HABERLER>SAĞLIK
18 Kasım 2020 Çarşamba - 11:51

İzmir Tabip Odası’ndan 'yeni tedbir' yorumu ve ‘toplu taşıma’ için acil çağrı!

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, yeni kısıtlamalar hakkında açıklamalarda bulundu. Tedbirlerin önemli ancak yetersiz olduğunu belirten Çamlı, özellikle toplu taşıma ve hane içi yayılmaya dikkat çekti. Toplu taşıma konusunda talebin azaltılması için ‘acil’ çağrıda bulunan Çamlı, "Toplu taşımaya olan talebi azaltamadığınız sürece, bu yoğunluğu azaltamazsınız" dedi.

İzmir Tabip Odası’ndan  yeni tedbir  yorumu ve ‘toplu taşıma’ için acil çağrı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de artan koronavirüs vakaları sonrası Bilim Kurulu bazı tedbirlerin alınması gerektiği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a rapor sundu. Sunulan rapor sonrası alınacak yeni tedbirleri açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan bazı maddeler üzerinden sınırlandırmalar getirildiğini duyurdu.

Dün açıklanan yeni koronavirüs tedbirlerini gazetemize değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, alınan önlemlerin bir adım olduğunu ancak pandemiyi durdurmak için yeterli olmayacağını söyledi.

Sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu zor koşullara da dikkat çeken Çamlı, bir dönem kahraman ilan edilen ve alkışlanan sağlık çalışanlarının izin ve emeklilik haklarının engellendiğini belirtti.

TEDBİRLER UYGUN ANCAK PANDEMİYİ DURDURAMAZ
Açıklanan tedbirleri değerlendiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sadece saatleri değiştirerek vaka ve vefat sayısı bu kadar artmış olan bir pandemiyi durdurmanın mümkün olmadığını söyledi. Çamlı, "Kahvelerin, kıraathanelerin, restoranların kapatılması olumlu bir adım. Bu bekleniyordu. Okullarda yüz yüze eğitime en azından yıl sonuna kadar ara verilmesi de olumlu bir adım. Ancak bu 4-5 kat artmış pandemide ne kadar kontrol sağlanabilir, bunla ilgili kuşkularımız var. Pandeminin iki alanda çok fazla yayıldığını biliniyor. Bunlardan ilki toplu taşıma. Ancak bu tedbirlerle de toplu taşımaya yönelik bir açıklama yok. Diğeri ise hane içi yayılma. Şu an testi pozitif çıkıp da hastaneye yatırılmayan evlerde izolasyonda karantinada izlenen kişilerin bu süreçte ne kadar güvenli ve sağlıklı olduğu yönünde kuşkularımız var. Biz özellikle ev şartları uygun olmayanların, yerel yönetimlerin sağlayabileceği bir takım pandemi izolasyon merkezlerinin açılmasının önemli olacağını belirttik. Filyasyon çalışmalarında aksaklıklar olduğu yönünde duyumlarımız var. Dün yine izolasyonda olmasını beklediğimiz şoför otobüste yakalandı. Alınan tedbirleri bir adım olarak düşündüğümüzde uygun adımlar var, ancak pandemiyi durduracak şekilde değil. Hala toplumsal yavaşlama sağlanamazsa, hane açı içi yayılımı azaltacak bir tedbir yok. AVM'ler hala açık… Saatlerle oynayarak bu kadar vaka ve vefat olan pandemiyi durduramazsınız" ifadelerini kullandı.

TOPLU TAŞIMAYA TALEBİN AZALTILMASI LAZIM
Yayılımın en fazla toplu taşıma ve aile içinde gerçekleştiğini belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Yayılımın en çok toplu taşımadan ve aile için yayılımdan olduğunu biliyoruz. Büyükşehir'in tek başına yapabileceği bir şey yok. Toplu taşımaya talebi azaltmanız lazım… Toplu taşımaya olan talebi azaltamadığınız sürece, bu yoğunluğu azaltamazsınız. Fiziksel mesafe dediğimiz bir önlem var ve valimiz bunu anlatıyor vatandaşlara. Ancak siz bunu anlatırken toplu taşımada 30 santim ile oturtursanız bunun samimiyeti tartışılır. Toplu taşımada böyle bir yolculuğa izin verilmemesi gerekli" dedi.

HALA BİR MESLEK HASTALIĞI SAYILMIYOR
Sağlık çalışanları için açıklana önlemler içerisinden hiçbir maddenin olmadığını belirten Lütfi Çamlı, iki günde  sekiz sağlık çalışanını kaybettiklerini söyledi. Çamlı, "Dün ben bir hastanemizin acil asistanları ile toplantı yaptım. Feryat ediyorlar. Hem acilde, hem pandemi hem de yoğun bakımda çalışıyorlar. Bu çocuklar asistan ve 12 saat çalışıyor. Yeterli ve güvenli koruyucu ekipmanları yok. Bir yandan sağlıkçılar kahramanımız diyecek ve alkışlatacaksınız, diğer yandan çalışma koşullarına ve maaşların destek vermeyeceksiniz... Üstelik emekli olmasına ve izne ayrılmasına izin vermeyeceksiniz… Ayrıca grip aşısı önceliğini kaldıracaksınız. Ek ödemeler vaat edilip duruyor ancak bildiğim kadarıyla Eylülün ek ödemeleri yapılmadı. Hala bir meslek hastalığı sayılmıyor. 2 günde 8 sağlık çalışanını kaybettik, bunların 2 si hekim 1'i diş hekimi…  Böyle bir süreçte özveri ile yaşamlarını riske sokarak çalışan mesai kavramının kalmadığı, ailelerine acaba bulaştırır mıyım kaygısı ile ayrı yaşayan sağlık çalışanları var. Bütün bunlara rağmen onlara yönelik bir tedbir görmedim" dedi.

NİSAN AYINDAKİ PİK'LERİ AŞACAK
Pandeminin oldukça kötü boyutlara ulaştığını belirten Lütfi Çamlı, "Pandemi öyle bir duruma geldi ki, önümüzdeki süreçte Nisan ayında söylediğimiz pik'leri aşacak. Bundan bir buçuk ay önce günlük vakaların binlere ulaşıp ulaşmayacağından korkuyorduk. Ki şu an sadece İzmir'de günlük pozitif çıkma oranının %30 -35 olduğunu biliyoruz. Dün İstanbul Tabip Odası başkanımız ile bir ortak yayına katıldık ve orada test pozitif çıkan sayısının İstanbul için 12 bin’lerde olduğu telaffuz ediliyor. Bir kere kamuoyu ile gerçek verilerin paylaşılması gerekiyor ki gerçekten mücadele edilebilsin" ifadelerini kullandı.

 
Karantinayı deldi, meydanda sigara yaktı!
 
Pınar Karşıyaka'dan erteleme talebi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 18 Kasım 2020 Çarşamba 16:52

Toplu taşımada belediyenin tek başına yapacağı birşey yok demek zaten saçma ötesi bir yaklaşım. Tunç Soyer maşallah sağda solda atıp tutuyor, kendini İzmir'in sahibi, İzmir'in cumhurbaşkanı falan zannediyor. Zarar etmesin diye azalan toplu taşıma talebine karşı sefer sayılarını azaltıyor. Bırakta Zaten zarar eden toplu taşıma 1 senede 2 kat zarar etsin. Mart ayından beri hastalık İzmir içinde yayılsın diye elinden geleni yapan adam şimdi şunu yaptık bunu yaptık diye utanmadan hava atmaya çalışıyor ama ne oluyorsa tamda gözümüzün önünde oluyor

Yorumu oyla      2      3  
18 Kasım 2020 Çarşamba 14:22

İzban seferlerini arttırın ne bu rezalet? Hala daha 15-20 dakikada geliyor. Kardeşim bunu metro gibi 4-5 dk da bir yapamayacaksanız izbanı kaldırın seferden. Bu ne rezilliktir? Kuzeye revamı bu? Acilen Egekent-Bornova Evka3 metrosu inşa edilerek devreye alınsın. İzban hiçbir işe yaramıyor. Duraklarda beklediğiniz sürede eskiden biz gideceğimiz yere varıyorduk. Aktarmalarıda kaldırın. Otobüslerimizi verin. İn bin in bin bu ne rezillik?

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan İzmir mesajı ve 'radikal tedbir' açıklaması!
Sağlıık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul, İzmir, Bursa gibi illerimizdeki ...
Korona günlerinde nasıl beslenmeli?
Korona günlerinde nasıl beslenmeli?
Sağlık Bakan Yardımcısı görevden alındı
Sağlık Bakan Yardımcısı Muhammet Güven'in görevden alınmasına ilişkin ...
 
Yoğun bakımda kalanlar anlatıyor: Orayı görseniz 3 değil 5 maske takarsınız!
Kovid-19 yenen HRÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim ...
Virüs cep telefonundan bulaştı
Korona virüse yakalanan oyuncu Irmak Ünal'dan güzel haber gelmişti. Ünal, ...
İzmir Tabip Odası'ndan kritik açıklama: Salgın böyle devam ederse sağlık sistemi çöker!
Kentteki koronavirüs salgını ile ilgili olarak son durumu açıklayan İzmir ...
 
Soğuk odada uyumanın vücuda 9 faydası
Geceleri rahat uyuyamıyor ve sürekli uykusuz kalıyorsanız, sebebi odanızın ...
TTB’den korkutan iddia: Gerçek vaka sayısı 87 bin 263
Sağlık Bakanlığı'nın güncel salgın verilerini yorumlayan Türk Tabipler ...
Saraçoğlu'ndan koronavirüse karşı gargara önerisi
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Covid-19 hastalığını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva