HABERLER>İŞ DÜNYASI
30 Mart 2023 Perşembe - 11:33

İzmir iş dünyasından 'asgari ücrete zam' itirazı... Enflasyon için acil çağrı!

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlere az bir süre kala asgari ücretle çalışanlara temmuz ayında ara zam yapılacağını duyurdu. Ara zam konusu ile ilgili olarak İzmir iş dünyası temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.

İzmir iş dünyasından  asgari ücrete zam  itirazı... Enflasyon için acil çağrı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- En düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılmasının ardından gündeme gelen asgari ücrete ara zam konusu da netleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 milyondan fazla çalışanın merakla beklediği asgari ücrete ara zammın temmuz ayında yapılacağını açıkladı.

İş dünyası ise bir yandan ekonomide yaşanan olumsuzluklar sebebiyle artan maliyetlerle baş etmeye çalışıyor. Temmuz ayında yapılacak olan ara zam konusunda ise İzmir iş dünyasından değerlendirmeler geldi.

ARA ZAMMIN HİÇBİR KESİME FAYDASI OLMAZ
BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı: “Ara zam sürecinin hiçbir kesime faydalı olacağını düşünmüyorum. Ara zamların gelmesiyle bu enflasyonist ortamda daha çok geriye gidiliyor. Çünkü bir zam sarmalı var. Asgari ücret artıyor algısı arttıkça, gelirler yükseliyor ancak fiyatlar daha fazla artıyor. Maaşların ve gelirlerin artması enflasyonu daha da ivmelendirir. Enflasyon da ivmelendikçe emekçiler daha da fakirleşir. Burada temel sorun enflasyonun temel nedenini bulmaktır. Enflasyon gizli bir vergidir, bu da emekçilerden alınıyor”

İŞTEN ÇIKARMALAR ARTABİLİR
Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Başkanı Hayati Ertuğrul: “Sektörümüz, içerisinde istihdamı en çok barındıran bir sektör. Perakende sektörü ile birlikte 2 milyon istihdam söz konusu. Üretici enflasyonu devamlı artıyor. Kurların sabit kalması, enflasyonun bu denli artması rekabet gücümüzü etkiliyor. Bangladeş, Çin, Kamboçya, Pakistan gibi rakip ülkelerimiz var. Kur artışı olmadığı için bu ülkelerle bizim aramızdaki, maliyeti yüzde 40’a kadar çıkardı. Saydığımız bu ülkelerden, yüzde 40’tan fazla fiyata sahibiz. Müşteriler, fiyat artışından dolayı Türkiye’den başka pazarlara yönelmeye başladı. Özellikle, Uzakdoğu’ya yönelme var. Asgari ücret, 8 bin 500 TL olsa da işverene maliyeti 12 bin TL bu da 600 dolara tekabül ediyor. Bu ülkelerde 3’te 1’i kadar asgari ücret var. Ara zam ile birlikte kımıldamaya mecalimiz kalmayacak. Zor günler bizi bekliyor. Cirolarımızda işçi maliyetleri yüzde 35 olarak yer alıyor. Temmuz zammı ile birlikte yüzde 45’lere çıkarsa açmaza girer, tasarruf yoluna gideriz. Tasarruf denilince ilk olarak işçilerin yavaş yavaş kesilmesi anlamına geliyor. Hiçbirimiz işçi çıkarmak istemeyiz ancak bu durumda mutlaka işten çıkarmalar yaşanacaktır. Perakende sektörüne bakıldığında, 3 işçi çalışıyorsa 1 tane kalabilir. Sadece bizi değil tüm sektörleri etkileyecektir”

BU BİR KISIR DÖNGÜ
İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt: “Enflasyondan dolayı vatandaşlar, zam alsa da 1 ay sonra ceplerindeki para da zamlar da eriyor. Bu bir kısır döngü. Tek çözüm üretimdir. Yüksek katma değerli ürün üreterek enflasyonu durdurmak zorundayız. Enflasyon durdurulmazsa her ay zam gelse önüne geçilemez. Yılbaşında, Temmuz ayında tekrar zam gelse de böyle sürüp gider. İşverenin maliyetleri artıyor. Üretici maliyetleri, tüketicinin üzerine yükleniyor. İşveren bu maliyetleri üzerine koyarak yürüyor. İmalat sektörü bu farkı kaçınılmaz olarak ürünün üzerine koyacak. Kimse zararına ürün satmaz. Bu da enflasyonu tetikliyor”

 
Göztepe gözünü yukarı çevirdi: Hedef Play-Off!
 
Karşıyaka’da ‘çöp’ krizi… Kim bu sivil kıyafetliler?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sezar 31 Mart 2023 Cuma 09:26

Sorun Demirelin dediği gibi hindistan gibi çalışıp isviçre gibi harcarsan olacağı bu. köprü dahil vergilere % 150 zam yapacaksın enflasyon % 86 diyeceksin.. DEVLET YAPTIĞI TÜM ZAMLARIN AYNI ORANINI VATANDAŞA ZAM OLARAK VERSİN İŞTE O ZAMAN OLUR..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balıkçıların Başkanı Ege Denizi için uyardı: Av baskısı artıyor!
İzmir Balıkçı İş adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, Karadeniz ...
İAOSB’de devir teslim töreni
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nin 21. Olağan Genel Kurulu’nda ...
Kemalpaşalı sanayiciler Dokuz Eylül Üniversitesi ile buluştu
Kemalpaşa Kaymakamlığı ile Dokuz Eylül Üniversitesi arasında imzalanan ...
 
Döviz borcu olan şirketlere KKM imkanı
Döviz borcu olan şirketlere yabancı para cinsi mevduatlarını en az 1 ay ...
Erdoğan tarih verdi... Asgari ücrete zam geliyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temmuzda asgari ücrete ara zam olacağını söyledi.
Eskinazi: İzmir Türkiye’nin temiz enerji üssü olmalı!
İzmir, hem temiz enerji kaynaklarının hem de ana ve yan sanayide faaliyet ...
 
Asgari ücrete zam temmuzda!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ...
Bakanlığa başvuru... İzmir'deki o kışlaya İZTO talip!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı,Mahmut Özgener, Bornova’da ...
İZTO Başkanı Özgener’den döviz kuru uyarısı!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, yaşanan büyük ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva