HABERLER>SAĞLIK
12 Haziran 2016 Pazar - 08:26

Doç. Dr. Şeküri: Ramazan orucu kalbe yararlı

KARDİYOLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, Ramazan ayında tutulan orucun özellikle bazı kalp damar hastalığı risk faktörleri açısından olumlu etkilerinin kanıtlandığını söyledi.

Doç. Dr. Şeküri: Ramazan orucu kalbe yararlı

Doç.Dr. Şeküri, "Bu süre içinde kalori alımının azaltılması sonucu kilo verilmesiyle, kan yağları, kolesterol ve trigliserid düzeylerinde olumlu düzelme olabileceği saptanmıştır. Sigara ve alkol tüketiminin de azaltılması başka olumlu etkilerdir" dedi.

İzmir Kent Hastanesi kardiyoloji uzmanlarından Doç.Dr. Cevad Şeküri Ramazan ayının her zaman huzur, hoşgörü kaynağı olup ayrıca insanlar arası iletişim ve paylaşım vesilesi olduğunu söyledi. Orucun aynı zamanda ruhsal ve bedensel olarak olumlu etkileri olduğunun altını çizen Doç Dr. Şeküri, oruç tutanların beslenme uyarılarını dikkate alarak sağlıklarına daha fazla olumlu etki sağlayabileceklerini kaydetti. Orucun kan yağları yönünden olumlu etkisine dikkat çeken Doç.Dr. Şeküri, "Oruç; total kolesterol, kötü kolesterolü (LDL) ve trigliseridi düşürür, iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine neden olur" diyerek şunları söyledi:

"Ramazan ayında tutulan orucun özellikle bazı kalp damar hastalığı risk faktörleri açısında olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Bu süre içinde kalori alımının azaltılması sonucu kilo verilmesiyle kan yağları, kolesterol ve trigliserid düzeylerinde olumlu düzelme olabileceği saptanmıştır. Bununla birlikte Ramazan ayında sigaranın bırakılması ve alkol tüketiminin belirgin azaltılması başka olumlu etkileridir. Ancak oruç olumlu etkileri ile birlikte hem sağlıklı hem de hastalar için belli başlı riskleri beraberinde getirmektedir. Aşırı stres, aşırı sıcak havalar, iş ortamı ve seyahatler orucun etkisini ağırlaştırabilir. Tüm oruç tutanların dikkat etmesi gereken konu; aşırı sıcaktan, aşırı kalorili gıdalardan, aşırı stres ve yorgunluktan ve ağır spordan kaçınılmaları olacaktır."

KAN SULANDIRICI KULLANANLARA UYARI
Kardiyolog Doç. Dr. Şeküri, kalp- damar hastalığı, kalp yetmezliği, hipertansiyon, kalp kapak hastalığı ve ritim bozukluğu öyküsü olan olguların oruç öncesi mutlaka doktor kontrolünden geçmelerini önerdiklerini de vurguladı. Kalp damar hastalarının belirli şartlar altında oruç tutabileceklerini belirten Şeküri, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hastaların öncelikle ilaçlarını düzenli kullanmaları ve Ramazan ayından önceki en az 2-3 ay şikayetsiz ve olaysız bir dönem geçirmiş olmaları gerekmektedirler. Günde 3-4 kez kullandıkları ilaçları doktorlarıyla görüşerek mümkünse uzun etkili ilaçlarla değiştirmeleri gerekir. Yapılan araştırmalar sonucunda durumu ilaçlarla dengede olan kalp hastalarının oruç tutmaları halinde kalp krizi ve ani olaylar açısında bir artış olmadığı gözlenmiştir. Kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği olanlarla , kalp operasyonu geçiren ve ritim bozukluğu olanlar oruç tutmak istediklerinde mutlaka doktor kontrolünden geçmelidir. Aynı şekilde aspirin veya warfarin gibi kan sulandırıcı ilaç kullanalar oruç tutmak istediklerinde mutlaka doktor takibi ile ilaçlarını iftar veya sahurda kullanabilirler. Unutulmamalıdır ki aşırı sıvı kaybı ve terleme kan dolaşımında pıhtıya eğilimi arttıracağından kalp ve beyin olayları riski ve ritim bozuklukları sıklığı artmaktadır. By-passlı hastalar için operasyondan en az 6 ay-1 yıl geçmiş olup bu süre zarfında yakınmalarının tamamen geçmiş olması gerekmektedir. Oruç tutmak için niyetlenirse kalp durumunun mutlaka doktor kontrolünden geçirilmesi gerekmektedir." (dha)

 
Ortakent plajları boş kaldı!
 
ABD tarihinin en büyük silahlı saldırısı: 50 ölü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antidepresan gençlerde etkisiz
Yapılan bir araştırmaya göre, antidepresanlar, ağır depresyondaki çocuk ve gençlerde etkili değil.
Türk Kızılayı İzmir’den Ramazan raporu ve ‘hayati’ çağrı!
Türk Kızılayı’nın 148. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Türk Kızılayı İzmir ...
O üniversiteden 'kanser' iddialarına yanıt
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan 12 röntgen teknisyeninin ...
 
'Oruç tutmak bu hastalarda körlüğe yol açabilir'
Ramazan ayında günlük yaşamın iftarla sahur arasında yeniden düzenlendiğine ...
Lösemi tedavisinde 'akıllı ilaç' dönemi
İngiliz bilim insanları, lösemi hastalarını yakından ilgilendiren bir ...
Tıp fakültesinde korkunç iddia: Hepsi kanser oldu
Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji ...
 
Astım bilekliğinde Türk imzası
Aralarında Alper Bozkurt'un da bulunduğu Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları, ...
'Yetersiz D vitamini kanseri tetikliyor'
D vitamininin diyabet ve kansere karşı koruyucu olduğunu vurgulayan Halk ...
Felaketin ayak sesleri: Antibiyotik direnci
Minik canlılardan yükselen bu sinyaller, insanoğlunu bekleyen felaketin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva