli'de dönüşüm hamlesi: Gecekondulara veda zamanı
Çiğli'nin Güzeltepe Mahallesi'nde hayata geçirilecek Kentsel Dönüşüm ve ...
 
Karabağlar Belediyesi'nde ihaleler canlı yayında
Açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla hizmet veren Karabağlar Belediyesi, ...
Torbalı’da tiyatro zamanı!
Torbalı Belediyesi, ‘Metropolis Tiyatro Festivali’ adı altında ilçede ...
Bayraklı'da liyakatli seçim
Bayraklı Belediyesi, yeni açacağı anaokullarında çalışacak öğretmenleri ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva