HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Ağustos 2021 Cuma - 12:12

Soyer hükümete 'İzmir'in Çernobili'nden seslendi: Keyfiliği bırakın, temizleyin!

'İzmir'in Çernobili' olarak bilinen  Gaziemir-Emrez'deki eski kurşun fabrikasının temizlenmesi için düzenlenen “duran adam” eylemine destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkili kurumlarına sesleniyoruz; Bizim vergilerimiz ile bizim vatandaş olma hakkımız ile yaşam hakkımız ile ilgili bir tercihi bizim adımıza yapmak mecburiyetindesiniz. Buranın temizlenmesi için gereken bütçeyi ayırmak mecburiyetindesiniz. Bu sizin keyfiyetinize kalmış bir şey değil" diye konuştu.

Soyer hükümete  İzmir in Çernobili nden seslendi: Keyfiliği bırakın, temizleyin!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde bulunana ve 'İzmir'in Çernobili' olarak adlandırılan eski kurşun ve döküm fabrikası alanı ile ilgili eylemler devam ediyor. Nükleer atıklar ve kurşun atıklarının izinsiz yer altına gömülmesi nedeniyle firmaya ceza kesilirken, radyasyon oranının ise normalin kat ve kat üstünde çıkması ise bölge halkı sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri alanda sık sık eylem yaparak konuyu gündeme getirirken, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır' da konuyla ilgili çalışmanın başlayacağını duyurmuştu.

Tehlikeye dikkat çekmek adına her hafta bazı ilçe belediye başkanlarının katıldığı duran adam eyleminin sonuncusuna ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Köy-Koop Başkanı Neptün Soyer, TMMOB İzmir Dönem Sekreteri Aykut Akdemir ve Çevre Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Helil Kınay katıldı.

SOYER: YETKİLİLERE SESLENİYORUZ!
Hükümete çağrıda bulunan Başkan Soyer, "2 yıldır bir çok felaket ile karşı karşıya kaldık. Orman yangını ile başladı pandemi tsunami deprem hangi felaket varsa yaşadık Bunlar bize gösterdi ki yöneticilerin en temel önceliği yaşam hakkı olmalı. Vatandaşlarımızın yaşam hakkını korumak ve sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamalarını temin etmek... Bizim asli görevimizin bu olduğunu gördük. Biz başından beri şunu söylüyoruz; Demokrasi 5 yılda bir sandık başına gidip oy kullanmak değildir. Öyle olsaydı 5 yıl için seçtiğimiz yöneticilerin seçtikleri ile hayatımızı idame ettirmek zorunda kalmazdık. Türkiye Cumhuriyeti'nin yetkili kurumlarına sesleniyoruz; Bizim vergilerimiz ile bizim vatandaş olma hakkımız ile yaşam hakkımız ile ilgili bir tercihi bizim adımıza yapmak mecburiyetindesiniz. Buranın temizlenmesi için gereken bütçeyi ayırmak mecburiyetindesiniz. Bu sizin keyfiyetinize kalmış bir şey değil. Bu memlekette yapacağınız yatırımın harcama kalemleri ne olursa olsun öncelikli mesele buradaki vatandaşların yaşam hakkıdır. Burayı temizleyin. Temizlenmesi için ne gerekiyorsa, harcanması gereken para neyse gerekeni yapın. Bizim yaşam hakkımız sizin tercihleriniz ile unutturulamaz… Biz yaşam hakkımızı istiyoruz. Biz hakkımız talep etmeye devam edeceğiz. Zannetmesinler bu süreçler bitti. Sesimiz kısmayacağız, odalarımız ile birlikte vatandaşlarımız ile beraber belediyelerimiz ile beraber mücadeleye devam edeceğiz, nükleer atıklar temizlenene kadar da vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

CANGI: KOLLARI BİZ SIVAYACAĞIZ
Çevre davalar ile tanınan Avukat Arif Ali Cangı ise "nükleer santralimiz yok ancak atıklarımız var. Bu da bize nasip oldu. Bu ciddi anlamda İzmir'e yüklenmiş bir sorumluluk. 2012 yılına kadar kimsenin bilgisi olmayan bir sağlık sorun ile karşı karşıyayız. 2012 yılından beri bizlerin çok yönlü çabalarına rağmen bu atıklar buradan gönderilemedi. Pek çok bürokratik engel ile karşılaştık. Bir gerçek var burada… Kurşun atıkları var ve bu da insan sağlığı için ciddi bir risk oluşturuyor. Bunun yanında radyoaktif atıklar var. Nükleer yakıt çubuğundan ortaya çıkan bir atık...  Buradaki atıklar sadece tehlikeli atıklar değil nükleer atık statüsünde. Bu atıklardan İzmir'in kurtarılması gerekiyor. Bizlere yurttaşlara sorumluluk düşüyor. Çünkü biz sesimizi çıkarmazsak bu atıkların temizlenme ihtimali yok. Yapmamız gereken merkezi yönetimin bu temizliği yapması için zorlamak. Bunu yapmazsak kolları biz sıvayacağız. Gerekirse uluslararası destek alacağız ve bu atıkları göndereceğiz. Atıkların nasıl geldiğinin ortadan çıkarılması da bizim boynumuzun borcu. Bunu yapamazsak dünyanın başına bela olan yasadışı nükleer atık ticaretine engellememiz mümkün olmaz" dedi.

KINAY: TÜRKİYE MÜCADELESİDİR
Açıklamalarda bulunan Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Helil İnay Kınay, "TMMOB'a bağlı odalarımız ile 14 yıl önce bir gazete ile öğrendiğimiz olayın Gaziemir adına kaderini değiştirmek için mücadele ediyoruz. Ülkemizde tesis olmamasına rağmen nükleer atık ile karşı karşıya kaldık. Çevre Bakanlığı tarafından izinleri olan  bir tesisin bahçesinde nasıl gömüldüğü ile ilgili sorunlara cevap alamadık. Bu noktada İzmir'de yaşayan bizler bunun ülkemizin sorunu olduğunu belirttik. Türkiye atık çöplerinden ibaret değildir dedik. Gaziemir bu konuda bir simgedir. Nükleer tesisi olmayan bir ülkede atıkların nasıl olduğunun hesaplarının verilmesi gerekir. Bugün kendi atıklarımızı toplayamadığımız zamanlarda dış ülkelerde atık getirdiğimiz hatırlatmamız gerekir. Gaziemir mücadelesi bir Türkiye mücadelesidir. Sağlıklı yaşam mücadelesidir" diye konuştu.

ARDA: AMACIMIZA ULAŞTIK
Açıklamalarda bulunan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise alanın temizlenmesinden başka bir çare olmadığını vurgularken, "Bugün duran adam eylemimiz son günü. Hedefimiz buradaki sorunun herkes farkında olsun ve bir kamuoyu baskısı yaratalım ve hükümet burayı temizlesin. Siyasi bir dil kullanamadık ve çok masum bir isteğimiz var dedik. Buradaki çocukların geleceği bizler için önemli. 14 yıl önce ortaya çıkan bir sorun. 14 yıldır bu mücadeleyi sürdüren insanlara var. Onların mücadelesini yok sayamayız. Geldiğimiz noktada amacımıza ulaştığımız görüyorum. Burayı Türkiye'nin her noktasından insanlar biliyor. Bir hayalimizi var. Aktepe Emrez bölgesi İzmir 'de tek parçada en büyük kentsel dönüşüm noktası. Bu konuda Tunç Soyer'e çok teşekkür ederim. Tunç Başkanımızın İZBETON ile attığı imza ile bu dönüşüm başlayacak.Aktepe Emrez nükleer atıklardan arınmış modern bir yere dönüşecek. Çevre ve şehircilik bakanlığına sesleniyorum. Burayı temizleyin ve nükleer temalı park haline getirin. Buradaki insanlar sorunlar yaşıyorlar. Tek çözüm buranın temizlenmesinden geçiyor" dedi.

 
Çeşme'de Kıyıdan Kıyıya Türkiye-Yunanistan Film Festivali zamanı
 
Menemen'e iki yeni saat kulesi birden
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 21 Ağustos 2021 Cumartesi 00:57

Bu kirliliğe kim izin verdi kim ruhsat verdi??

Yorumu oyla      2      3  
Sallamak serbest 20 Ağustos 2021 Cuma 17:27

Soyer iyi yönetmiyor diyenler Mansur Yavaş güzellemesi yapıyor. Bu arkadaşların kaç tanesi son yıllarda Ankara'ya gittiler çok merak ediyorum. Ankara'da bir kaç altgeçit ve yol projesi hariç başka ne yapılıyor?metro desen yok, tramvay desen o da yok. Park, kentsel dönüşüm, otopark, fuar alanı ... ne yapılıyor? Otobüs alındı; eee burada da alındı. Üstüne raylı sisteme 14 milyardan fazla yatırım yapılıyor. Diğer projeleri saymıyorum bile.

Yorumu oyla      2      3  
Remzi Kerem 20 Ağustos 2021 Cuma 14:04

Yanınızdayız Tunç Başkan. Ama burayı kirleten İzmirlileri de açıklamanızı bekliyoruz. Kim yarattı bu çöplüğü...

Yorumu oyla      3      3  
sezarın hakkı sezara 20 Ağustos 2021 Cuma 13:46

evet soyer iyi yönetmiyor . bunu herkes kabul ediyor ama çevre sorunları ile ilgilenmesi yanlış bir şey değil. bu kişi tunç soyer bile olsa buda birşeydir. sonuç olarak göl marmara ve gediz nehrinin hali ortada . Gediz ve B.mederes in nereye döküldüğünü biliyorsunuzdur sayın yorumcular. yani umarım biliyorsunuzdur? Bunun dışında yaptıgınız bazı yorumlar da komik. partinizin durumu hiç iyi değil derken anketler böyle söylemiyor ama bunu ne yapçaz?

Yorumu oyla      5      3  
Ağam bizimle eğleniy 20 Ağustos 2021 Cuma 13:42

Bir çivi bile çakılmadı mı? Narlıdere'de metro bitmek üzere, sizinkiler daha otogar metrosunun temelini bile atmadılar. İnsanda biraz utanma olur. Çivi edebiyatı yapanlar ya bakar kör ya da AKP'li. Çivi çakılmadı denilen İzmir'de şu an 1 metro inşaatı bitmek üzere; Çiğli'de ise tramvay yapılıyor; Buca'da da metronun temeli 2 ay içinde atılacak. Ödemiş'de, Bergama'da katı atık bertaraf tesisleri açıldı. Kemeraltı'ndaki altyapı çalışmalarıyla beraber, bir çok semtte altyapı çalışmaları sürüyor. Ege Mahallesi, Uzundere, Örnekköy'de ... kentsel dönüşüm çalışmaları dvam ediyor ... bunların maliyeti 15 milyarı geçiyor. Bu 2 yılda hangi bakanlık İzmir'e 15 milyarlık yatırım yaptı? Millet metro, kentsel dönüşüm, iş ... bekliyor, bunlar mülteci okulu açma peşindeler. Hayırdır, amaç nedir?

Yorumu oyla      6      6  
Balaban 20 Ağustos 2021 Cuma 12:34

Göreve geldiğinizden bu yana yaptıklarınız bunlar işte, bir çivi bile çakmadınız.Her iki belediye başkanı bir daha size başkanlık yok,hatta partinizin durumu bile hiç İYİ değil.

Yorumu oyla      5      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme'de Kıyıdan Kıyıya Türkiye-Yunanistan Film Festivali zamanı
Türkiye'nin ilk sürdürülebilir organizasyonu “Kıyıdan Kıyıya Türkiye-Yunanistan ...
Tarlada kalmadı, Bucalı kadınlar kazandı
Türkiye’nin salçalık domates üretimini yapan ilçelerden Buca’da, tarlada ...
Büyükşehir'den Çiğli'de dönüşüm hamlesi: Gecekondulara veda zamanı
Çiğli'nin Güzeltepe Mahallesi'nde hayata geçirilecek Kentsel Dönüşüm ve ...
 
Karabağlar Belediyesi'nde ihaleler canlı yayında
Açık, şeffaf ve katılımcı bir anlayışla hizmet veren Karabağlar Belediyesi, ...
Torbalı’da tiyatro zamanı!
Torbalı Belediyesi, ‘Metropolis Tiyatro Festivali’ adı altında ilçede ...
Bayraklı'da liyakatli seçim
Bayraklı Belediyesi, yeni açacağı anaokullarında çalışacak öğretmenleri ...
 
Selinos kamulaştırmalarına TOKİ müjdesi
Kadim şehir Bergama’nın tarihi ve turizm gelişimini tamamlamasında önemli ...
Seferihisar'da Türkan Saylan heykeli açıldı
Seferihisar Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Seferihisar ...
Kız kardeşler aynı anda evlendi... Nikahı Başkan Doğruer kıydı
Kınık Belediye Başkanı Dr. Sadık Doğruer, iki kız kardeşin çocukluk hayalini ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva