HABERLER>EKONOMİ
24 Mayıs 2023 Çarşamba - 09:53

İZTO’da krize neden olmuştu… İşte ayrılığın arka planı!

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’e en yakın isimlerin başında gelen Genel Koordinatör Dilara Sürgü’nün vedasının ayrıntıları ortaya çıktı. Sürgü ile birlikte bazı müdürlerin de kurumla ilişiğinin kesilmesine neden olan konunun Güzelbahçe’de yapılması planlanan Evim-İz isimli inşaat kooperatifine ilişkin yapılanma olduğu ifade edildi. Mülkiyeti hazineye ait 300 dönümlük alanda düşünülen kooperatif inşaatı çalışan ve yakınlarını kapsayacaktı.

İZTO’da krize neden olmuştu… İşte ayrılığın arka planı!

EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in göreve geldikten sonra en yakınındaki isimler arasında yer alan İZTO Genel Koordinatörü Dilara Sürgü’nün kurumdan ayrılmasına sebep olan konunun ayrıntıları netleşiyor.  Özgener’in geçtiğimiz günlerde yurt dışındayken “artık çalışmak istemiyorum, bırakıp gitsin” mesajı verdiği Sürgü, resmi olarak kurumla ilişiğini kesmişti.  Sessiz sedasız yaşanan ayrılma işleminin ardında fırtınaların koptuğu ve tartışmaların yaşandığı öğrenildi.

Olay; İzmir Ticaret Odası bünyesinde çalışan ve emekliye ayrılmış eski çalışanları da kapsayan bir konut yapı kooperatifinin kurulması nedeniyle patlak verdi.  Ticaret sicil kayıtlarına göre “Sınırlı Sorumlu Evim İz Konut Yapı Kooperatifi” adını taşıyan bir yapılanma kurularak  görev alacak isimler belirlendi.  Kuruluşta,  İZTO Kararlar Müdürü Neşe Sayır,  Satın Alma Müdürü İbrahim Karataş gibi isimlerin yanında  Yunus Tunçok,  Bilhan Urga, Nida Kabataş, Ayşe Kanıer ve Soner Kır’a görev verildi.

İzmir Ticaret Odası’nın toplantı salonuna çağrılan eski-yeni yaklaşık 500 kişiye kooperatifin durumu hakkında bilgi verilirken yapılanma ve çalışmalar da anlatıldı. Kooperatif bünyesinde yapılacak konutlar için dört tip konut tespit edilirken villa tipi konutlar için 2,5 milyon TL’ye yakın bedel tespit edildi. Konutlar tip-60, tip-90, tip-130 ve tip-200 olarak sınıflandırıldı. İzmir Müteahhitler Derneği Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, Genel Koordinatör Dilara Sürgü,  Genel Sekreter Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, Başkanlık Şehircilik Danışmanı Hitay Baran gibi isimlerin de katılımıyla yapılan teknik toplantıda ayrıntılar anlatılırken ödeme planları, arazinin durumu, İZTO’ya tahsis süreci ve bakanlıklar nezdinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verildi.

ÖZGENER REFLEKS GÖSTERDİ!
İzmir Ticaret Odası bünyesinde kurulan ve çalışanlara konut imkanı getiren kooperatifle ilgili bilgilendirmenin ardından çok sayıda kişinin kredi çekme ve ödeme planı üzerine çalışmalar yaptığı öğrenildi. Birçoğunun evini, arabasını sattığı, ödeme planına göre kendini ayarlamaya çalıştığı dile getirildi.  Yapılan toplantılar ve çalışmaların ardından Başkan Mahmut Özgener’in “bana yeterince bilgi verilmedi” diyerek duruma tepki gösterdiği iddia edildi.  Yurt dışından telefona sarılan ve başta Genel Koordinatör Sürgü olmak üzere yetkililere kızan Özgener’in bazı isimlere de “kurumdan ayrılın” mesajı gönderdiği dile getirildi. Bunun üzerine, Sürgü emekli olurken Kararlar Müdürü Neşe Sayır istifa etti, Satınalma Müdürü İbrahim Karataş ise süresiz izne çıktı.

ARAZİ NEREDE ?
İzmir Ticaret Odası’nın öncelikli olarak hazineden tahsisini alacağı arazi Güzelbahçe Yelki’de yer alıyor.  Çevre Düzeni Planı’na göre “mera alanı” olarak tescil edilen bölgenin toplam metrekare büyüklüğü ise 342 dönüme ulaşıyor.  Emsal 0.30 olarak tanımlanan yerle ilgili henüz planlama çalışmasının yapılmaması dikkat çekiyor.  Eğimli ve zorlu coğrafi koşulları nedeniyle 171 bin metrekaresinin zayiata gitmesi düşünülürken inşaat alanını ise 50 bin metrekareyi aşıyor.  Henüz kurum görüşleri alınmayan, tahsis sürecine ilişkin çalışmaların sürdürüldüğü konut yapı kooperatifinin bundan sonra ne olacağına ilişkin bilgi verilmezken yaşanan kriz nedeniyle sürecin şimdilik askıya alındığı da dile getiriliyor.

Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlardan birisinin imar planlarını yapması gereken geniş arazinin İZTO’ya hangi şartlar ve koşullarla tahsis edileceğine ilişkin bir bilginin paylaşılmadığı da öğrenildi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener’in süreç içindeki gelişmeler ile ilgili periyodik olarak bilgilendirildiği belirtilirken gösterdiği tepki ve görevden alma işlemlerine ilişkin kararı hangi gerekçe ile verdiğinin henüz bilinmediği aktarıldı.

 
Seyfi Dursunoğlu'nun miras davasında karar: Kime kaldığı belli oldu!
 
Büyükşehir'den ücretsiz konser... Sertab Erener Gündoğdu sahnesinde!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Arif coban 24 Mayıs 2023 Çarşamba 21:16

Valla ne güzel dünya İzmir büyükşehir çalışanları için ciglide kooperatif kurşun,İzmir ticaret odası çalışanlari için kooperatif kurşun ya garibana.....Evkalar (1_2_3_4_5_6_7)devam etseydi Piriştina- Kocaoglu_Soyer (kısaca HALKCİ CHP) zamanında.Bu şehirde ne konut kırizı nede GECEKONDU sorunu olurdu

Yorumu oyla      2      4  
24 Mayıs 2023 Çarşamba 13:08

Gaziemire mezarlık için, pazaryeri için hazine yer vermesin, ama birilerine konut için versin ! Ne güzel dünya.

Yorumu oyla      8      4  
Hami torcu 24 Mayıs 2023 Çarşamba 12:58

İzto ile ne ilgisi var çalışanlar kurmuş ticaret odasını bağlamamalı

Yorumu oyla      4      5  
Alen doğu gencer 24 Mayıs 2023 Çarşamba 11:54

İyide kooperitifi yapacak olan kişi yön. kur. üyesi. İsmail kahramanmış. yazıdan bunu anlıyoruz. e ozaman niye çalışanların istifası isteniyor? git yön. kurulu üyesinin istifasını iste. yön. kur. toplantısı yapıyorsunuz. dersin kardeşim bana niye bilgi vermiyorsun diye hesap sorarsın . sanırım bir güç yetmeme durumu olmuş. başkan hıncını çalışanlardan çıkarmış gibi duruyor.

Yorumu oyla      11      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli hücum etti… 131 lira kuyruğu!
Son zamlarla mahalle kasabında bir kilo kıyma 400 liraya yükselirken, ...
Pandemide kesilen cezalar iade edilecek
Salgın döneminde kesilen cezalara ilişkin Anayasa Mahkemesi'ne yapılan ...
Sigara dağıtımı durdu: 3 liralık bir zam gelecek
Tekel Bayileri Yardımlaşma Platformu Başkanı Erol Dündar, ““Maliyetlerden ...
 
İhtiyaç kredisinde faiz yüzde 60’a dayandı
Bankacılık sektörü ihtiyaç kredi faizi belli bir oranın üzerinde menkul ...
Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını yarın açıklayacak. ...
Başkan Batur’dan eleştirilere yanıt: Milliyetçilik bir partinin tekelinde değildir
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın ...
 
İzmirli iş insanından mülteciler için acil çözüm çağrısı: Yanımda elektroşok ile geziyorum!
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri Derneği (İZTOMÜD) üyeleri yeni lokalinde ...
En düşük memur maaşı kademeli artacak
Temmuzda en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilecek. Bu durumun ...
Tüketici güven endeksi yükseldi
Tüketici güven endeksi Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 4 artışla 91.1'e yükseldi.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva