HABERLER>EKONOMİ
17 Aralık 2015 Perşembe - 14:10

‘Kaptan’ bakışı: Kruvaziyerde 3 önemli gelişme umut olacak mı?

İstanbul’daki Galataport krizi, Alsancak Limanı’nda yeni planın kamuoyundan onay alması, Çeşme’deki Ulusoy Limanı’nın da sadece kruvaziyere ayrılması heyecan yaratırken, DTO İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı ve MSC Cruise’un Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Ercan’dan ‘karşı’ değerlendirme geldi. Ercan, “Bunlar çözüm değil. Kruvaziyer işi uzun soluklu bir iş. Bizim yapmamız gereken, hep beraber bir kruvaziyer politikası oluşturmak” ifadelerini kullandı.

‘Kaptan’ bakışı: Kruvaziyerde 3 önemli gelişme umut olacak mı?

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ – 2015 yılını büyük kan kaybıyla kapatan İzmir kruvaziyer turizminde 3 önemli gelişmeyle hareketli günler yaşanıyor.

İstanbul ve İzmir limanlarında yaşanan gelişmeler, ‘Kayıp yılın ardından bir hareketlenme olur mu?’ sorusunu gündeme getirdi.
 
Geçtiğimiz ay içerisinde en önemli gelişmelerden biri Alsancak Limanı’nın yeni projesi olmuş, plan kentteki kanaat önderleri tarafından kabul görmüştü. Süreç içerisinde İstanbul Galataport Kruvaziyer Limanı’nda gerçekleşen inşaat nedeniyle İzmir’e olası bir kayma konusu gündeme gelmişti.
 
ÇEŞME’DE KRUVAZİYER HAMLESİ
Kruvaziyerde bir yeni haber de Çeşme’den geldi. Ulusoy Limanı’nda Ro-Ro gemileri için yeni iskele yapılırken, mevcut 150 metrelik iskele sadece kruvaziyer turizmine ayrıldı ve 323 metreye uzatılması kararlaştırıldı. Yeni düzenleme ile Çeşme’nin kruvaziyerde turizminde yükseliş yaşayacağı öngörüldü.
 
Kentte yaşanan gelişmeleri İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkan Yardımcısı ve MSC Cruise’un Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Kaptan Savaş Ercan, Egedesonsöz’e yorumladı.


 
İSTANBUL’DAN KAYMA OLMAZ
İstanbul Galataport inşaatı nedeniyle İzmir’e bir kayma olmasını beklemediğini söyleyen Savaş Ercan, “İstanbul’dan İzmir’e bir kayma beklemiyorum. Salıpazarı Limanı inşaatı çerçevesinde Sarayburnu, Zeytinburnu, Güneyport, gerekirse Hayadarpaşa Limanlarının dönemsel olarak kullanımı söz konusu. Şu an orada bir çözüm çalışması yapılıyor zaten. Dolayısıyla İzmir’e bir kayma olacağını düşünmüyorum” diye konuştu. 
 
KRUVAZİYER UZUN SOLUKLU BİR İŞ
Çeşme Ulusoy Limanı’ndaki düzenleme hakkında ise Ercan, gelişmelerin kısa vadede işe yarayacağını ama kalıcı bir çözüm oluşturmayacağını söyledi. Savaş Ercan, “Çeşme Limanı’nda Yunanistan’a sefer yapan bazı hatların daha küçük ölçekli kruvaziyer şirketlerinin tercihi olacaktır. Ama bunlar çözüm değil... Kruvaziyer işi uzun soluklu bir iş. Bizim yapmamız gereken,  hep beraber bir kruvaziyer politikası oluşturmak. Sadece İzmir özelinde değil, Türkiye genelinde bu politikanın oluşması lazım.  Bizim gelenleri değil de daha fazla rakiplerden nasıl çekebilirizi düşünmemiz lazım. Bunu indirimle değil, daha fazla gelmelerini sağlayacak politikalarla olur” şeklinde konuştu.
 
LİMANLAR EVLERİN KAPISIDIR
Alsancak Limanı’nın yeni planı hakkında ise yeni politikalara bir başlangıç olabileceğini dile getiren Ercan, “Limanlar bizim evlerimizin kapısı gibidir. İnsanların kapıyı açtıkları zaman gördükleri manzara, evle ilgili bir intiba oluşturuyor. Önce kapınızın önü sizi lanse eder. Temiz, düzgün ve cezbedici olursa insanlar sonrasına pozitif bakarlar. İnsanlar başta negatif girerse çeride ne yaparsanız yapın o küçük bir nokta hep kalacaktır. Limanlar bu iş için tek çözüm değildir. Ama limanlar iyi bir başlangıçtır” ifadelerini kullandı. 
 
İNDİRİM DEĞİL KALİTE
Kruvaziyer piyasasında limanlarla beraber ülkelerin yarıştığını söyleyen Ercan, “Kruvaziyer sektöründe limandan çok şehirler kazanıyor. Sonuç itibariyle kruvaziyer gemileri gelecek.  Gemiler gelmeye devam edecek ama on gelecek, ama yüz gelecek. Niçin 500 gelmesin?  Bizim bunu tartışıyor olmamız lazım.  Bu da indirim yapalım kendimizi ucuza pazarlayalım şeklinde değil, farklı kriterler getirip firmaların daha fazla sefer yapmalarını sağlayarak olacak.  Şehre inen yolcu bir meşrubat içse bile bir hareket oluyor. Buna da ihtiyacımız var” dedi.

 
Araçlardaki cam filmi için tarihi karar!
 
Altay gole doyurdu!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 18 Aralık 2015 Cuma 11:48

ÖİB.nın yeni liman projeleri makul ve kabul edilebilirdir. ancak limana 100 değilde 500 geminin yanaşabilmesi şu durumda mümkün değil, yeni nesil büyük gemilerin yanaşabilmesi için körfez derinleştirme ve yaklaşım yolu açılması mecburidir. bu olmadan özelleştirme başarılı olmaz.

Yorumu oyla      11      5  
egeden 18 Aralık 2015 Cuma 10:50

evetttt gene geldik kruvaziyer limanı konumuza. şimdi tüm yorumcular olarak adam gibi bir kruvaziyer limanı ihtiyacı var yazalım . Artık avm li mi olur AVM siz mi bilinmez ama İzmirin son derece şık. simge haline gelecek bir limana ihtiyacı var.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kültürpark'ta 'hediyelik eşya günleri' başladı!
Türkiye ve dünyanın dört bir yanından seçkin binlerce yılbaşı hediyelik ...
Merkez Bankası’ndan ‘Fed’ hamlesi: Dolar karşılıklara…
Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 10 yıl aradan sonra yaptığı ...
FED’in tarihi kararı sonrası dolardan ilk tepki
Fed'in faizleri 0.25 puan artırmasının ardından uluslararası piyasalarda ...
 
Flaş! Ve Fed'den tarihi faiz kararı geldi
ABD Merkez Bankası Fed, tüm dünyanın nefesini tutarak beklediği faiz kararını ...
Bakan Işık yerli otomobil için tarih verdi: İzmir’de mi üretilecek?
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık İzmir turunun son durağında ...
Işınsu Kestelli’den ‘kelaynak’ çıkışı
İzmir Ticaret Borsası ve TOBB İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu, Sabancı ...
 
Katmerciler TOMA’da ABD’yle işbirliği yaptı!
Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA) üreticisi Katmerciler ABD'li ...
Bakan Işık’tan ‘İzmir’e teşvik’ raporu!
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Işık, İzmir'in yüksek teknolojili ürünlerde ...
DYO’nun matbaa mürekkepleri Japonların oldu
Yaşar Holding, Türkiye'nin ilk matbaa mürekkepleri fabrikası Dyo Matbaa ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva