HABERLER>GÜNCEL
21 Nisan 2023 Cuma - 09:29

İzmirli avukat o kanunu hatırlattı: Tatil 6 gün olmalıydı!

İş Kanunu’nun 56. Maddesinin, “Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri, izin süresinden sayılmaz” hükmünü hatırlatan Avukat Yücel Öztürk, “Ramazan Bayramı’nda iki gün, hafta sonuna tatiline denk geliyor. Üstelik pazar günü 23 Nisan… Bu durumda çalışanların, pazartesi, salı ve Çarşamba günleri de izinli sayılması gerekir” dedi

İzmirli avukat o kanunu hatırlattı: Tatil 6 gün olmalıydı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Yarın başlayacak Ramazan Bayramı öncesi çalışanlar, üç gün izin yapacak. Ancak bayram tatilinin ikinci ve üçüncü günlerinin hafta sonu tatiline gelmesi nedeniyle çalışanların, yasadaki hüküm gereği 24 ve 25 Nisan günlerinde de izin yapma haklarının olduğu, hatta bayramın üçüncü gününün 23 Nisan’a rastlaması sonucu 26 Nisan’ın da tatil kapsamına alınması gerektiği öne sürüldü. İzmirli Avukat Yücel Öztürk, Anayasa’nın 56. Maddesini hatırlatarak, bu maddenin ilgili hükmü gereği, yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan bayram, hafta tatili ve genel tatil günlerinin izin süresinden sayılamayacağını, dolayısıyla tatilin iki gün uzaması gerektiğini söyledi.

ÖZTÜRK, SOSYAL GÜVENLİĞİN ÖNEMİNE VURGU YAPTI
Orta sınıfın hak arama mücadelesi sonunda insan hakları, çalışan hakları (ücretli izin, istirahat, hastalık izinleri, çalışma saatlerinin kısaltılması) gibi kavramların önem kazandığını hatırlatan Avukat Yücel Öztürk, 1. Dünya Savaşı sonrasında 1,5 milyon işçinin ücretli izin hakkına kavuştuğunu ifade etti. İşçilerin ücretli izin hakkına kavuşmasıyla kitle turizminin gelişmesi açısından önemli bir adım atıldığına vurgu yapan Öztürk, “İngiltere’de işçilerin ücretli izinlerini değerlendirmede onlara yardımcı olmak amacıyla kurulan “The Worker’s Travel Association” adlı birlik, 1937 yılında işçilerin tatil amaçlı seyahatleri için 24 bin adet rezervasyon yaptırmıştır. Modern toplumun temel öğelerinden biri de sosyal güvenlik kavramıdır. Sosyal güvenliğin esas amacı, çalışma gücünü veya beden ve ruh sağlığını sürdürmek için gelir kaynaklarını sürekli ya da geçici bir biçimde kaybedenlere toplum olarak yardım etmek yoluyla onları gereksinmelerinin tutsaklığından kurtarmaktır” dedi. Bu doğrultuda Anayasa’nın 50 maddesine göre, “Çalışma şartları ve Dinlenme Hakkı” başlıklı maddede, “Dinlenmek, çalışanların hakkıdır. Ücretli hafta ve bayram tatili ile ücretli yıllık izin hakları ve şartları kanunla düzenlenir” hükmü olduğunu anlatan Av. Yücel Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:

RAMAZAN BAYRAMI TATİLİNİN İKİ GÜNÜ HAFTA SONUNA RASTLIYOR
“İş Kanunu’nun 56. Maddesi, ‘Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri, izin süresinden sayılmaz, diyor. Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin Yıllık Ücretli İznin Uygulanması başlıklı 6. Madde ile ‘Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri, izin süresinden sayılmaz, hükmünü getirmiştir.  Çalışma gün ve saatleri ile ilgili olarak halen cumartesi ve pazar günlerinin hafta tatili olarak kabul edilen uygulama ile ülkemizde haftalık 45 saat olarak kabul edilen çalışma saati, birçok AB ülkesinde 40 ve 35 saattir. Bu hükümler ve tarihsel süreç değerlendirildiğinde “tatil” kavramının ve dinlenme hakkının engellenemez bir insani hak olduğu açıkça görülmektedir. Genel kabul gören ilkelere göre, tatil hakkı “Hafta tatili, dini bayramlar, milli bayramlar ve yıllık izin hakkı olarak ortaya çıkmaktadır. Buna göre 2023 yılı için 01 Ocak 2023 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasını incelediğimizde cumartesi ve pazar tatil toplamı 103 gün olup, dini ve milli bayramlar 16 gündür. Yani bir çalışanın yıllık izin gün hakkı haricinde 119 gün tatil hakkı bulunmaktadır. Yukarıda yer alan İş Kanunu ve İzin Yönetmeliğinde yer aldığı üzere çalışanların yıllık izni hesaplanırken ya da kullandırılırken “Hafta sonu tatilleri ile dini ve milli bayram günleri hesaplamaya dahil edilmez. Bu durumda, 21 Nisan’da başlayan üç günlük Ramazan Bayramı tatili, cumartesi ve pazar günlerini de kapsamaktadır. Hatta bayramın üçüncü gün tatili, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na rastlıyor. Dolayısıyla, söz konusu yasa ve yönetmeliklere göre, bayram tatilinin pazartesi, salı ve çarşamba günlerini de içine alacak şekilde uzatılması gerekir.”

İKİNCİ YÜZYILIN İKTİSAT KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİNDEKİ O MADDEYİ HATIRLATTI
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği “İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi”nin sonuç bildirgesinde yer alan çalışma süresiyle ilgili maddeyi de hatırlatan Yücel Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“21 Mart’ta yayımlanan sonuç bildirgesinde, ‘Tüm çalışanlar, maddi ve manevili varlığını geliştirme, insan onuruna yaraşır bir yaşam sürme, yetenek ve tecrübelerine uygun bir görevde çalışma, çalışma saatleri içinde ve dışında kendi kabiliyetlerini geliştirme, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılma hak ve özgürlüğüne sahiptir. Bu haklar, hiçbir ekonomik gerekçeyle tartışmaya açılamaz. Genel olarak haftalık çalışma süresi, ücret kaybı olmadan 35 saati aşmayacaktır. Ancak ağır ve tehlikeli iş ise bu süre, haftada 25 saat olarak sınırlandırılacaktır. Haftada en az iki gün ücretli izin hakkı verilecektir. Yasal çalışma sürelerinin ihlal edilmemesi için gerekli denetimler eksiksiz bir şekilde hayata geçirilecek, çalışanların rızası olmaksızın genel tatillerde, hafta tatillerinde ve fazla çalışmaya mecbur bırakılmaları ve fazla çalışmanın ücretlendirilmemesi engellenecektir’ deniyor. Burada insanca yaşamanın koşullarından olan tatil hakkının, çalışma saatlerinin azaltılarak sağlanması amaçlanmıştır. Özetleyecek olursak, bu Ramazan Bayramı tatili süresi belirlenirken, hata yapılmıştır. Ramazan ve Kurban bayramlarında, 23 Nisan, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim, yılbaşı gibi bayram ve özel günler tatil olduğundan, o tatil günleri hafta sonuna denk geliyorsa, mutlaka tatil süresinin kayıp gün kadar uzatılması gerekmektedir.  Bu sorunun çözümü, İngiltere gibi pek çok ülkede uygulanan yasal tatil hakkının, hafta sonu tatili ile çakışması halinde hafta sonu sonrasında çakışan gün sayısı kadar günün yasal tatil hakkı olarak kullandırılmak üzere tatil günü ilan edilmesi ve bu hususta yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.”

 
Oyuncak bıraktılar: Deprem bölgesinde buruk bayram!
 
Dervişoğlu iktidara sert sözlerle yüklendi: PKK'yı biz aktör yapmadık!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tam Arap'lara uygun bir tez 21 Nisan 2023 Cuma 20:14

Ben bunu Mısır'da gördüm. Avukatımız tam Arap zihniyetine uygun bir teklif yapmış. Hata bir hafta yetmez, iki haftaya çıkaralım.

Yorumu oyla      3      3  
ismail 21 Nisan 2023 Cuma 09:49

siz bosuna konusuyorsunuz özel sektor patronlar takmıyorlar catır catır izinlerden yiyiyorlar bunlara dur diyecek ne kanun var ne de buna nıyetı olan yonetım

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oyuncak bıraktılar: Deprem bölgesinde buruk bayram!
Kahramanmaraş merkezli depremin vurduğu Malatya'da, depremden vefat edenlerin ...
Kurum: Yarın ilk konutları teslim edeceğiz!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve AK Parti İstanbul 1’inci ...
Bakan Kasapoğlu'ndan bayram namazı sonrası birlik mesajı!
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İzmir'in Buca ilçesinde vatandaşlarla bayramlaştı.
 
Asayiş uygulaması: 322 gözaltı!
İstanbul'da dün gerçekleştirilen asayiş uygulamasında çeşitli suçlardan aranan 322 kişi yakalandı.
Saldırı sonrası ilk açıklama: Rant peşinde değilim!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Çukurova İlçe Başkanlığı'na yapılan saldırıya ...
İşçileri taşıyan servis aracı devrildi: 2 ölü, 12 yaralı!
Sakarya'da işçileri taşıyan servis aracı, beton bariyerlere çarpıp devrildi. ...
 
MHP'nin bayramlaşma programı belli oldu
MHP, Ramazan Bayramı dolayısıyla siyasette gelenek olan bayramlaşma programı ...
Otelin 4'ncü katından düştü... Hayatını kaybetti!
İstanbul Fatih'te, Endonezyalı turist, kaldığı otelin 4'üncü katından ...
'Sıcak su için doğalgaz 1 yıl ücretsiz'
Türkiye tarihinin en önemli enerji projelerinden Karadeniz gazı, Filyos ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva