HABERLER>GÜNCEL
18 Haziran 2015 Perşembe - 14:32

Karaburun’da RES direnişi: Türbin hukuksuzluğuna suç duyurusu

Yargıya taşınan Karaburun RES Projesi’nde mahkemenin durdurma kararına rağmen türbinler çalıştırıldı. Yerel inisiyatif İlçe Kaymakamı ve jandarmayla birlikte santral sahasında tutanak tuttuktan sonra suç duyurusunda bulundu.

Karaburun’da RES direnişi: Türbin hukuksuzluğuna suç duyurusu

Doğal yapısıyla,  uluslararası ölçekte koruma altındaki nadir bitki ve hayvan varlığıyla, hala yaşatılmakta olan gelenek görenekleriyle, kara keçisi, nergisi, zeytini, çipurası, kefali, enginarıyla, tertemiz toprağı ve deniziyle İzmir’in cennet köşesi olan Karaburun Yarımadası’nda rüzgar santrallerine karşı mücadele sürüyor.
 
Yarımadada yerel inisiyatif mücadelesini yargıya taşıma kararı aldı. Kent Meclisi’nde Ocak ayında alınan kararla mücadelenin Yurttaş Davası olarak genişletilerek sürdürülmesi görüşü benimsendi.
 
Bu çerçevede Yaylaköy’de Lodos A.Ş.’ye ait Karaburun RES Projesi için 50 türbin lisansı verilmesi nedeniyle köy sakinleri, Yarımadası Çevre Kültür ve Turizm Birliği ile Karaburun Kent Konseyi temsilcileri EPDK aleyhine dava açtı. Bölge halkı yargıdan çıkan yürütmeyi durdurma kararıyla rahat bir nefes alırken, bu kez de hukuk tanımaz uygulamayla şok yaşadı.
 
Lodos A.Ş’ye ait projenin türbinleri yargı kararına rağmen devreye alındı. Yerel inisiyatif direkt harekete geçerek İlçe Kaymakamı ve jandarmayla santral sahasına gitti ve tutunak tutuldu. Yapılan tespitlerin ardından “Karaburun sahipsiz değildir” mesajı veren Kent Konseyi yargı sürecini de başlattı.

Karaburun halka, Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatları ve Ege Çevre Platformu’nun katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan basın açıklamasının ardından tesisi faaliyete sokanlar hakkında suç duyurusunda bulunuldu.



Karaburun Kent Konseyi basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
Çevre Bakanlığı’nın 2005 yılında verdiği “çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir kararı” ile 166 adet türbin kurulumu için Karaburun Yarımadası’nın %61’i tek bir firmaya tahsis edilmiştir.
Bu karara dayanarak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun verdiği üretim lisansı ile Yaylaköyü çepeçevre sararak Bozköy/Tepeboz sırtlarına uzanan 50 rüzgar türbinin kurulumu tamamlandı. EPDK tarafından 47 yeni türbin kurulumu için üretim lisansında tadilat yapıldı.
bu haksız ve hukuksuz uygulamaya karşı açılan davada, Ankara 8. idare mahkemesinin, 25/05/2015 tarihinde oybirliğiyle verdiği kararla lodos a.ş. Karaburun RES projesinin üretim lisansı iptal edilmiştir. Ancak, “Karaburun RES” projesi türbinleri, yargı kararları hiçe sayılarak 13 haziran günü tekrar devreye alındı.
Davacılar olarak, Karaburun kaymakamı ve ilçe jandarma komutanının bilgilendirilmesinin ardından, 13 Haziran günü jandarma ile birlikte santral sahasına gittik ve jandarma tarafından türbinlerin çalıştığına dair tutanak tutuldu. Firma yetkilileri türbinlerin TEİAŞ’tan aldıkları talimat doğrultusunda çalıştırılmaya başlandığını ifade etti.
Karaburun yaşayanları olarak, yarımadamızın, doğasını, tüm canlıların yaşamını, insan sağlığını, bugününü ve geleceğini, “koruyarak kalkınma ilkesini” hiçe sayarak enerji üretim alanına dönüştürülmesine karşı, bugünümüz ve gelecek kuşaklar adına davacı olmaya devam edeceğiz.
Mahkeme kararları uygulanıp, haksız ve hukuksuz olarak çalıştırılan türbinler durdurulana kadar tüm yasal demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.
 

 
Üçüncü Ramazana da camisiz girdiler
 
Flaş: Kılıçdaroğlu'nun fezlekesi bakanlıkta!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
yargı 18 Haziran 2015 Perşembe 17:17

Yargı kararları tanınmıyor.. Bakanlıkların ısrarla yetki verdiği bu firmaların arakasında kimler var. Yargı kararları tanınmıyor. Çadır devletine döndük.

Yorumu oyla      16      7  
18 Haziran 2015 Perşembe 14:57

En çevreci elektrik üretim şeklinden birisi. Baraj olmasın, nükleer olmasın, doğalgaz santrali olmasın, termik santral olmasın, RES olmasın. Olmasın da merak ediyorum. İhtiyaç duyulan elektrik ne şekilde üretilecek?

Yorumu oyla      16      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İstanbul'da 37 saniyede banka soygunu!
Sultangazi'de ellerinde pompalı tüfekle tabanca bulunan kar maskeli 3 ...
Anayasa Mahkemesi’nden tarihi ‘barışçıl gösteri’ kararı
Anayasa Mahkemesi, Aydınlık Gazetesi çalışanı Osman Erbil'in başvurusu ...
İzmir’de ‘etek altı’ skandalı davası: Kime/ne ceza istendi?
İzmir’de üç yıl önce, metro istasyonunda genç bir kızın etek altı görüntüsünü ...
 
Milli Eğitim Müdürü’nden Atatürk’lü skandal oruç mesajı
İnegöl İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Mustafa Karaaslan, sosyal paylaşım ...
TMMOB’dan kritik vinç faciası raporu: İhmal var mı?
İzmir’de 2 kişinin ölümüyle sonlanan vinç faciası sonrası ihmal iddiaları ...
İzmir’de ‘şerit ihali’ dehşeti: 2 ölü
Şerit ihlali yaptığı ileri sürülen kamyonun çarptığı motosikletin sürücüsü ...
 
Başkent’te dehşet: Kadın soliste parkta tecavüz
Ankara'da taksiye binmek üzere parktan geçen kadın solist, iki kişinin tecavüzüne uğradı.
İzmir’in tarihi semtinde ‘kafes’ operasyonu: Klimalar…
İzmir’de İkiçeşmelik Caddesi üzerindeki binalardaki klimalar, kötü görüntünün ...
Altınpark’ta tepki çeken görüntü
İzmir’in Basmane semtindeki Altınpark, çevrede yaşayanların bıraktığı ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva