HABERLER>GÜNCEL
18 Nisan 2022 Pazartesi - 17:34

İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde 'kötü muamele' iddiası

İzmir Barosu, kaçak göçmenlerin ülkelerine dönmeden önce geçici olarak konakladığı Geri Gönderme Merkezi'nde, 'kötü muamele' uygulandığını iddia etti. Ülkelerine geri dönüş evraklarını imzalamak istemeyen kaçak göçmenlere zorla evrak imzalatıldığı vurgulanırken, İzmir Barosu konunun takipçisi olacağını belirtti.

İzmir Geri Gönderme Merkezi nde  kötü muamele  iddiası

EGEDESONSÖZ- İzmir ve çevresinde yakalanan kaçak göçmenlerin ülkerine gönderilmeden önce geçici olarak konakladığı İzmir Geri Gönderme Merkezi'nde 'kötü muamele' uygulandığı iddia edildi.

İzmir Barosu'ndan bugün yapılan açıklamada, İzmir Geri Gönderme Merkezi'ne getirilen kaçak göçmenlere kötü muamele uygulanarak zorla geri dönüş belgesi imzalatıldığını öne sürdü.

Geri dönüş evraklarını imzalamak istemeyen kaçak göçmenlere uygulanan kötü muamelenin takipçisi olacaklarını belirttikleri açıklamada İzmir Barosu'ndan şu açıklama yapıldı:

"17.04.2022 tarihinde İzmir Geri Gönderme Merkezi’nde, sayıları net olmamakla birlikte 100 kadar Afganistanlı göçmen ve mültecinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakılarak “gönüllü geri dönüş belgeleri” imzalamaya zorlandıkları ve zorla parmak basmalarının temin edildiği ihbar edilmiştir.

Bunun üzerine 18.04.2022 tarihinde Yönetim Kurulu üyemiz Av. Ayşe Kaymak, Geri Gönderme Merkezi'ndeki bazı yabancılar ile görüşmüştür.

Görüşme yapılan kişilerce, 14.04.2022 tarihinde Afganistan Konsolosluk görevlileri tarafından Geri Gönderme Merkezi'nin ziyaret edildiği ve bu ziyaretle birlikte pasaportu olmayan yabancıları Afganistan’a sınır dışı etmek için düzenlenmesi gereken belgeleri imzalamalarının istendiği bildirilmiştir.

Göçmen ve mültecilerin bir kısmı bu belgeleri imzalamak istemedikleri halde zorla parmak basmalarının sağlandığını, telefon haklarının verilmediğini ve tecrit edildiklerini anlatmışlar ve tüm bu işlemler esnasında, normalde yalnızca Geri Gönderme Merkezi'ni dışarıdan gelecek tehlikelere karşı korumakla görevli jandarma memurlarının da içeride bulunduklarını belirtmişlerdir.

Etnik kökenleri nedeniyle zaten yıllardır kötü muameleye uğrayan Hazara kökenli aileler; Afganistan’ın Taliban kontrolüne geçmesinden sonra zorla askere alınmaya çalışılan genç erkekler; zorla evlendirilmeye çalışılan ve eğitim hakları ellerinden alınan kız çocukları ve kadınlar; çeşitli sivil toplum örgütlerinde, insani yardım kuruluşlarında çalıştıkları için hain ilan edilen doktorlar, tercümanlar; devletin farklı kademelerinde görev yapan yetkililer, ülkelerinden kaçmak zorunda kalmışlardır.

Bu kişilerin Taliban kontrolündeki konsolosluk görevlileriyle yüzleştirilmeleri dahi insan haklarına aykırıdır. Aydınlatılmış onamları alınmadan, kişilerin her biri için geri gönderilebilecek kişilerden olup olmadıkları yönünde araştırmalar yapılmadan yürütülen sınır dışı işlemleri, kanunlarımıza ve taraf olduğumuz sözleşmelere aykırıdır.

Gönüllü geri dönüş evrakının imzalatılması sırasında bağımsız bir STK görevlisinin de hazır bulunması ve ayrıca kişilerin gerçek iradelerinin kurum yetkilileri, tercümanları olmadan tek tek teyit edilmesi gerektiği emredici bir düzenleme iken, bu konuda görev alan kişi ve kurumların düzenlemenin var oluş amacına aykırı hareket etmeleri durumunda suç işlemiş olacakları da tartışmasızdır.

İzmir Geri Gönderme Merkezi yetkililerince yürütülen bu işlemlere derhal son verilmesini talep ediyor, son dönemde gönüllü geri dönüş belgesi imzaladıkları belirtilen Afgan uyruklu yabancıların baromuza bildirilmesi halinde gerçek iradelerinin tespiti açısından avukat görevlendirmesi yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz.

Bu hukuksuz uygulama nedeniyle geri gönderilecek insanların göreceği en ufacık zararın, akacak her damla kanın sorumlusunun, görevini yapmayanlar olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Ayrıca bu vahim iddiaların gerçek olması halinde işkence ve kötü muamele faillerinin, görevini ihmal eden veya kötüye kullanan kamu görevlilerinin tespit edilerek cezalandırılmalarını temini amacıyla Cumhuriyet savcılarını derhal göreve davet ediyoruz.

İzmir Barosu olarak iddiaların gerçekliğini araştırmaya ve süreci takip etmeye devam edeceğiz."

 
O hattı kullanacaklar dikkat! Güzergahı değişiyor
 
Yaptırımlar başarısız oldu... Ruble kayıplarını telafi etti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O hattı kullanacaklar dikkat! Güzergahı değişiyor
Konak-Bornova arası sefer yapan ve İzmir'de vatandaşların gece 24 sonrasında ...
'Rockçı İmam' göreve dönüş için AİHM'e başvurdu
Antalya'nın Kaş ilçesinde imamlık yaptığı sırada, 'Rockçı İmam' olarak ...
Apartmanda korkutan yangın!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde bir apartmandaki dairede çıkan yangın itfaiye ...
 
Bakanlık açıkladı: İzmir hiç gelişememiş!
Sanayi Bakanlığı, Türkiye'de en gelişmiş ilçeyi belirlemek için sosyo ...
MSB duyurdu: Suriye'de 10 terörist etkisiz
Milli Savunma Bakanlığı, "Teröristler için ne Irak’ın ne de Suriye’nin ...
2022 yılı haccına 37 bin 770 kişi gidecek
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 2022 yılı haccına Türkiye'den 37 bin ...
 
Mahkeme’den İZBETON kararı: O haberlere erişim engeli
İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan İZBETON ...
Kalın: Yeni bir soğuk savaşa giriyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Amerikan kongre üyeleriyle Dolmabahçe'de ...
Engin ÖNEN yazdı... Çeşme Projesi / yağmasına karşı mücadelenin safhaları
Engin ÖNEN yazdı... Çeşme Projesi / yağmasına karşı mücadelenin safhaları
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva