HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Ağustos 2021 Cumartesi - 10:53

Karşıyaka Çarşı’ya genç dokunuş

Karşıyaka Belediyesi’nin, Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirdiği çarşı yenileme projesine tasarımlarıyla destek verecek üniversite öğrencileri çalışmalarını sürdürüyor.

Karşıyaka Çarşı’ya genç dokunuş

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarları Odası İzmir şubelerinin de paydaşlığında düzenlenen “Çarşı Maratonu” adındaki çalışmaya, Türkiye’nin dört bir yanından gelen 90'a yakın üniversite öğrencisi katıldı. Mimarlık, peyzaj mimarlığı, şehir ve bölge planlama ile endüstriyel tasarım öğrencileri, kolektif bir çalışmayı ilk defa uygulanan bir modelle gerçekleştiriyor. Öğrenciler bu süreçte çarşı bölgesinde yer alan belediyenin tesisi tarihi Havra Binası’nı kampüs haline getirdi ve bu alanda uzman akademisyen sunumları ve değerlendirmeleri eşliğinde proje üretiyor. Aynı zamanda gün içinde çarşıda esnaf ve vatandaşlar ile temas kuruyor ve alana dair fiziki duruma ilişkin veri topluyorlar. Tasarım projesi hazırlayacak olan öğrenciler gruplar halinde Karşıya Çarşı’sının alt bölgesine ve Kemal Paşa Caddesi için alternatif fikirleri ortaya koyacaklar. Genç zihinlerin katılımı ve çalışması sonucunda çarşı gelecek nesillere kültürüyle aktarılacak ve çalışmada yer alan öğrenciler de iş hayatı için büyük deneyim sahibi olacaklar.

“HAYALİM ESKİ VE YENİYİ BULUŞTURMAK”
Maratonda yer alan gençlerden Yaren Küçükşentürk, “Pamukkale Üniversite’si Peyzaj Mimarlığı 4. sınıf öğrencisiyim. Çocukluğum İzmir’de geçti. Aşırı yoğun bir bölge burası. Fakat odak noktaları yeterli seviyede değil. Çarşıda alışveriş yapan veya geçen herkes, ana caddesi olan Kemalpaşa Caddesi’ne odaklanmış halde. Köklü ve geleneksel esnaf ise ara sokaklarda kalmış durumda. Benim hayalim ise eski ve yeniyi bir araya getirmek. Daha canlı olmalı ve insanların odak noktası haline getirilmeli. Bu projenin bana çok büyük faydaları oldu. Daha önce böyle büyük bir kamusal alanda çalışmamıştım. Farklı iş branşlarıylaa bir arada çalışmanın önemini Karşıyaka Belediyesi’nin bu projesinde öğrendim” dedi.

İstanbul-Aydın Üniversitesi Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Ecem Doğan da, "Eğitimini aldığım alan ve yan dallarıyla birlikte çalışmaktan çok büyük keyif alıyorum. Yapacağım meslek içinde kendimi iyi bir şekilde yetiştirebileceğimi düşündüğüm için buradayım. Çünkü burada sahada eğitim alıp çalışıyorsunuz. Halktan ve esnaftan aldığımız bilgiler ile doğru bir proje geliştirmeyi istiyorum” ifadelerini kullandı.

“YEŞİL ALAN YOK”
Karşıyaka Çarşı’da yeşil alan olmamasının büyük bir sorun olduğunu ifade eden Beyza Özbek, “Pamukkale Üniversitesi Şehir Planlama bölümünden yeni mezun oldum. Aldığım eğitimi uygulayabileceğim için çarşı projesine hiç düşünmeden katıldım. Karşıyaka Çarşı’nın en büyük problemleri rekreasyon alanı ve yeşil alan yok. Bu durumda çarşı yaşanılabilir olmaktan çıkıyor. Sadece uğrak noktası ve bağlantı yolu olarak kullanılıyor. Bir mimarın gözünden şehri algılarken farklı bir iş kolunda eğitim almış bir arkadaşın da önerisiyle düşünce daha da güçlenebiliyor. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de ilk kez böyle bir proje yapıldı” diye konuştu.   

“KENDİ İÇİNDE DİNAMİĞİ VAR”
Üniversitedeki akademisyenlerin yönlendirmesi ile projeye katıldığını belirten Beyza Çavdar, “İzmir Demokrasi Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümü öğrencisiyim. İzmir’de yaşıyorum, çarşıyı sadece bağlantı yolu olarak kullanıyordum. Çarşıda çalışmaya başlayınca anladım ki çarşı kendi içinde dinamiği olan büyük kültüre sahip bir bölge. Sadece geçiş güzergahı olan yerleri ayırmayı düşünüyoruz. Ara sokakların canlanması lazım. Bugüne kadar üniversitede hayali alanlar üzerinde çalıştık. Burada ise kentlinin gözünden tasarım yapıyoruz” dedi.

“VEFA BORCUM VAR”
Maratonda yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Osman Çaputcu ise “Denizli doğumluyum ama İstanbul’da özel bir üniversitede tam burslu olarak okuyorum. 3. sınıf öğrencisiyim. İstanbul Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi öğrenci temsilcisiyim. Mimarlık Akreditasyon Kurulu'nda gözlemci öğrenci olarak görev alıyorum. Karşıyaka Çarşı projesini duyunca görev almak istedim. Çünkü ailemin bir bölümü Karşıyaka’da yaşıyor. Yaz aylarının bir bölümünü burada geçiriyorum. Çarşı esnafı bize çalışmaya başladığımız ilk günden beri sahip çıktı. Onlara vefa borcum var. Bu çalışma beni başvuru esnasında bile çok heyecanlandırdı. Karşıyaka çok farklı bir yer ve sürekli gelişime açık. Hayalimizdeki Karşıyaka Çarşı'yı tüm dünyaya sunmak istiyoruz. Yapılan proje farklı ekolleri bir araya getirerek katılımcı ortam sağlıyor. Burada bulunan herkes inanın çok şanslı” şeklinde konuştu.

 
İzmir İtfaiyesi'nden haftalık rapor: 28 yangına jet müdahale!
 
Su alan uçağı engelleyen jet-ski için soruşturma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir İtfaiyesi'nden haftalık rapor: 28 yangına jet müdahale!
İzmir Büyükşehir Belediyesi orman yangınlarına karşı aralıksız çalışmayı ...
İzmir Büyükşehir'in mobil mutfağı Muğla'da
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mobil mutfak aracı talep üzerine günlerdir ...
Buca'da tercih günleri başladı
Buca Belediyesi, üniversite hayaliyle zorlu bir dönemi geride bırakan ...
 
Başkan İduğ, SODEY’e üye oldu
Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Sosyal Demokrat Yerel Yöneticileri ...
Karabağlar'da yaz spor okulları dolu dolu geçiyor
Başta çocuklar ve gençler olmak üzere vatandaşların yaz tatillerini daha ...
Yük treni devrilmişti... İZBAN'da seferler normale döndü!
İzmir'de Turan istasyonu yakınında bir yük treninin 4 vagonunun raydan ...
 
Çiğli Meclisi'nde gündem 'koku'
Çiğli Belediyesi Meclisi’nde gündem Çiğli’de yaz sıcaklarının etkisiyle ...
Gaziemir Meclisi'nde 'suç örgütü' tartışması... 'Hepsini size yedireceğim'
Gaziemir Belediyesi'nin Ağustos ayı olağan Meclisinin ikinci oturumuna ...
Aydın itfaiyesi yangınla mücadeleyi sürdürüyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle Karacasu’da devam eden yangınla ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva