HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ağustos 2021 Cuma - 21:39

Çiğli Meclisi'nde gündem 'koku'

Çiğli Belediyesi Meclisi’nde gündem Çiğli’de yaz sıcaklarının etkisiyle yoğun bir şekilde hissedilen kötü koku oldu. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün kokuyla ilgili komisyon oluşturulması önerisine Cumhur İttifakı cephesinden de destek geldi.

Çiğli Meclisi nde gündem  koku

EGEDESONSÖZ- Çiğli Belediyesi Meclisi’nin Ağustos ayı ikinci oturumu Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü başkanlığında, Çiğli Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşti.

Başkan Gümrükçü, mecliste yaptığı konuşmasında; son dönemde Çiğli’de hissedilen kötü koku hakkında SONSÖZTV’de verdiği demeçler doğrultusunda, yaşanan gelişmelerden bahsederek komisyon oluşturulması talebinde bulundu.

Başkan Gümrükçü, “Çiğli sınırları içerisinde özellikle Ataşehir, Yenimahalle ve bazı yamaç mahallelerinde hissedilen ama kaynağı ve yoğunluğundan da belli olduğu kirli bir koku yaşıyoruz. Bununla ilgili dün bir basın yayın organında demeç verdim. Kokunun kaynağının araştırılması ile ilgili bir komisyon kurulması ya da bir çalışma yapılması belediye meclisince faydalı olur diye… Uygun görürseniz Pazartesiden itibaren bazı meclis üyesi arkadaşlarımız da çalışma yapalım derim” ifadeleriyle önerisini sundu.

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ: AOSB ‘BİZLİK BİR ŞEY YOKTUR’ DEDİ
Basında yer alan demeci üzerin Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Genel Müdürü’nden geri dönüş aldığını aktaran Başkan Gümrükçü, “Bir de bu demeç üzerine Atatürk Organize Sanayi Bölgesi genel müdürü bugün beni aradı. Dedi ki ‘Biz koku ile ilgili çevre mühendislerinin de içinde bulunduğu bir komite kurduk. Dün sizin demecinizden hemen sonra… 24 saatlik yaptığımız incelemede kokunun Organize Sanayi -ve Hani öyle bir ifade kullanmıştım fabrikalar var hani Oradan da gelebilir diye- bölgesinden gelmediği yönünde ön bulgulara edindik’ dedi. ‘Bizlik bir şey yoktur’ dedi. Ben de akşam saatlerinde özellikle kokunun artığını; saat 8-9 sularında… Bir de o saatlerde saha çalışması yapılırsa İlgili arkadaşlar tarafından daha iyi bir sonuca ulaşabileceğini ifade ettim. Yani Organize Sanayi Bölgesi de kendi içerisinde toplum sağlığını zedeleyecek, Çiğli halkında olumsuzluk yaratacak herhangi bir şeye müsaade etmeyeceklerini de ifade ettiler. ‘Bunun sorumlusu eğer buradansa ki bize göre değil bu kurumu siz tespit ederseniz, bize bildirirseniz, biz de gerekli yaptırımları o arkadaşları üzerine uygularız’ dediler. Ondan da bilginiz olsun. Yıllardır zaten çöp kokusuyla yaşıyoruz. Bir de bu son bir iki senedir ortaya çıkan ilginç kokuyu da çözmek artık halkın bir ciddi talebi çöpten de beter kokuyor… Hep beraber yaşıyoruz” dedi.

BOZTEPE: KOKU SADECE ÇİĞLİ’DE DEĞİL!
Başkan Gümrükçü’nün ardından koku hakkında konuşmak üzere söz alan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Çiğli Grup Başkan Vekili Hüsnü Boztepe,  şu ifadeleri kullandı:

“Bu konudaki sizin hassasiyetinizi biz yürekten tebrik ediyoruz. Fakat şunu da gördük ki en son 3 yıldır, iki buçuk yıldır özellikle; körfezdeki temizliğin yapılmaması, dip taramaları yapılmaması ve daha önce Büyükşehir Belediyesi'nin de Devlet Demiryolları yaptığı protokol gereği protokole son verilmesi bunları beraberinde getirdi. Bunu daha önce de hem meclislerde dile getirdik. Orada bilimsel bir raporun olduğu dile getirdi fakat bilimsel rapor denildi, bilimsel raporun bir sonucunu göremedik henüz. Bilimsel raporun ortada olmadığını gördük. Farkındaysanız geçen sene de bu sene de devamlı bu sıcakların yoğunlaştığı dönemlerde yaşadık. Sadece dediğiniz mahallelerde de değil, Karşıyaka’nın Bayraklı’nın özellikle karşı tarafın da bu kokudan etkilendiğini gördük… Yani eğer ki organizeden olsaydı kesin bir şey söylemiyorum ama yani bu karşı tarafta da bu kadar, bu keskin koku hissedilmezdi. Bu kokunun Bornova içlerinde de hissedildiği arkadaşlarımız tarafından dile getiriliyor.”

ARITMA TESİSİNDEKİ KOKU KİREÇLE KAPATILMAYA ÇALIŞILIYOR!
Oluşturulacak komisyona Cumhur İttifakı grubu olarak katkı koyacaklarını belirten Boztepe, nüfus artışı sebebiyle şehrin altyapısının artık yetersin kaldığını söyleyerek “İzmir nüfusundaki artışı bu kent kaldıramıyor… Arıtma tesisi bizim ilçemizde ve bu arıtma tesislerinde sıkıntıların olduğunu hepimiz biliyoruz. Kireç dökerek oradaki kokuyu kapatılmaya çalışıldığını da biliyorum. O yüzden eğer ki bu komisyon de çalışacaksa; yani laf olsun diye komisyon kurmamalıyız biz artık. Burada ciddi şekilde, dur demeliyiz. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da İZSU’yu da göreve çağıracağız. İzmir’in derelerinin hepsinde özellikle bizim de burada eski Gediz Nehri’nin akıntısı bizim ilçemizde geçiyordu. 1886’lı yıllarda değiştirildi… 3 yıla yakındır dip taramalarının olmamasından dolayı, denizden gelen kokunun ona dayalı olduğunu düşünüyoruz ve bakanlığın da görüşü bu yönde. Bu işe gerçekten de hep birlikte çalışarak bir dur dememiz gerektiğine inanıyorum. O yüzden bu konuda sizi tebrik ediyorum bu komisyonda özellikle Suat Hocanın olmasını bütün yüreğimle istiyorum. Yani bu sadece komisyon olsun da laf olsun diye değil; çıkacak 7-8 saat, her gün, bir hafta on gün dolaşacak. Sadece bizim bölgeleri dolaşırız. Biz daha sonra da işi daha da genişleterek büyükşehirde bunu gündeme getirerek o başka derelerde kontrol altında almayız” dedi.

GEDİZ BELEDİYE BİRLİĞİ DEĞİL, GEDİZ BİRLİĞİ!
Ağustos ayı meclisi birinci oturumda konuşulan Gediz Birliği konusu hakkında oluşan bir karışıklığa açıklık getirmek istediğini aktaran Boztepe, “Geçen sefer de söylemiştim Gediz Birliği dediğimiz, Gediz Belediye Birliği değil. Gediz Birliği içinde kim olacak; ilgili belediyelerin kaymakamlıkları olacak ilgili ilin valiliği olacak. Zaten valilik olduğu zaman; Çevre Şehircilikten DSİ’ye kadar hepsi içinde olacak… Bunun üstüne duralım. Hiç olmazsa iki buçuk yılımız bitti. Kalan iki buçuk yıl içinde bu kenti mutlu edecek; İzmir’i, Çiğli’yi, herkesi ‘ya bravo’ diyebilecek bir işler yapmayı canı gönülden istiyorum. Sayın başkanım teşekkür ederiz, komisyona her türlü desteği vereceğiz” şeklinde konuştu.

KANER: KOKUNUN ARITMA TESİSİNDEN GELDİĞİ KANAATİNDEYİM
AK Partili Meclis Üyesi Özgür Kaner ise konuyla ilgili şu sözleri söyledi:

“Desteklemek anlamında şunu ilave etmek istedim; Faruk kardeşimizle beraber bisiklet sporu ile uğraşıyoruz… Haftada iki veya üç gün çıkıyoruz, bu konuda Çiğli'de de çok zorluk çektiğimizin de tekrar altını çizmek isterim. Köprüyü bir şekilde geçip, hayatta kalırsak Koçtaş’ın karşısından bisiklet yoluna giriyoruz oradan devam ettiğimizde, özellikle gördüğümüz; Bu pompa istasyonu diye tabir ettiğimiz yer değil, atık su arıtma tesisinin olduğu yerde, özellikle büyük bir çadırda çıkan gazın da depolandığı alanda bisikletle yaklaştığımızda o Kaklıç yoluna, askeri üsse gelen yola bağlanıncaya kadar bu pis söylediğiniz kokuyu hissetmeniz mümkün. Hiçbir bilimsel altyapımız yok. Sadece orayı Güzergah olarak kullandığımız için söylüyorum. Orada yoğun bir koku var. Şu bilgi ile paylaşalım, Ege'nin malum İzmir Körfezi'nin imbatı meşhurdur. Yani denizden karaya rüzgar eser. Bu bilgi ile birleştirdiğimizde, arıtma tesisinin bulunduğu alanın da deniz kenarı olması nedeni oradaki kokunun imbatla beraber özellikle yaz aylarında yayıldığı kanaatindeyim. Bunun bir bilimsel altyapısı yok muhakkak görevlendirileceğiniz komisyon bunu netleştirecektir.”

BAŞKAN GÜMRÜKÇÜ: ÇÖPTE OLDUĞU GİBİ KAYNAĞINI BELİRLEYEBİLİRİZ
Başkan Gümrükçü, konuya ilişkin son olarak konuştuğunu belirterek, “Çöpün koktuğunu biliyoruz. Çöpün kokusuna çözüm üretmeye çalışıyoruz. Tesisi geliştirme vesaire noktasında. Bu somut bir şey. Şimdi bu sorunun da kaynağını netleştirebiliriz. Bunu söyleyecek olan da Çevre Şehircilik Bakanlığı’dır aynı zamanda… O zaman kim suçluysa ya da kimden kaynaklı hata varsa onu düzeltme fırsatımız olur. Şimdi bir koku var, ondan değil, benden değil… E koku var, doğru tespit edersek ilgilisi kimse özelse özel, genelse genel, yerelse yerel… Bu sorunun çözümü noktasında büyük adım atmış oluruz diye düşünüyorum. Onun için bu komisyon çalışması önemli. Açık yüreklilikle de nereden kaynaklandığını net bir şekilde ortaya koymak lazım” dedi.

CHP’li Meclis Üyesi Burhan Suat Çağlayan ise “Büyükşehir Belediyesi’nden Çevre Daire Başkanlığı ile Pazartesi günü görüşürüm. Bir görüş, teknik bilgi alalım. Olayın ne olduğu konusunda, yaygınlığı konusunda… Hüsnü Bey’in dediği gibi karşı taraflarda da varsa bu kadar yaygın bir olaysa mutlaka araştırmanın çok daha geniş boyutlu yapılması lazım. Çevre Daire Başkanlığı'nın bu işe direkt girmesi lazım. Önce bir bilgi alalım. Ben pazartesi Çevre Daire Başkanlığına giderim oradan alacağım. Bilgileri sizinle paylaşırım” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE’DEN AŞI ŞARTI ÖNERİSİ!
Meclis gündemlerinin görüşülmesinin ardından söz alan Boztepe meclise ciddi bir öneride bulunarak, “Çift doz aşı olmadan bundan sonra meclise girememe yönünde bir ilke kararı alırsak –belediye girişlerinde de yapabiliriz belki mümkün mü bilmiyorum ama- meclisteki toplantılara aşısız girilmemiş olur. Aşı kartı kendimiz oluşturabiliyoruz.  Çift aşı olmadan meclise alınmamasını öneriyorum. Bu ilke kararı olabilir. Çiğli Belediye meclisi olarak koronaya bir kayıp vermiş meclisiz.  Mustafa Abiyi kaybettik… İlke olarak edinirsek sevinirim. Girişlerde HES kodu taraması bile yapmıyoruz. Bilemiyoruz… Mustafa Bey döneminde 2-3 arkadaşımız daha kovid olmuştu, buna dikkat edersek sevinirim.”

ÇAĞLAYAN: İNSAN HAKLARI KONUSUNDA TARTIŞILACAK BİR KONUDUR
Çağlayan, Boztepe’nin talebine “Hüsnü Bey’in söylediği dünyada tartışılıyor. Çeşitli boyutlarıyla tartışılıyor. Bazı ülkelerde yönetimlerin böyle bir karar alması da söz konusu… Hassas bir konu, galiba zorlayıcı olma bakımından da çok da yanlış olduğu söylenemez. Ancak insan hakları boyutunda tartışmalı bir olay. Valla böyle bir karar alınır mı alınmaz mı bilmem. İnsanca bir olay ama insan hakları konusunda bu tartışılacak bir konudur. Böyle bir şeye ancak ses çıkarmak için verilebilir. Bizim meclisimiz alsın bu kararı, Türkiye’de ilk defa meclis böyle bir karar aldı denir, bu ses çıkarır ama çok da tartışılır. Pozitifi negatifi de olur. Siyasi boyutları da tartışılır ama sağlık açısından böyle bir kararın doğru olduğunu biliyorum. Ancak almak o kadar kolay değil, o da bir gerçek” şeklinde yanıt verirken Başkan Gümrükçü de konuya ilişkin, “Burada aşı olmamış kimse yok. Disiplinli bir uygulamayla sizin dediğiniz gibi bir ortam yaratıyoruz. Siz de dikkat ediyorsunuzdur. Bu uygulamaya başladık diyebiliriz meclis özelinde. Bunun dışında arkadaşlarımız meclisin böyle bir yetkisi olamayacağını değerlendiriyorlar. Dolayısıyla pratikte uyguladığımız şeyi karar altına alma noktasında…” dedi.

BOZTEPE: BENİM İNSAN HAKLARIM NE OLACAK?
Boztepe, Gümrükçü’nün sözünü keserek “Biz meclis olarak bu kararı kendimiz için alıyoruz yani kendi evimiz için alıyoruz. Bizim buradaki amacımız karar. Bir başka belediye meclisini etkilemeyecek belki onlar da kendileri için böyle bir karar alacaklar. Tabi ki insan hakları konusunda herkes hassas. İyi de benim insan haklarım ne olacak? Bir başkası kovidken o aşı olmamayı seçti gibi insan haklarına aykırı olduğunu düşünüyorsa da peki bizlerin durumu ne olacak? Benim insan haklarım ne olacak?” diye sordu.

Gümrükçü, Boztepe’ye “Bu karar alamama durumu insan haklarından kaynaklı değil de sanıyorum yerel yönetimler yasasından” sözleriyle yanıt verdi. Boztepe ise “Tabi ki bu tavsiye kararı, illa kapıdan geleni döndürmeyeceğiz ama biraz suratına bakacağız. Ötekileştireceğiz onu. Bunu yapmamız lazım…” dedi.

 
İzmir polisini tehdit etmişti... 'Çakma kabadayı' tutuklandı!
 
Bakanlardan yangın raporu: Manavgat ve Gündoğmuş yangınları kontrol altında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir Meclisi'nde 'suç örgütü' tartışması... 'Hepsini size yedireceğim'
Gaziemir Belediyesi'nin Ağustos ayı olağan Meclisinin ikinci oturumuna ...
Aydın itfaiyesi yangınla mücadeleyi sürdürüyor
Aydın Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle Karacasu’da devam eden yangınla ...
Başkan Sandal’dan CHP’li Güngör’e gündem çıkışı: Top havalanmasın!
Bayraklı Belediyesi Meclisi’nde CHP’li Meclis Üyesi Gönül Güngör, Türkiye’de ...
 
Karşıyaka'nın yangın ekibi çiçeklerle karşılandı
Yangınla mücadele çalışmalarına destek vermek üzere geçtiğimiz Salı günü ...
Selçuk'ta 'yönetim' konferansı
Efes Alan Yönetim Planı Amaçlar Hedefler ve Eylemler Arama Konferansı ...
Bayındır Belediyesi Muğla'daki yangın bölgesinde
Bayındır Belediyesi, Koordinasyon Merkezi’nden alınan taleplere yangın ...
 
Bayraklı-Turan için su kesintisi uyarısı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada Altınyol’da yağmursuyu ...
Çiğli Belediyesi’nden üniversite adayları için önemli işbirliği
Üniversiteli olmak isteyen dört milyondan fazla aday için üniversite tercih ...
Karar kesinleşti... O isim görevinden alındı
İzmir’in Bergama İlçesi’nde uzun yıllar ilçe milli eğitim müdürlüğü yapan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva