HABERLER>SAĞLIK
12 Haziran 2016 Pazar - 10:31

İzmir'de 2 bin 200 hastaya palyatif bakım

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, “İzmir ve Türkiye de Palyatif Bakım Uygulamaları"nın üçüncü kuruluş yıldönümünü nedeniyle çalıştay düzenledi.

İzmir de 2 bin 200 hastaya palyatif bakım

İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, üç yıl içinde 3 bin yatağın içinde mütevazi yataklarla palyatif bakıma başlandığını bugün 75 adet palyatif yatağa ulaşıldığını 2015 yılında 2 bin 200 hastanın yatarak tedavi gördüğünü söyledi.

Yaşamı tehdit eden hastalıklardan kaynaklanan problemler ile karşılaşan hastaların ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini, başta ağrı olmak üzere tüm fiziksel, psikososyal ve ruhsal problemlerin erken tespit edilerek ve etkili değerlendirmeler yapılarak önlenmesi veya giderilmesi yaklaşımı olan palyatif bakım uygulamaları, üçüncü yılını doldurdu. Bu nedenle “Palyatif Bakım Uygulamaları Değerlendirme Çalıştayı", Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonunda gerçekleştirildi. Çalıştay'a İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay, Tepecik EAH Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Ege Üniversitesi İç Hastalıkları ABD ve Geriatri BD Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, üniversite ve kamu hastanelerinden akademisyenler, uzmanlar, doktorlar ve sağlık çalışanları katıldı.

Çalıştay Eş Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, palyatif bakımın tedavi yaklaşımlarının bittiği, tedaviden bir yarar beklenmediği zaman başlayan bir süreç olmadığını belirten Çalıştay Eş Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek, “Palyatif Bakım daha önce başlayan tedavi edici diğer tüm unsurlara entegre olmuş bir yaklaşım biçimidir. Ayrıca ilk olarak özellikle kanser hastalarının ve onların ailelerinin maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılamak için gelişen bir kavramdır. Fakat uygulamanın başarılı bir şekilde gelişimiyle artık yalnızca kanser hastaları ile sınırlı olmaktan çıktı. Kronik ve ilerleyici tüm durumlar için geçerli hale geldi. 10 yıl önceki uygulamalar ile şimdiki uygulamalar arasındaki en önemli fark, ilgi alanının giderek yaşlılara doğru kaymasıdır. Bu durum gelecek 10 yılda kendisini daha belirgin olarak hissettirecektir" dedi. İzmir Kuzey KHB Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu üç yıl önce küçük adımlarla başlayan çalışmaların bugün artık sahada net bir şekilde pratiğe dönüştüğünü belirterek, "Biz İzmir Kuzey Sekreterliği olarak bu çalışmalara mevcut 3 bin yatağımızın içinde mütevazi yataklarla başladık. Bugün itibariyle toplam 75 adet palyatif yatağımız mevcut. 2015 yılı içerisinde yaklaşık 2 bin 200 hasta yatarak tedavi gördü" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nesim Tanğlay da kısa sürede palyatif bakım uygulamaları konusunda çok yol alındığına dikkat çekerek, “Başarılı sonuçların yanında kamu adına da altını çizmemiz gereken bir nokta, palyatif bakım hizmetlerini sunarken birçok kuruluş çok hızlı bir şekilde biraraya geldi. Çok önemli işbirlikleri oluştu ve bu süreç içerisinde işbirlikleri verimli ve hızlı bir şekilde ilerledi" dedi.  (dha)

 
'Balkon tarımı'nda ilk fideler ürünlerini verdi
 
OGM'den Başkan Şenol'un 'ruhsat' tepkisine açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doç. Dr. Şeküri: Ramazan orucu kalbe yararlı
KARDİYOLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, Ramazan ayında tutulan orucun ...
Antidepresan gençlerde etkisiz
Yapılan bir araştırmaya göre, antidepresanlar, ağır depresyondaki çocuk ve gençlerde etkili değil.
Türk Kızılayı İzmir’den Ramazan raporu ve ‘hayati’ çağrı!
Türk Kızılayı’nın 148. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Türk Kızılayı İzmir ...
 
O üniversiteden 'kanser' iddialarına yanıt
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalışan 12 röntgen teknisyeninin ...
'Oruç tutmak bu hastalarda körlüğe yol açabilir'
Ramazan ayında günlük yaşamın iftarla sahur arasında yeniden düzenlendiğine ...
Lösemi tedavisinde 'akıllı ilaç' dönemi
İngiliz bilim insanları, lösemi hastalarını yakından ilgilendiren bir ...
 
Tıp fakültesinde korkunç iddia: Hepsi kanser oldu
Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji ...
Astım bilekliğinde Türk imzası
Aralarında Alper Bozkurt'un da bulunduğu Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları, ...
'Yetersiz D vitamini kanseri tetikliyor'
D vitamininin diyabet ve kansere karşı koruyucu olduğunu vurgulayan Halk ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva