HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ocak 2023 Cuma - 09:51

İzmir'in Çernobili için komisyon bilmecesi!

İzmir'in Çernobili olarak bilinen Gaziemir Aktepe Emrez’deki nükleer atık bölgesi için çalışma yapılması önerisi İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis gündeminde çatlağa neden oldu. İlgili önergeyi İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından “Karar alınmasına yer olmadığının” gerekçesi ile oy birliği ile reddedilen ilgili önerge, Hukuk-Deprem ve Afet Komisyonu ve Çevre ve Sağlık Komisyon’ları tarafından oy birliği ile kabul etti

İzmir in Çernobili için komisyon bilmecesi!

EGEDESONSÖZ - İzmir'in Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde bulunana ve 'İzmir'in Çernobili' olarak adlandırılan eski kurşun ve döküm fabrikası alanı ile ilgili eylemler devam ediyor. Nükleer atıklar ve kurşun atıklarının izinsiz yer altına gömülmesi nedeniyle firmaya ceza kesilirken, radyasyon oranının ise normalin kat ve kat üstünde çıkması ise bölge halkı sağlık sorunları ile karşı karşıya bırakmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri alanda sık sık eylem yaparak konuyu gündeme getirirken, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır' da konuyla ilgili çalışmanın başlayacağını duyurmuştu. Alanda hükümet bazlı çalışmalar başlarken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’de alanın temizlenmesi için mecliste komisyon kurulması ve araştırma yapılması önerisinde bulunmuştu.

KOMİSYON KARARLARI KAFA KARIŞTIRDI
İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Hukuk-Deprem ve Afet Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyon’larına sevk edilen ilgili madde ise komisyonlarda bilinmezliğe neden oldu.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından “Karar alınmasına yer olmadığının” gerekçesi ile oy birliği ile reddedilen ilgili önerge, Hukuk-Deprem ve Afet Komisyonu ve Çevre ve Sağlık Komisyon’ları tarafından oy birliği ile kabul etti.

İlgili önerge şu şekilde;

“İzmir’in Çernobil’i olarak anılan Gaziemir/Emrez Mahallesi’ndeki arazide radyasyon cihazı ile geçtiğimiz aylarda yapılan ölçümlerde normal değerin 7291 katı radyasyon tespit edilmiş olup, söz konusu alanda bulunan nükleer atıklar sadece Gaziemir’i değil, tüm İzmir’i tehdit ettiğinden Büyükşehir Belediyemiz önderliğinde bölgenin toprak, hava ve su kirliliğinin tespiti için bilimsel bir çalışma yapılması ayrıca söz konusu nükleer atıkların İzmir’in tamamına ilişkin etkilerinin tespit edilmesi ve yine halk sağlığına ilişkin etkilerinin raporlanması amacıyla bilimsel çalışmalar yapılmasına yönelik Yazılı Önergenin; İmar ve  Bayındırlık Komisyonunca “Karar alınmasına yer olmadığının” oybirliği ile uygun bulunduğuna, Hukuk – Deprem ve Afet Komisyonlarımızca “Bölgemiz açısından yakın tehlike varlığını sürdüren nükleer atıklara ilişkin bilimsel çalışma yapılması, konunun uzman kurum ve kuruluşlar ile iş birliği yapılması, gerektiğinde üniversiteler bilimsel rapor temini ile alınacak önlem ve imhasına ilişkin bilimsel veriler üzerinden iş ve işlem yapılmasının” oybirliği ile uygun bulunduğuna, Çevre ve Sağlık Komisyonumuzca “Uzun yıllardır bölgede bulunmakta olan nükleer kimyasal ve kirliliğin çevresel etkisi, halk sağlığı ve doğal kaynaklara etkisi konusunda gerekli bilimsel çalışmaların yapılmasının” oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin Müşterek Rapor. 

 
Federasyon'dan Bornova'ya teşekkür!
 
CHP'li Sertel: Üç limanda akıl almaz vurgun var!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gaziemirli 6 Ocak 2023 Cuma 15:41

CHP üyeleri mi ? TMMOB, Tabip Odası, Baro, Kent Konseyleri, Çevre Platformları, belediye başkanı bunlar eylem yapmadı mı, kimsenin hakkını yemeyin.

Yorumu oyla      2      3  
6 Ocak 2023 Cuma 10:12

bu nükleer atıklar orada bulunan firmanın sahibi ve yetkilisinin izni olmadan konamaz. Neden yıllardır bekletilip İzmirlilere kansere davetiye çıkarılıyor? Acilen buranın hızlı temizlenip buna sebep olanlara ağır cezalar verilmesi gerekiyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Federasyon'dan Bornova'ya teşekkür!
Türkiye Cimnastik Federasyonu, Bornova Belediyesi’ne, Türk Cimnastiği’ne ...
Hukuk çalışmaları sonuç verdi... Menderes'te tek kalemde milyonluk gelir artışı!
Menderes Belediyesi Hukuk İşleri Müdürlüğü çalışmaları sonucunda ücretlerini ...
Projelere Soyer övgüsü... Ada Gazinosu'na 'genç' dokunuş
Yaşar Üniversitesi öğrencileri ilk dönem sonu projelerini, İzmir Büyükşehir ...
 
Kınıklı üreticilere eğitim!
Kınık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açılan Büyükbaş ve Küçükbaş ...
Selçuk'ta çocuklar için gıda dayanışması başladı
Efes Selçuk Çocuklar İçin Gıda Dayanışması Projesi Tanıtım Toplantısı ...
Buca'da Forbes Köşkü gündemi... 170 milyonluk borçlanmaya onay!
Buca Belediyesi 2023 yılı Ocak ayının ilk meclis oturumu yapıldı. Meclise ...
 
Bayraklı’da tansiyon yükseldi… 104 milyonluk krediye oy çokluğu!
Bayraklı Belediyesi Meclisi’nde 104 milyonluk borçlanma talebi tansiyonun ...
Karabağlar'da oy çokluğu ile geçti... KARBEL'e 45 milyonluk sermaye aktarımı!
Karabağlar Belediyesi'nin iki şirketinden biri olan KARBEL'in Plan Bütçe ...
Dava sonrası mecliste konuştu: Uzun yıllar daha buradayız!
Gaziemir Belediyesi Ocak ayı olağan meclisinin ikinci oturumunda konuşan ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva