HABERLER>GÜNCEL
31 Mart 2023 Cuma - 10:23

İZTO talip olmuştu... Kışlanın devrine Şehir Plancıları'ndan itiraz!

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, Bornova'da bulunan Cemal Gürsel Askeri Kışlası'nın İzmir Ticaret Odası'na devredilmesine karşı olduklarını açıkladı. Odadan yapılan açıklamada "halkımızın ortak yararı için kullanılması gereken bir alanın yok pahasına satılmasına ve plan kararlarının değiştirilmesine karşı Anayasa, kanun ve yönetmeliklerin tanımladığı yetki ve sorumluluk doğrultusunda mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" denildi.

İZTO talip olmuştu... Kışlanın devrine Şehir Plancıları ndan itiraz!

EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Mart ayı olağan meclis toplantısında yaptığı açıklama Cemal Gürsel Askeri Kışlası'nın bulunduğu bölgeye talip olduklarını açıklamış ve arazinin alınması konusunda harekete geçileceğini duyurmuştu. 

Sanayi sitesi yapılmak istenen arazi için Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi'nden itiraz geldi. Odadan yapılan yazılı açıklama ise şöyle:

"29.03.2023 tarihinde İzmir Ticaret Odası(İZTO) web sitesi ve çeşitli medya organlarında Bornova`daki askeri kışlanın sanayi sitesi olacağı müjde olarak duyuruldu. Duyuruda Bornova İlçesinde bulunan Cemal Gürsel Askeri Kışlası`nın bulunduğu bölgede sanayi ve ticaret amaçlı kullanımların yer seçmesi amacıyla Milli Savunma Bakanlığına başvuruda bulunulduğu, Bakanlığın 15 Ağustos 2022 tarihli yazı ile söz konusu kışla arazisinin İZTO`ya devrinin yapılabileceği, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener tarafından konuya ilişkin, "Kıymet takdiri; Milli Savunma Bakanlığımız tarafından 11 Kasım 2022 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu Lisanslı Karat Taşınmaz Değerleme Anonim Şirketi`ne yaptırıldı. Milli Savunma Bakanlığı tarafından iletilen 30 Aralık 2022 tarihli yazıyla, ek bir bedel ödenmeksizin Bakanlığın talep ettiği tesislerin yapılması şartıyla bu araziye ait parsellerin yaptırılan kıymet takdiri sonucu belirlenen 2.732.500.000 Türk Lirası bedel karşılığında Odamıza devrinin yapılabileceği…"   ifade edilmektedir.

Öncelikle toplumun büyük kısmının bir arada yaşam alanı olması gerekirken sıkışma alanı haline gelen kentsel alanlar, nitel ve nicel açıdan yetersiz kamusal alanlardan muzdariptir. Kentsel alanlarda yapılan her yeni uygulama ile bu yetersizlik daha da artarken, mevcut kamusal alanların önemi daha da artmaktadır. Birçok kentsel sorunun çözümü için öncelikli olarak ele alınarak iyileştirilmesi ve geliştirilmesi gereken kamusal alanların, zıt bir tutumla gözden çıkarılarak yapılaşmaya açılması kentlerde yaşadığımız gündelik sorunlar ile birlikte doğal afetler gibi sorunlarda da kentlerimizi çaresiz ve dirençsiz bırakmaktadır.

Askeri alanın, sanayi ve ticaret kullanımlarına dönüştürülmesine yönelik girişimin iş dünyasına arsa bulmak amacıyla yapıldığı iddia edilmektedir. Ancak  İzmir kentinde yürürlükte bulunan üst ölçekli plan kararları dikkate alındığında ‘‘Merkezi İş Alanları‘‘, ‘‘Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları‘‘, ‘‘Organize Sanayi Alanları‘‘, ‘‘Küçük Sanayi Alanları‘‘ gibi istihdam ile doğrudan ilişkili kullanım kararlarının bulunduğu, üst ölçekli planlarda ayrılmış fakat günümüzde yetersizliklerini ortaya koyan somut analizler olmadan bahsi geçen iddianın da temelsiz olduğu açıkça görülmektedir. Hali hazırda planlarda yer alan bu alanları kullanmak yerine kamu arazilerine göz dikilmesinin rant dışında bir gerekçesi olabilir mi?

Yıllardır İzmir gündeminde olan İzmir İli, Bornova İlçesi, Hacılar Kırı olarak bilinen bölgede yer alan "Askeri Alan" ticari fonksiyonların getirilmesi amacıyla yapı yoğunluğunun arttırılması suretiyle, Şubemiz ile diğer meslek odalarının yoğun hukuk mücadelesine rağmen, büyük oranda  yok edilmiştir. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kentsel yerleşmeler içerisinde yer alan "Askeri Alan"ların kent dışına çıkarılması tartışması sermayenin bu alanlara dönük ilgisinin artmasına neden olmuştur. Askeri Alanlar"ın kent içerisinde sahip oldukları konum nedeniyle bu alanların "askeri alan" niteliğinden çıkarılması halinde yurttaşın aktif olarak kullanacağı kamusal mekânlara dönüştürülmelidir

Yıllardır kamu kullanımının tasarrufu altında kalmış bu alanın kamu niteliğinden çıkarılarak özel mülkiyete dönüştürülmesi kamu yararına açıkça aykırıdır.

Yürürlükte bulunan 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında ‘‘Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı‘‘ kullanım kararında yer almaktadır. Ancak 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı Plan Notlarının 7.6.2. maddesinde Askeri Alanlar ve Askeri Yasak Bölgelerin Askeri Alandan çıkarılması halinde "Kentsel Yerleşmeler içerisinde yer alan Askeri Alanların, Milli Savunma Bakanlığı`nın programı dahilinde Askeri Alandan çıkarılması halinde, bu alanlar sosyal donatı alanı olarak değerlendirilebilir." şeklindeki hüküm ile askeri alanların dönüştürülmesi durumunda kamusal kullanımlara ayrılacağı, bu nedenle de bu alanın mülkiyetinin kamuya ait olması hükme bağlanmıştır. Bu nedenle, askeri alanların mevcut kullanım ve söz konusu plan notundan ötürü planlarda kamusal kullanım dışında bir kullanıma ayrılması bırakın imar mevzuatını açıkça Anayasaya aykırıdır.

Askeri Alanlar ülkemizde, büyük alan kullanımları olarak ve sınırlı yapılaşma koşulları nedeniyle doğal nitelikleri açısından büyük ölçüde korunmuş alanlardır. Bu alanlar sahip oldukları konum ve nitelikler nedeniyle kent peyzajına olumlu katkılar sunmakta, 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planında sıkça vurgulanan ‘‘yeşil kuşak‘‘ı tamamlayıcı nitelikteki alanlardır.

İzmir kentinin sahip olduğu mevcut yapı stoku, kamusal alan yoksunluğu ve deprem gerçeği dikkate alındığında askeri alanların askeri alan dışına çıkarılması durumunda vatandaşlarımızın en temel ihtiyacı olan kamusal alan dışında bir kullanıma dönüştürülemeyeceği açıktır.

30 Ekim 2020 Ege Denizi ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası dirençli kent tartışmaları yapılıyorken kamu mülklerinin sermayeye adeta altın tepside sunulmasının bilime ve akla yatkın hiçbir açıklaması bulunmamaktadır. Son yaşanan depremlerden ders çıkarmayı reddeden, planlamayı sermayenin daha fazla rant elde etmek için araçsallaştıran anlayışı reddediyoruz. Sonuç olarak halkımızın ortak yararı için kullanılması gereken bir alanın yok pahasına satılmasına ve plan kararlarının değiştirilmesine karşı Anayasa, kanun ve yönetmeliklerin tanımladığı yetki ve sorumluluk doğrultusunda mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Yaşanması muhtemel bu akıl dışı girişime karşı başta İzmirlileri olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları itirazlarını yüksek sesle ifade etmeye davet ediyoruz"

 
CHP'den Karşıyaka'da Balkan buluşması
 
Sertel'den 'Ankara-İzmir YHT' çıkışı: CHP döneminde bitecek!
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Işık 31 Mart 2023 Cuma 19:22

Tuna,hüseyin, bahadır karar ver artık trol rumuz seçiminde.

Yorumu oyla      2      5  
TC misafir 31 Mart 2023 Cuma 18:16

Halk yararına bir tek iş yapın yeter artık. Kamusal alan olan askeri alanları neden halkın kullanımına açmak varken birilerine satmak istiyorsunuz? Bir kez olsun halk için bir şey yapın. Bıktık usandık artık bu çürümüşlükten. Sanayi Kemalpaşa tarafına taşınmak istenirken bu saçmalığı nasıl açıklayacaksınız?

Yorumu oyla      4      4  
izmirli 31 Mart 2023 Cuma 17:23

Bir akp li oda başkanı istemiş akp li bakan vermiş . Hemde niçin rant ve yeşili yok etme.Nasıl bir bakış açısı her şey para ve hırs

Yorumu oyla      4      5  
sezarın hakkı sezara 31 Mart 2023 Cuma 17:06

izmir'in ücretli kamp alanı ihtiyacı var. böyle bir yere dönüştürülsün. kamp eğitimleri, hayatta kalma eğitimleri, doğaya saygı eğitimleri falan verilsin . ayrıca izto burayı alıp ne yapacak ? gerçi hükümete yakın bir kurumun burayı ne yapacağını az çok tahmin ediyorsunuzdur.

Yorumu oyla      4      3  
Huseyin 31 Mart 2023 Cuma 14:29

Dhkpc hdp tkp tip sesi olarak spo hala yıkılmadım ı çatı katında ki gecekondu nuz sahte çevreciler corbacilar avanta aidat toplamakla çevreci olunmuyor

Yorumu oyla      5      7  
guest 31 Mart 2023 Cuma 13:13

Çok yerinde eleştiriler. Madem böyle bir imkan var halk yararına sosyal alan, yeşil alan haline getirilsin. Odalar eleştirilse de onlardan başka halkın menfaatini kollayan yok.

Yorumu oyla      9      6  
Yeter artık 31 Mart 2023 Cuma 11:21

Bravo ŞPO'na. "Alan da kaçan mı?" Arkadaş nedir bu "halkın vur sırtına al lokmasını" akımı. Askeri alanların illa sanayi alanı veya konut alanı yapılması şart mı? Birilerine rant yaratsın diye milletin tapulu alanlarının ranta açılmasına yeter diyoruz. Halkın kullanımına yönelik piknik alanı, mesire yeri, spor alanı vb. yapılsın Zorla tahsil edilen oda aidatlarıyla yaratılan rantlara son verilsin

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sınırda yakalanan FETÖ'cüye gözaltı!
Edirne'de, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) şüphelisi Yunanistan'a kaçmaya çalışırken yakalandı.
Dokuz Eylül’de ‘profesörlük’ heyecanı!
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), ‘Profesör’ kadrosuna ataması yapılan ...
Tartışmalara neden olmuştu… Karşıyaka’nın kritik planları mecliste!
Karşıyaka’da kentsel dönüşüm kapsamında kalan Cumhuriyet, İnönü ve Örnekköy ...
 
Aydınlatma direği sonu oluyordu!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, kontrolden çıkan motosiklet, önce refüje ...
DEAŞ operasyonu: 8 şüpheliye gözaltı!
Mersin'de terör örgütü DEAŞ'a yönelik şafak vakti düzenlenen operasyonda ...
Cumhurbaşkanı kesin aday listesi yayımlandı
Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin aday listesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de saat 22.23'te 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
ÖSYM'den YKS hatırlatması
Deprem bölgesindeki Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da da uygulanmasına ...
MSB açıkladı: 2 terörist teslim oldu
Irak’ın kuzeyindeki barınma kampından kaçan 2 PKK’lı terörist teslim oldu.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva