HABERLER>GÜNCEL
22 Ekim 2022 Cumartesi - 18:28

İzmir Körfezi’nde yeniden istila… Marul mevsimi!

Son yıllarda İzmir Körfezi’nde sürekli görülmeye başlayan deniz marulları yeniden ortaya çıktı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, kirlilik sebebiyle sorunun kronikleştiğini ve marulların ekim sonu ile mart sonu kendini göstermeye başladığını kaydetti. Prof. Dr. Yaşar açıklamasında “Körfezin akım sisteminde bir sorun yok. Yapılması gereken derelerden gelen pisliğin kesilmesi. Bu pislik kesildi mi? Hayır. Böyle giderse ve çözüm üretilmezse İzmir Körfezi’nde müsilaj görülmeye başlar” dedi.

İzmir Körfezi’nde yeniden istila… Marul mevsimi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Sudaki kirlilik ile azot ve fosfor miktarının artmasıyla birlikte deniz marulu adı verilen yeşil renkli deniz yosunları İzmir Körfezi’nde yeniden görülmeye başlandı.

Mavişehir’in balıkçı barınağından başlayan yosunların Bostanlı İskelesi’ne kadar ilerlediği görüldü. Diğer yandan İnciraltı bölgesinde de deniz marulları görülmeye başlandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri ise Bostanlı sahilindeki deniz marullarının toplanması için çalışma yürütmeye başladığı görüldü.

İZMİR KÖRFEZİ RAHATSIZ
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar ise körfezdeki kirliliğin kronik bir hal aldığını ve marulların ekim sonu ve mart sonu olmak üzere yılda iki kez kendini gösterdiğini kaydetti. Prof. Dr.Yaşar açıklamasında “Yaşanan durum denizin rahatsız olduğunu, kirlendiğini gösteriyor. Bir tarlaya ne kadar fazla gübre verirsen tarlayı yakar. Bizdeki durum da bu… Çünkü İzmir Körfezi’ni fosseptik olarak kullanıyoruz. Derelerdeki tüm pislik körfeze akıyor. Bu sular genellikle evsel atıklar… Sudaki değerler kritik noktalara geldiği zaman alglerin üremesi için iyi koşullar oluşuyor. Bostanlı-Mavişehir bölgesi sığ bir bölge… Burada daha iyi bir üreme ortamı oluşturuyor. Bu yüzden yeniden görülmeye başlandı. Çiğli Arıtma Tesisi günün ihtiyacına cevap vermiyor. 4’ncü, 5’inci faza geçilmesi lazım ancak bir türlü istenen ilerleme yok. Sanayileşme ve nüfus artışı olunca fosseptik de arttı. 1980 yılından denize demir para atarlardı çocuklar. Dalıp onu çıkarırlardı. Öyle berraktı su…” dedi.

BU HIZLA GİDİLİRSE MÜSİLAJ GELİR
Sorunun çözümün kısa sürede düzelmeyeceğini belirten Prof. Dr. Doğan Yaşar, körfezde müsilaj tehlikesi olduğunu da kaydederek “deniz marulu bir uyarıdır. Bunun devamı ise müsilajdır. Müsilajın etkisini Marmara Denizi’nde yaşadık. Deniz marulundan daha büyük bir sorun ve çevreye etkisi daha fazla… Ancak deniz marulunu oluşturan faktörler ortadan kalkarsa müsilajın ortaya çıkma ihtimali ortadan kalkar. Körfezin akım sisteminde bir sorun yok. Yapılması gereken derelerden gelen pisliğin kesilmesi. Bu pislik kesildi mi? Hayır. Bu hızla gidilirse ve deniz marullarını engelleyemezsek müsilaj körfezde mutlaka görülecektir” şeklinde konuştu.

KÖRFEZ İÇİN KAPSAMLI BİR REHABİLİTASYON SÜRECİ GEREKİYOR
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ekim Özal ise yaptığı değerlendirmede, “İzmir Körfezi'nde deniz marulları yıllardır gördüğümüz bir alg türüdür. Ulva lactuca olarak bilinir. Yaz başları ve sonbaharda İzmir’de görmeye alıştık. Denizlerde azot ve fosfat yoğunluğu arttıkça bu türün popülasyonu da artış gösteriyor. Özellikle yağışların başlaması ile evsel, tarımsal ve sanayi atıkları denize ulaşıyor. Böylece çevresel şartlar türün artışını sağlıyor. Karşıyaka ve İnciraltı gibi sığ bölgelerde çoğalma daha kolay gerçekleşmektedir. Bu durum körfezin kirlilik göstergesidir. Körfez için çok daha kapsamlı bir rehabilitasyon süreci gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

 
Başörtüsü teklifinde referandum önerisi!
 
İzmir'de cinayet... Bir kadın daha hayattan koparıldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de cephanelik gibi araca baskın!
İzmir'de 10 ruhsatsız tabanca ve tabanca yapımında kullanılan malzemelerle ...
2 bin 477 düzensiz göçmen yakalandı
Jandarma Genel Komutanlığı, bir haftada 2 bin 477 düzensiz göçmenin yakalandığını duyurdu.
İzmir'de MLKP'li teröristin yakalanmasında detaylar! Adım adım takip...
İçişleri Bakanlığı Bursa'da cezaevi personelini taşıyan servis aracına ...
 
Hakkari'de 3 terörist yakalandı
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde zırhlı polis aracına ateş açan 3 PKK/KCK'lı ...
Avukat 10. kattan düşerek hayatını kaybetti!
Adana’da, 32 yaşındaki avukat Erdem Aktürk, 10. kattaki evin balkonundan ...
Işılay Saygın 'müze olsun' demişti... Açık artırmaya çıkacak!
İzmir'in simge ismi, eski bakan ve Buca Belediye Başkanı merhum Işılay ...
 
FETÖ '5' lirayı da şifre için kullanmış
Polis ekiplerince yapılan incelemeye göre, örgütün yurt dışında yaşadığı ...
İzmir'de korkutan orman yangını!
Balçova Narlıdere sınırındaki ormanlık alanda çıkan yangın korkuttu.
Alkollü skuter kullananlara ceza yağdı!
İzmir'de 2022 yılında, son dönemde yaygın olarak kullanılan ulaşım araçlarından ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva