HABERLER>SAĞLIK
14 Haziran 2016 Salı - 09:58

İzmirli genç kızın yapay kalple yaşam mücadelesi

İzmir’de 1 yıl yapay kalp ile yaşadıktan sonra, Aydın'da beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki erkeğin bağışlanan kalbi nakledilen 16 yaşındaki Pelin Karabağ'ın sevinci kısa sürdü. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan nakil sonrasında vücudu yeni kalbi reddetti.

İzmirli genç kızın yapay kalple yaşam mücadelesi

Ailesiyle Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde yaşayan Pelin Karabağ, 8 yaşında çarpıntı şikayetiyle Bursa'daki bir hastaneye götürüldü. "İlaçla geçer" denilmesine üzerine hayatını sürdüren Pelin, geçen yıl aynı şikayetle hastaneye başvurdu. Yapılan tetkikler sonrasında acil olarak ambulansla önce Balıkesir'e, oradaki hastaneden de Ege Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Aynı gün Kalp ve Damar Yoğun Bakım Servisi'nde tedaviye alınan Pelin'e yapılan tetkiklerde 'kalp yetmezliği' tanısı konuldu. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Prof. Dr. Çağatay Engin'den oluşan ekip tarafından geçen yıl 24 Şubat günü genç kıza yapay kalp cihazı takıldı. Bir yıl yapay kalp cihazıyla yaşayan Karabağ, okulunu da aksatmadı.

MÜJDELİ HABER AYDIN'DAN GELDİ

Pelin Karabağ ve ailesine müjdeli haber bu yılın 23 Şubat'ında geldi. Aydın'da yaşamını yitiren, ailesi tarafından organları bağışlanan bir gencin kalbinin, Pelin'e uygun olduğuna karar verildi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Prof. Dr. Çağatay Engin'den oluşan ekip tarafından, acil olarak İzmir'e getirilen kalbi, başarıyla Pelin'e nakledildi. Aydınlı yaşıtının kalbiyle hayata tutunan genç kız için artık yeni bir hayat başlamıştı.

Nakilin ardından ilaçlarını kullanmaya başlayan Pelin Karabağ'a kontroller sırasında biyopsi yapıldı. Sonuçlar genç kızı, ailesini ve nakli gerçekleştiren ekibi yıktı. Vücut, nakil kalbi reddetmek üzereydi. Hastaneye yatırılan genç kıza, yeniden kalp yetmezliği tedavisine başlandı. Aldığı ağır ilaçların ardından bu kez bacağında pıhtı oluştu. Serviste yatırılan Pelin Karabağ'a, pıhtı tedavisine de başlandı. Bu sırada kalbinden bir kez daha parça alınıp, biyopsi yapıldı. Bu kez sonuçlar yüz güldürücüydü. Bu defa vücudu yeni kalbe uyum sağlamıştı.

PELİN'DEN DOKTORLARINA TEŞEKKÜR ZİYARETİ

Birkaç gün önce taburcu edilen genç kız, nakli gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Çağatay Engin ve Prof. Dr. Zülal Ülger'e teşekkür etmek için tekrar hastaneye geldi. Genç kızın sağlık durumun iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Yağdı, "Türkiye'de merkez haline gelen kliniğimizde yaptığımız kalp nakli ve yapay kalp nakli operasyonları ile kalp yetmezliği yaşayan hastaları yeniden hayata bağlıyoruz. Pelin de bu hastalarımızdan biri. Şu an sağlığı çok iyi durumda. Okula yeniden başladı. Kontrollerimize aksatmadan geliyor. Organ bağışının faydalarını her platformda anlatıyoruz. Genç kızın hikayesi aslında organ bağışının önemini en iyi şekilde anlatıyor" dedi. Pelin'in takiplerini yürüten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zülal Ülger ise, hastanın bir süre kalbi reddetme dönemi geçirdiğini, ancak verilen tedaviyle kalbin sağlıklı olarak çalışmaya devam ettiğini söyledi.

'KALP DOKTORU OLMAK İSTİYORUM'

Doktorlarına minnettar olduğunu söyleyen Pelin Karabağ, "Onların sayesinde rahat ve özgürce nefes alabiliyorum" dedi. Lisede okuyan Karabağ, küçüklüğünden beri doktor olmak istediğini belirterek, "Kalp hastalığını yaşamaya başladığım gün kalp doktoru olmaya karar verdim. Ben de doktor olup, kalp hastalarına şifa vermek istiyorum" diye konuştu. (dha)

 
Onur Yürüyüşü öncesi tehlikeli çağrı!
 
3 ilçeyi bağlayacak tünel için mesai başladı: Sonbaharda yola çıkıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Çiçek aşısı tükendi’ uyarısı!
Manisa Eczacılar Odası Başkanı Burçin Kurtuluş, her yaşta ve her cinste ...
Popüler Sağlık Dergisi'ne büyük ödül
Türk Böbrek Vakfı tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen “Türk Böbrek ...
İzmir'de 2 bin 200 hastaya palyatif bakım
Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne ...
 
Doç. Dr. Şeküri: Ramazan orucu kalbe yararlı
KARDİYOLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, Ramazan ayında tutulan orucun ...
Antidepresan gençlerde etkisiz
Yapılan bir araştırmaya göre, antidepresanlar, ağır depresyondaki çocuk ve gençlerde etkili değil.
Türk Kızılayı İzmir’den Ramazan raporu ve ‘hayati’ çağrı!
Türk Kızılayı’nın 148. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Türk Kızılayı İzmir ...
 
O üniversiteden 'kanser' iddialarına yanıt
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan 12 röntgen teknisyeninin ...
'Oruç tutmak bu hastalarda körlüğe yol açabilir'
Ramazan ayında günlük yaşamın iftarla sahur arasında yeniden düzenlendiğine ...
Lösemi tedavisinde 'akıllı ilaç' dönemi
İngiliz bilim insanları, lösemi hastalarını yakından ilgilendiren bir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva