HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Ocak 2023 Pazartesi - 16:11

‘James Bond’ madenine Bakanlık’tan veto!

Sürtaş Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Taşova’nın sahibi olduğu maden şirketinin İzmir Menderes’te açmak istediği mermer ocağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi. Şirket 94,21 hektar alanına sahip ruhsat sahasının sadece 24,93 hektarlık kısmı için ÇED başvurusunda bulunmuştu. ÇED Yönetmeliğine göre 25 hektarın altındaki ocak alanları ÇED sürecinden muaf tutuluyor. Şirket, 0,07 bir farkla projeyi ÇED sürecinden muaf tutmayı planlıyordu.

‘James Bond’ madenine Bakanlık’tan veto!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ-  Bünyesinde Surtaş Otomotiv, Sürtaş Madencilik gibi firmaları barındıran Surtaş Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mustafa Taşova’ya ait İZEGE Madencilik, İzmir’in Menderes ilçesinde mermer ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çalmıştı.

Şirketin tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre ilçenin Çakaltepe Mahallesi sınırları içerisindeki 24, 93 hektarlık ÇED alanında yılda yüz bin metreküp mermer çıkarılması planlanıyordu Yüz bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na göre orman bölgesi sınırları içerisinde kalan ocak alanın etrafında tarım arazileri ve mera bulunuyor. Ocak alanı Çakaltepe Mahallesi’ne ise 540 metre uzaklıkta idi.

YÖNETMELİĞE AYKIRI
Ancak proje ile ilgili şirketin aleyhine bir gelişme yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin ÇED sürecini iptal ettiğini duyurdu. İptalin gerekçesi olarak ise ÇED Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin 2’inci bendinin a. Fıkrası gösterildi.

Bu maddede “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.” ifadeleri yer alıyor.

Bakanlığın duyurusu ise şu şekilde:

İlimiz, Menderes İlçesi, Çakaltepe Mahallesi Mevkii'nde 3319024 Erişim Numaralı ve 201800195 Ruhsat Numaralı II-A Grubu Maden sahası üzerinde İZEGE Mermer Madencilik Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan “İR. 201800195 (ER. 3319024) Ruhsat Numaralı Sahada II-B Grup Mermer Ocağı”  projesi kapsamında hazırlanan ve 42974 İD numarası ile e-ÇED sistemi üzerinden Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2.Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır.

ÇED SÜRECİNDEN KAÇIRILMAK İSTENİYORDU
Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise başvurulan ÇED alanının büyüklüğü. Şirket, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden 2020 yılında Menderes'te 94,21 hektarlık alan için işletme ruhsatı aldı. Ancak şirket alanın sadece 24,93 hektarlık için kısmı ÇED başvurusunda bulundu. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor. Şirket, bu proje için bakanlıktan ‘ÇED Gerekli Değildir’ almayı planlıyordu.

 
'Atatürk'ün partisini parsel parsel satın almışlar'
 
SMA Bilim Kurulu yarın toplanacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de girişimcilere özel eğitim!
İzmir Ticaret Borsası ve TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğinde, ...
Balıkesir’in ihracatında hedef 1 milyar dolar!
Kuva-yi Milliye Şehri Balıkesir, 2022 yılında ihracatta başarılı bir grafik ...
Genç Sürdürülebilirlik Elçileri projelerini sundu
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu desteğiyle, ESİAD İzmir AB Bilgi Merkezi ...
 
EYT'de sona gelindi, düzenleme yarın Mecliste
Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemenin hayata geçmesine kısa ...
Gelinlik Tasarım Yarışması hayallerine kavuşturdu
IF Wedding Fashion İzmir Fuarı kapsamında geleceğin modasına yön verecek ...
70'e yakın ülkeden katılım... Sektörün kalbi İzmir'de atacak!
1 Şubat Çarşamba günü kapılarını açacak Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ...
 
Ege'nin ihracat raporu: 31 milyarı aştı!
Ege Bölgesi’nin ihracatı 2022 yılında yüzde 11 artışla 31 milyar 417 milyon dolara çıktı.
TOBB 2022 verilerini açıkladı… İzmir’in sanayi raporu!
2022 yılında İzmir’de sanayi sektöründe çalışan sayısı yaklaşık yüzde ...
GEMİSANDER yönetimine güven oyu
Gemi Söküm Sektörünün çatı kuruluşu GEMİSANDER'de Mali genel Kurul Yapıldı. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva