HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2022 Perşembe - 08:54

İzmir'in oda başkanından kara rapor… Her gün 10 tanesi kapanıyor!

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Geçtiğimiz ayda 199 lokantacı esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Bunu çalışma günlerine vurduğumuzda geçen ay her gün 10 tane esnaf dükkân kapatmış demektir bu.. Eskiden en büyük giderimiz dükkân kirasıyken şu an elektrik faturaları dükkân kirasını 3-5 katına katlamış durumda” dedi.

İzmir in oda başkanından kara rapor… Her gün 10 tanesi kapanıyor!

EGEDESONSÖZ- İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, SonSöz TV’nin konuğu oldu. Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Doğan Kılıç, lokantacı esnafının sorunlarına dikkat çekti.

GÜNDE 10 ESNAF KEPENK KAPATIYOR!
Lokantacı esnafının artan maliyetlerinin altından kalkamadığını belirten Başkan Kılıç,Esnaf zor durumda… 199 esnafımız geçen ay odamıza kapatma belgesi ile gelerek dükkânlarını kapattı. Bunu çalışma günlerine vurduğumuzda geçen ay her gün 10 tane esnaf dükkân kapatmış demektir bu. Peki esnaf neden dükkanını kapatıyor, çünkü maliyetlerin içinden çıkamıyor. Dükkanların girdi maliyetleri çok yüksek” şeklinde konuştu.

LOKANTA 40 BİN LİRA FATURA NASIL ÖDER?
Elektrik faturalarının dükkân kiralarını katladığını anlatan Başkan Kılıç, “geçen ay benim iş yerime geçen ay gelen elektrik faturası 24 bin 615 lira. Bu fatura elektrik ücretlerinin yüzde 50 zamlanmamış hali ile gelen fatura. Peki bu ay yüzde 50 elektrik zammıyla beraber bu faturanın bedeli ne olacak? 40 bin lira olacak, ufak bir lokanta bu parayı nasıl öder? Benim dükkanım yeni şehir mahallesinde ufak bir lokanta. Elektrik faturasına gelen zamlardan sonra; lokantamda klimanın kablosunu arkasından keserek, müşterilerimize klima arıza yaptı dedik. Bu maliyetlerin altından nasıl kalkacağız? Eskiden lokantacı esnafının en büyük gider kalemi dükkân kirasıydı. Ancak şu anda elektrik faturası dükkân kirasını 3-5 katına katlamış durumda” dedi.

LOKANTACI ESNAFININ SUÇU NEDİR?
Gelen zamlar müşteriye yansıdıkça müşterilerin azaldığını aktaran başkan Kılıç, “Her gelen zammı müşteriye yansıtınca müşteriler de kalmadı artık, bu zamları müşteriye yansıtamayınca da bir ayda 199 tane esnaf dükkân kapatıyor. 199 tane kapatılan dükkân sadece bizim sektörümüzde. Müşteri sayımız azaldı, kâr marjımız düştü. Aslında birde bizim en önemli sorunumuz KDV. Bakın devletimize teşekkür ediyorum KDV indirimi yaptı. Ancak lokantacı esnafının suçu nedir? Neden lokantaya girdi maliyetleri yüzde 1, lokantadan çıktı maliyetleri yüzde 8. Biz lokantacılar esnafı Türkiye’de dana dişiyiz. Biz istihdam üretiyoruz, işçi çalıştırıyoruz, diğer esnaflarımızdan alışveriş yapıyoruz. Lokantacı esnafının 100 kalem alışveriş yaptığımız esnaf var. Her kesime faydamız var. 7-24 ışığı sönmeyen bir esnaf varsa oda lokanta esnafıdır. Biz memleketimize katma değer üretiyoruz. Bizim KDV’mizi de lütfen yüzde 1’e indirelim. Zaten yüzde 8’i ilave ettiğimiz zaman lokantacılar daha çok çıkmaza girecek. Müşteri sayıları tek tek düşmeye başladı, eskiden öğlen lokantaya geldiğinde otaracak yer bulamazdın. Şimdi bakın birde müşteriler elle sayılır halde” açıklamasında bulundu.

 
BDDK'dan yeni dijital mevduat bankasına izin
 
Minibüsçülerden odaya 'eylem yapalım’ baskısı!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 29 Eylül 2022 Perşembe 11:07

Bu ekonomik durumlarda hiç kimse lokantalarda,Resturantlarda yemek yemez.Uzakdoğu ülkelerinde gibi sokaklarda kaldırım üzerinde lokantalara geçilecek ,ayak üstü yemek yenilecek.

Yorumu oyla      3      3  
SOKAK 29 Eylül 2022 Perşembe 09:52

Günlük yaşamdaki bir çok şey yolunda gitmiyor. Bunun en önemli nedeni de ekonomi konusunda, mevcut iktidarın önceliğinin başka olması ve adam kayırıcılığın her şeyin önüne geçmesidir. Çalışan, üreten ve yaptığı işlerle insanlara iş imkanı sağlayan orta grubu, (bunun içinde esnaf, çiftçi, zanaatçı v.s var) gözden çıkaran bir anlayışla karşı karşı karşıyız. NOKTA

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Yeni rezerv bulma çalışmaları sürüyor'
Bakan Dönmez, "2020 yılında Karadeniz'de 540 milyar metreküp doğal gaz ...
EBRD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), beklenenden daha güçlü iç talep ...
İzmir’de minibüse ve servise zam… Büyükşehir’e ret!
UKOME kararıyla, Servisçiler Odası’nın Esnaf Birliği’nden onay alarak ...
 
Sayıştay’dan SGK’ya 'İzmir' uyarısı: 76 milyon tl'yi bakanlıktan iste!
Sayıştay tarafından açıklanan SGK denetim raporunda 2012 yılında imzalanan ...
Türkiye'nin, hizmet ihracatı 34,8 milyar dolar!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı uluslar arası hizmet ticareti istatistiklerini açıkladı.
Açlık sınırı 7 bin, yoksulluk sınırı 23 bini aştı!
Türk-İş Konfederasyonu, Eylül ayı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasının ...
 
Kartlı ödemeler ağustosta 346 milyar lira oldu!
Kartlarla ağustos ayında yapılan ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine ...
EİB'den gelir vergisi çağrısı: Düzenleme şart
Son bir yıldır ülkemizi etkisi altına alan yüksek enflasyon sebebiyle, ...
Dev sektör fuarizmir’de buluşuyor!
İZFAŞ tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Logistech–Lojistik, Depolama ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva