HABERLER>SAĞLIK
10 Ocak 2018 Çarşamba - 11:14

İzmirli Yüksel artık özgürce nefes alacak

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapılan akciğer nakliyle sağlığına kavuşan Mustafa Yüksel (47), solunum cihazı olmadan özgürce dolaşabileceği yeni hayatının sevincini yaşıyor.

İzmirli Yüksel artık özgürce nefes alacak

İzmir'de kronik akciğer hastası Mustafa Yüksel, Denizli'de beyin ölümü gerçekleşen birinin bağışlanan organlarından akciğerinin nakledilmesiyle yeni hayatına başladı. Ege Üniversitesi Hastanesi'nde, 2 hafta önce yapılan operasyonla yeni akciğerine kavuşan 2 çocuk babası Yüksel, hem kendisini sağlığına kavuşturan doktorlara hem de organ bağışında bulunan aileye teşekkür etti. En çok dışarıda özgürce dolaşabileceği günlerin hayalini kurduğunu söyleyen Yüksel, solunum cihazı olmadan yaşamını devam ettirebilmesini sağlayacak nakil işlemini gerçekleştiren 10 kişilik ekibe minnettar olduğunu dile getirdi.

SIRTINDA 1 YILDIR CİHAZ TAŞIYORDU
Ekibin sorumlusu Dr. Ali Özdil, hastanın hem kronik akciğer rahatsızlığı hem de hava yollarının genişlemesi nedeniyle sık enfeksiyon yaşadığını belirterek, "Hastamız, son 1 yıldır sırtında oksijen cihazıyla dolaşıyordu. Birkaç ay önce sürekli maske takmaya ve yardımcı solunum desteği almaya başladı. Nakil için çok uyumlu ve istekliydi. Organ Denizli'deki genç bir donörden bulundu. Gayet sağlıklı genç bir hastanın akciğerini iki taraflı olarak hastamıza naklettik. Birkaç gün içerisinde taburcu edeceğiz" dedi.

Akciğer naklinin tedaviye yanıt vermeyen ve başka şansı kalmayan hastalara yapıldığını anlatan Dr. Özdil, hastanelerinde 3'üncü kez akciğer nakli gerçekleştirdiklerini söyledi. Özdil, "Akciğer nakli, en çok sigara içimine bağlı KOAH hastaları ile halk arasında akciğer sertleşmesi olarak bilinen hastalarda ihtiyaç olarak ortaya çıkar. Bu hastalarımızın akciğerleri giderek, tahrip oluyor. Türkiye'de akciğer nakli için ruhsatlı 4 hastane var. İstanbul ve Ankara dışında İzmir'de sadece Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde gerçekleştiriliyor. Sağlık Bakanlığı'nın kriterlerine uygun hale gelerek 2015 yılında ruhsat aldık. Ruhsat aldıktan sonra ilk ameliyatımızı Mayıs 2016'da yaptık. Nakil süreci yaklaşık 24 saat. Organın sunulmasından ameliyatın bitimine kadar 24 saat geçiyor. Nakil için organ alındıktan sonra buradaki nakil süresinin 12 saati geçmemesi gerekiyor" diye konuştu. 



RİSKLERİ FAZLA
Akciğer naklinin diğer nakil işlemlerine göre, daha riskli olduğunu dile getiren Dr. Özdil, şartları kabul edenlere nakil yaptıklarını ve nakilden sonra hastaları bilgilendirdiklerini kaydetti. İlk başvuruda hastalara nakille ilgili bilgileri içeren kitapçık verdiklerini anlatan Özdil, "Diğer organ nakillerinde organın dış ortamla bağlantısı kesilir. Organlar, görevine devam eder; ama akciğer, hem havayla hem de kan yoluyla işlevlerini yerine getiren bir organdır. Bu nedenle dış enfeksiyonlara çok daha açıktır ve riskleri daha fazladır. Nakil yapacağımız hastaların yaşadıkları evi bile kontrol etmek zorundayız. Nakilden sonra sobalı ya da kaloriferli bir evde taşıması dahi büyük önem taşıyor. Buradan çıktıktan sonra belirli bir süre kalabalık ortamlardan uzak durmaları gerekiyor. Aldıkları ilaçları ömür boyu kullanacaklar. Beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor" diye konuştu. (DHA)

 
Bu hafta sonu denemeniz gereken 4 kahvaltılık tarif
 
Karşıyaka’dan Bakanlığa 'KHK' itirazı: Sokağa mı atalım?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zika kabusu şimdi Türkiye'de! 7 yıl sonra...
Zika virüsünün taşıyıcısı olan iki sinek türü olan Aedes aegypti ve AE. ...
Karatay: Kelle paça ye botoksa ihtiyacın kalmaz
İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Karatay, "Kelle paça bol ...
Otizmli Kaan'a orman iyi geliyor
Menemen ilçesinde görev yapan orman muhafaza memuru Hakan Korkmaz ve eşi ...
 
Havlulara dikkat !
Kirli havlular çok çeşitli mikropları barındırabilir hatta bulaşıcı bir ...
Anne sütünün mucizeleri
Anne olmak başlı başına mucize bir olaydır. Milyonlarca insanın başına ...
İzmirliler dikkat! Kritik uyarı geldi!
Sağlık Bakanlığı Grip Bilim Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, grip ...
 
İzmir'de lösemili çocuklara ünlülerden sürpriz
İzmir'de, üç hastanenin onkoloji servislerinde lösemi tedavisi gören ve ...
İzmirli doktor, Hakkarili hastaların umudu oldu
Hakkari'de görev yapan Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Asude Uzdu, evinden dışarı ...
Ödem neden oluşur? Ödemden kurtulmanın yolları nelerdir?
Dokular arasında aşırı sıvı birikimi sebebiyle ödem meydana gelir. Ödem, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva