HABERLER>GÜNCEL
6 Şubat 2023 Pazartesi - 15:34

JMO Başkanı Öziçer: İzmir’de 7 şiddetinde deprem olmaz!

7,7 büyüklüğündeki depremde enkaz altında kalan vatandaşların 48 saat içinde kurtarılması gerektiğini belirten Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İzmir’de olası bir deprem ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Öziçer açıklamasında “İzmir’de 7’nin üstünde deprem olacağını söylemek, çok iddialı olacaktır. Son 120 yıla bakıldığında yerleşim merkezlerinde meydana gelen depremlerde 7 büyüklüğünde depremin olmadığı, maksimum 6,6 ve 6,5 büyüklüğünde, Dikili’de ve Torbalı’da depremler olduğu görülür" dedi.

JMO Başkanı Öziçer: İzmir’de 7 şiddetinde deprem olmaz!

 EGEDESONSÖZ – Kahramanmaraş’ın merkez üssü olduğu 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem ile ilgili olarak Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, SONSÖZ TV’de yayınlanan programda değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Öziçer, deprem bölgesinde çok çetin bir kış süreci olduğunu hatırlatarak, insanların donarak ölmesinden çekindiğini dile getirdi.

AFRİKA KITASI İTİYOR, ÜLKEMİZ HER YIL 3-4 SANTİM BATIYA DOĞRU KAYIYOR
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, Kahramanmaraş depremiyle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Depremin büyüklüğü önce 7,4 olarak açıklandı, daha sonra 7,7 olduğu ifade edildi. Sabah 04.17’deki depremin 10 ilde hissedilmesi, 45 saniye sürmesi, hakikaten tehlikenin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Ülkemiz, dünyanın en aktif 2. Deprem kuşağında yer alıyor. Ülkemiz, Alp Himalaya dediğimiz deprem kuşağında. Ülkemiz de bunun tam ortasında bulunuyor. Güneyde Afrika kıtası var. Afrika kıtası, ülkemizi itiyor ve ülkemiz her yıl saatin ters yönüne doğru, 3-4 santimetre kayıyor. Bu da enerji birikimlerine yol açıyor. Enerji birikimleri de ülkemizde en aktif olan Kuzey Anadolu fay hattının enerji birikimlerini oluşturuyor, Ege’de ve Doğu Anadolu fay hatlarındaki enerjilerin birikmelerine sebep oluyor. Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarının karakterleri hemen hemen aynıdır.  Yanal yönde doğrultu atımlı faylar… Bu tür faylar 7 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla Kahramanmaraş bölgesinde 7 büyüklüğünde, 7,7 büyüklüğünde bir depremin olması şaşırtıcı değil. Can kayıplarını artırabilecek faktörleri de içinde barındıran bir deprem oldu. Mesela depremin gece olması, insanlarımızı gafil avlamıştır. Deprem gündüz olsaydı, ilk deprem dalgası hissedildiğinde ilk 3-4 saniye içinde belki de kaçabilirdi. Ne yazık insanlarımız depreme uykudayken yakalandı. Gündüz olsaydı, kaçamasa bile hayat üçgeni oluşturarak kendini kurtarır, kurtarılmayı bekleyebilirdi. İkinci en ciddi faktöre gelelim. En son açıklamaya göre 2 bin 818 tamamen yıkılmış. Yıkılan binalar arasında hastanelerin de olduğu söyleniyor. Yıkılan binaların sayısının artma ihtimali var, artçılar geldikçe… Yıkılan binalarda en iyimser bir ifadeyle 10’ar kişi bile olsa, önümüzdeki süreçte 30 bine yakın insanımızın hayatını kaybetmesi söz konusu olabilir. Bizi korkutan üçüncü büyük etki de, maalesef kış aylarındayız ve kışın en ağır dönemindeyiz. Depremin üzerinden 8 saat geçti ve arama kurtarma ekipleri kısa bir süre önce bölgeye ulaştı. Böylesine soğuk bir havada insanlarımızın enkaz altında yaşama şansları da maksimum 48 saat içerisinde tükenmesi söz konusu. 48 saat içinde canlı olduğu halde ulaşamadığımız enkaz altındaki vatandaşlarımızın donarak can vermeleri ihtimali var. Dördüncü etki ise artçı depremlerden oluşacak kazalardır ki biz bunları engelleyebiliriz. Yetkililer, evlerine girebilirsiniz demeden, hiç kimse evlerine girmeye çalışmamalı.  Artçı depremlerle yeni binaların yıkılması söz konusu olabilir. Büyük depremin üzerinden 6’nın üzerinde 6 artçı deprem oldu. Toplamda da 80’i geçti artçıların sayısı. 13:40 sularında da 7,6 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Van’da bunun örneğini görmüştük. Büyük depremde sağlam kalmayı başaran bir otel, üç hafta sonraki artçıda yıkılmış, çok sayıda can kaybı yaşanmıştı. Böyle durumlarla karşılaşmamak için uzman ekipler, artık evlerinize girebilirsiniz demeden evlere girmemek lazım. Artçıların bir ay süreceğini öngörüyorum.”

GÖLCÜK DEPREMİ KADAR BÜYÜK BİR DEPREM
Kahramanmaraş depreminin, 1999 Gölcük depremi kadar büyük ve korkunç olduğunu belirterek, “1999 Gölcük depremi gibi bu da büyük bir deprem de çok büyük bir depremdi. Gölcük’te 7,4 büyüklüğündeydi, burada 7,7… Kahramanmaraş bölgesinde bulunan üyelerimiz ve yakın çevremizden aldığımız haberler var. Binaların ciddi yıkıma uğradığını, yıkılan bina sayısının açıklanan rakamdan çok çok fazla olduğunu öğrendik. Arama kurtarma ekiplerinin hızlı bir şeklide deprem bölgesine ulaşma çabası var. Depremi yaşayan vatandaşlarımızın, depreme dayanıklı binalarda akrabalarının yanlarında kalmaları doğru olacaktır ki, trafiğe çıkarak, bölge dışından, yurtdışından gelecek yardımların ulaşımına engel olmamak lazım.  4. Seviye alarmının verilmiş olması bile yaşanan facianın büyüklüğünü ortaya koymaya yetiyor” dedi.

DOĞU ANADOLU FAYININ BÖYLE BİR DEPREME YOL AÇMASINA ŞAŞIRMADIK
Doğu Anadolu fay hattının karakteri gereği hep 6’nın üzerinde deprem ürettiğini hatırlatan Başkan Öziçer, şunları söyledi:

“Doğu Anadolu Fay hattının karakteristiği gereği bugüne kadar hep 6’nın üzeri, hatta bazı zamanlarda 7’nin üstünde büyüklükte depremler oluşturduğu için, bu depreme hiç şaşırmadık. Buradaki parça parça fay hatlarının parça parça incelenmesi gerekir. Jeofizik araştırmalarla oradaki birikebilecek enerjinin potansiyelinin araştırılması, hiç olmazsa geleceğe yönelik bizlerin daha doğru yorumlar yapmamızı sağlayabilirdi. Bizi korkutan şeylerden biri de sığ bir deprem olmasıdır. Çünkü 7 kilometre derinlikte meydana geldi. Depremin yüzeye yakın olması, şiddetin daha büyük olmasında çok etkilidir. Gölcük depreminin 15 kilometre yerin altında olduğunu hatırlatmak isterim. 5 Kasım’da Buca’da meydana gelen depremi çok fazlasıyla hissettik İzmirliler olarak... Çünkü o depremde çok sığdı ve yerleşimin hemen altındaydı.”

ARAMA KURTARMADA ÇOK ÖNEMLİ MESAFE KAT ETTİK
Arama kurtarma anlamında Türkiye’nin son yıllarda önemli gelişme gösterdiğine dikkat çeken Başkan Sinancan Öziçer, “Arama kurtarmada çok büyük aşama kaydetti ülkemiz. AFAD’ın bu konuda eksiği yok. Büyükşehir belediyeler, ilçe belediyeleri de kendi bünyelerinde özel arama kurtarma ekipleri oluşturdu. Ciddi bir arama kurtarma ekibi envanterimiz var. Bunları sistematik bir şekilde çalıştırmak önemlidir.  Çok hızlı bir şekilde deprem bölgesine ulaşmak da çok önemlidir. İnsanlar depreme uykudayken, üzerlerinde mont değil, pijama varken yakalandı. Enkaz altında kalan vatandaşlarımızın soğukla da mücadele edeceklerini unutmadan, canla başla, çok hızlı ve doğru bir şekilde çalışılmalı” dedi ve yıkılan binalarla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

“Havaalanlarında çökmeler olmuş, hastaneler yıkılmış, otoyollar bozulmuş, yeni inşaatlar bile yıkılmış, belediye binası yerle bir olmuş. Kurumsal binaların yıkılması düşündürücüdür. O dönemin KİT projeleriyle yapılmış yerler. Şu andaki standartlarda uzak ve yaşlı binalar. Okul gibi, hastane gibi, insanların yoğun olduğu yerlerin, afet sırasında kriz yönetiminin yapılacağı kamu binalarının çok sağlam olması lazım ki kriz yönetilebilsin. Resmi kurumların binalarını inceleyip gerekeni yapmak lazım. Yenilenme projelerini hızlandırmak lazım. 7,7 büyüklüğünde bir depremde bunlar meydana geldiyse, ilerleyen yıllarda da aynı büyüklükte depremler olacaktır. Önlemini şimdiden  almak zorundayız. Umarım bu deprem milat olur.”

İZMİR’DE 7’LİK DEPREM OLMAZ AMA 6,5’LUK DEPREM BİLE HASAR YARATIR
Kahramanmaraş depremin, İzmir ve bölgemizde yaşayan insanların deprem korkularını artırdığını belirten Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İzmir’de 7 büyüklüğünde deprem olmayacağının altını çizdi:

“Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatlarının ikiz gibi olduklarını söylemiştim. Ege bölgesindeki fay hatları, farklı karaktere sahip bir kardeş. Ege’deki faylar çöküntü faylardır. Çöküntü fayların yol açtığı depremler 6; 6,5 bilemediniz 6,6 kadar olabilir. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fay hatları doğrultu atımlı faylar olduğu için 7’nin üzerinde deprem üretirler. O da 40 yılda bir olur. İzmir’de 7’nin üstünde deprem olacağını söylemek, çok iddialı olacaktır. Son 120 yıla bakıldığında özellikle yerleşim merkezlerinde meydana gelen depremlerde 7 büyüklüğünde depremin olmadığı, maksimum 6,6 ve 6,5 büyüklüğünde, Dikili’de ve Torbalı’da depremler olduğu görülür. Bu demek değildir ki, 6,5 büyüklüğünde bir deprem hasar yaratmaz. Yerleşim merkezlerinde meydana gelecek 6,5 büyüklüğündeki deprem, acı sonuçlar doğurabilir. Yerelde denetlemeleri doğru yaparsak, devlet olarak kentsel dönüşümü doğru bir şekilde yaparsak, olası depremlere karşı en büyük önlemi almış oluruz. Vatandaşlarımız bilinçli davrandıklarında, bu tür afetlerden en az hasarla çıkmamız söz konusu olacaktır. İzmirliler şunu bilsinler ki, kim ne derse desin, kentimizde 7 büyüklüğünde deprem olmaz. Ancak tekrar söylüyorum, şu da unutulmamalı, 6,5 büyüklüğünde bir deprem de hasara yol açar. Özetleyecek olursak, ülkemiz bir deprem kuşağındadır. Depremler olacaktır. 5 büyüklüğünde de depremler olacaktır ki, bunlar büyük bir depremin tetikçisidir demek doğru olmaz. Sismolojik araştırmalar yapılmadan 7’nin üzerinde deprem olacağı yönündeki söylemlere inanmayın.”

 
Bornova'dan depremzedelere yardım eli
 
3 büyüklerden deprem bölgesine yardım kampanyası
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 7 Şubat 2023 Salı 09:57

Hocam, İzmir depreminin üzerinden 2 yıl geçti.Merkezi yönetim, yerel yönetim ne yaptı?Hep cek cak...Daha depremde evleri yerle bir olanlara bile evleri teslim edilemedi. Kaldı ki İzmir'de sadece 10 bina yıkılmıştı. Şimdi güney anadolunun neredeyse yarısı yıkılmış durumda. 1999 Gölcük depremini yaşayan ülkenin ders almamış olması, hiç bir önlemin alınmaması, tersine fay hatları üzerine binaların, havalimanlarının, hastanelerin dikilmesi tamamen siyasileri suçudur. Bu yıkımın da suçlusu ülke yöneticileridir.

Yorumu oyla      3      3  
6 Şubat 2023 Pazartesi 22:35

Gölcük depreminden 2-2,5 kat büyük bu depremler. İzmir'de de 2 yıl önce 7 büyüklüğünde deprem oldu. 2 yıl önceki depremin merkeze uzaklığı 50-55 kilometreydi. Dikili merkeze daha uzak.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık duyurdu: Nakdi yardımlar aktarıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca, "Acil ihtiyaçların karşılanması ...
AFAD'dan Tsunami açıklaması: Tehlikesi yok
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta meydana ...
Yeni Malatyalı kaleci göçük altında!
Yeni Malatyaspor, kaleci Ahmet Eyüp Türkaslan'ın deprem sonrası enkaz altında kaldığı açıkladı.
 
Akkuyu NGS'den deprem açıklaması
Mersin'in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali ...
'Yeterli sayıda ekibimiz afet bölgelerinde'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki ...
THY kargo deprem bölgesine yardımları ücretsiz taşıyacak
Türk Hava Yollarının (THY) kargo şirketi Turkish Cargo, deprem bölgesine ...
 
Malatya Havalimanı'nın çatısı çöktü
Kahramanmaraş'ta  ilk olarak sabah saatlerinde 7.7 ve son olarak öğle ...
'Deprem nedeniyle Meclis'e ara verildi'
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ...
'Deprem bölgesinde enerji hatlarında hasarlar var'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, merkez üssü Kahramanmaraş'ın ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva