HABERLER>EKONOMİ
3 Ekim 2022 Pazartesi - 09:39

Karayolları Raporu’nda İzmir detayları... Tutarsız hesaplar, zamanında bitmeyen ihaleler!

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı Sayıştay raporunda İzmir’e dair bulgular da yer aldı. Raporda mali tablolardaki tutarsızlıklara ve taşeron şirketlerin yetersiz personeli çalıştırmasından kaynaklı ihale sürelerin uzamasına dikkat çekildi.

Karayolları Raporu’nda İzmir detayları... Tutarsız hesaplar, zamanında bitmeyen ihaleler!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Kamu kurumlarını denetleyen Sayıştay 2021 yılı için denetim raporlarını açıkladı. Bu kapsamda 315 devlet kurumu denetlendi, yapılan harcamalar ve yasalar aykırı işlemler kayıtlara geçildi. Açıklanan kimi kamu kurumlarının raporlarında İzmir’deki işlemleri de bulgu olarak raporlarda yer aldı.

Karayolları Genel Müdürlüğü 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda da aralarında İzmir'in de olduğu bazı bölge müdürlüklerinde hesaplar arasında tutarsızlıklar olduğu ve taşeron şirketlerin yetersiz personel çalıştırmasından kaynaklı ihale sürelerinin uzadığı vurgulandı.

Raporda yer alan bulgular:

- ‘Geçici Kabul İşlemleri Tamamlanan Yatırımlara İlişkin Tutarların İlgili Maddi Duran Varlıklar Hesabına Aktarılmaması’ başlıklı 4 nolu bulguda 2’inci (İzmir) Bölge Müdürlüğünde 2021 yılı içerisinde geçici kabulü tamamlanan 875 milyon 630 bin 475 lira 85 kuruş tutarında yapım işi olmasına rağmen yapılmakta olan yatırımlar hesabından 376 milyon 640 bin 877 lira 05 kuruş tutarında çıkış yapıldığı ifade edildi.

-‘Gider Taahhütleri ve Gider Taahhütleri Karşılığı Hesaplarının Fiili Durumu Yansıtmaması’ başlıklı 14 nolu bulguda da “2’nci (İzmir) Bölge Müdürlüğü tarafından yüklenicilere yapılan hakediş ödemelerinde 258-Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının kullanıldığı, ancak sözleşme fiyatları cinsinden hesaplanan tutarların izlenmesi için gerekli olan 920 ve 921 Hesaplarının çoğu hakediş ödemesinde kullanılmadığı görülmüştür.” ifadeleri yer aldı.

-Yine raporda 2’nci (İzmir) Bölge Müdürlüğünde kullanılan tüketim malzemelerinin çıkışlarının üçer aylık dönemler dikkate alınmadan daha geç tarihlerde yapıldığı görüldüğü ve bu durumun mevzuat hükmüne aykırılık teşkil ettiği belirtildi.

-  ‘Hemen Tüketilmeyip Gelecek Dönemlerde Tüketilmek Üzere Yapılan Alımlara İlişkin Ödemelerin Tahakkuk Esaslı Muhasebe İlkelerine Uygun Olarak Muhasebeleştirilmemesi başlıklı bulguda ise “Yapılan incelemede, 2’nci (İzmir) Bölge Müdürlüğü, 4’üncü (Ankara) Bölge Müdürlüğü, 6’ncı (Kayseri) Bölge Müdürlüğü, 7’nci (Samsun) Bölge Müdürlüğü, 9’uncu (Diyarbakır) Bölge Müdürlüğü ve 10’uncu (Trabzon) Bölge Müdürlüğünde posta pulu ücret ödeme makinesine, ön ödemeli doğalgaz ve su sayacına yüklenen kredilerin toplam 16.907.000,00 TL’lik kısmının tüketimi gerçekleşmeden giderleştirildiği görülmüştür.” denildi.

-  ‘Yapımla İlgili Kontrollük Ve Danışmanlık Hizmet Alımı İhalelerinde İhtiyacın Üzerinde Personel Çalıştırılmasının Öngörülmesi Nedeniyle Sözleşme Süresi Sonunda Sözleşme Bedelinin Tamamlanamaması Gerekçesiyle Süre Uzatımı Verilmesi’ başlıklı bulguda ise “İdarece gerçekleştirilen yapımla ilgili kontrollük ve danışmanlık hizmet alımı ihalelerinde; ihtiyacın üzerinde personel çalıştırılmasının öngörüldüğü, sözleşmelerin yürütülme aşamasında İdarenin talebi üzerine sözleşmede öngörülen teknik personel sayılarından daha az sayıda personel çalıştırıldığı ve bu nedenle sözleşme bedelinin sözleşme süresinin sonunda tamamlanamaması gerekçe gösterilerek yüklenici firmalara süre uzatımı verildiği tespit edilmiştir” ifadeleri yer aldı. Rapora göre son 3 yılda İzmir’de gerçekleştirilen kontrollük ve danışmanlık hizmet alım ihalelerinde sözleşmede öngörülen teknik personel sayısının 202 olması gerektiği halde sözleşme süresi boyunca çalıştırılan ortalama teknik personel sayısının 123 olmasından kaynaklı taşeron şirketlere 515 günlük ek süre verildiği belirtildi.

- ‘Yıllık Gayrisafi Hasılat Tutarı 500.000,00 TL’yi Aşan Sosyal Tesislerin Muhasebe Sistemlerini Bilanço Esası Yerine İşletme Hesabı Esasına Göre Kurması’ başlıklı bulguda da “KGM Atölye Müdürlüğü, İzmir Bölge Müdürlüğü, Mersin Bölge Müdürlüğü, Samsun Bölge Müdürlüğü, Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, Trabzon Bölge Müdürlüğü, Erzurum Bölge Müdürlüğü, Antalya Bölge Müdürlüğü, Kastamonu Bölge Müdürlüğü ve Sivas Bölge Müdürlüğü eğitim ve dinlenme tesislerinde gayrisafi hasılat tutarlarının anılan Esas ve Usullerde belirtilen üst limiti aştığı halde, halen muhasebe sistemlerinin bilanço esasına göre kurulmadığı, işletme hesabı tutulmaya devam edildiği tespit edilmiştir. Söz konusu uygulama, anılan Esas ve Usul hükümlerine uygun değildir.” denildi.

 
İzmir’de bir ilçenin tükenişi!
 
Buca'da dip bucak temizlik!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seçimlerin ilk ayağı başladı… İzmir’de patronlar sandık başında!
İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Ticaret Odası, meslek komitelerini ve meclis ...
Dert dinlemeye yüzde 400 zam!
Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yıllardır hep aynı yerde ‘tezgahını’ ...
İzmirli pastacılara… İrlanda’dan krem şanti Ukrayna’dan ayçiçek yağı!
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, kurdukları kooperatif ...
 
Üniversitede yemek ücretlerine yüzde 175 zam
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde yemek ücretlerine yüzde 175 zam yapıldı. ...
Eylül enflasyonu pazartesi günü açıklanacak
Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı enflasyon rakamlarını 3 Ekim Pazartesi ...
23 yıllık EYT sorununda sona doğru!
4447 sayılı yasa sebebiyle milyonlarca kişi mağdur oldu. Emeklilik için, ...
 
Bugün yürürlüğe girdi... 12 maddede tüketicinin yeni hakları!
Tüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda mart ayında yapılan ve 1 ...
'Türkiye'ye üzerinde oynanan oyunları bozduk'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen ...
'5 bin konutun temelini 25 Ekim'de atacağız'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva