HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Haziran 2016 Perşembe - 07:36

İzmir'in tarihi köşkünün kurtuluş günü belli oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yıllardır atıl durumda bulunan 157 yıllık Paterson Köşkü’nü restore etmek için 13 Haziran Pazartesi günü ihaleye çıkıyor.

İzmir in tarihi köşkünün kurtuluş günü belli oldu

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin önemli sivil mimari örneklerinden biri olan Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü'nün restorasyonu için 13 Haziran'da ihaleye çıkıyor. Yıllardır atıl durumda bulunan 157 yıllık tarihi yapı,  restore çalışmalarının ardından yine Büyükşehir tarafından kültür amaçlı kullanılmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilecek.

2 yılı aşkın süredir atıl şekilde duran ve geçtiğimiz yıl çıkan yangın nedeniyle zarar gören 1859 yılında inşa edilen tarihi yapıyla ilgili 13 Haziran'da gerçekleştirilecek olan ihale, açık usul yapılacak. İhalenin ardından köşkün restorasyonu için yer teslimi yapılacak ve çalışmalara başlanacak. İhale kapsamında yer tesliminden itibaren Paterson Köşkü'nün  restorasyonunun 730 gün içinde tamamlanması öngörülüyor.

Kültürel amaçlı kullanılacak

Paterson Köşkü’ndeki süreç, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 2008 yılında köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis etmesiyle başladı. Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri 2011 yılında İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile onaylandı. Ancak yapım ihalesinin ilanı aşamasına gelindiğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Paterson Köşkü’nün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisine ilişkin protokolü tek taraflı olarak iptal etti. Milli Emlak Genel Müdürlüğü de bunun üzerine köşkün Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisini kaldırdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, protokolün iptali nedeniyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine dava açtı. İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 30 Ocak 2014 tarihli kararıyla, protokolün iptaline yönelik işlemin iptaline karar verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bornova’daki tarihi Paterson Köşkü’nü restore etmek için sürdürdüğü ısrarlı girişimlerin sonucunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı köşk için yeni bir protokol hazırlayarak Belediye’ye iletti. Paterson Köşkü'nün Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesi amacı ile hazırlanan protokol, Büyükşehir Meclisi'nin 13 Ocak 2016 tarihli kararıyla onaylanıp ilgili kurumlar tarafından imzalanarak 16 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe girdi.

38 odalı özgün köşk

Bornova'da, İskoçyalı tüccar John Paterson tarafından 1859 yılında inşa edilen köşk döneminin özgün mimari örneklerinden. İzmir’in 19. yüzyıl yaşam kesitini sergileyen, özgünlüğünü kısmen koruyan anıtsal niteliklere sahip köşk, yapıldığı dönemde, yüksek duvarlarla çevrili, içinde seraların, ahır ve ağılın bulunduğu zengin floraya sahip 133 dönüm büyüklüğünde bir bahçe içerisinde yer alıyordu. Farklı kullanımlara hizmet veren 38 odalı köşk, 2 bin metrekare kapalı kullanım alanına sahip. Yapı, Doğu- Batı yönünde üç kütlenin asimetrik bir düzen içerisinde bir araya gelmesinden oluşuyor.

Paterson Köşkü yapılırken inşaat malzemelerinin büyük bölümü, döşeme ve duvar kaplama malzemeleri ile dekoratif amaçlı birçok yapısal eleman ve mobilyalarının tamamı İngiltere’den getirilmişti. 1960 yılına kadar Paterson Ailesi tarafından kullanılan yapı, daha sonra NATO Ofisi ve lojman binası, ardından da bir halı fabrikasının deposu olarak hizmet verdi. 1986 tarihinde geçirdiği bir yangın sonucu büyük tahribata uğradı. 1992 tarihinde başlatılan ve yarım kalan restorasyon uygulaması ile uzun bir süre atıl durumda kaldı.

Paterson Köşkü, yapım tekniği, yapım süreci, malzeme kullanımı ve mekansal kurgusu özelinde eşsiz bir yapı olup İzmir'deki en büyük sivil mimari örneklerden birisi durumunda. Yerli ve yabancı anı metinlerinde, romanlarda adı geçen yapının kent belleğinde önemli bir yeri var.

 
Körfez’in 'ilk 11’i' tamamlandı!
 
Urla'nın semt merkezleri 'meyvelerini' veriyor!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Haziran 2016 Perşembe 17:11

alsancaktaki tekel sigara fabrikasıda kültür ve turizm bakanlığında, burası neden değerlendirilmez? tarihi bina kaderine terkedilmiş. bakanlık burayı da ihaleye çıkarıp izmire güzel tarihi bir otel kazandırsın.

Yorumu oyla      11      5  
m.y. 9 Haziran 2016 Perşembe 10:56

restorasyonnun nasıl yapılacağı önemli, eski resimlerdeki girişte bahçede bulunan süs havuzuda yapılmalıdır....originaline sadık kalınsın.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 9 Haziran 2016 Perşembe 10:09

kültür ve turizm bakanlığının büyükşehir ile yaptığı protokole bakmak gerek, restorasyonu büyükşehir yapacak ve belli bir süre kullanım hakkı büyükşehirin olacak, dolayısıyla büyükşehirin kültür sanat etknliğinde kullanılacaktır.onun için imam hatip filan olmaz...

Yorumu oyla      11      5  
9 Haziran 2016 Perşembe 09:27

İmam hatip yaparlar ya da kuran kursu. Bu aralar İzmir'de ki okulları imam hatip yapıyorlar. Kime soruyorlarsa ...

Yorumu oyla      11      5  
BORNOVALI 9 Haziran 2016 Perşembe 09:21

Bu haberi duyduğumuza çok memnun olduk-Ancak kafamızdaki soru işareti ; Kültür amaçlı kullanımın amacı ne olacak ? Edebiyat mı !!! öğretilecek gençlere - fizik-matematik mi ???

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Körfez’in 'ilk 11’i' tamamlandı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin isimlerini “İzmirlilerin oylarıyla” belirlediği ...
Bornova'da temiz bir dünya için yarıştılar!
Bornova Belediyesi’nin, Dünya Çevre Haftası nedeniyle ilk ve orta okullar ...
Çiğli'nin camilerinde Ramazan temizliği
Çiğli’deki tüm cami ve cem evlerini düzenli aralıklarla temizleyen Çiğli ...
 
Vali Toprak’tan son yatırım raporu!
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis ...
İzmir’e can suyu olacak projede sona doğru!
2040 yılına kadar ki içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan İzmir İçmesuyu ...
Bornova Belediyesi’nden 'kutsal' temizlik
İlçedeki tüm kutsal mekanları düzenli aralıklarla temizleyen Bornova Belediyesi, ...
 
BEM’de yeni dönem kayıtları başladı
Buca Belediyesi’nin yılda 1000 öğrenciye ders desteği vermek üzere hizmete ...
Bornova’nın yolları yenileniyor
Bornova Belediyesi yaz dönemine yolları yenileyerek giriyor. İlk aşamada ...
Attila İlhan, şiir yarışmasıyla anılıyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından, Usta Şair Attila İlhan’ın anısını yaşatmak ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva