HABERLER>EKONOMİ
2 Ekim 2022 Pazar - 11:37

Dert dinlemeye yüzde 400 zam!

Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yıllardır hep aynı yerde ‘tezgahını’ açan ‘1 TL’ye dert dinleyen adam’a zam geldi. Artık dert dinlemenin 5 TL olduğunu söyleyen Toz, insanların bir şeylere zam geldiğinin farkında olması gerektiğini belirtti. Alsancak sokaklarını direkt içinde bulunarak gözlemleyen Toz, gözlemledikleri insanları ‘yarım kalmış ruhlar’ olarak değerlendirdi.

Dert dinlemeye yüzde 400 zam!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Alsancak’ta bir simge haline gelen ‘1 TL’ye dert dinleyen adam’a zam geldi. 1 TL’nin artık anlam ifade etmediğini ve yaşanan ekonomik krizi başka bir şekilde anlatabilmek için bu yolu tercih ettiğini anlatan Toz, Alsancak’ın dert yükünü artık 5 TL’ye omuzlarına alacak. Başkalarının kendisine koyduğu ismi reddeden ve kendisinin ‘rüzgara kapılıp giden bir toz parçası’ olarak gördüğünü belirten Toz, bu ismi seçmesinin anlamını bu şekilde açıkladı. Mimarlık ve kimya bölümlerini maddi zorluklardan ötürü bırakmak zorunda kalan Toz, ayrıca Alsancak sokakların dert dili olarak bir Alsancak panoraması çıkardı.

‘İNSANLAR BİR ŞEYLERE ZAM GELDİĞİNİN FARKINA VARSIN’
Genel olarak yıldızların göründüğü saatlerde hep aynı yerde ‘tezgah açan’ Toz, bir şeylere zam geldiğine dair dikkat çekmek istediğini anlatarak, “Eskiden 1 TL bir anlam ifade ediyordu. Şimdi 50 TL ile ancak bir yemek yiyebiliyorum. Eskiden 1 TL iken 50 TL toplayabiliyordum ve yemek yiyebiliyordum. Dedim ki 5 TL olsun. Yabancılar için özellikle yazdım, 1 TL veriyorlar ama bilmiyorlar ki Türk Lirası dolar ve Euro karşısında değer kaybetmiş. Dikkat çeksin diye yazdım. İnsanlar bir şeye zam geldiğinin farkında değil, buna dikkat çekmek istedim” derde gelen zammın sebebini açıkladı.

‘1 TL BİR ANLAM BİLE İFADE ETMEYEN BİR DEMİR PARÇASI’
Kendisine ‘dert’ anlatmak için 1 TL uzatan küçük çocuğun maddi teklifine reddeden Toz, ‘Bu parayla kendine bir şeyler al ama alamıyorsun ki artık o parayla’ diyerek geçmiş anılarını şöyle anlattı:

1 TL ile hiçbir şey alamayan çocuk… Eskiden 1 TL ile dondurma alabiliyordum çocukken. Bir anlam bile ifade etmeyen bir demir parçası. Şimdi artık her şey ekonomi. Çocuğun ağzında da, büyüğün ağzında da ekonomi var. Çocuklar 1 TL’ye dondurma alamıyor. 15 TL bir dondurma. Çocuklar çok farkında her şeyin. Büyükler ‘tüp kuyruğu yaşadık’ diyor. Artık evler doğalgazlı neden girsinler kuyruğa? Doğalgazı kesilen insanları düşünsene. Benim yaşadığım ev 2 bin TL iken 4 bin TL oldu. Ev sahibim görmediği eve 4 bin TL istedi. Yurtdışında yaşıyor kendisi.

‘GENÇLERİN CEBİNDE PARA KALMAMIŞ’
‘Parası olmayana bedava’ yazısının sebebini anlatan Toz, “Bedava yazmamın sebebi de, fakirleştikçe gençlerin cebinde para kalmamış. Gençler de kendini rahat hissetsin. Parası olmayan da gelip, konuşup muhabbet etsin” dedi.

Kendisine dert anlatmak için gelen insanların panoramasını çizen Toz, “Bana gelen insanlar bir şekilde hep var ama var olma biçimleri değişti. Genel dertler yine var, her şeyin verdiği bir sıkıntı var bu iç yapılarına yansıyor. Sana anlattıkları şeyler de değişiyor. Eskiden burada ellerinde alkolle dolaşan birçok kişi varken şimdi bunun sayısı epey azaldı. Bu evrende yaşayan insanların yüzde 70’i fakir. Belli bir miktar para alan, yanıma gelip bir bira muhabbeti yapan insanlar” diyerek gözlemlerini ve duyduklarını anlattı.

‘KOÇ’UN CEO’SUNUN BİLE GELİP OTURMUŞLUĞU VAR’
Gelen kişi profillerinin gittikçe değiştiğinden bahseden Toz, “Koç’un CEO’sunun, Evrencan Gündüz’ün buraya oturmuşluğu var. Herkesin buraya bir oturmuşluğu var. Artık hiçbirini burada görmüyorum, kişisel yapılarından değil toplumsal yapın değişti. Bir toplumda para yoksa herkes ayrışır. Cinayet işleyen insanın bir ay hapiste yatma ihtimali varsa her şey olabilir. Alsancak’ta insanlar birbirini vuruyorlar. Islah edilmesi gereken kişiye şans veriyorsan aynısını yapmaya devam eder” diyerek anılarından bahsetti.

‘ALSANCAK’TA İNSANLAR ARTIK MUTLU DEĞİLLER’
Alsancak’taki insanların zaman içerisinde daha da somurtkan bir hale dönmesinden bahseden Toz, “İnsanlar artık her şeyden kaçıyor. Eskiden buradan gırgır, şamata ile geçerlerdi. Bana laf atıp geçerlerdi. Espriler havada uçuşurdu ama şu an yok. Niye mutlu olsunlar ki? Evin kirasını, faturasını düşünen insan ne kadar mutlu olabilir? Buradan geçerken aç kalan insanlar var. Yıllardır buradayım. Hemen önümdeki lokantadan yemek yiyebiliyordum eskiden, artık yiyemiyorum” dedi.

TOZ’DAN EKONOMİ HESABI: 50 200’E DENK DEĞİL
Yabancı dili olduğu için yurtdışından gelen ve dert anlatmak isteyenlere de kapısı açık olan Toz, ekonomiye dair en çok üzüldüğü anı yabancı bir turistle olan şu anısında bahsetti:

Yurtdışından bir gelen olmuştu. Onun bize 50 Euro ile ısmarladıklarını biz 200 TL’ye alamıyoruz. Buna çok üzülmüştüm. Basit bir matematik hesabıyla, 50 200’e denk değil. O zaman bizim ekonomimiz gerçekten kötü durumda bunu kabul etmek lazım.

‘SOKAKLARDA YARIM KALMIŞ RUHLAR VAR’
Akşam saatlerinde ‘kürkçü dükkanım’ diye tabir ettiği ‘tezgahını’ açan Toz, Alsancak’a çıkan insanlara dair gözlemleri için, “Sokaklarda herkesin derdi aynı. Alsancak’a çıkıyorlar 2 bira alıp üçüncü birayı alamıyor. Buradan eve giderken gün bitmemiş ve sadece iki bira halde oluyor. Hep yarım bırakılmış ruhlar var insanlarda” ifadelerini kullandı.

’30 SENEMİ ÇALDILAR, HAKKIMI HELAL ETMİYORUM’
Son olarak yaşadığı hayatın kendisinden çalınmış bir hayat olduğuna değinen Toz, şunları söyledi:

Bu yarattıkları dünyada insanların hayatından çaldılar. Hakkımı gasp ettiler. Hakkımı helal etmiyorum kimseye. 30 senemi çalan insanları her kimse… Üniversiteyi bitirip işe başlayabilirdim. Bırakmak zorunda kaldım. Nasıl geçineyim? 3 ay elektriğim kesildi, mumlarla yaşadım. Bize ve gençlere bu yanlışı yapanlara hakkımı helal etmiyorum. Bizden çaldıkları bir zaman dilimi var bunu da vermek zorundalar. Kişiler üzerinden bahsetmiyorum bunu. Ben de yurt dışına gitmek istiyorum.

 
Yangın çıktı... Atölye küle döndü!
 
İzmir'de Bulgar seçimleri için sandık kuruldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli pastacılara… İrlanda’dan krem şanti Ukrayna’dan ayçiçek yağı!
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, kurdukları kooperatif ...
Üniversitede yemek ücretlerine yüzde 175 zam
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde yemek ücretlerine yüzde 175 zam yapıldı. ...
Eylül enflasyonu pazartesi günü açıklanacak
Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı enflasyon rakamlarını 3 Ekim Pazartesi ...
 
23 yıllık EYT sorununda sona doğru!
4447 sayılı yasa sebebiyle milyonlarca kişi mağdur oldu. Emeklilik için, ...
Bugün yürürlüğe girdi... 12 maddede tüketicinin yeni hakları!
Tüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda mart ayında yapılan ve 1 ...
'Türkiye'ye üzerinde oynanan oyunları bozduk'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde düzenlenen ...
 
'5 bin konutun temelini 25 Ekim'de atacağız'
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut ...
Türkiye'nin ihracatı ağustosta arttı
Türkiye'nin ihracatı ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,1 ...
CHP'li Sertel üreticinin sorunlarını dinledi
Ana geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu İzmir Ödemiş’te yem ve ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva