HABERLER>EKONOMİ
2 Kasım 2015 Pazartesi - 11:43

İzmir iş dünyasından 1 Kasım bakışı: Kim/ne dedi?

7 Haziran seçimleri sonrası siyasi partilere ‘koalisyon kurun’ çağrısı yapan İzmir iş dünyası, sonuçları değerlendirdi. İş adamları, hükümetin bir an önce kurulup göreve başlaması gerektiğini söylerken siyasilere ekonomiden önce toplumsal barış mesajı verdi.

İzmir iş dünyasından 1 Kasım bakışı: Kim/ne dedi?

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ – Türkiye 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’yi tek başına iktidar yaparken, koalisyon görüşmelerinin sonuçsuz kalmasıyla süregelen 5 aylık belirsizlik süreci de sonlandı.

Süreçte siyasete uzlaşı çağrısı yapan İzmir iş dünyası 1 Kasım sonuçlarını değerlendirdi. ‘Patronlar’ toplumsal barışının öncelik olması gerektiğinin altını çizerken ekonomik beklentileri ikinci sıraya koydu.


 
KAYBEDEN PARTİLER SONUCU İYİ DEĞERLENDİRSİN
 
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar: 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonucunda ortaya çıkan koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması neticesinde halkımız; yenilenen seçim sonucunda tek parti hükümeti ve istikrardan yana tercihini yaparak iradesini ve çözümsüzlük istemediğini ortaya koymuştur. Bundan sonraki süreçte, yeni hükümetimizin toplumdaki gerginliği ortadan kaldırıp tüm kesimleri kucaklayıp, güvenlik ve ekonomi konularını ön plana alacak şekilde ülkemizi 2023 hedeflerine taşıması en büyük beklentimizdir. Kazanan ve kaybeden partilerin sonucu iyi analiz etmesi gerektiğini düşünüyor, yeni dönemin ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum”


 
KUTUPLAŞMA SONA ERMELİ EKONOMİ KAZANMALI
 
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş: Seçmen 7 Haziran seçimlerinde çoğunluğu alan ama hükümet olamayan ve umut veremeyen muhalefete tekrar oylarıyla destek vermedi. Seçmen AK Parti ile yola devam dedi. Ama seçmen 7 Haziran’da da AK Parti’ye bir ihtar vermişti o nedenle yeni hükümetten daha dikkatli bir ülke yönetimi bekliyor. Tüm partilerin bu mesajları alması, sonuçları değerlendirirken de 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerini birlikte değerlendirmesi gerekiyor. Türk seçmeni iş alemi gibi bu sorunlarla uğraşmak istemedi, oyunu tek parti ve istikrardan yana kullandı. Şimdi 2 yıldır süren seçim maratonu sona erdi. 2019 yılına kadar bir seçim yapılmayacak, birbirini tekrarlayan, kilit haline gelen seçimler bitti. Hızla hükümetin kurulmasını ve ülkemizin ekonomide, siyasette beklediği reformlar hızla hayata geçirilmesini bekliyoruz. Yeni dönemde gerilim ve kutuplaşmalar da sona ermeli. Tüm partiler bunun için üstüne düşeni yapmalı. Artık gerilim ve kutuplaşmalar sona ermeli, ekonomi ile siyasette hızlı hareket ederek beklediğimiz reformlar yapılmalı.”



İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli: "Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Seçmen beş ay aradan sonra iradesini gösterdi ve sandıktan güçlü bir tek parti iktidarı çıktı. Sonuçları herkesin saygıyla karşılaması ve ona göre pozisyon alması lazım. Muhalefet mutlaka kendi kritiğini yapacaktır. İktidar, Türk milletinin kendisine yüklediği bu önemli misyonun gereğini layıkıyla yerine getirip huzur ve istikrarı yeniden inşa etmelidir. Terörden, kavgadan, gürültüden, ötekileştirmeden uzak, huzur içinde bir Türkiye özleminin artık sona ermesini diliyoruz. Önümüzde dört yıllık seçimsiz bir dönem var. Bu dönem, Türkiye’nin akıllı büyümesi için gerekli radikal adımların hızla atıldığı, ülkemizin reformlarla yeniden bir cazibe merkezi haline getirildiği bir dönem olmalıdır. Tarım ve hayvancılığa bu dönemde bilhassa özel bir önem atfedilmelidir." 



 
ÖNCE HUZUR SONRA EKONOMİ

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları birliği başkanı Zekeriya Mutlu: Öncelikle seçime çok büyük bir katılım olmasından memnuniyet duydum. Ülkenin bağımsızlığı, demokrasisi açısından bu karılım çok önemli.  Gelinen nokta itibari ile Türkiye önüne bakmak durumunda. Ülkenin ve İzmir’in  önemli sorunları var. Bu süreçte başta birinci çıkan AK Parti ve diğer partiler önce bu sorunların çözümüne yönelmeli.  Yeni hükümetin önceliği ekonomi olmalı. Ama her şeyden önce toplumsal barış sağlanmalı. Biz İzmir’de yaptığımız esnaf teşkilatının toplantısında adaylara terör olaylarının son bulmasının öncelikli dileğimiz olduğunu söylemiştik.  Ekonomik istikrar ancak toplumsal huzur sağlanırsa gerçekleşebilir. Öncelikle terör belasından kurtulmalı, sonra ekonominin ön plana çıkması gereklidir.  Sonuçlar milletimize hayırlı olsun.”
 


ÖNÜMÜZE BAKACAĞIMIZ YENİ BİR DÖNEM

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk: 1 Kasım 2015 seçimlerini milletimiz kazanmıştır. Demokrasimiz kazanmıştır. Yeni mecliste 4 parti ile yürütme sağlanacaktır. Halkımız güçlü kararlı kesintisiz bir hükümetten yana olduğunu göstermiştir. 2019’a kadar 17 yıllık kesintisiz bir hükümet olmuş olacaktır. Haziran seçimlerinden sonraki ekonomik istikrarsızlık 1 Kasım seçimleriyle yeniden elde edilen siyasi istikrarla birlikte toparlanacaktır. Ekonomik ve sosyal vaatlerin yerine gelmesi yatırımcının, halkın, çiftçinin, işçinin aylarca beklediği, önümüze bakacağımız bir dönem başlamıştır. Sonuçlar Türkiye için hayırlı olsun.”
 


PARLEMENTER YÖNETİM EN İYİ YÖNETİM ŞEKLİ
 
EGİAD Başkanı Seda Kaya: Seçim sonuçları Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 7 Haziran’da milletin verdiği mesajı çok iyi analiz ettiğini göstermektedir. Ülkenin çözüm bekleyen çok büyük sorunları bulunmaktadır. İşsizlik, gelir dağılımındaki adaletsizlik, adalet, eğitim ve sosyal güvenlik sistemimizdeki aksaklıklar, ekonomideki kronik sorunlar, dış politikadaki kritik gelişmeler ve iç güvenlik ve terör sorunları gibi yoğun bir gündem bizi beklemektedir.  Tüm siyasi partilerin bu sonuçlardan gereken dersi alacaklarını ümit ediyoruz. Seçmen ayrışmayı, bölünmeyi istemediğini,  barış ve huzur istediğini doğusu ve batısı ile net olarak ortaya koymuştur. Ülkemizin temel sorunlarının çözümünün temel koşulu iktidarı ve muhalefeti ile işleyen bir demokrasidir. Son seçim parlamenter demokrasinin ülkemiz için en iyi yönetim şekli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur. Halkın sağduyusu ile ortaya konulan iradenin tecellisi ile oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üstünde hiçbir irade olamaz. EGİAD olarak bu seçimin ülkemizin gerçek anlamda demokrasiye kavuşması açısından bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. Parlamentosu, medyası, üniversiteleri, siyasi partileri ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte yasama, yürütme ve yargı erkinin ileri demokrasilerdeki gibi güçler ayrılığı ilkesi çerçevesinde çalıştığı bir demokrasiyi istiyoruz.”


 
İZSİAD Başkanı Hasan Küçükkurt: Öncelikle seçimlerimizin milletimize hayırlı olmasını diliyorum.  Türkiye kararını verdi. Halk sandıkta tercihini yapmıştır. Herkes bu karara saygı duyacaktır. Halk koalisyon istemediğini söylemiştir. Tek başına iktidar istiyoruz demiştir. Bundan sonraki süreçte önümüze bakacağız. Hiç bir zaman kaybetme lüksümüz yok.


 
MÜSİAD İzmir Başkanı Ümit Ülkü: Bugün ülkemiz için yeni ve umut dolu bir dönemin daha başlangıcıdır. Ülkemizin kalkınması yolunda önemli bir dönüm noktası olacağına inandığımız bu 4 yıllık dönemde, Türkiye için büyük bir şans daha doğmuştur.  Milletimiz her zamanki sağduyusu ile ‘7 Haziran'ı unutmayın, kısır çekişmelerden uzaklaşın, somut vaatlerle istikrarlı bir hükümet kurulmalıdır’ demiştir. Milletimizin, ülkemizin kalkınması yönünde gösterdiği tercihini, değerli buluyoruz. İş dünyasının önünün açılması, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamı, daha hızlı ve adil işleyen bir hukuk devleti yolunda, birlikte üreteceğimiz sinerjinin tekrar yakalandığına inanıyoruz. Seçim sonuçları, ülkemizdeki huzur, güven ve pozitif istikrar ortamının devam edeceğine olan inancımızı perçinlemiştir. Milletimiz sözünü söyledi. Bize düşen, Milli iradeye saygı göstermektir.


 
İNŞAAT SEKTÖRÜ CANLANACAK
 
Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır: 1 Kasım seçimlerinde vatandaş “istikrar” dedi. İnşaat sektörünün durağanlaşması, dövizin iniş çıkışları ve istikrarsızlık, sektörde yeni projelerin harekete geçmesini engellemişti. Çoğu yatırımcı projelerini askıya almış, seçim sonuçlarını bekliyordu. İnşallah bu yeni süreç Mayıs 2013'teki günlerin devamı olacaktır. Kredi faizlerinin istikrarla birlikte düşeceğini ve 2013 yılındaki rakamlar olmasa da, o seviyelere yakın bir sürece girilmesi halinde, sektörün daha da hareketleneceğini düşünüyorum.


 
Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Kalı: Vatandaş ekonomi ve güvenlik alanında istikrara oy verdi. Ekonomide bir parlama olacağını düşünüyorum. Ekonomideki gelişmelerin ilk etkileyeceği sektör de inşaat. Dövizden çıkılıp, konuta girilmesi gereken bir dönem. Bugünden itibaren konut tarafında zamları göreceğiz. İstikrar, beklenti ve fiyatları da yukarcı çekecek. Bununla birlikte inşaatta beklenmeyen bir canlanma olacağını düşünüyorum. Üretim artacak, yeni projeler hayata geçirilecek ve haliyle talep de artacak.

 
İcradan satılık süper lüks oteli Halk Bankası aldı
 
İzmir'de büyük operasyon: Yüz binlerce paket kaçak sigara
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 3 Kasım 2015 Salı 10:06

hayal gemisinin kaptanları... gemi battı siz hala lay lay lom...

Yorumu oyla      12      5  
İzmirli35 2 Kasım 2015 Pazartesi 19:16

izmirin umudu Necip Nasır

Yorumu oyla      12      6  
adem 2 Kasım 2015 Pazartesi 14:59

İzmirli işadamlarının çoğunluğu seçimi kaybettiler baştan beri hükümete muhalefet yaptılar sanayi odası başkanı tiraret odası başkanları istifa etmeliler izmirin önünü açmalılar

Yorumu oyla      12      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İcradan satılık süper lüks oteli Halk Bankası aldı
Antalya’da Azeri asıllı işadamı Telman İsmailov'a ait Mardan Palace Hotel, ...
Piyasalarda 1 Kasım ilk tepki: Dolar ne kadar oldu?
Piyasalarda seçim sonrası yukarı yönlü hareketlilik var. Dolar/TL, tek ...
1 Kasım sonrası ilk önemli soru: Ekonomiyi kim yönetecek?
AK Parti bir kez daha tek başına iktidar, 7 Haziran seçimlerinde üçüncü ...
 
MÜSİAD İzmir'den 1 Kasım mesajı: Halkımız istikrarı seçti
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Başkanı Ümit Ülkü ...
Flaş! Dolar seçim sonuçlarına ne tepki verdi?
AK Parti’nin tek başına iktidara gelmesinin belli olmasıyla dövizde düşüş görüldü.
Organik tarımda pazar sıkıntısı!
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Müjgan Şenay, yeteri destekleme ...
 
İZKA'dan 'Kiraz Kalkınıyor' projesine onay
Kiraz Belediyesi’nin İzmir Kalkınma Ajansı İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının ...
Turizm de ihracat da ilk 9 ayda kayıp!
Türkiye'nin turizm gelirleri, güvenlik endişeleriyle azalan girişlere ...
Cumhuriyet kadınlarına deniz fotoğrafları ödülü
İzmir İş Kadınları Derneği (İZİKAD) ile İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva